Hells Angels Posted March 10 Report Posted March 10 Mam w pracy starego laptopa Dell Inspiron 15 n 5040 z wykorzystaniem przeważnie tylko do internetu - przeglądnie i you tube, jakieś gry typu pasjans itp. Ostatnio już strasznie mulił i postanowiłem go troche zmodernizować. Wymieniłem dysk na SSD , zmieniłem RAM na 2 X 4 GB (było3) i chcę jeszcze wymienić procesor z Intel Pentium P 6200. Wyczytałem, że do tego modelu mogą pasować takie: Intel Core i7-640M SLBTN 3.46GHz/4M/35W Socket G1 za ok. 150 zł lub Intel Core i3 390M SLC25 2.66GHz/3M/35W Socket G1 za ok 50 zł i ten ma oficjalne wsparcie za strony Della. Mam więc pytanie czy warto się w to bawić, czy te procesory będą w tym laptopie działać i który lepiej brać. Czytałem, że przy wymianie na i7 musi być zaktualizowany Bios do najnowszej wersji (A05) (post z 2015 roku) bo w przeciwnym razie komp nie zadziała. Trzeba będzie sprawdzić wersje Bios-u. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Dziadek13 Posted March 10 Report Posted March 10 Taką tabelką można się posiłkować ważne jakie jest chłodzenie czy wydoli bo widzę że wszystkie są 35W a ty posiadasz P 6200 z 25W nie wiem czemu bo wszędzie piszą że jest 35W. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels likes this Quote
Hells Angels Posted March 10 Author Report Posted March 10 Tabelka tabelką ale może ktoś z praktyki podpowie jak to zrobić dobrze na co zamienić na co zwrócić uwagę. Co do chłodzenia to przeglądam takie modele i wszystkie mają takie samo. Quote
brygada69 Posted March 10 Report Posted March 10 Jaki jest chipset w tym lapku? Hells Angels likes this Quote
Dziadek13 Posted March 10 Report Posted March 10 Chyba jest ale to napisze założyciel tematu. Chipset Mobile Intel 5 series express HM57 TDP 35W Ja bym postawił na Intel Core i7-620M 3.33GHz PGA988 4MB cena mniejsza niż i7 640M a dużo nie zyskasz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels likes this Quote
C9S Posted March 10 Report Posted March 10 a laptop ma dodatkową kartę graficzną? jeśli nie to patrz tylko na procki ze zintegrowaną Hells Angels likes this Quote
brygada69 Posted March 10 Report Posted March 10 Możesz śmiało włożyć i7 640M za 56 zł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] przyrost wydajności ponad 100% [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels likes this Quote
Nieobecny Posted March 10 Report Posted March 10 @Hells Angels jeśli chcesz najmocniejszy, to kup i7-640M, jeśli chcesz prawie najmocniejszy, na dodatek nieco tańszy i nieco mniej grzejący się, to kup i5-580M (taktowanie identyczne jak i7-620M, ale cache L3 3MB zamiast 4MB, co wpływa na mniejsze grzanie się). 8 minut temu, brygada69 napisał(a): i7 640M za 56 zł 56 + 38 wysyłka. Hells Angels likes this Quote
Widzior Posted March 10 Report Posted March 10 i7-640M kosztuje 2,5x tyle co i7-620M albo i5-580M, więc wg mnie jest nieopłacalny. A ten sklep z allegro to zwykły chińczyk, już lepiej kupić bezpośrednio od dobrego sklepu z ali. Przychodzą w max 10dni, sam u nich kupuję. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels likes this Quote
Nieobecny Posted March 10 Report Posted March 10 W ofercie na powitanie (jak ktoś dopiero założy sobie konto na Ali) cena wynosi 11pln. Hells Angels likes this Quote
Hells Angels Posted March 10 Author Report Posted March 10 Jeszcze jedno zadanie na potem to aktualizacja Bios bo mam A03 a nowsza jest A05. Jeszcze jedno zadanie na potem to aktualizacja Bios bo mam A03 a nowsza jest A05. W tym procesorze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest socket PGA988, w tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] rPGA988A, a u mnie 989 rPGA czy one wszystkie są kompatybilne? Dokupiłem jeszcze dziś baterię, bo podczas aktualizacji Biosu powinna być chociaż na 10% naładowana, a ta nie trzymała nic totalne zero (po włożeniu baterii co kilka minut laptop się wyłączał). Pobrałem ze strony Della instalkę do aktualizacji Biosu "N5040A05.exe "i czekam na baterię żeby go zaktualizować. Widzę, że powinno to być dość proste w tym modelu wykonywalne z poziomu Windowsa. Jeżeli macie jakieś podpowiedzi na ten temat to proszę piszcie. Quote
Widzior Posted March 11 Report Posted March 11 Wszystkie te procki są PGA988, twój Pentium też. Nie patrz co wyświetla CPU-Z i co pisze Chińczyk. A biosu nie ruszaj, bo może pójdzie na nowym procku, Jak nie pójdzie, to wtedy będziesz się bawił. Tu się patrzy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] brygada69 and Hells Angels like this Quote
Hells Angels Posted March 12 Author Report Posted March 12 Zamówiłem ten i5-580 i czekam na dostawę. Póki co Biosu nie ruszam. Zastanawiam się jakiego Windowsa teraz zainstalować, jak da radę dziesiątka, która tu przedtem była, ale nie był to demon prędkości, a ostatnio już bardzo muliła. Quote
brygada69 Posted March 12 Report Posted March 12 5 godzin temu, Hells Angels napisał(a): Zastanawiam się jakiego Windowsa teraz zainstalować Hells Angels likes this Quote
Hells Angels Posted March 12 Author Report Posted March 12 System może dobry na ten laptop, ale problem w tym, że żona nie bardzo ogarnia naszą mowę. Dzięki za zainteresowanie. Muszę jednak wybierać coś z oryginałów w jej języku W7, W8.1, lub W10. Quote
Widzior Posted March 12 Report Posted March 12 Jak tylko do zastosowań typowo domowych, to wal Win7 od wiktorynka. Przeglądarki masz nadal aktualne z forków, np. Firefox od R3dfox (sam używam) i większość programów nadal działa, a jak nie, to w wersji starszej albo ESR nadal śmigają. Hells Angels likes this Quote
Hells Angels Posted March 14 Author Report Posted March 14 Dziś przyszła bateria, szybka wymiana i się okazuje, że nie ma ładowania. Próbowałem odinstalowywania sterowników, odłączanie zasilania, wyjmowanie baterii i przytrzymywaniu przycisku zasilania i dalej nic. Z tego wszystkiego uaktualniłem nawet Bios. Muszę jeszcze pożyczyć mocniejszy zasilacz i spróbować. Coś pod górkę z tym laptopem RAMy za pierwszym razem przysłali niskonapięciowe, teraz ta bateria. Zasilacz tu jest oryginalny 65W, ale bywały też 90W. Quote
Nieobecny Posted March 14 Report Posted March 14 20 minut temu, Hells Angels napisał(a): RAMy za pierwszym razem przysłali niskonapięciowe RAM-y niskonapięciowe są jednocześnie wysokonapięciowe - działają w obydwu trybach. Po drugie do 1 gen Intel RAM jest DDR3 1066MHz, więc nie było jeszcze niskonapięciowych, nawet 1333MHz bardzo ciężko znaleźć niskonapięciowe, bo dopiero 1600MHz przeznaczone dla 4 gen Intel wyszły niskonapięciowe. 20 minut temu, Hells Angels napisał(a): Dziś przyszła bateria, szybka wymiana i się okazuje, że nie ma ładowania. Powinieneś rozeznać temat - laptopy Dell mają największe problemy z zamiennikami baterii. Po drugie zamienniki baterii mają problem same ze sobą. Jaką kupiłeś? Z zamienników tylko: Greencell, ewentualnie Movano lub Polion i żadnej innej!!! Niestety często zamienniki w ogóle nie działają lub nie ładują. Zwróć i nic nie kombinuj. Kup inną lub regeneruj swoją oryginalną. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels likes this Quote
Hells Angels Posted March 14 Author Report Posted March 14 17 minut temu, Nieobecny napisał(a): RAM-y niskonapięciowe są jednocześnie wysokonapięciowe - działają w obydwu trybach. Po drugie do 1 gen Intel RAM jest DDR3 1066MHz, więc nie było jeszcze niskonapięciowych, nawet 1333MHz bardzo ciężko znaleźć niskonapięciowe, bo dopiero 1600MHz przeznaczone dla 4 gen Intel wyszły niskonapięciowe. To w teorii, że powinny działać, ale u mnie te PC3L nie działały (kolorowe zygzaki na ekranie). Co do baterii to pewnie oddam i jakąś inną poszukam. Quote
Hells Angels Posted March 17 Author Report Posted March 17 Zrobiłem jeszcze diagnostykę z której wynika, że laptop nie widzi zasilacza w Biosie również go nie widać, więc przed oddaniem baterii sprawdzę jeszcze na innym mocniejszym zasilaczu. Również możliwe jest pewnie uwalenie czegoś na płycie głównej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts