Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted
Cytat
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po 2 miesiącach przyszedł czas na aktualizację - nazbierało się trochę problemów od tego czasu.

@Achon napisał w 1 wiadomości o zadaniu "Consolidator":

4gTnU54.png

• Czy ktoś z Was usuwał to zadanie i czy miał potem jakiekolwiek problemy z systemem, czy jakieś udogodnienie przestało działać?
  • Jakie jeszcze zadania śledzące powinienem rozważyć usunąć?
  • Szczęśliwym zbiegiem okoliczności trafiłem na sugestię w temacie Pana Sromotnika przesłaną przez @starcraft2fan:
    W dniu 27.06.2025 o 23:11, starcraft2fan napisał(a):

W końcu wygrzebałem czas na to, by testować nowe ISO. Ogólnie te szybkie uruchamianie to bajka, nie korzystam z zewnętrznego monitora na laptopie, więc szybkość rozruchu robi wrażenie. 

Co na pierwszy strzał zauważyłem - w11 na 24h2 wprowadził ostatnio z aktualizacją nowy proces o nazwie SecureSystem.exe, który zużywa dużą porcję ramu (100mb). Zresztą, przeklejam post z Reddita rzucający światło na problem:

"For anyone finding this through Google and want an official name and way to disable it: It's part of Windows' Credential Guard. Through the group policy manager (gpedit.msc) you can manage it under “Computer Configuration → Administrative Templates → System → Device Guard → Turn On Virtualization Based Security”. I found that even if you turn off core isolation via the Windows Security app, this is not enough on Windows 11 24H2 to disable that process. Sometimes there can be issues with new enhancements like this (e.g. there have been edge cases with game performance and issues with VMware due to Hyper-V being used), so there can be genuine reasons to disable this if necessary."

Raczej trzeba to wywalić przy aktualizacji ISO, chyba że ma to jakąś zależność systemową i umyślnie zostało zostawione. 

Pozdrawiam

Początkowo byłem sceptyczny wyłączeniu, zastanawiałem się, czy nie obniży to bezpieczeństwa systemu. W niedługim czasie zmuszony byłem do wyłączenia tej opcji, bo obniżała wydajność mojego komputera, co przekonało mnie, żeby w aktualnym wydaniu 12250817 domyślnie wyłączyć tę funkcję. :)

Tymczasem dziękuję za oddawanie głosów w temacie:

Głosujący zdecydowali:

Jest dobrze. Nie zmieniamy.

Groszek1962 likes this
Posted
Cytat

+ obecnie testowany jest TWEAK-1 przyspieszający start systemu - wypróbuj przed innymi:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [sugestia: stens]

Groszek1962 likes this
Posted
W dniu 18.08.2025 o 22:17, Kocurek napisał(a):

Dobra, tu nie będziemy czekać.

Zbyt dobra łatka.

Do północy powinien wyjść hotfix - zmiana zostanie naniesiona do obecnego .iso.

To tylko dwa wpisy, a efekty świetne :)

2 raz sie zawiodłem nigdy wiecej 

Posted
5 godzin temu, sebio napisał(a):

2 raz sie zawiodłem nigdy wiecej 

Dziękuję za podzielenie się opinią. Rozumiem, że moje wydanie nie spełniło oczekiwań? Jeśli zechcesz wskazać konkrety, chętnie się do nich odniosę.

[Dodano]

Wydanie 13250818 oraz 12250817 zawierają preinstalowaną poprawkę bezpieczeństwa: KB5063878.

Pojawiły się informacje, że w niektórych przypadkach dochodzi do awarii dysku SSD.

Na moim Windows 11 mam tę poprawkę i nic się nie dzieje, ale prewencyjnie informuję.

Posted
15 godzin temu, sebio napisał(a):

Mało płynnie chodzi już instalacja sterowników przyniosła problem programem driver booster więcej nie sprawdzałem 

Tak Driver Booster powoduje awarie systemu po restarcie (system nie do naprawienia). Nie sprawdzałem który konkretnie sterownik ale raczej chodzi o płyty główne dla procesorów AMD. Problem występuje na 2025-06-16 na nowszych jeszcze nie sprawdzałem.
DriverEasy nie ma żadnych problemów.

Kocurek likes this
Posted
1 minutę temu, tadam napisał(a):

Na wersji z 18.08 nie działa tak jak na poprzednich.  Jak by mu mocy brakowało.

Bo na robieniu modów trzeba się znać ja się nie znam więc nie robię tyle w temacie szkoda czasu na mody tego Pana polecam mody sromotnika choć poczekać warto bo będą nowe wydania 😀

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, tadam napisał(a):

Na wersji z 18.08 nie działa tak jak na poprzednich.  Jak by mu mocy brakowało.

Uprzejmie proszę o podanie więcej szczegółów - jak zachowuje się obecnie system, że pojawiło się uczucie "braku mocy" - jak system zachowuje się teraz, a jak wcześniej? Podanie szczegółów jest istotne - na ich podstawie jestem w stanie w kolejnych wydaniach wprowadzić w razie konieczności odpowiednie poprawki np. wycofać zmiany, które powodują obniżenie wydajności systemu.

Wartościowe są dla mnie zarówno negatywne jak i pozytywne opinie.

Godzinę temu, sebio napisał(a):

Bo na robieniu modów trzeba się znać ja się nie znam więc nie robię tyle w temacie szkoda czasu na mody tego Pana polecam mody sromotnika choć poczekać warto bo będą nowe wydania 😀

Każdy ma swoje preferencje. Zawsze warto sprawdzić różne modyfikacje i wybrać to, co najlepiej odpowiada.

Posted
11 godzin temu, tadam napisał(a):

Po włączeniu rzuca się w oczy powolne ładowanie ikon pulpitu. Ogólnie widać ,że coś go spowalnia.

Możesz porównać z wydaniem z dnia 2025-08-17:

Posted
9 godzin temu, tadam napisał(a):

Niestety już nie.

Dziękuję za informację. Nie otrzymałem dotychczas zgłoszeń od innych użytkowników z podobnymi odczuciami o spadku wydajności, ale będę to obserwować. Gdyby pojawiły się dodatkowe szczegóły lub możliwość ponownego przetestowania, będę wdzięczny za informację.

Na tę chwilę nieszczęśliwie zdarzyło się, że trafiłem z wydaniem w momencie wypuszczenia poprawki przez firmę Microsoft, która sprawia, że podczas kopiowania plików o rozmiarze ponad 50GB może to uceglać dyski SSD, a czasem nawet HDD i należy pilnie pobrać po instalacji z Windows Update odpowiednie łatki naprawiające problem.

Posted

Porozmawiałem z Panem Sromotnikiem i poprosiłem go o błogosławieństwo, żeby pozwolił mi jedną swoją nowość zastosować w moim wydaniu, a mianowicie pomijanie ekranu logowania, które on pierwotnie opracował.

Przychodzę z dobrymi wiadomościami - Pan @srom-otnik  wyraził zgodę.

Dodanie ulepszenia planowane jest we wrześniowym wydaniu, wraz z nowymi aktualizacjami od Microsoftu.

Jestem zachwycony tym ulepszeniem i cieszę się, że się zgodził - podpatrzyłem to na jego testowym wydaniu JG z końca maja 2025 i używam na co dzień na swoim systemie.

Teraz jego patent będę mógł zastosować w swoich publicznych wydaniach - niestety, nie u wszystkich to pewnie będzie działało dobrze, więc znowu pewnie kilka osób będzie zawiedzionych.

Wtedy pozostaje takim osobom korzystać ze starszych wydań, które mocno się nie zestarzeją, bo każde moje wydanie jest w pełni kompatybilne z aktualizacjami Windows Update.

W tym miejscu chciałbym też przypomnieć, że robimy różne od siebie wydania.

Pan Sromotnik z mojej perspektywy stawia na najbardziej zoptymalizowany system, z jak najmniejszą ilością zbędnych procesów w tle,

co jest bardzo niewdzięczną pracą momentami. Obrabia też wersje m.in. PRO.

Z kolei mi - w zupełności wystarcza mi fabryczny poziom okrojenia wydań LTSC, z których usuwam dodatkowo Microsoft Edge.

Parę drobnostek jak wyłączenie kilku opcji telemetrii i takie tam.

Ponadto mnie interesują wyłącznie wydania LTSC - nie Pro, nie Home, wyjątkiem jest wersja Ultimate systemu Windows 7, którego nie ruszałem od lutego z powodu skupienia się na młodszych systemach.

Niewiele stosuję optymalizacji - mnie interesuje doinstalowanie istotnych składników i sprawienie, żeby wydania LTSC nadawały się do codziennych zastosowań i grania, a system interfejsem nawiązywał do klasycznych

rozwiązań jak Menu Start w lewym dolnym rogu ekranu albo ikona Mój Komputer na pulpicie - na Wasze życzenie dołączyłem również możliwość wyboru standardowego wyglądu systemu pod instalacji, aby nie narzucać jedynego słusznego motywu Mystic Jungle :)

Wspominam o tym, bo ktoś może myśleć z forumowiczów, że spać nie mogę po nocach, że ktoś wybiera inne wydania niż moje.

Ja dostarczam alternatywę, jeżeli kilku osobom przypadnie do gustu, to miło jest, bo pomimo, że nie mam na tym zysku finansowego - to przynajmniej zyskuję doświadczenie i mogę poprawić w miarę możliwości

niedoskonałości w kolejnych wydaniach.

Gdyby nie było zainteresowania moimi wydaniami, to po prostu w pewnej chwili przestałbym wrzucać kolejne i zamknąłbym ten rozdział.

Także można śmiało krytykować, pośmieję się i czekam aż krytykujący coś własnego wrzucą - też się pośmieję.

Moim zdaniem każda modyfikacja ma swój własny, niepowtarzalny styl i jeżeli jest ciekawa - sama się obroni i nie trzeba oczerniać/obrzydzać innych wydań.

Ta sama modyfikacja może całkiem inaczej (lepiej/gorzej) zachowywać się na różnych maszynach i to nic złego najlepiej zasugerować dwie modyfikacje, żeby sobie ktoś wypróbował

i niech sam sprawdzi, która lepiej się u niego spisuje/przypadła do gustu ;)

Zerknę co robi DriveBooster, ale jeżeli dobiera złe sterowniki, które generują niebieskie ekrany po restarcie, to obawiam się, że mogę jedynie zasugerować kontakt do producenta programu.

Dawno temu, w czasach Windows 7 - używałem tego programu.

W systemach Windows 10/11 nie używam go, ale spróbuję użyć na systemie LTSC TC zainstalowanym na wirtualnej maszynie...

PS

Fajnie by było jakby @NiKKA.Labs wznowił swoje wydania.

Posted
36 minut temu, tadam napisał(a):

Czy nie lepiej dodać skrypt i wtedy kto chce to zainstaluje, sprawdzi i podejmie decyzje zostaje bądź usuwam.

Jeden rabin powie tak, a inny rabin powie nie.

Zapadła decyzja, żeby ostatnią wstawkę usunąć ze względu na możliwe uszkodzenie dysków SSD/HDD.

Groszek1962 likes this
Posted

Czy microsoft zablokował tą wadliwą aktualizację ?, Bo co to zmieni ,że usuniesz ostatnią wstawkę kiedy i tak ona się zainstaluje- chyba ,że można ją jakoś ominąć.

Lepiej mieć skrypt niż specjalnie dla niego instalować na nowo system.

Posted

Czy microsoft zablokował tą wadliwą aktualizację ?, Bo co to zmieni ,że usuniesz ostatnią wstawkę kiedy i tak ona się zainstaluje- chyba ,że można ją jakoś ominąć.

Wstawka została usunięta, ponieważ obraz zawiera preinstalowaną wadliwą poprawkę. Nie każdy Użytkownik skorzysta z Windows Update od razu po instalacji systemu, co czyni wydanie potencjalnie niebezpiecznym dla dysków twardych.

Ponadto zgłosiłeś, że wydanie 20250818 źle działa u Ciebie, więc żadna strata przecież?

Lepiej mieć skrypt niż specjalnie dla niego instalować na nowo system.

Jeden rabin powie tak, a inny rabin powie nie.

Groszek1962 likes this
Posted

Odnowię temat i dopiero teraz napiszę.Zainstalowałem system(najnowsza wersja z 18.08.2025) następnego dnia 19.‎08.‎2025 i wszystko,łącznie ze skryptem na szybszy rozruch systemu zainstalowanego na dysku m.2 NVMe działa dobrze do dnia dzisiejszego 26.08.2025. Zastanawia mnie jedno,czemu w WU do dnia dzisiejszego 26.08.2025 nie wyszukuje żadnych nowych aktualizacji,tylko pisze,że wszystko jest aktualne.Musiałem ręcznie pobrać aktualizację KB5064081 i ją zainstalować.

Kocurek likes this
Posted
19 minut temu, lukcio31 napisał(a):

Odnowię temat i dopiero teraz napiszę.Zainstalowałem system(najnowsza wersja z 18.08.2025) następnego dnia 19.‎08.‎2025 i wszystko,łącznie ze skryptem na szybszy rozruch systemu zainstalowanego na dysku m.2 NVMe działa dobrze do dnia dzisiejszego 26.08.2025. Zastanawia mnie jedno,czemu WU do dnia dzisiejszego 26.08.2025 nie wyszukuje żadnych aktualizacji.

Dziękuję za informację - to dobra wiadomość, pomimo tego kolejna wersja będzie miała mniej agresywny start (2s opóźnienia, teraz jest 0s, a oryginalnie opóźnienie wynosi około 10 sekund).

Plik przywracający zmianę zostanie również dołożony dla osób ze słabszymi komputerami - tak jak możliwość obniżenia uprawnień użytkownika z administratorskich do domyślnych, bo było wiele pytań o to.

WU prawdopodobnie nie wyszukuje aktualizacji, ponieważ wydania 2028.08 zawierają kompletny zestaw poprawek na ten miesiąc z wyłączeniem poprawek "testowych".

Groszek1962 and stens like this
Posted

Napiszę nowy post.Po uruchomieniu komputera,po załadowaniu pulpitu na pasku zadań przypięty jest Eksplorator plików(ja go nie przypinałem do paska zadań),który znika po odpięciu od paska zadań.Wylogowałem się i ponownie zalogowałem,niestety okazało się,że do paska zadań samoczynnie przypięty jest Eksplorator plików.Czy to może być błąd systemu z tym o czym piszę i co z tym zrobić?

Kocurek likes this
Posted
W dniu 26.08.2025 o 16:37, lukcio31 napisał(a):

Zauważyłem chyba problem i napiszę.Po uruchomieniu komputera,jak załaduje się pulpit,na pasku zadań  samoczynnie przypięty jest Eksplorator plików,który znika z paska zadań po odpięciu.

Wcześniej opisywane zachowanie brzmiało jak normalne zachowanie systemu, więc nie zostały podjęte czynności.

2 godziny temu, lukcio31 napisał(a):

Napiszę nowy post.Po uruchomieniu komputera,po załadowaniu pulpitu na pasku zadań przypięty jest Eksplorator plików(ja go nie przypinałem do paska zadań),który znika po odpięciu od paska zadań.Wylogowałem się i ponownie zalogowałem,niestety okazało się,że do paska zadań samoczynnie przypięty jest Eksplorator plików.Czy to może być błąd systemu z tym o czym piszę i co z tym zrobić?

Dziękuję za zgłoszenie problemu. Spojrzę jak to u mnie wygląda - która wersja jest testowana?

Posted

@lukcio31

Skopiuj do schowka, wklej w Mój komputer / Eksplorator plików i zatwierdź klawiszem ENTER:

Tak to wygląda:

MtJLddi.png

Otworzy się Windows Update - czy coś się pojawiło?:

2Iq4rU4.png

nGfHEkp.png

[Dodano]

Hahahahah, o kurw...

z5gccAn.png

sdlZyay.png

Więcej informacji w dedykowanym temacie:

Posted
5 godzin temu, santa13 napisał(a):

Nawet nie wiem, że istnieje już 25H2, ja póki co używam oryginalnego 24H2 obecnie.

No bo tak na prawdę 25H2 nie istnieje. To tylko wczesna wersja Preview (Zapowiedź).

Kocurek likes this
Posted
7 godzin temu, zen888 napisał(a):

No bo tak na prawdę 25H2 nie istnieje. To tylko wczesna wersja Preview (Zapowiedź).

Dla mnie to 25H2, która będzie otrzymała comiesięczne aktualizacje - z punktu widzenia Użytkownika to 25H2, a nie jakaś okrojona wersja Preview.

Ostatecznie to mało istotne, chodzi o to, żeby aplikacje Adobe i innych firm trzecich nie czepiały się w przyszłości, że wymagają systemu 25H2, a system 24H2 okaże się nagle "niekompatybilny".

plusik and zen888 like this
Posted

Dobry, jak to wygląda z najnowszą aktualizacją? Troche boje się instalować system ze względu na nią, czytałem troche postów w temacie i nie do końca wiem czy ta instalacja będzie bezpieczna czy lepiej poczekać?

Posted
1 godzinę temu, Lajkx napisał(a):

Dobry, jak to wygląda z najnowszą aktualizacją? Troche boje się instalować system ze względu na nią, czytałem troche postów w temacie i nie do końca wiem czy ta instalacja będzie bezpieczna czy lepiej poczekać?

Microsoft oświadczył, że nie stwierdzili u siebie opisanych w sieci problemów.

Obecnie do pobrania jest starsza wersja systemu, ale zachęcam zaczekać - pracuję nad aktualizacją.

Posted

Witam

Pozwolę sobie napisać na temat na temat budzący wątpliwości czyli 25H2 ?

Wcześniej podpatrzyłem kilka tematów i wypowiedzi, no więc postanowiłem skorzystać z sugestii Kocurka i zrobiłem, a następnie naczytałem się że to ...............itd

To proszę dziś rano info na dobre.........PL że należy dokonać znacznej aktualizacji no i proszę efekt. Załączam fotki

A czy to 25 czy 24 to czas pokaże .....PozdrawiamFot1.jpg.0923b5625eec869add15af90653f6039.jpg[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this