Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted
6 godzin temu, lukcio31 napisał(a):

Windows zainstalowany i nie zmieniam na inny.

Dziękuję za opinię i cieszę się, że przypadł do gustu.

1.Czy jest możliwość stworzenia wersji systemu ze standardowym stylem,pozbawioną po instalacji Defendera,Media Player,przeglądarki zdjęć z Windows 7 oraz folderu z grami z Windows 7,bo dla mnie jest to zbędne i Defender nie potrzebuję,zamiast Media Player instaluję inny program i tak samo instaluję inny program do przeglądania zdjęć,a w gierki z Windows 7 z folderu z Gry w Menu Start nie gram?

1. W planach jest dołożenie kolejnych 2 pozycji do wyboru podczas instalacji - będą więc 4 pozycje. 2 style do wyboru, a każdy z nich będzie miał do wyboru instalację z preinstalowanym Microsoft Store (+ rozszerzeniami) lub bez. Na tę chwilę nie przewiduję dokładania kolejnych wersji, co może ulec zmianie w przyszłości - możesz wszystkie zmiany, które oczekujesz łatwo sam wprowadzić, bez mojego udziału, ponieważ dodaję w tym celu do katalogu Dodatki różne narzędzia do tego celu - spróbuję doradzić co powinieneś zrobić, komentując poszczególne potrzeby:

pozbawioną po instalacji Defendera

Użyj załączonego do katalogu Dodatki programu: WindowsDefenderRemover.exe

przeglądarki zdjęć z Windows 7 oraz folderu z grami z Windows 7

Przeglądarka zdjęć jest wbudowana w system, została TYLKO odblokowana. Nie zdecyduję się kasować plików, aby uniknąć ryzyka uszkodzenie systemu - Przeglądarka zajmuje kilka MB - o jej istnieniu byś nie wiedział jakbym jej nie odblokował. Zainstaluj swój ulubiony program do przeglądania zdjęć i to wszystko co musisz zrobić.

Gry Windows - usuń katalog w Program Files, z Menu Start usuń skrót.

Usunąłem Microsoft Edge i skończyło się tym:

2.Jak Microsoft w WU wyda aktualizację zbiorczą i w tym temacie pojawi się nowa  wersja systemu w najnowszej kompilacji,to lepiej pozostać przy tej kompilacji systemu jaką mam obecnie zainstalowaną-ostatnia wersja systemu dostępna w tym temacie i zainstalować z WU aktualizację zbiorczą,czy instalować ponownie na czysto najnowsza wersję systemu dostępną w tym temacie?

Zacytuję fragment FAQ z pierwszej wiadomości:

W dniu 28.02.2025 o 21:28, Kocurek napisał(a):

Pojawiło się nowe wydanie Windows 11 LTSC TC. Czy powinienem pobrać nowy plik .iso i na nowo zainstalować system?

Jeśli Twój system działa prawidłowo, ponowna instalacja nowej wersji obrazu .iso nie jest konieczna.
Większość aktualizacji pobiera się i instaluje automatycznie za pośrednictwem Windows Update.

Nowe wersje są zazwyczaj publikowane w celu ułatwienia instalacji systemu od podstaw, eliminując konieczność pobierania dużych pakietów aktualizacyjnych.
Jeśli jednak zmiany zawarte w dzienniku zmian są dla Ciebie istotne, możesz rozważyć reinstalację.
 W standardowym użytkowaniu systemu nie jest to jednak wymagane.

Jeżeli potrzebujesz, abym coś doprecyzował to śmiało pytaj :)

say and Groszek1962 like this
Posted

Też wam nie działa UniGetUI (winget) na najnowszym obrazie Kocurka z 2025-06-16?
Myślałem że zainstaluje sobie bez problemowo moje wszystkie programy przez UnigetUi po świeżej instalacji, ale każde uruchomienie programu wywala błąd "WinGet malfunction detected".

Na Githubie wyczytałem, że to może być problem z brakiem akceptacji warunków/zgód, na obrazie Kocurka domyślnie nie są zaakceptowane, ale nawet jak to zrobiłem ręcznie to też nie działa.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i jest w stanie pomóc?  

edit: usunięcie aplikacji i ponowne zainstalowanie jej przez MS Store nie pomogło, wywala te same błędy. Pierwotnie UniGetUI był instalowany z paczki ściągniętej z GitHub, wersja Stable.

Kocurek likes this
Posted
W dniu 27.06.2025 o 23:11, starcraft2fan napisał(a):

w11 na 24h2 wprowadził ostatnio z aktualizacją nowy proces o nazwie SecureSystem.exe, który zużywa dużą porcję ramu (100mb). Zresztą, przeklejam post z Reddita rzucający światło na problem:

"For anyone finding this through Google and want an official name and way to disable it: It's part of Windows' Credential Guard. Through the group policy manager (gpedit.msc) you can manage it under “Computer Configuration → Administrative Templates → System → Device Guard → Turn On Virtualization Based Security”. I found that even if you turn off core isolation via the Windows Security app, this is not enough on Windows 11 24H2 to disable that process. Sometimes there can be issues with new enhancements like this (e.g. there have been edge cases with game performance and issues with VMware due to Hyper-V being used), so there can be genuine reasons to disable this if necessary."

Raczej trzeba to wywalić przy aktualizacji ISO, chyba że ma to jakąś zależność systemową i umyślnie zostało zostawione. 

To jest ciekawe - zostawiam sobie na później do przeczytania.

Posted

Proszę o opinię czy włączacie skrót do programu Wycinanie pod klawiszem Print Screen?

I czy używanie narzędzia dostarczanego w standardzie, czy instalujecie go z Microsoft Store?

Bo to dwie osobne apki:

ZKSbLZO.jpeg

Posted
2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

czy używanie narzędzia dostarczanego w standardzie

dostarczone w standardzie, gdyż jest to praktyczniejsze rozwiązanie 🙂

Pozdrawiam

Kocurek likes this
Posted

Czy wersja kocurka sprawdzi sie pod gierki i stacje robocza? 
Game pass / FACEIT AC / BattleEye / Sony Vegas + After Effects z Premiere Pro / OBS (nagrywanie oraz streaming) - ktos testowal? 

Kocurek likes this
Posted
1 godzinę temu, Addicted97 napisał(a):

Czy wersja kocurka sprawdzi sie pod gierki i stacje robocza? 
Game pass / FACEIT AC / BattleEye / Sony Vegas + After Effects z Premiere Pro / OBS (nagrywanie oraz streaming) - ktos testowal? 

@Addicted97 z myślą m.in. do takich zastosowań było tworzone wydanie.

Addicted97 likes this
Posted
8 minut temu, Kocurek napisał(a):

@Addicted97 z myślą m.in. do takich zastosowań było tworzone wydanie.

Finalnie myslisz lepiej pojsc w 11 Pro i samemu se odchudzic instalator (za pomoca NTLite + poradniki i ChatGPT :asd:) czy juz w Twojego gotowca?

Srednio mi sie chce pozniej znow przeinstalowywac system bo powiedzmy cos nie dziala, moja specka jest w moim [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. 

Kocurek likes this
Posted
7 minut temu, Addicted97 napisał(a):

Finalnie myslisz lepiej pojsc w 11 Pro i samemu se odchudzic instalator (za pomoca NTLite + poradniki i ChatGPT :asd:) czy juz w Twojego gotowca?

Srednio mi sie chce pozniej znow przeinstalowywac system bo powiedzmy cos nie dziala, moja specka jest w moim [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. 

Jeżeli czujesz się na siłach - śmiało samemu - kto jak nie Ty sam najlepiej zrobisz pod siebie. Miło będzie jak podzielisz się swoją wersją na forum - na pewno znajdą się zainteresowani😇

Addicted97 likes this
Posted
6 minut temu, Kocurek napisał(a):

Jeżeli czujesz się na siłach - śmiało samemu - kto jak nie Ty sam najlepiej zrobisz pod siebie. Miło będzie jak podzielisz się swoją wersją na forum - na pewno znajdą się zainteresowani😇

Dzieki bardzo Kocurku, sprobuje swoja na Razer Blade a na glowny sprzet wrzuce Twoje wydanie i bedziemy testowac :D
Milego :drunk:

Kocurek likes this
Posted
58 minut temu, Kocurek napisał(a):

czy Win11 LTSC TC również ma problem z trybem awaryjnym z obsługą sieci?

Miałem partycję wolną no i zainstalowałem WIN11_X64_LTSC_24H2_PL-THECOMPANY_CRC32_11250616. Tryb awaryjny z obsługą sieci NIE działa. 🙂 😞 

Kocurek likes this
Posted
4 minuty temu, stens napisał(a):

Miałem partycję wolną no i zainstalowałem WIN11_X64_LTSC_24H2_PL-THECOMPANY_CRC32_11250616. Tryb awaryjny z obsługą sieci NIE działa. 🙂 😞 

Dzięki Ci. Dopisałem do TODO, aby naprawić tę usterkę przy kolejnej aktualizacji .iso Win10 i Win11 - aktualnie diagnozuję przyczynę.

stens likes this
Posted

Kiki gratuluje działu. 

Robił ktoś testy w grach czy mam być pierwszy? czasami mam wrażenie że gadka idzie o d*pie marynie.

Jak nie to jutro sprawdzę, bo napisałeś że i dla graczy.

A mi służy do tego i tego

Pozdrawiam

Letho

Kocurek likes this
Posted
26 minut temu, Letho napisał(a):

Kiki gratuluje działu. 

Dziękuję, z dumą dbam ^^

26 minut temu, Letho napisał(a):

Robił ktoś testy w grach czy mam być pierwszy? czasami mam wrażenie że gadka idzie o d*pie marynie.

Używam na co dzień tego systemu do wszystkiego - również grania. Steam działa poprawnie i gry.

System zawiera zestaw startowy do gier jak DirectX 9.0c, biblioteki VC++

Jedyna usterka - niezwiązana z grami - to w przypadku użycia trybu awaryjnego z obsługą sieci - pulpit zawiesza się na minutę.

Zostanie to naprawione w kolejnej wersji którą przewiduję w tym miesiącu, najpóźniej w sierpniu.

@stens znalazł i zgłosił tę usterkę jako pierwszy - po opublikowaniu w międzyczasie 12 wersji - do tego czasu błąd pozostawał ukryty.

Inny przypadek, to np. niemożność zainstalowania Netflixa - ale to już nie do końca wina mojego wydania... program Netflix jest źle napisany - wymaga do działania Microsoft Edge - gdyby program był DOBRZE napisany, to nie wymagałby go do działania, bo w systemie jest preinstalowany składnik "Microsoft Edge WebView2".

Rozwiązaniem jest instalacja Microsoft Edge z katalogu "Dodatki" - dziękuję @Kosiara za podesłanie rozwiązania.

Kosiara likes this
Posted
22 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję, z dumą dbam ^^

Używam na co dzień tego systemu do wszystkiego - również grania. Steam działa poprawnie i gry.

Jedyna usterka - niezwiązana z grami - to w przypadku użycia trybu awaryjnego z obsługą sieci - pulpit zawiesza się na minutę.

Zostanie to naprawione w kolejnej wersji którą przewiduję w tym miesiącu, najpóźniej w sierpniu.

@stens znalazł i zgłosił tę usterkę jako pierwszy - po opublikowaniu w międzyczasie 12 wersji - do tego czasu błąd pozostawał ukryty.

Inny przypadek, to np. niemożność zainstalowania Netflixa - ale to już nie do końca wina mojego wydania... program Netflix jest źle napisany - wymaga do działania Microsoft Edge - gdyby program był DOBRZE napisany, to nie wymagałby go do działania, bo w systemie jest preinstalowany składnik "Microsoft Edge WebView2".

Rozwiązaniem jest instalacja Microsoft Edge z katalogu "Dodatki" - dziękuję @Kosiara za podesłanie rozwiązania.

To nie program Netflix jest źle wydany przyjacielu, tylko ten całym microshit. Nie ta pierwsza aplikacja ma problem najlepiej mieć w przeglądarce, te aplikacje do streamingu są kij warte

Kocurek likes this
Posted
22 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję, z dumą dbam ^^

To nie "Netflix jest źle napisany" to jest problem wycinania podstawowych komponentów systemu które są wymagane do działania tego.
Aplikacja netflixa to jest po prostu ładny wrapper na strone netflix.com która otwiera się za pomocą Edge. Wywalony jest Edge z systemu to jak ma się to niby uruchomić. Przestańcie wywalać podstawy systemu to się skończą problemy :D 

Kocurek likes this
Posted

Siema @Kocurek

zauważyłem, iż po ustawieniu ciemnego motywu w systemie notatnik mimo to jest "biały", a nie ciemny jak reszta systemu doinstalowałem notatnik, ze sklepu Microsoft

dodatkowo po wciśnięciu klawisza prstc (zrzut ekranu) nie zapisuje się on w moich dokumentach --> obrazy

wybrałem instalację standard (Wygląd Windows 11)

Pozdrawiam

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, FILAGOL napisał(a):

Siema @Kocurek

zauważyłem, iż po ustawieniu ciemnego motywu w systemie notatnik mimo to jest "biały", a nie ciemny jak reszta systemu doinstalowałem notatnik, ze sklepu Microsoft

I problem ustąpił? Wersja z Microsoft Store zawiera ciemny motyw.

Godzinę temu, FILAGOL napisał(a):

dodatkowo po wciśnięciu klawisza prstc (zrzut ekranu) nie zapisuje się on w moich dokumentach --> obrazy

wybrałem instalację standard (Wygląd Windows 11)

W nawiązaniu do tej sprawy trwa ankieta i debata:

Posted
2 minuty temu, MrTooth napisał(a):

Jak wygląda optymalizacja i ile procesów zjada bo jestem ciekaw :) 

Chciałbym zastrzec, że to wydanie nie było robione pod kątem maksymalnej optymalizacji i minimalizowania ilości procesów.

Jeżeli to jest dla Ciebie istotne, to lepszym wyborem dla Ciebie będą wydania JG:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Moje wydanie to podrasowana wersja korporacyjna LTSC, aby system był używalny do codziennych zadań w tym grania - listę zmian masz w pierwszej wiadomości.

Moim wydaniom bliżej do wydań A-Team / NiKKA niż Sromotnika.

Posted
22 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Chciałbym zastrzec, że to wydanie nie było robione pod kątem maksymalnej optymalizacji i minimalizowania ilości procesów.

Jeżeli to jest dla Ciebie istotne, to lepszym wyborem dla Ciebie będą wydania JG:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Moje wydanie to podrasowana wersja korporacyjna LTSC, aby system był używalny do codziennych zadań w tym grania - listę zmian masz w pierwszej wiadomości.

Moim wydaniom bliżej do wydań A-Team / NiKKA niż Sromotnika.

Mnie nie interesuje JG bądź A-Team tylko ile realnie procesów jest po instalacji wszystkich pierdół sterowniki etc :) Bo docelowo wszystkie inne mam protestowane. 

Kocurek likes this
Posted
W dniu 11.07.2025 o 23:27, Kocurek napisał(a):

Dziękuję, z dumą dbam ^^

Nie do konca, devy z Netflixa mieli swoje powody. Webview2 nie obsluguje DRM PlayReady, ktory pozwala na odtwarzanie filmow w 4K na Windowsie. Tylko Microsoft Edge to potrafi. Chrome, Firefox i kazda inna przegladarka maja ograniczenie do 720p, Webview2 tak samo (przez uzycie Widevine, software'owy DRM). Do ogladania Netflixa czy innych streamingow - najlepiej uzywac Edge.

Kocurek likes this
Posted
12 godzin temu, revenant4324 napisał(a):

Nie do konca, devy z Netflixa mieli swoje powody. Webview2 nie obsluguje DRM PlayReady, ktory pozwala na odtwarzanie filmow w 4K na Windowsie. Tylko Microsoft Edge to potrafi. Chrome, Firefox i kazda inna przegladarka maja ograniczenie do 720p, Webview2 tak samo (przez uzycie Widevine, software'owy DRM). Do ogladania Netflixa czy innych streamingow - najlepiej uzywac Edge.

W takim razie może @Kocurek przywróć tego edge dla świętego spokoju i niech tak zostanie. Ja też mam edge na swoim 10 IoT Enterprise LTSC 2021, zostawiłem go w spokoju, tylko odznaczyłem te funkcje: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Aby nie działał niepotrzebnie w tle, on nadal się aktualizuję do nowszych wersji, ale mi to akurat nie przeszkadza. Moją główną przeglądarką jest chrome, a edge jak już jest w systemie tez czasem się przydaje.

Kocurek likes this
Posted
2 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Moją główną przeglądarką jest chrome, a edge jak już jest w systemie tez czasem się przydaje.

U mnie jeszcze się nie przydał - Netflixa jak miałem - to oglądałem na smartfonie w łóżku leżąc na brzuszku :P

Na tę chwilę Użytkownik może skorzystać z instalatora z katalogu "Dodatki" i przywrócić Microsoft Edge dwoma kliknięciami po instalacji.

Kosiara likes this