Jump to content

Poszukuję ładowarki do akumulatorków

Recommended Posts

Posted

Dzień Dobry Forumowicze :-)

Poszukuję ładowarki do akumulatorków: INTEC ESR4EE3060 6.0V 2.5 AH (Dodane zdjęcie)

pożyczyłem któremuś z sąsiadów, i już do mnie nie wróciła (Dobry zwyczaj, nie pożyczaj)

Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniej ładowarki

Pozdrawiam 🙂

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

To na zdjęciu to pakiet ogniw Ni-Cd połączonych szeregowo. Ogniwa Ni-Cd mają 1,2 V, co przy napięciu 6 V daje nam 5 ogniw. Poszukaj w sieci czegoś w stylu "Ni-Cd 6 V charger" i temat masz załatwiony. 

Jeśli w opisie danej ładowarki będą akumulatory Ni-MH, to taka ładowarka nadal będzie zgodna z Twoim akumulatorem. Tak z grubsza - Ni-Cd oraz Ni-MH mają takie same napięcia pracy i podobne prądy ładowania, więc ładowarki do nich często obsługują jedne i drugie. 

Jako ciekawostka - Ni-Cd rozładowują się same, kiedy nie są używane... po miesiącu, dwóch, trzech...  ale ich zaletą jest osiąganie dużych mocy. Za to Ni-MH poleżą dłużej naładowane, ale do naładowania np. aparatu potrzebują więcej czasu. 

Jedne i drugie zginą w krótkim czasie, bo odkąd mamy Li-Ion, Li-Po i Li-Fe-Po, to znane nam dotychczas akumulatory AA i AAA i ich ładowarki przestaną mieć jakiekolwiek znaczenie w świetle akumulatorów litowych. 

FILAGOL likes this
Posted

Otrzymałem odpowiedź od sklepu, do którego powyżej wstawiłem link

oto treść wiadomości:

"

Dzień dobry,

Niestety nie posiadamy ładowarki do takiej baterii. Mogą Państwo spróbować kupić ładowarkę do zastosowań modelarskich, która pozwala na ustawienie napięcia i typu ogniw. My nie posiadamy takiej w sprzedaży.

Pozdrawiamy

17 lutego 2025, 15:37"

nie spodziewałem się, ze znalezienie ładowarki do akumulatorków, to będzie taki problem 😞

Posted

Zostaje ci konstrukcja DIY, czyli zrób to sam :E Sam nieraz takie pakiety NiCd albo NiMH ładowałem ze zwykłego zasilacza, bo to można naładować łopatologicznie, czyli dajesz trochę większe napięcie, niż ma pakiet baterii, w szeregu rezystor, ale taki ceramiczny większej mocy, bo się będzie grzał, i lecisz. Wartość rezystora dobierasz do tego, jakim prądem chcesz ładować i jakie napięcie dasz na układ. Oczywiście przy takiej atrapie trzeba pilnować czasu ładowania i przerwać ręcznie, a prąd nie będzie stały, bo będzie się zmniejszał wraz z poziomem naładowania aku.

Przykład: masz zasilacz 9V i chcesz ładować prądem ok. 250mA, to dajesz rezystor 12 Ohm (9V - 6V, które się odłoży na aku, czyli na rezystorze zostaje 3V. Prawo Ohma U=I*R, czyli R=U/I (3V/0,25A=12 Ohm). Oczywiście jak pisałem wcześniej, te 6V na aku będzie tylko chwilowo, bo zakładam, że rozładowane ma poniżej 5V, a w pełni naładowane ma ponad 7V. Zatem prąd ładowania będzie spadał od ok. 330mA do 150mA pod koniec. Czas ładowania ok. 10h.

piosylant likes this
Posted
4 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Hej @P1O czyli taka ładowarka by pasowała?

Pozdrawiam 🙂

Nie dałbym 130 zł za ładowarkę do jednego aku sprzed wieków.

Myślałem raczej o czymś takim:

FILAGOL likes this
Posted

Bierz tą za 4 zeta te akumulatory potrzebują prądu napięcie samo się ustabilizuje oczywiście w granicach rozsądku ja ładuję latarkę na podobnym pakiecie zasilaczem 9 V ino z głową. Najlepiej znajdź taką co ma napięcie 7,5 V na luzie i prąd nie większy niż 400- 500 mA Pozdrawiam Hermogenes

Posted (edited)

znalazłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Otrzymałem wiadomość z w/w sklepu:

"Dzień dobry. Najpierw pozwolę sobie zadać pytanie czy akumulator jest w pełni sprawny. Czy wykazuje odpowiednie napięcie tj. około 6V, bo nie ma sensu kupować ładowarki gdy akumulator jest już w kiepskim stanie :(

Jeżeli jednak Pan/Pani zdecyduje się na zakup, to tak, jak najbardziej ta ładowarka nadaje się do ładowania takiego akumulatora

Pozdrawiamy 

Biuro Obsługi Klienta.

Karolina"

Edited by FILAGOL
Literówka
Posted

Będzie pasować ; tyle że będzie szybka lepiej żeby miała niższy prąd  mogą się grzać.Te akumulatorki mają max napięcia ładowania 7,5 V tak jak wcześniej napisałem max napięcie naładowanych 1,35v na pastylkę. Trochę droga szukaj może będzie w jakimś sklepie z zieloną ceną. Pozdrawiam Hermogenes

Tu masz podobną razem z akumulatorem w lepszej kasie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

FILAGOL likes this