FILAGOL Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Dzień Dobry Jestem posiadaczem dysku: Seagate Barracuda Compute Model: ST2000DM006 Po podłączeniu w/w HDD do PC okazało się, że dysk ma ustawioną funkcję BitLocker oczywiście ani ja ani tym bardziej Małżonka nie pamiętamy jaki był klucz do odszyfrowania utworzonych na nim partycji Żona stwierdziła " Bedzie magazynem na multimedia, wywal z niego te kłódki.." pytając 3x (dla pewności i spokojnego sumienia) i otrzymując zapewnienia Ślubnej, że na pewno nic tam ważnego nie było usunąłem partycje utworzyłem jedną i gotowe Lecz okazało się, iż jednak na dysku znajdowały się jakieś ważne pliki z młodości Żony (a, pytałem i to 3x) stąd moje pytania: 1. Czy (da się) ? 2. Jak (Jaki skuteczny program polecacie do odzysku danych) ? Bardzo Proszę o pomoc (wściekła Małżonka) Panowie i Panie Poratujcie P.S. po usunięciu partycji, i utworzeniu nowej partycji dysk działa popranie (nie ma już ikonki kłódki) nic nowego na ten dysk nie kopiuje, aby nie nadpisać znajdujących się na nim danych
mmaciek12 Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Z tego co wiem w tym momencie dane na 90% stracone. Czemu tak? Bitlocker sam w sobie jest bardzo ciężki do złamania o ile w ogóle jest to wykonalne. Same zaszyfrowane pliki może by się znalazły ale co dalej? W razie chęci odzysku to kierowałbym się do profesjonalnych serwisów odzysku danych chociażby z pytaniem czy są w stanie to zrobić. LAGUNA likes this
FILAGOL Posted February 24, 2025 Author Report Posted February 24, 2025 Hmmm... kurcze, to bardzo przykra wiadomość
piter1114 Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 29 minut temu, mmaciek12 napisał(a): dane na 90% stracone Prawda. Z 10 lat temu, podczas próby odzyskania utraconych danych , profesjonalna firma odzyskała ok.30 proc przypadkowych danych. Dodam, że nie były szyfrowane. Firma realizowała zlecenie dla innej firmy. Wiem, metody są dzisiaj lepsze, ale pokazuje to możliwości, raczej ograniczone.
FILAGOL Posted February 24, 2025 Author Report Posted February 24, 2025 no cóż obrażona Zona to foch, ale za to cisza, będę sobie spokojnie majsterkował w garażu
LAGUNA Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 może się Tobie to przyda w jakimś celu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Firma nasza prowadzi również zdalna pomoc i jeśli dysk jest widoczny w systemie możliwe jest przeprowadzenie analizy możliwości odzyskania danych jak tez później samego odzysku. Konieczne do tego wtedy jest posiadanie drugiego dysku na, który będą zgrywane dane. Pod tym linkiem uzyskasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Hells Angels Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 12 minut temu, LAGUNA napisał(a): może się Tobie to przyda w jakimś celu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Firma nasza prowadzi również zdalna pomoc i jeśli dysk jest widoczny w systemie możliwe jest przeprowadzenie analizy możliwości odzyskania danych jak tez później samego odzysku. Konieczne do tego wtedy jest posiadanie drugiego dysku na, który będą zgrywane dane. Pod tym linkiem uzyskasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytałem i już na początku jest "pliki utracone z partycji zaszyfrowanych funkcją BitLocker można odzyskać, pod warunkiem, że znane jest prawidłowe hasło odszyfrowywania lub klucz odzyskiwania." Myślę, że kolega z tego nie ma jak skorzystać.
LAGUNA Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 TZN. bardziej podałem z myślą o tym zadaniu pytania, ale może faktycznie lepiej nie pytać tylko spokojnie sobie majsterkować w garażu.
FILAGOL Posted February 24, 2025 Author Report Posted February 24, 2025 Wniosek prosty drodzy Panowie Bez klucza do odszyfrowania dysku (Którego moja Małżonka nie zna/nie pamięta, a tym bardziej ja) nic się nie wskóra czyli należy zastosować starożytną metodę pisma ręcznego w zabytkowym przedmiocie i ważne hasła klucze itd mieć zapisane w formie analogowej np. w notesie i notes mieć schowany w bezpiecznym miejscu nie jestem czarownikiem, aby z umysłu Żony odczytać klucz do dysku Będzie zła (z własnej winy), lecz w końcu jej przejdzie a, czas, gdy jest wściekła spędzę na pożytecznych czynnościach związanych z domem (w domu zawsze jest coś do zrobienia)zamiast tracić czas na odzyskanie plików, których odzyskać się nie będzie dało w domowych warunkach i w między czasie wysłuchiwać, ile to zdjęć itd poszło w diabli jak, to Żona, gdy coś ją w pośladki ugryzie (Ten, kto jest Żonaty wie, o czym mówię) Panowie bardzo serdecznie Wam dziękuję za wszelką pomoc
BartAcid Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Jedna sprawa to jak wyciepałeś partycje to trzeba by je odzyskać. Powinno się udać. Chyba R-Studio powinno wystarczyć. Druga to dostęp do zaszyfrowanej partycji. Jeśli komputer był podpięty do konta microsoft , to może uda się tam znaleźć klucz odszyfrowania. Jeśli ktoś zaszyfrował partycje i nie przesłał sobie gdzieś kluczy odzyskiwania, to raczej kalpica. Odzyskanie tego to koszt 4 cyfrowy raczej.
FILAGOL Posted February 24, 2025 Author Report Posted February 24, 2025 8 minut temu, BartAcid napisał(a): Jedna sprawa to jak wyciepałeś partycje to trzeba by je odzyskać. Powinno się udać. Chyba R-Studio powinno wystarczyć. również o tym pomyślałem R-Studio nie pomogło 10 minut temu, BartAcid napisał(a): Jeśli komputer był podpięty do konta microsoft , to może uda się tam znaleźć klucz odszyfrowania Było lokalne konto użyszkodnika 11 minut temu, BartAcid napisał(a): Jeśli ktoś zaszyfrował partycje i nie przesłał sobie gdzieś kluczy odzyskiwania, to raczej kalpica. również usłyszałem taką opinię jak Twoja 12 minut temu, BartAcid napisał(a): Odzyskanie tego to koszt 4 cyfrowy raczej. Niestety Masz rację JARST likes this
LAGUNA Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 @FILAGOL a zobacz sobie tak z ciekawości programem Disk Drill [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S kryminalni by ci odzyskali
FILAGOL Posted February 25, 2025 Author Report Posted February 25, 2025 12 godzin temu, LAGUNA napisał(a): P.S kryminalni by ci odzyskali Hej @LAGUNA to akurat prawda hahaha
FILAGOL Posted February 25, 2025 Author Report Posted February 25, 2025 Bardzo dziękuję za Waszą pomoc temat wyczerpany Temat Zakończony proszę administracje, o zamknięcie tematu Pozdrawiam
Recommended Posts