Jump to content

Lenovo B590 (20208) upgrade ram do 16GB

Recommended Posts

Posted

Cześć.
Chciałem dołożyć RAM-u do starego laptopa Lenovo B590 (20208) chipset HM77 i procesorem i5 3210M.
Obecnie jest 2x4 GB 1,5 V 1600 MHz.
Chciałem kupić 2x8 GB DDR3L 1,35 V 1600 MHz, ale nie wiem czy będą kompatybilne.  Może ktoś miał podobnego laptopa i uruchamiał 16GB ram na nim ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Zapodaj aide tam ci wyświetli zasilanie pamięci czy 1.5V lub 1.35V czyli 1.5V DDR3 a 1.35V to DDR3L. Ja miałem ten chipset w Asus i nie obsługiwał DDR3L. Ten sam temat z elektrody na twoim foto nie pisze nic na temat DDR3L.

Posted
6 godzin temu, lukkaasszz napisał(a):

Chciałem kupić 2x8 GB DDR3L 1,35 V 1600 MHz, ale nie wiem czy będą kompatybilne.  Może ktoś miał podobnego laptopa i uruchamiał 16GB ram na nim ?

Max 8GB (2x4). Nie warto polegać na odczytach AIDA i innych programów diagnostycznych, ponieważ odczytują chipset (w tym przypadku HM77, który obsługuje 16GB RAM, ale nie uwzględnia ograniczeń biosu, zaaplikowanego przez producenta). Może gdzieś zdobędziesz odblokowany bios.

2 godziny temu, lukkaasszz napisał(a):

A to nie jest tak, że DDR3L będą działały też na napięciu 1.5V ?

Każda pamięć DDR3L 1,35V pracuje również jako DDR3 1,5V - potwierdzone, w rzeczywistości na tym laptopie, możesz śmiało kupować.

Jaki procesor miałeś w tym asusie ?

Śmiało możesz wymienić na i7.

Posted
47 minut temu, Nieobecny napisał(a):

Max 8GB (2x4). Nie warto polegać na odczytach AIDA i innych programów diagnostycznych, ponieważ odczytują chipset (w tym przypadku HM77, który obsługuje 16GB RAM, ale nie uwzględnia ograniczeń biosu, zaaplikowanego przez producenta). Może gdzieś zdobędziesz odblokowany bios.

Czyli nie ma szans na 16GB w tym laptopie ze względu na ograniczenia biosu ?

Posted
7 godzin temu, lukkaasszz napisał(a):

Cześć.
Chciałem dołożyć RAM-u do starego laptopa Lenovo B590 (20208) chipset HM77 i procesorem i5 3210M.
Obecnie jest 2x4 GB 1,5 V 1600 MHz.

Mam ten laptop i spokojnie obsługuje 16 GB DDR3L

Posted

Obecnie mam Kingston Hyperx DDR3L  CL9 1600MHz, ale nie ma problemu z innymi  ramami miałem 8GB DDR3L i 4GB zwykłe 1,5V. Laptop nie jest wybredny co do ramu. Kolega ma takiego samego lapka i jemu zamontowałem 16GB (2x8) Samsung DDR3L  1600 CL11

Posted

Tak jak najbardziej stosowałem takie pamięci co prawda nie w tym laptopie a w innym i nie było problemu. Konkretnie ten rodzaj

Jak by były problemy zaktualizuj Bios obecnie mam taki H1ET85WW(1.23) z roku 04.15.2014. nie jest to najnowsza wersja, ale wszystko działa poprawnie. Kupujesz od firmy czyli bez obaw masz 14 dni na oddanie jakby nie działały

lukkaasszz likes this
Posted

Wpisz w cmd jako administrator taką formułkę- wmic memphysical get MaxCapacity, MemoryDevices - i enter masz pokazane ile ramu ci obsłuży laptop.

Ja miałem procesor i7-3610QM bo był dostępny w dobrej cenie. Asusa zbyłem bo miał jedno gniazdo pamięci a 4GB pamięci było na płycie montowane jak to w asusach.

Chipset: Mobile Intel-HM77 Express

Intel Core i7-3610QM (TDP 45W, FCPGA988)
Intel Core i7-3612QM (TDP 35W, FCPGA988)

Posted
2 godziny temu, brygada69 napisał(a):

Tak jak najbardziej stosowałem takie pamięci co prawda nie w tym laptopie a w innym i nie było problemu. Konkretnie ten rodzaj

Jak by były problemy zaktualizuj Bios obecnie mam taki H1ET85WW(1.23) z roku 04.15.2014. nie jest to najnowsza wersja, ale wszystko działa poprawnie. Kupujesz od firmy czyli bez obaw masz 14 dni na oddanie jakby nie działały

Dzięki za pomoc. Dokładnie o tych kościach myślałem. Chyba zaryzykuję.

Posted

No to powodzenia z kościami Single Rank 2x8GB DDR3 na tym laptopie :whistle3: Jeśli już bym miał ryzykować, to koniecznie Dual Rank - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zresztą kup w firmie i zawsze możesz odesłać, jaki problem?

Posted
Godzinę temu, Widzior napisał(a):

No to powodzenia z kościami Single Rank 2x8GB DDR3 na tym laptopie :whistle3: Jeśli już bym miał ryzykować, to koniecznie Dual Rank - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zresztą kup w firmie i zawsze możesz odesłać, jaki problem?

Patrząc na zdjęcia w komentarzach ludzi który kupili te kości to częściej pojawiają się właśnie dual rank. Jeśli to ma znaczenie to skontaktuję się ze sprzedającym aby takie mi wybrał.

brygada69 likes this
Posted

Patrząc na zdjęcia w komentarzach ludzi który kupili te kości to częściej pojawiają się właśnie dual rank. Jeśli to ma znaczenie to skontaktuję się ze sprzedającym aby takie mi wybrał.

Z tego co pamiętam to gdy kupowałem to były dual rank, nie wiem czy to ma znaczenie. W razie czego możesz kupić te na kościach Hynixa wyglądają na 2R8

Posted
22 godziny temu, brygada69 napisał(a):

Mam ten laptop i spokojnie obsługuje 16 GB DDR3L

Miałem tego laptopa i nie obsługiwał 16GB RAM (nawet dual rank). Zwracam uwagę, że ten model wychodził w różnych konfiguracjach sprzętowych, w tym z grafiką zintegrowaną albo dedykowaną oraz z chipsetami HM77, HM76, HM75, HM70 (pomijam już różne procesory, pamięć, dyski, karty sieciowe itp oraz różne systemy). Do tego 3 wersje bios + 1 aktualizacja finalna. Modele: 3761, 6274, 20206, 20208

Jednak można w sieci znaleźć doniesienia o powodzeniu w instalacji 16GB RAM. Może mieć znaczenie rodzaj pamieci single rank lub dual rank albo inna konfiguracja sprzętowa/biosowa.

Posted
13 minut temu, Nieobecny napisał(a):

Miałem tego laptopa i nie obsługiwał 16GB RAM (nawet dual rank). Zwracam uwagę, że ten model wychodził w różnych

Zgadza się B590 miał różne chipsety. Tu jest mowa o Lenovo B590 na chipsecie HM77, 20208 dokładnie taki posiadam. Instalowałem 16GB ramu u siebie jak i u 2 kolegów którzy mają dokładnie taki sam model o tych samych parametrach.

Posted
4 minuty temu, brygada69 napisał(a):

Tu jest mowa o Lenovo B590 na chipsecie HM77, 20208

Przechwytywanie.jpg

:L

Jest tylko 1 rozwiązanie - kupić na Allegro od firmy z pakietem SMART i w razie czego zwrócić za darmo bez podania przyczyny.

Posted
44 minuty temu, Nieobecny napisał(a):

Miałem tego laptopa i nie obsługiwał 16GB RAM (nawet dual rank). Zwracam uwagę, że ten model wychodził w różnych konfiguracjach sprzętowych, w tym z grafiką zintegrowaną albo dedykowaną oraz z chipsetami HM77, HM76, HM75, HM70 (pomijam już różne procesory, pamięć, dyski, karty sieciowe itp oraz różne systemy). Do tego 3 wersje bios + 1 aktualizacja finalna. Modele: 3761, 6274, 20206, 20208

a którą wersję Ty miałeś ? na jakim chipsecie ?

15 minut temu, brygada69 napisał(a):

No właśnie taki mam

Dla mnie to wystarczające potwierdzenie, że działa :) 

Posted
19 minut temu, brygada69 napisał(a):

No właśnie taki mam

Dlatego bez sensu dalsza dyskusja tylko trzeba zrobić tak:

32 minuty temu, Nieobecny napisał(a):

Jest tylko 1 rozwiązanie - kupić na Allegro od firmy z pakietem SMART i w razie czego zwrócić za darmo bez podania przyczyny.

9 godzin temu, brygada69 napisał(a):

Kupujesz od firmy czyli bez obaw masz 14 dni na oddanie jakby nie działały

Żeby było jeszcze śmieszniej, to te laptopy miały procesory wymienne PGA i lutowane BGA. Po prostu jak większość firm w przypadku budżetowych laptopów, składali z czego mieli i dlatego ewentualne ustalenie max obsługi RAM jest trudne.

9 godzin temu, brygada69 napisał(a):

Jak by były problemy zaktualizuj Bios obecnie mam taki H1ET85WW(1.23) z roku 04.15.2014. nie jest to najnowsza wersja, ale wszystko działa poprawnie.

Taki bios nie jest w ogóle wymieniony na stronie Lenovo, więc tutaj może kryć się cała tejemnica sukcesu.

H9ET75WW - występują jedynie jeszcze starsze

H9ET84WW

H9ET92WW - ja miałem najnowszą i nie działało 16GB (sprawdzane na kościach HyperX Impact Black DDR3L 1600MHz CL9 oraz Crucial Ballistix Sport DDR3L 1600MHz CL9)

Przechwytywanie1.jpg

Tylko zakup testowy da jedyną potwierdzoną odpowiedź.

Posted
4 minuty temu, Nieobecny napisał(a):

Taki bios nie jest w ogóle wymieniony na stronie Lenovo, więc tutaj może kryć się cała tejemnica sukcesu.

H9ET75WW - występują jedynie jeszcze starsze

Aida pokazuje H1ET85WW(1.23) ale przed zainstalowaniem jest opisany h9et84ww ściągnięty ze strony Lenovo

Posted

Aaa... przy oakzji - występuje jeszcze jedna zależność, o której nie ma wzmianki w żadnej specyfikacji technicznej, a jest potwierdzona - w przypadku zastosowania procesora i7, wzrasta szybkość obsługiwanej pamięci z 1600MHz do 1866MHz. Tutaj też napotkacie różne zależności (m.in. czasem tylko w przypadku 2 kości, a czasem również w przypadku 4 kości jeśli laptop dysponuje 4 bankami). A czasem obsługują też 2133MHz DDR3L. :D Wiele rzeczy jest ukrytych w biosach przez producentów. Istnieją odblokowane wersje biosów itp. itd.

Posted

Sprawdziłem u siebie jaką pokazuję nazwę płyty głównej i pokazuje nie Lenovo 62743AG jak u kolegi tylko jako Lenovo 20208.

Masakra, ale namotali z tym modelem.

Posted
Godzinę temu, lukkaasszz napisał(a):

Sprawdziłem u siebie jaką pokazuję nazwę płyty głównej i pokazuje nie Lenovo 62743AG jak u kolegi tylko jako Lenovo 20208.

Masakra, ale namotali z tym modelem.

z tego co widzę pamięci powinny być 2R8

lukkaasszz likes this
Posted

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Widzę ,że masz Bios unknown z 2012 r Jeżeli zajdzie potrzeba aktualizacji to nie do najnowszej wersji, bo czytałem gdzieś na forum, że sprawia kłopoty tylko nie pamiętam z czym. Wgraj ten co ja mam H9ET84WW. Aida pokazuje H1ET85WW(1.23). Do aktualizacji Bios wymagany jest system Windows 7

Posted
5 godzin temu, brygada69 napisał(a):

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Widzę ,że masz Bios unknown z 2012 r Jeżeli zajdzie potrzeba aktualizacji to nie do najnowszej wersji, bo czytałem gdzieś na forum, że sprawia kłopoty tylko nie pamiętam z czym. Wgraj ten co ja mam H9ET84WW. Aida pokazuje H1ET85WW(1.23). Do aktualizacji Bios wymagany jest system Windows 7

Dzięki za cynk. Zastanawia mnie jeszcze ta różnica w nazwach płyt głównych jakie podaje nam aida.