Jump to content

Windows 7 Ultimate SP1 ESU x64 PL (AM5v2025.02.25)-TheCompany

Recommended Posts

Posted

Windows 7 Ultimate SP1 ESU x64 PL (AM5v2025.02.25) -TheCompany

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Data opracowania: 2025-02-25
Autor: Anthrox/TheCompany
Edycja systemu: Windows 7 SP1 ESU x64 Ultimate PL (AM5v2025.02.25)-TheCompany

Rekomendowane wymagania systemowe:

Procesor: AMD (dowolny)
Płyta główna: MSI x670e 
Dysk twardy: NVMe Samsung (styl partycji dowolny: GPT/MBR)

Minimalne wymagania systemowe:

Procesor: AMD (dowolny)
Płyta główna: platforma AMD (AM3/FM1/FM2/X300/A320/B350/X370/X399/B450/X470/TRX40/A520/B550/PRO565/X570/WRX80/B650/X670/X670E) oprócz ASUS
Dysk twardy: SSD

Windows 7 Ultimate przeznaczony dla nowoczesnych komputerów na platformie AMD AM5. Obsługuje również dyski NVMe Samsung 9xx 2TB+. Z kompletem aktualizacji do 2025.02.16.
Obraz inspirowany Windows 7 Professional Wiktorynka ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])

Lista zmian:

+ instalator systemu z Windows 10
+ dodano komplet poprawek do 2025.02.16 (zweryfikowano programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])
+ dodano IE 11
+ dodano DirectX 9.0c
+ dodano Microsoft Visual C++ 2005-2022
+ dodano .NET Framework 4.8
+ dodano .NET Framework 6.0.36 (ostatnia aktualizacja NET 6.x)
+ dodano wufuc v1.0.1.201
+ dodano sterowniki canonkong z datą: 2024.12.14

+ dodano katalog: !Dodatki

Podziękowania:

Wiktorynek - szkolenie w tworzeniu modyfikacji systemów

Widzior - sugestie i podstawy w tworzeniu modyfikacji

Mr.T - sugestie i dobre rady

stefan999 - za program `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` i szkolenie w jego użytkowaniu

winclub.pl - powyżsi się tu udzielają

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - a tu nie

canonkong - za sterowniki dla platformy AMD AM5: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

dartraiden - za poprawkę do sterowników NVIDIA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ZMASŁO - za inspirujący film o Windows 7 na nowych komputerach: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

System można nadal ręcznie aktualizować, pobierając poprawki dla Windows Server 2008 R2 lub z WU po zastosowaniu BypassESU v13f. Do aktualizacji NET 4.8 zalecany jest osobny instalator (obecnie w wersji v4) zamiast uruchomienia tego w Bypass (ewentualne problemy z niektórymi instalatorami msi).

Nie pobierajcie i nie instalujcie żadnych innych aktualizacji, które wyskoczą! - odznaczyć i ukryć! - to są przestarzałe aktualizacje telemetryczne. Nie pobierajcie i nie instalujcie też żadnych aktualizacji do Server 2008 R2 po zastosowaniu WU ESU Patcher, poza comiesięcznymi najnowszymi zbiorczymi i do NET 3.5 i 4.8, MRT, bazami Defendera lub MSE.

W nazwie zawarta suma kontrolna CRC32 obrazu ISO.

1. Wersja ze sterownikami canonkong dla platformy AM5:

Archiwalny spis wydań (unieważnione/nieaktualne wydania):

2. Kilka założeń wstępnych:

I. Ustawienia biosu:

- Secure boot zawsze wyłączony

- Bios ustawiony na Legacy jeśli istnieje taka opcja

- Bios ustawiony na UEFI-CSM jeśli nie ma opcji Legacy

- Bios ustawiony na UEFI jeśli nie ma opcji UEFI-CSM lub Legacy

II. Jeżeli chcesz zainstalować system na dysku NVMe - rekomendowany jest marki Samsung (najmniejsze ryzyko braku kompatybilności). Instalacja i testowanie systemu odbyło się na NVMe Samsung 990 Pro 4TB na partycji GPT.

III. Bonusy w katalogu !Dodatki.

IV. Obraz .iso na pendrive najlepiej nagrać programem `Rufus`.

OSTRZEŻENIE: Podczas instalacji uzbrój się w cierpliwość widząc poniższy ekran i czekaj - instalator sam zrestartuje komputer...

Uwaga: niektóre pliki jak VxKex powodują alarm programów antywirusowych - są to false positive. Zostały spakowane na hasło, aby nie wyrzucało błędów. Pliki posiadają zgodne sumy kontrolne z tymi umieszczonymi przez autorów.

Jeśli chcesz korzystać z Windows Update dla poprawek Server 2008R2, to zainstaluj:

+ BypassESU v13f z opcją patchowania WU (znajdziesz go w katalogu !Dodatki)
+ Do aktualizacji NET 4.x zalecany jest osobny program (dotNetFX4_ESU_Installer_v4) zamiast tego co oferuje BypassESU (problemy z niektórymi instalatorami msi).
Jeżeli wolisz używać tylko BypassESU - opcję aktualizacji .NET 4.x włączaj tylko na czas wgrywania aktualizacji.

To wszystko. Ciesz się z w pełni zaktualizowanego Win 7 do stycznia 2026.

Chopek, JanKo66, dante82 and 2 others like this
Posted

Załączam zrzuty ekranu z platformy testowej MSI x670e dla socketu AM5:

Windows 7 nie musi być używany jako jedyny system:

0-ekran-bootowania.thumb.jpg.e2eaedd3aa2f9292426c148aab7921bc.jpg

Edycję Ultimate da się bez większego problemu aktywować:

1-windows-7-ultimate-informacje.png.5189f445421388823a38118663a62a15.png

Klasyfikacja wydajności:

2-windows-7-ultimate-klasyfikacja.png.a08d0ea809cc7d582c0a96dfc4954fd3.png

Większość rzeczy działa poprawnie na chipsecie x670e dla AM5:

3-Menedzer-urzadzen.png.4b3462b1bcd609e06f6538e77586ec2b.png

Takie okienko cieszy oko - jest zapas mocy na poważniejsze zadania:

5-Menedzer-Zadan-wiele-rdzeni.thumb.png.e810aabbff2fb03799e73be9315ab5ad.png

Dysk systemowy: NVMe Samsung 990 Pro 4TB sformatowany na GPT:

6-Dysk-NVMe-Samsung-990-PRO-4TB.png.6c15aa0c350ed46bffd8398e5e16fcd6.png

Posted
4 minuty temu, deejayp36 napisał(a):

Cześć, Dwa razy pobrane i wyskakuje błąd przy rozpakowaniu  7 zipem 0x800040005 bład przy rozpakowaniu.

Jaka suma MD5 pobranego archiwum albo rozmiar pobranego pliku?

Posted

Pobieram i zaraz sam sprawdzę. A 7-zip nowy? Bo stary robi takie akcje. c.d.n.

P.S. Wszystko działa, ale czemu WinRAR rozpakowywał mi ZIPa w RamDysku 5 minut, to pojęcia nie mam :22 7-zip szybciej, ale nadal zajęło mu to całe 2 minuty. No i widzę obraz z masą zbędnych plików, których w obrazach wikiego i MrT nie ma, bo są niepotrzebne. Zaraz sprawdzę, ile go doczyszczę.

pl4aqUc.png

6Zttyxf.png

P.S.2. Tak dla sportu po dogłębnym wyczyszczeniu WinSxS w NTLite z kopii zapasowych plików po aktualizacjach i wywaleniu z katalogu SOURCE zbędnych śmieci mamy 1GB zysku :E

KUOUxE6.png

Kocurek likes this
Posted
W dniu 23.02.2025 o 14:31, deejayp36 napisał(a):

Wybaczcie ,wina starego 7 zipa. Rozpakowuje. Dzięki za wrzutę.

W dniu 23.02.2025 o 14:29, Widzior napisał(a):

Pobieram i zaraz sam sprawdzę. A 7-zip nowy? Bo stary robi takie akcje. c.d.n.

A to ciekawa informacja akurat @Widzior - nie wiedziałem, że 7-Zip robi takie numery. Pamiętasz @deejayp36 jaką starą wersję miałeś 7-Zipa?

Ja podobne przeboje mam, ale odwrotne z WinRAR'em  - wolę używać starszej wersji zamiast nowszej - którego używałem przed 7-Zipem.

Obecnie w katalogu `!Dodatki` z premedytacją umieściłem wersję WinRAR 6.24 PL, ponieważ jest ostatnią, która pozwala kompresować w starszym formacie RAR4 (czyli oryginalna metoda kompresji, od lat 90).

Nowsza wersja WinRAR obsługuje wstecz rozpakowywanie formatu RAR4, ale kompresować pozwala już niestety... jedynie w nowszym formacie RAR5 :) 

I teraz... jak ktoś skompresuje w formacie RAR5 i spróbuje rozpakować go na starszej wersji WinRAR - wyskoczy błąd.

Dlatego, jeżeli używam (obecnie rzadko z powodu tych cyrków) formatu .rar - to wolę kompresować w najbardziej kompatybilnym formacie RAR4.

A tak preferuję .zip, bo Windows ma natywną obsługę tego formatu.

A jeszcze takie pytanie kontrolne - proszę o Waszą opinię - może po prostu wrzucić na serwer plik .iso bez kompresji zamiast pakować?

5.88 GB zajmuje plik .iso spakowany do .zip

6.58 GB rozpakowane .iso

Posted
42 minuty temu, Kocurek napisał(a):

A to ciekawa informacja akurat @Widzior - nie wiedziałem, że 7-Zip robi takie numery. Pamiętasz @deejayp36 jaką starą wersję miałeś 7-Zipa?

Ja podobne przeboje mam, ale odwrotne z WinRAR'em  - wolę używać starszej wersji zamiast nowszej - którego używałem przed 7-Zipem.

Obecnie w katalogu `!Dodatki` z premedytacją umieściłem wersję WinRAR 3.64 PL, ponieważ jest ostatnią, która pozwala kompresować w starszym formacie RAR4 (czyli oryginalna metoda kompresji, od lat 90).

Nowsza wersja WinRAR obsługuje wstecz rozpakowywanie formatu RAR4, ale kompresować pozwala już niestety... jedynie w nowszym formacie RAR5 :) 

I teraz... jak ktoś skompresuje w formacie RAR5 i spróbuje rozpakować go na starszej wersji WinRAR - wyskoczy błąd.

Dlatego, jeżeli używam (obecnie rzadko z powodu tych cyrków) formatu .rar - to wolę kompresować w najbardziej kompatybilnym formacie RAR4.

A tak preferuję .zip, bo Windows ma natywną obsługę tego formatu.

A jeszcze takie pytanie kontrolne - proszę o Waszą opinię - może po prostu wrzucić na serwer plik .iso bez kompresji zamiast pakować?

5.88 GB zajmuje plik .iso spakowany do .zip

6.58 GB rozpakowane .iso

Niestety nie sprawdziłem wersji. 

Posted

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wrzucany teraz będzie niespakowany plik w formacie: .iso.

Co do instalacji w ogóle systemu Windows 7...

Takiego Windowsa 7 warto mieć, bo nieraz na internecie można przeczytać drwiny w komentarzach na portalach internetowych, że:

Cytat

Odpaliłem grę na Windows 7 na (tu wstaw jakąś mocarną konfigurację sprzed miesiąca).

Wtedy od razu było wiadomo, że ktoś sobie żartuje, a tymczasem... teraz faktycznie realnie może mieć na pokładzie siódemkę - ja na pewno będę jedną z tych osób :D

I takie bajery tylko na AMD zdaje się? Nie wiem jak z Intelem sprawa wygląda?

Posted
2 godziny temu, Widzior napisał(a):

P.S.2. Tak dla sportu po dogłębnym wyczyszczeniu WinSxS w NTLite z kopii zapasowych plików po aktualizacjach i wywaleniu z katalogu SOURCE zbędnych śmieci mamy 1GB zysku :E

Nauczaj! Coś kojarzę, że mogłem WinSxS wyczyścić, ale tego chyba było 500 MB, a nie 1GB. Usunięcie tych plików nie spowoduje problemów przy ew. chęci odinstalowania np. starych łatek comiesięcznych, aby wgrać nowsze?

W kolejnej wersji również chciałbym odchudzić troszkę katalog dodatki- zobaczę czy za dużo kody źródłowe nie zajmują. I pewnie wersję portable Supermium usunę.

2 godziny temu, Widzior napisał(a):

P.S. Wszystko działa, ale czemu WinRAR rozpakowywał mi ZIPa w RamDysku 5 minut, to pojęcia nie mam

Kompresowałem metodą Ultra w 7-Zipie, przesadziłem 😄

Posted
11 godzin temu, Widzior napisał(a):

No i widzę obraz z masą zbędnych plików, których w obrazach wikiego i MrT nie ma, bo są niepotrzebne.

Rzeczywiście katalog `source` u @Mr.T w jego `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` zawiera tylko:

windows-10-ltsc-mr-t.png.a0abc59f57515e4bf4a4601d49b8f0f5.png

Musiałbym jeszcze na obraz wikiego spojrzeć.

Wrzuciłem więcej plików, bo obawiałem się, czy tak mała ilość nie będzie za mała, ale najwidoczniej moje obawy były zbędne... posprzątam ^^

Posted

Czyszczenie opcją "Complete" powoduje, że nie cofnie się starych aktualizacji, bo nie ma kopii ich poprzednika, ale ostatnią łatkę, po zainstalowaniu nowszej, raczej da się normalnie usunąć. Ale pewności nie mam, bo ja i tak używam do tego wyłącznie DISM++, więc mi to lotto, bo i tak stare łaty mi znajdzie i wywali. Miałem screena z czyszczenia w NTLite twojego obrazu, ale za dużo okien naraz używałem i przez przypadek nie zapisałem obrazu. Ale zapamiętałem, że wywaliło ponad 4500 plików i pokazało ich wagę (przed kompresją) ok. 1,7GB.

5c34gOM.png

6 minut temu, Kocurek napisał(a):

Musiałbym jeszcze na obraz wikiego spojrzeć.

Wikiego wyglądają tak samo jak MrT, 4 pliki w Source :)

Kocurek likes this
Posted

A zobaczę NTLite z ciekawości jak to w nim wygląda.

Sprawdziłem jeszcze `WinToolkit v1.7.0.16` - takie coś pokazuje:

wintoolkit-v1.7.0.16_winSXS_advanced.png.69cf5c5399505be564c607941692569c.png

Obawiałem się cokolwiek tutaj ruszać, żeby przypadkiem przez niedoświadczenie nie przesadzić i nie udostępnić wadliwej wersji obrazu :D

Posted
15 minut temu, Kocurek napisał(a):

Sprawdziłem jeszcze `WinToolkit v1.7.0.16` - takie coś pokazuje:

W NTLite są opcje Compatible, i ona czyści sporo mniej (może to pokazuje WinToolkit, nie wiem) i opcja Complete, która czyści doszczętnie i dogłębnie. Ja nigdy z tego powodu problemu nie miałem, ale np. Wiki nie czyści tą metodą swoich obrazów, teraz sobie przypomniałem, bo zawsze jego obrazy muszę sam "dopieścić" pod siebie :E Ogólnie możesz to olać dla pewności albo użyć tylko metody Compatible. Za to obrazy MrT zawsze były doczyszczone do samych kości i to mi pasuje hahaha

P.S. Tak mi teraz do głowy wpadło, skoro używasz instalatora z Win10, to po co dzielisz WIM na SWM pod UEFI/Fat32? Skompresuj do ESD, obraz będzie sporo mniejszy.

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, Widzior napisał(a):

P.S. Tak mi teraz do głowy wpadło, skoro używasz instalatora z Win10, to po co dzielisz WIM na SWM pod UEFI/Fat32? Skompresuj do ESD, obraz będzie sporo mniejszy.

Skłoniły mnie do tego dwa powody:

1. Użytkownik może z jakiegoś powodu chcieć nagrać obraz na pendrive w formacie FAT32 (większa kompatybilność?). Jeżeli postawiłbym na .ESD to w przypadku mojego obrazu będzie możliwe wybranie tylko NTFS.

2. Teoretycznie .ESD dłużej się `mieli` niż czysty plik `install.wim` albo `install*.swm` :D

test.png.c70a523ba09d363b5f33d1ddaf83c3d7.png

Godzinę temu, Widzior napisał(a):

W NTLite są opcje Compatible, i ona czyści sporo mniej (może to pokazuje WinToolkit, nie wiem) i opcja Complete, która czyści doszczętnie i dogłębnie. Ja nigdy z tego powodu problemu nie miałem, ale np. Wiki nie czyści tą metodą swoich obrazów, teraz sobie przypomniałem, bo zawsze jego obrazy muszę sam "dopieścić" pod siebie :E Ogólnie możesz to olać dla pewności albo użyć tylko metody Compatible. Za to obrazy MrT zawsze były doczyszczone do samych kości i to mi pasuje hahaha

Hmmm... dałeś mi do myślenia, muszę się zastanowić. Z jednej strony nienaruszony folder `WinSXS ` pozwala odinstalować dowolną aktualizację, a z drugiej strony - czy realnie użytkownik będzie z tego korzystał kiedykolwiek...

Powiedzmy, że mógłby chcieć odinstalować te - jakieś tam argumenty są do tego:

• łatkę licencji ESU: KB5016892
  • Aktualizację service stack/stosu obsługi `Server 2008 R2`: np. KB5050681
  • Aktualizację pakietu bezpieczeństwa `Server 2008 R2`: KB5052016
  • Pakiet bezpieczeństwa .NET Framework 4.x: KB5049619

W tej sytuacji mógłbym pójść na taki kompromis:

1. Wgrać wszystkie łatki oprócz powyższych 4.

2. Oczyścić folder WinSXS w NTLite (do rozważenia czy opcją NTLite: `Compatible` czy `Complete`) ew. w Win Toolkit i porównać różnice między tymi programami/metodami.

3. Zainstalować aktualizacje pominięte w kroku 2.

Win Toolkit na pewno odpada :D :

Cytat

WinToolkit pozwala na redukcję rozmiaru obrazu install.wim, usuwając zbędne pliki systemowe. Jakie mogą być skutki ich usunięcia poszczególnych składników:

wintoolkit-v1.7.0.16_winSXS_advanced.png.png.4ee29424f533569d1017955500b5af0a.png

1. MSP Patch Files (85.50 MB)

• Co to jest?
    Pliki MSP (Microsoft Patch) to poprawki dla zainstalowanych aplikacji i komponentów systemowych. Są to głównie poprawki do pakietu Microsoft Office oraz innych programów, które używają systemu Windows Installer.
  • Czy można je usunąć?
    Tak, ale może to uniemożliwić deinstalację lub aktualizację niektórych aplikacji. Usunięcie tych plików nie wpłynie bezpośrednio na działanie systemu, ale jeśli dana aplikacja będzie wymagać poprawki w przyszłości, może pojawić się problem z jej instalacją.

2. Patch Cache (282.25 MB)

• Co to jest?
    Patch Cache przechowuje skompresowane pliki używane przez Windows Installer (plik .msi i .msp). Pozwala na szybszą instalację poprawek i ich późniejsze odinstalowanie.
  • Czy można go usunąć?
    Można, ale utrudni to lub uniemożliwi przyszłe aktualizacje i naprawy aplikacji zainstalowanych za pomocą Windows Installer. Jeśli usuniesz te pliki, system może wymagać ponownego pobrania lub ręcznego dostarczenia brakujących plików, np. z oryginalnego instalatora.

3. WinSXS Backup (556.23 MB)

• Co to jest?
    Katalog WinSxS (Windows Side-by-Side) zawiera starsze wersje bibliotek systemowych, które są potrzebne do kompatybilności wstecznej z aplikacjami używającymi starszych wersji plików DLL. Folder Backup przechowuje dodatkowe kopie plików systemowych.
  • Czy można go usunąć?
    Można, ale utrudni to możliwość przywracania systemu oraz potencjalnie może uszkodzić niektóre starsze aplikacje wymagające starszych wersji bibliotek. Po usunięciu tego folderu nie będzie można cofnąć niektórych aktualizacji systemowych.

4. WinSXS Manifest Cache (128.97 MB)

• Co to jest?
    Manifest Cache to pliki XML używane przez system Windows do zarządzania wersjami bibliotek DLL i innych komponentów systemowych. Zapewniają one poprawne działanie aplikacji wymagających konkretnych wersji plików systemowych.
  • Czy można go usunąć?
    Można, ale może to spowolnić działanie systemu i powodować problemy z kompatybilnością aplikacji. Po usunięciu system może odbudować ten cache, ale może to wymagać dodatkowego czasu i zasobów.

tabela-oczyszczanie-usuwanie-skladnikow-wintoolkit.png.a1fb2dc1904a348cd33dc6598d894949.png

Chcąc zminimalizować rozmiar obrazu install.wim, najlepiej usuwać tylko te składniki, które nie są kluczowe dla Twoich potrzeb. Najbezpieczniejsze do usunięcia są MSP Patch Files i Patch Cache, ale jeśli często instalujesz poprawki, może to być kłopotliwe. WinSXS Backup i Manifest Cache są bardziej krytyczne dla stabilności systemu.

NTLite z opcją `Compatible` nie brzmi źle :): 

Cytat

NTLite - Tryby oczyszczania: Compatible vs. Complete

NTLite oferuje dwa tryby usuwania komponentów systemu Windows:

1. Compatible (Kompatybilny) – Bezpieczniejsza opcja
  2. Complete (Kompletny) – Bardziej agresywna, ale ryzykowna

1. Compatible (Bezpieczniejszy tryb)

Co robi?

• Usuwa zbędne pliki, ale zachowuje te niezbędne do poprawnego działania systemu.
  • Minimalizuje ryzyko problemów z aktualizacjami i kompatybilnością aplikacji.
  • Często pozostawia pliki potrzebne do przywracania systemu i instalowania poprawek.

Bezpieczeństwo

•  Bardzo wysokie – system po oczyszczeniu nadal wspiera aktualizacje, sterowniki i aplikacje.
  • Nie powinno być problemów z instalacją poprawek Windows Update.

• Możliwe oszczędności miejsca są mniejsze niż w trybie Complete.

Dla kogo?
 Dla użytkowników, którzy chcą odchudzić system, ale nadal mieć pewność, że wszystko będzie działać stabilnie.

Dla mnie każde uwagi są miłe - bo czasami idzie pójść na kompromis, a czasami wybiera się mniejsze zło.

Posted
55 minut temu, Kocurek napisał(a):

Jeżeli postawiłbym na .ESD to w przypadku mojego obrazu będzie możliwe wybranie tylko NTFS.

A kto ci takich głupot nagadał? Prawie spaliłem swojego Ryzenka kompresując WIM do ESD (bo nadal mam chłodzenie boxowe, nie mam czasu zmienić :22) i mam takie wyniki - install.esd ma 2,47GB, całe ISO ma 3,86GB, a Rufus bez problemu pozwala nagrać pena w UEFI/Fat32, skoro żaden plik nie przekracza 4GB.

fWPnT1l.png

Niewiele ci to da, u mnie zawsze jakieś groszowe ilości to wypluwa.

2. Teoretycznie .ESD dłużej się `mieli` niż czysty plik `install.wim` albo `install*.swm` :D

A ty zrobiłeś ten obraz dla ludzi z Core2Duo? No raczej nie, to co się przejmujesz mieleniem. Na Ryzenach to nie zrobi różnicy.

Kocurek likes this
Posted
54 minuty temu, Widzior napisał(a):

A ty zrobiłeś ten obraz dla ludzi z Core2Duo? No raczej nie, to co się przejmujesz mieleniem. Na Ryzenach to nie zrobi różnicy.

To akurat obraz typowo dla AMD, nie Intelów. Hmmmm... no w sumie jakby się dało zachowałbym wsparcie wsteczne dla starszych procesów AMD - starszych niż Ryzen.

Dobrze, przekonałeś --> będzie .ESD.

A kto ci takich głupot nagadał?

Nie wiem jak do tego doszło... może omyłkowo testowałem kompresję .ESD na systemie `Windows 10 IOT Enterprise LTSC` i różnica była tak niewielka, że pogardziłem kompresją ESD i olałem...

... po Twojej uwadze spróbowałem skompresować mój `install.wim` od Windows 7 i różnica rzeczywiście jest ogromna :D 

test-kompresji-ESD.png.b0304672d44bbeb0e57701b910a9f6c6.png

Względem Twojej wersji .ESD po posprzątaniu NTLite różnica wynosi: `260 MB` :lol:

1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Niewiele ci to da, u mnie zawsze jakieś groszowe ilości to wypluwa.

Sprawdźmy zatem tryb NTLite z opcją czyszczenia Compatible, a potem to wszystko do .ESD:

ntlite-wynik.png.6f63563489dcf22056060e8b42c9a812.png

test-clean-ntlite-compatible-mode-kompresja-ESD.png.6b936135847ba222bbcd388e8ce829a5.png

1. `Install.wim` przed czyszczeniem: 4,91 GB (bajtów: 5 282 791 085)

2. `Install.wim` po czyszczeniu metodą `NTLite Compatible Mode`: 4,82 GB (bajtów: 5 182 531 117)

3. `Install.esd` finalny: 2,66 GB (bajtów: 2 866 817 574)

Jeżeli tryb czyszczenia Compatible nie wpływa w jakikolwiek negatywny sposób, to zawsze to `110MB` oszczędności / `70MB` w .ESD

Tylko czy faktycznie ta metoda Compatible jest w pełni bezpieczna, skoro @Nieobecny nie korzysta z tego...

Posted

@Widzior dziękuję za dotychczasowe sugestie.

W wiadomości #1 został umieszczony link do nowej wersji obrazu:

Cytat

Zmiany względem poprzedniej wersji:

1. Obraz systemu został skompresowany do formatu .ESD
  2. Przejrzano i oczyszczono katalogi ze zbędnych śmieci
  • Poprawki w katalogu `!Dodatki`:
  1. Folder przeglądarki Plasmafox został zaktualizowany o inne wersje: `r3dfox Plasmafox for Vista+` --> 3 wersje do wyboru: standardowa, ESR, Plasmafox (eksperymentalna)
  2. Folder `VxKex 1.1.2.1428` zawierał nieprawidłowo spakowane  starsze wydanie wersji: v1.1.1.1375 tj. pusty plik instalacyjny - antywirus zablokował jego spakowanie, a ja to przeoczyłem i nie zwróciłem uwagi, że rozmiar archiwum jest coś mały. Starsza wersja jest dodana, ponieważ pochodzi od autora VxKex - który na Github prowadził repozytorium o nazwie: `vxiiduu` (które usunął), nowsza wersja - v1.1.2.1428 pochodzi z repozytorium `i486`.
  3. Folder `HashCheck v2.4.0` nie zawiera już kodu źródłowego programu - jest zbędny dla większości osób, a jak znajdzie potrzeba - to odszuka go w sieci :) 

Powyższe zmiany spowodowały, że rozmiar pliku .iso znacznie zmalał:

6,58 GB -> 3,82 GB (różnica: -2,76 GB)

Nie zdecydowałem się użyć czyszczenia obrazu programem NTLite, ponieważ nie mam na tę chwilę informacji, czy tryb czyszczenia zbędnych rzeczy po aktualizacjach - `Compatible Mode` rzeczywiście nie spowoduje jakichkolwiek negatywnych konsekwencji.

Do oczyszczania używam systemowego narzędzia oczyszczania dysku (`cleanmgr.exe`), zgodnie z sugestią @Nieobecny:

oczyszczanie-dysku-systemowym-narzedziem-cleanmgr.png.ddf113fe6255295fda62386d377763a0.png

Oczywiście może to ulec zmianie w przyszłości - na razie wybieram ostrożność, bo obraz zamierzam aktualizować o nowe poprawki ESU.

Nowa wersja obrazu przeszła testy weryfikacyjne:

1. Próba instalacji obrazu w wirtualnej maszynie: zaliczony
  2. Próba instalacji obrazu z pendrive: zaliczony*

*instalacja próbna odbyła się na platformie testowej: płyta główna: MSI x670e GODLIKE, procesor: AMD Ryzen 9 7950x3D, dysk twardy: SSD CRUCIAL na partycji GPT.

Posted

@Widzior prosiłeś o informację do mi MSI odpisze - przypomnę, pytałem m.in. o:

Cytat

1. Proszę o informację, bo nie znalazłem takiej opcji w UEFI - jak można wyłączyć dane urządzenie SATA/NVMe z poziomu UEFI bez wypinania fizycznie. Jeżeli takiej opcji nie ma - proszę o przesłanie do odpowiedniego działu rozwoju UEFI o dodanie takiej opcji.

2. Proszę również o dodanie możliwości ustawienia dla hasła UEFI opcjonalnej podpowiedzi przez użytkownika.

Odpowiedź MSI:

Cytat

(...) nie ma możliwości wprowadzenia takich rozwiązań w nowej wersji BIOSu.

Wkrótce sformatuję post, żeby był czytelniejszy, bo piszę z telefonu.

Posted
16 minut temu, Kocurek napisał(a):

Odpowiedź MSI:

(...) nie ma możliwości wprowadzenia takich rozwiązań w nowej wersji BIOSu.

A co ja ci pisałem? Ja to wiem od dawna i już nawet nie mam nadziei, że MSI to kiedykolwiek doda :( Z SATA to nie mam problemu, wypinam kabelek i tyle, ale gorzej z NVMe, bo mam pod grafiką i bez jej demontażu nie mam opcji wyjęcia dysku. Dlatego jak testowo instaluję jakiś system, to używam WinNTLite, żeby mi nie namieszało na moich dyskach. No i omijam wszelkie problemy instalatora typu brak sterowników USB/NVMe w boot.wim

Posted

No cóż... tymczasem niespodzianka - ale dla garstki osób - bo "PONOĆ" nie ma problemu z kodem 52 przy ręcznej instalacji.

U mnie problem był.

Oczywiście w związku z tym, że może być kłopot ze skompletowaniem tak unikalnych plików... wkrótce katalog `!Dodatki` zostanie wzbogacony o te sterowniki.

Bo po przemyśleniu - integracja z systemem byłaby błędem.

Posted

W wiadomości #1 został umieszczony link do nowej wersji obrazu:

Zmiany względem poprzedniej wersji obrazu:

• [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Myślę, że obraz Windows 7 Ultimate dla platformy AMD AM5 wyszedł udany - nie udałoby się to bez pomocy wielu osób - jeszcze raz dziękuję. Lista podziękowań w wiadomości #1 :)

JanKo66 likes this
Posted

@Widzior@Nieobecny - dostałem również ostateczną odpowiedź z polskiego działu pomocy MSI. Niestety i ta wiadomość jest "łamiąca" - nie ma szans, żeby zainstalować i bootować system na partycjach MBR.

U mnie nie działa nawet rozruch  systemu Windows z oryginalnej płyty DVD.

Ostatecznie zaproponowano mi rozwiązanie, żebym po prostu nagrał sobie bootowalny pendrive z Windows - czyli w trybie UEFI i tak instalował sobie system,

innymi słowy - zostałem olany.

Nie mam niestety takich dojść, żeby trafić do osób w MSI, którzy pracują nad aktualizacjami biosu UEFI - gdybym miał takie chody - to myślę, że byłyby perspektywy na opracowanie łatki, która by naprawiła

zarówno bootowanie z DVD, a przy okazji - dysku sformatowanego na schemat MBR.

I to nie jest marzenie ściętej głowy... canonkong, który opracował sterowniki dla AMD AM5 - opowiadał jak napotkał problemy z BSOD'ami i niestabilnością - okazało się, że przyczyna tkwiła w biosie UEFI, który zawierał wadliwy kod.

I tę usterkę miało kilku producentów m.in. MSI i ASUS.

Canonkong miał jednak dojścia i załatwił w MSI naprawienie błędu, a ASUS spuściło go jak gówno w kiblu - podobnie jak mnie teraz niestety MSI :)

Dzięki tej łatce - nie musiałem podmieniać plik `acpi.sys` na zmodyfikowaną wersję, która uwzględniała obejście usterki biosu.

Podsumowując:

Z mojej strony mogę powiedzieć, że pomimo tego nie żałuję, że system mam zainstalowany na partycji GPT.

Chodzi o to, że wbrew powszechnej opinii - nie zauważyłem absolutnie żadnych problemów z systemem Win7, który mam zainstalowany na GPT - nie ma niebieskich ekranów śmierci (BSOD), problemów z aktywacją systemu, niestabilnego systemu itd.

I nawet gdybym mógł wybierać między MBR a GPT... wybrałbym GPT - bo nie ma ograniczeń MBR.

Oczywiście, jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości albo dodatkowe pytania - zapraszam do zadania pytań.

Posted
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

wbrew powszechnej opinii - nie zauważyłem absolutnie żadnych problemów z systemem Win7

Bo trafiłeś w dobry okres, kiedy o dziwo MS wydało poprawiony bootloader UEFI dla Win7 i pewnie go już miałeś w ISO. Wiki o tym niedawno pisał, nie pamiętam w którym temacie. Teraz podobno Win7 jest całkowicie przystosowany do pracy pod UEFI/GPT.

starcraft2fan likes this
Posted

Gigabyte również naprawiło problemy z acpi.sys pod kątem Win 7.

1 godzinę temu, Widzior napisał(a):

Teraz podobno Win7 jest całkowicie przystosowany do pracy pod UEFI/GPT.

Wszystkie nowsze aktualizacje zbiorcze dla Win 7 zawierają uaktualnienie/wsparcie pomagające w rozruchu na płytach z UEFI class 3. Jest 1 warunek - zaktualizować musisz install.wim oraz install.boot Obraz @razor1995 zawiera to uaktualnienie. Jeśli zachce mi się zrobić finalny obraz Win 7, to też zaktualizuję boot.wim Nadal jednak nikt nie naprawił i tego już nie naprawią, czyli ewentualne problemy z grafiką po zainstalowaniu systemu i restarcie. Istnieją obejścia, ale nie wgryzam się w to, ponieważ uważam, że instalowanie Win 7 na zbyt nowych maszynach nie jest dobrym pomysłem. Jak ktoś musi mieć Win 7, to lepiej kupić odpowiedni sprzęt do tego - najnowszy możliwy, gdzie będzie działać wszystko z wyjątkiem jedynie wbudowanych kart sieciowych co można łatwo ogarnąć kartami rozszerzeń.

JanKo66 and Kocurek like this
Posted

Przypomniałem sobie o fajnej rzeczy, którą zapomniałem dołączyć do katalogu `!Dodatki`.

`WebP Codec for Windows v0.19` - natywna obsługa formatu webp w `Przeglądarce fotografii systemu Windows`.

Wtyczka od Google (plik podpisany przez Google) - więc produkt z pewnego źródła.

dzialanie-dodatku-w-praktyce.png.79e4751b86a655bdedb8620074e346b8.png

kwasior500 and JanKo66 like this