Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie...

Potrzebuję wymienić wentylatory w laptopie, stare już charczą na niskich obrotach.. W związku z tym mam takie pytanie, czy w przypadku wentylatorów do laptopa są jakieś lepsze i gorsze marki producenta ?

Posted

Zapewne są lepsze i gorsze marki. Proponuję jednak, jeśli dostęp do wentylatora jest łatwy, wyczyścić obecny i zobaczyć jak ta operacja pomoże. Charczenie jest zazwyczaj skutkiem zabrudzenia wentylatora kurzem, więc może warto spróbować. A przy ew. zakupie nowego bezpieczniej jest oczywiście kierować się zasadą "biorę coś ze średniej póki" jeśli laptop ma posłużyć kilka następnych lat.

sahipp likes this
Posted

Wentylator jak i samo wnętrze czysciutkie... Po prostu czas go zabił... Próbowałem nasmarować bo , ale efekt zerowy... Z tymi producentami wentylatorów to chyba też popłynąłem... Owszem są różni producenci, lecz wychodzi na to, że w przypadku mojego modelu laptopa trzeba brać co jest... Tak tylko po opiniach osób które zakupiły dany wentylator są różne opinie.. najgorsze to iż czasami nowy wentylator po dwóch tygodniach zaczol pracować jak stary... Mój bo prostu na niskich prędkościach obrotowych jak charczał, burczał...                                                                                Swoją drogą wentylatory , bardziej ich mechanika łożyska było o wieje lepsza kiedyś, już obecnie... Z tego co zauważyłem... Stary laptop pracował kilka lat non stop na wentylatorze... Wystarczyło go naoliwic i znów jak nowy... W obecnym sprzęcie który w 80 procentach swojej pracy działa na pasywnym chłodzeniu, po czterech latach się poddały...

Posted

W przypadku wentylatorów trzeba rozważyć 2 kwestie - trwałość i wydajność. Większość tanich zamienników ma gorsze łożyskowanie, gorszą konstrukcję łopatek i  mniejszą moc, a co za tym idzie mniejszą wydajność. Stosowne oznaczenia mocy są najczęściej widoczne na naklejce.

sahipp likes this
Posted

Tylko, że w przypadku laptopów w praktyce dużego wyboru nie ma...  Okazuje się, że do mojego modelu ciężko coś znaleźć... Jutro idę odebrać jestem ciekawy jak będą działać... Ale masz rację zamienniki słabo się sprawdzają ... W poprzednim sprzęcie kupiłem zamiennik.. jego praca była taka , że rozebrałem oryginalny wentylatorek, przesmarowałem i chodził idealne w przeciwieństwie do nowego zamiennika.. niestety w obecnych wentylatorach tego triku nie można zastosować bo są one konstrukcyjnie z założenia jednorazówkami...

Posted

Aktualizacja..  no to kupiłem, w sklepie... Wentylatorki FCN... Trochę kosztowały , za dwie sztuki zapłaciłem 250zl... ale kit z kasą.. działają, to jest ich plus... minusem zaś jest ich praca na wolnych obrotach... strasznie głośne , a dźwięk bardzo nie przyjemny... szumu nie słychać ale takie głośne plastikowe brzęczenie , niezbyt przyjemne dla ucha.. podczas wysokiego obciążenia jest okej bo i tak wszystko chodzi wtedy głośno... Pytanie skąd producenci kupują wentylatorki do swoich produktów ? Jednak Ori wentylatorki, zanim się nie zużyły miały o trzy nieba lepsza kulturę pracy na wolnych obrotach , jak były w miarę nowe to praktycznie był słyszalny tylko delikatny szum, bez żadnego terkotania... Te nowe dużo lepiej nie pracują od tych starych...

Posted
5 godzin temu, sahipp napisał(a):

za dwie sztuki zapłaciłem 250zl

WTF? Tyle kosztują oryginalne, porządne wentylatory do dużych, drogich laptopów. Co to za laptop? Podaj dokładny model i zdjęcie oryginalnego wentylatora.

A nie lepiej było kupić oryginalny używany z Allegro? - być może od firmy z damową przesyłką i darmowym zwrotem w razie czego?

Posted

Ok, dziś zrobię fotki , ale późnym wieczorem... Nawet nagram dźwięk pracy na niskich obrotach... A laptop to pavilion 15cs 2081nw z i5 8th GPU mx250... Ogólnie laptop z bardzo dobrym chłodzeniem, cichy i należący do tych chłodnych czyli nie grzejących się sprzętów mimo że jest cienkim naleśnikiem...

Posted

To jest oryginalny wentylator... Są takie dwa... Laptop generalnie działa w trybie pasywnym, podczas typowej biurowej pracy plus internet.. wentylator delikatnie wchodzi na obroty po osiągnięciu 46C temp CPU... W okolicach do ok 55C słychać było tylko delikatny szum i to trzeba było się wsłuchać.. wiadomo im wyższa temperatura tym prędkość wzrastała.. drugi wentylator zaczynał pracę od razu na pełnych obrotach gdy wykorzystywana była dedykowana grafika - czyli umknie żadko, od święta gdy w coś zagrałem...

Gdy sprzęt pracował pod pełnym obciążeniem i obciążenie ustało to temperatury były bardzo szybko zbijane i przechodził w tryb pasywny po dojściu do 45C cpu...   Obecny wentylator, zamiennik w okolicach około 50C gdzie oryginalny tylko lekko  cicho szumiał to zamiennik hmmm no szumu nie słychać zamiast tego jest takie terkotanie nie wien jak to opisać ... Jakby podczas jego pracy kawałek papierka był przyłożony do łopatek, ten opis najlepiej chyba oddaje rzeczywistość..

Jakby coś to mogę nagrać jak to pracuje.. i teraz się okazuje , że do mojego modelu zbytnio to nie ma wentylatorów... Jak wspomniałem , za dwie sztuki zapłaciłem 250zl.. w tym pewnie jest też zawarta marża sklepu, więc pewnie są ciut tańsze w rzeczywistości...

Zgadzam się Tobą , też mi się wydaje , że ta praca to wynik tańszego materiału użytego na łożyska.. pytanie , skąd w takim razie producenci biorą wentylatorki do swoich produktów? Nie sadze ze w tym wypadku firma HP sama sobie je produkuje...🤔

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]