Jump to content

Lenovo B590 (20208) upgrade ram do 16GB

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, lukkaasszz napisał(a):

Dzięki za cynk. Zastanawia mnie jeszcze ta różnica w nazwach płyt głównych jakie podaje nam aida.

To nie powinno mieć znaczenia. Najważniejsze jest na jakim chipsecie jest płyta i ewentualnie Bios. Ten co ja mam ma 12MB a najnowszy tylko 4MB

Posted
23 godziny temu, brygada69 napisał(a):

z tego co widzę pamięci powinny być 2R8

Zawsze tak było, że jak się instaluje max obsługiwaną ilość ram albo próbuje więcej niż producent podaje (jak w tym przypadku), to muszą to być kości Dual-Rank, bo Single są po prostu za "gęste" dla kontrolera.

Przykład - niedawno dla sportu walczyłem z HP/Compaq 500B na płycie H-IG41-uATX znanej jako Eton/Foxconn. Płyta obsługuje CPU z FSB 800-1333. Wg producenta max RAM to tylko 4GB, i muszą to być 2x2GB Dual-Rank. Ale....jak się używa najsłabszych procków z FSB-800, to wtedy cudownie zaczyna działać 2x4GB Dual-Rank :22 Oczywiście RAM wtedy też działa na 800MHz. Takie oto występują cuda w świecie "kąkuterów".

MTUSlXn.png

Tutaj temat dla zainteresowanych - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

brygada69 likes this
Posted

Mod bios B590:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Generalnie B590 jest kapryśny jeśli chodzi o karty sieciowe WLAN (i nie mam tu na myśli whitelist, bo każdy Lenovo ją ma). W tych laptopach przestają z dnia na dzień działać karty sieciowe WLAN i żadna zmiana na inny egzemplarz czy model już nic nie pomoże. Zostaje tylko karta na USB. Bateria też jest problematyczna. Teoretycznie powinny działać identyczne fizycznie i parametrami z podobnych laptopów Lenovo, ale nie działają. Muszą być dedykowane Lenovo B590.

Oprócz aktualizacji biosu, czasem pomaga aktualizacja IME firmware. Przy odrobinie szczęścia można uzyskać odblokowany bios.

Ja miałem model tylko z integrą bez portu mSATA/WWAN. Modele z dedykowaną grafiką też mają do wyboru GT610 lub GT720. Niemal każdy egzemplarz Lenovo B590 jest inny. Nawet wczesny FRU jest mocno rozbudowany, a potem składali z tego co wpadło w rękę i nie ma tego w oficjalnej specyfikacji. Lista fabrycznych biosów też jest różnorodna.

Posted

Ten mod bios usuwa tylko whitelist karty wifi ? Czy tam jest jeszcze coś  pozmieniane ?

21 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

Mod bios B590:

W tych laptopach przestają z dnia na dzień działać karty sieciowe WLAN i żadna zmiana na inny egzemplarz czy model już nic nie pomoże.

To co jest problemem w takim razie, skoro inna karta pod to lenovo nie chce działać ?

21 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

Mod bios B590:

Lista fabrycznych biosów też jest różnorodna.

Dlatego wolałbym tego biosu nie ruszać, bo ciężko dojść który jest dokładnie pod mój model.

Posted

Najnowszy bios jest do wszystkich B590 bez względu na specyfikację sprzętową. Zainstaluj tylko w przypadku, gdy nie wykryje Tobie 16GB RAM jako ostatnią deskę ratunku.

15 minut temu, lukkaasszz napisał(a):

Ten mod bios usuwa tylko whitelist karty wifi ? Czy tam jest jeszcze coś  pozmieniane ?

"Looking to get a custom bios for the B590 with unlocked advanced menu and Wifi whitelist removed." Czyli odblokowuje zaawansowane opcje biosu oraz usuwa białą listę kart sieciowych wifi.

lukkaasszz likes this
Posted

Panowie temat rozwiązany. Dziś kości dotarły. Kupiłem oczywiście najtańsze chińczyki - ale o ile cpuz nie kłamie to faktycznie są na kostkach samsunga. Laptop uruchomił się z nimi bez problemu. Robiłem nawet mixy z moimi starym ramem czyli 8GB 1.35V + 4GB 1,5V i również odpalał.
Także w tej konfiguracji chyba faktycznie laptop nie jest zbyt wybredny. Biosu nie ruszałem.
Dziękuję za pomoc, laptop dostał trzecie życie :)

Posted
5 godzin temu, lukkaasszz napisał(a):

Panowie temat rozwiązany.

Pisałem, że laptop na HM 77 nie jest wybredny co do ramu. Jezeli chcesz wymienić procka na i7 to na 3612QM ma takie samo TDP 35W jak i3, możesz ewentualnie wsadzić i5 3380M przyspieszenie będzie odczuwalne.

Posted
4 godziny temu, Nieobecny napisał(a):

Wymień jeszcze procesor na i7, a dostanie czwarte życie.

Myślałem o tym, ale te procesory są dość drogie. No chyba, że ściągnę go taniej z chin.

4 godziny temu, brygada69 napisał(a):

Pisałem, że laptop na HM 77 nie jest wybredny co do ramu. Jezeli chcesz wymienić procka na i7 to na 3612QM ma takie samo TDP 35W jak i3, możesz ewentualnie wsadzić i5 3380M przyspieszenie będzie odczuwalne.

Jeśli bym wymieniał to na i7. I5 to dalej 2 rdzenie  / 4 wątki.

brygada69 likes this
Posted
W dniu 26.02.2025 o 20:26, brygada69 napisał(a):

Jezeli chcesz wymienić procka na i7 to na 3612QM ma takie samo TDP 35W jak i3

3632QM tak samo TDP 35W, ale ja bym nie bał się 3610QM, 3630QM, 3720QM, 3740QM - wszystkie z TDP 45W.

Posted
31 minut temu, lukkaasszz napisał(a):

Kupował ktoś z was procesor na ali ? Przychodzą sprawne :) ?

Kupiłem kilka staroci C2D do lapków, ostatnio dwa stare Xeony s.1366, i wszystkie stan idealny w 100% sprawne. Na ogół kupuje w tych dwóch sklepach (po grafice w aukcjach podejrzewam, że to i tak te same skosy :E)

Fz02DOF.png

lukkaasszz likes this
Posted

Również kupowałem procesory i inną elektronikę z Ali i nigdy żadnych zastrzeżeń. Bywało nawet tak, że w opisie procesor figurował jako nowy i faktycznie jak przyszedł, to nie było najmniejszego śladu używalności oraz działał bez zastrzeżeń. Na Ali masz ochronę kupujących i działa, to bardzo dobrze przynamniej w przypadku niedrogich produktów. Zgłaszasz, opisujesz, dołączasz zdjęcia/filmy i w ciągu kilku dni masz rozpatrzone, z reguły zwracają pieniądze bez konieczności odsyłki.

brygada69 and lukkaasszz like this