Jump to content

Problem (?) z ładowaniem myszy (G502X Plus)

Recommended Posts

Posted

No cześć.

Nie dawno bo w zeszłym miesiącu kupiłem sobie nową mysz - Logitech G502X Plus. Wczoraj zaczęła mi w niej migać czerwona dioda symbolizująca słabą baterię, więc podłączyłem ją dołączonym kabelkiem wpiętym w port USB 2.0 z tyłu komputera do ładowania. Gdy ją podłączałem komputer był wyłączony co w moim wypadku nie powinno być problemem ponieważ zasilanie do WSZYSTKICH portów USB mam na stałe włączone w bios, przydaje się to właśnie na takie okoliczności ładownia sprzętów. Mysz zaczęła się ładować sygnalizując to miganiem diody na zielono i tu zaczyna się mój problem bo wedle instrukcji owa dioda powinna migać przez CAŁY CZAS podczas ładowania i świecić stałym zielonym światłem po naładowaniu, tymczasem u mnie równo po 5 minutach od podłączenia myszy do ładowania ta dioda gaśnie. Gdy odłączyłem kabelek i podłączyłem go ponownie to dzieje się dokładnie to samo - Równo po 5 min dioda symbolizująca ładowanie się wyłącza, nie wiem wówczas czy mysz się ładuje, czy nie, czy jest naładowana, czy nie. Testowałem to kilka razy, siedząc dosłownie ze stoperem w ręku i to zachowanie się powtarza. Po 5 min dioda ładowania razem z całym podświetleniem myszy gaśnie. Wygląda to tak jak by mysz włączała sobie jakiś tryb uśpienia booo... Gdy włączyłem komputer to, to zachowanie nie występowało i wskaźnik ładowania faktycznie migał ciągle tak jak powinien, zakładam że system w jakiś sposób jest w stanie podtrzymać stan aktywności w myszy i dlatego nie w wyłącza ona tej diody bo gdy znów wyłączyłem komputer to sytuacja znów się powtórzyła - Miganie przez 5 min i wyłączenie wszelakiego podświetlenia włącznie z tą diodą. Cała ta sytuacja zakończyła się tak że tak podłączoną mysz zostawiłem na kilka h i po ponownym włączeniu komputera i sprawdzeniu stanu baterii w Logitech Onboard Memory Manager (Nie używam GHuba) wskazuje 100% więc chyba (?) się naładowała nie wiem jednak czy proces ładowania powinien tak wyglądać jak wyglądał u mnie i czy czasem to nie jest po prostu zepsute. Być może ktoś z was posiada taką mysz lub podobną lub ma doświadczenie w kwestii tego lub podobnego modelu i byłby w stanie powiedzieć mi czy tak musi być, czy nie? Byłbym na prawdę z całego serca wdzięczny. Ogólnie to mam jeszcze kilka dni na zwrot tej myszy i gdyby się okazało że to zachowanie jest niewłaściwe to ją po prostu odeślę, na początek wolę jednak zasięgnąć rady.

Posted

Kupujesz takie cudo na Ali za kilka PLN i masz problem rozwiązany z dylematem, czy się coś ładuje, czy nie, ile prądu ciągnie, i ile mAh wciągnął akumulator. Super zabaweczka i przydatna.

WYPDzDX.png

-RKI- likes this
Posted

@LAGUNA Od wczoraj nic nie robię tylko grzebie przy tym. Googla przeglądam już kilka jeżeli nie kilkanaście godzin. Przeszukałem też wiele tematów na reddicie na którym użytkownicy mają różne problemy i z takim samym zachowaniem tyle że w myszy z serii MX spotkał się ktoś kilka lat temu. Niestety temat pozostał bez odpowiedzi. Napisałem do supportu Logitecha wykonując kilka kroków o które prosili takich jak sprawdzenie aktualnej wersji firmware myszy (Było aktualne) ale niestety na razie nic z tego nie wynikło. Dowiedziałem się jednak że owy led wskazujący ładowanie nie powinien się tak zachowywać. Napisałem również temat na reddicie w języku Angielskim i tam dostałem jedną odpowiedź w której pan z supportu Logitecha stwierdził że zachowanie które opisałem odpowiada włączeniu trybu bezczynności jednakże ten tryb nie powinien wyłączać diody sygnalizującej ładowanie tak jak robi to u mnie. Niestety z tego tematu również nic nie wynika. Na razie wiem tyle że nie powinno się dziać tak jak dzieje się w moim wypadku ale rozwiązania brak. Zastanawiam się już czy nie zwrócić tej myszy bo mam jeszcze na to czas i po prostu nie kupić drugiej takiej samej by zobaczyć czy dalej będzie się tak działo. Chociaż nie wiem czy ma to jakikolwiek sens...

Zostawiam jeszcze link do mojego tematu na reddicie gdyby ktoś chciał zerknąć. Być może okaże się on przydatny w jakiś sposób.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

@-RKI-  a sprawdź sobie jeszcze czy coś to da taką opcję:

Menadżer urządzeń->kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej

i tam gdzie jest Główny kontroler USB 

wybierz zarzadzanie energią i odznacz ten kwadracik. Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia.

22 godziny temu, -RKI- napisał(a):

Napisałem również temat na reddicie w języku Angielskim i tam dostałem jedną odpowiedź w której pan z supportu Logitecha stwierdził że zachowanie które opisałem odpowiada włączeniu trybu bezczynności jednakże ten tryb nie powinien wyłączać diody sygnalizującej ładowanie tak jak robi to u mnie.

ale całkiem możliwe po tych wypowiedziach z suportu że może być jakaś wada fabryczna.

Jak masz możliwość to wymień ją.