Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted
6 godzin temu, stens napisał(a):

Nie możesz inaczej umieścić linka?

Mógłbym, natomiast byłoby mniej fajnie (ukryte statystyki pobrań).

Poszło z telefonu.

stens likes this
Posted
46 minut temu, stens napisał(a):

Zainstalowany, szybki jak Mig-39 🙂 

Dziękuję za opinię - jaki styl obecnie preferujesz, standard + własna skórka?

Windows 10 LTSC TC to będzie również fajna ciekawostka do przetestowania, ponieważ zaoferuję coś extra, ale nie będę zdradzał zbyt wcześnie szczegółów, aby nie popsuć niespodzianki.

Już się grzeje maszyna:

Posted
5 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję za opinię - jaki styl obecnie preferujesz, standard + własna skórka?

Windows 10 LTSC TC to będzie również fajna ciekawostka do przetestowania, ponieważ zaoferuję coś extra, ale nie będę zdradzał zbyt wcześnie szczegółów, aby nie popsuć niespodzianki.

Już się grzeje maszyna:

jak dla mnie styl ciemny albo coś w stylu win7 najpiękniejszy styl windowsów 

Kocurek likes this
Posted
2 godziny temu, Kalafiorek X napisał(a):

też dobra myśl, co do win 11 zostały dodane aktualizacje czy jeszcze jakiś poprawki ?

Aktualizacja obrazu była konieczna, ponieważ styl Mystic Jungle wykorzystuje program StartAllBack, a najnowsze aktualizacje Windows sprawiły, że m.in. przestał poprawnie działać przycisk „Pokaż pulpit” w prawym dolnym rogu – obok zegara.

Użytkownicy, którzy nie chcą ponownie instalować system, powinni zaktualizować StartAllBack do wersji 3.9.10:

Cytat

Version 3.9.10 7 Jun 2025

Compatibility fix for newest Windows Insider

Version 3.9.9 20 May 2025

Compatibility fix for May+ Windows Updates

Version 3.9.8 24 Apr 2025

Minor improvements and fixes

Dodatkowo poprawiłem tłumaczenie komponentu odpowiedzialnego za obliczanie sum kontrolnych plików (Właściwości pliku → zakładka Sumy kontrolne), aby było schludnie i profesjonalnie.

Nie ma potrzeby ponownie instalować system dla tych poprawek, natomiast do świeżej instalacji warto używać jak najnowszych obrazów.

mOvahBh.png

2 godziny temu, Kalafiorek X napisał(a):

win 10 jakaś wstępna data premiery ? 

Premiera Windows 10 LTSC TC planowana jest jeszcze na ten miesiąc – wszystko zależy od czasu. Np. zamiast pracować nad wydaniem, dostałem laptopa dziewczyny, która prosi, żebym oczyścił jej system Windows 11 Home... W praktyce dostanie Windows 11 LTSC TC 😉 – przenoszenie ustawień jej programów zajmuje czas, który mógłbym przeznaczyć na opracowanie Windows 10, warto jednak uzbroić się w cierpliwość - w międzyczasie testując Win11, bo większość rozwiązań, które zastosowałem w młodszym systemie trafi do Win10 :D

Powstanie Windows 10 LTSC TC traktuję obecnie priorytetowo, aby dołożyć cegiełkę w przedłużeniu życia tego systemu, a zarazem komputerów, które na Win11 są za stare wg Microsoftu.

Posted

Nawet nie zauwazylem  :D

zreszta takie wisy na mnie nie dzialaja :P
kiedys Kocurkowi napisalem ze jak bedzie mial kilka modow a nie jeden to dostanie dzial

bo namietnie truł d...e przy jednym modzie :D

Groszek1962 and Kocurek like this
Posted

uscisk-dloni-prezesa.jpg

@stens - pytałeś, który jest który - to teraz wiadomo, że po lewej @Mr.T, po prawej Ja odbierający honory :P

Z dumnie wypiętą piersią odbieram honory  - przydają się własne działy, bo możliwe, że zarówno 11stka jak i 10tka będą miały swoje dodatkowe odmiany:

23h2 oraz 21h2 o ile będzie takie zapotrzebowanie.

stens, Groszek1962 and say like this
Posted
W dniu 16.06.2025 o 18:57, stefan999 napisał(a):

Do tego win8.1 x64 bedzie mial wsparcie (nieoficjalne, ale zawsze) az do stycznia 2029 (o cale 3 lata dluzej niz win7).

To też Win 8.1 ma takie swoje ESU?

Posted

Tak, zgodnie z tym co wyjdzie dla win server 2012 r2 (x64), od lipca 2023. Od stycznia do lipca 2023 stosowalo sie poprawki dla windows 8.1 embedded (zarowno dla wersji x86 jak i x64). Od lipca juz tylko dla wersji w8.1 x64 (oraz oczywiscie to co jest przeznaczone dla server 2012 r2). Od stycznia 2023 do zastosowania jakichkolwiek poprawek potrzebny jest bypass tzw. Bypass ESU Blue .

Kocurek likes this
Posted
5 godzin temu, stefan999 napisał(a):

Tak, zgodnie z tym co wyjdzie dla win server 2012 r2 (x64), od lipca 2023. Od stycznia do lipca 2023 stosowalo sie poprawki dla windows 8.1 embedded (zarowno dla wersji x86 jak i x64). Od lipca juz tylko dla wersji w8.1 x64 (oraz oczywiscie to co jest przeznaczone dla server 2012 r2). Od stycznia 2023 do zastosowania jakichkolwiek poprawek potrzebny jest bypass tzw. Bypass ESU Blue .

Tak patrzę na wydanie 8.1 NiKKA:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

@cloud2000 zostawię komentarz, ze moim zdaniem to nie wina mojego wydania - nawet na standardowej wersji Windowsa potrafi taki problem wyskoczyć.

Mogę zasugerować:

1. Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie aplikacji
  2. Przejście do zakładki Pobrane albo Biblioteka i kliknięcie "Aktualizuj"
  3. Odinstalowanie aplikacji i próba zainstalowania za pomocą programu polecanego przez @Kosiara:
Posted
8 godzin temu, Kocurek napisał(a):

@cloud2000 zostawię komentarz, ze moim zdaniem to nie wina mojego wydania - nawet na standardowej wersji Windowsa potrafi taki problem wyskoczyć.

Mogę zasugerować:

1. Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie aplikacji
  2. Przejście do zakładki Pobrane albo Biblioteka i kliknięcie "Aktualizuj"
  3. Odinstalowanie aplikacji i próba zainstalowania za pomocą programu polecanego przez @Kosiara:

Cześć, dzięki za odpowiedź.

Trzy laptopy z zainstalowanym Win 11 od "The Company"... wszędzie ten sam błąd. 

Na każdym z laptopów próba instalacji Netflix kończy się niepowodzeniem. Dodam że swego czasu na Win 11 stock chodził normalnie.

Żadna z podanych przez Ciebie sugestii niestety nie pomogła... Może ktoś spotkał się z podobnym problemem albo może zweryfikować czy Netflix instaluje się, dodam tylko że aplikacja Zdjęcia ze sklepu MS instaluje się bez najmniejszego problemu...

PS. Dodam tylko że system chodzi bardzo fajnie i nie chciałbym go zmieniać.

Kocurek likes this
Posted
13 godzin temu, cloud2000 napisał(a):

Witam, przy instalacji Netflix z MS Store wyrzuca błąd jak poniżej. Jakieś pomysły / rady?

Mam na maszynie wirtualnej wersję tego moda z 4 maja 2025 i uzyskuje ten sam błąd co na twoim screenie. Także myślę, że coś się dzieje z tą konkretną aplikacją ze strony microsoftu i ich serwerów na których hostują tą aplikacje. 

WRÓĆ... Mam jeszcze zainstalowany mod JG11 IoT LTSC od sromotnika z 31 maja 2025 w wersji lite i tam po doinstalowaniu sklepu i próbie instalacji netflixa wita mnie taka oto informacja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W  modzie sromotnika również nie ma przeglądarki edge jak w tym modzie co teraz piszemy.  Klikając zainstaluje netflixa, automatycznie się instaluję przeglądarka edge i dopiero netflix działa. Chore, ale chyba znalazłem problem dlaczego się nie chce zainstalować tobie netflix.

Kocurek and cloud2000 like this
Posted

Całkiem możliwe, że Microsoft Edge to właściwy kierunek na rozwiązanie błędu 0x80073CF3, bo na starszej wersji 11 LTSC TC, którą używam, a która ma Microsoft Edge - program zainstalował się i uruchomił:

fWKckUW.png

Zobaczę na wirtualnej maszynie najnowszy obraz :)

@Kosiara - potwierdzam - Twoja porada rozwiązuje problem  błędu 0x80073CF3.

@cloud2000 - kroki jakie musisz wykonać:

1. Przejdź do katalogu `Dodatki/Przegladarki-internetowe`

2. Zainstaluj Microsoft Edge z pliku: EdgeSetup.exe

3. Zrób szum i naciskaj na Netflix, żeby nie dawał takiego ograniczenia :)

4. Kup @Kosiara flaszkę

5. Możesz spróbować odinstalować Microsoft Edge i zobaczyć co się będzie działo z Netflix.

Ale chamstwo z tym błędem... Microsoft dobrze kombinuje, żeby zamiast wprost wyświetlić o co chodzi - to takie niejasne komunikaty przedstawia i trzeba zgadywać - tym razem trafił kamień na Kosiarę :D

cloud2000 and Kosiara like this
Posted
2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Całkiem możliwe, że Microsoft Edge to właściwy kierunek na rozwiązanie błędu 0x80073CF3, bo na starszej wersji 11 LTSC TC, którą używam, a która ma Microsoft Edge - program zainstalował się i uruchomił:

Zobaczę na wirtualnej maszynie najnowszy obraz :)

@Kosiara - potwierdzam - Twoja porada rozwiązuje problem  błędu 0x80073CF3.

@cloud2000 - kroki jakie musisz wykonać:

1. Przejdź do katalogu `Dodatki/Przegladarki-internetowe`

2. Zainstaluj Microsoft Edge z pliku: EdgeSetup.exe

3. Zrób szum i naciskaj na Netflix, żeby nie dawał takiego ograniczenia :)

4. Kup @Kosiara flaszkę

5. Możesz spróbować odinstalować Microsoft Edge i zobaczyć co się będzie działo z Netflix.

Ale chamstwo z tym błędem... Microsoft dobrze kombinuje, żeby zamiast wprost wyświetlić o co chodzi - to takie niejasne komunikaty przedstawia i trzeba zgadywać - tym razem trafił kamień na Kosiarę :D

Dziękuję!

Potwierdzam - instalacja Edge rozwiązuje problem. Może warto gdzieś to przypiąć, dla potomnych - nie jestem zwolennikiem instalacji softu przez MS Store jednak są tacy którzy używają aplikacji jak Netflix. Ciekawe czy to odosobniony przypadek czy inne aplikacje też mają zależności od Edge...

W każdym razie jeszcze raz dzięki za pomoc oraz za świetne distro!

Kocurek likes this
Posted

@Kocurek

Po czasie to zauwazylem..

Cytat

Tak patrzę na wydanie 8.1 NiKKA:

- Zintegrowany Microsoft Edge (przegladarka bazujaca na Chromium) --------> ciekawe co go podkusiło do preinstalacji Edge?

Kaprys.. ?

Cytat

- Zintegrowane sterowniki: LAN, SATA, USB3 -------------------------------> ciekawe jakie? Zestaw podobny jak do Win7?

Czy podobny to juz pytanie do samego autora moda, ale... win8.1 ma wlasne stery usb3 od microsoftu, nie trzeba dogrywac, co do reszty mozliwe ze przydatne.

Cytat

- Mozliwosc instalacji wersji Win8.1 64bit: Core, Pro, Pro VL, Enterprise > jakaś konkretna wersja Cię interesuje?

Zadna z powyzszych.

Kocurek likes this
Posted

Windows zainstalowany i nie zmieniam na inny.Mam takie dwa pytania:

1.Czy jest możliwość stworzenia wersji systemu ze standardowym stylem,pozbawioną po instalacji Defendera,Media Player,przeglądarki zdjęć z Windows 7 oraz folderu z grami z Windows 7,bo dla mnie jest to zbędne i Defender nie potrzebuję,zamiast Media Player instaluję inny program i tak samo instaluję inny program do przeglądania zdjęć,a w gierki  z Windows 7 z folderu z Gry w Menu Start nie gram?

2.Jak Microsoft w WU wyda aktualizację zbiorczą i w tym temacie pojawi się nowa  wersja systemu w najnowszej kompilacji,to lepiej pozostać przy tej kompilacji systemu jaką mam obecnie zainstalowaną-ostatnia wersja systemu dostępna w tym temacie i zainstalować z WU aktualizację zbiorczą,czy instalować ponownie na czysto najnowsza wersję systemu dostępną w tym temacie?

Kocurek likes this