Camis Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Prawidłowe przejście z 7/8/8.1 na Windows 10 z zachowaniem aktywacji:- Mamy zainstalowany i aktywowany system 7/8/8.1.- Uaktualniamy do Windows 10 przez Windows Update albo przez obraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jeśli nie chcemy czekać na Windows Update.- Uruchamiamy Windows 10, i sprawdzamy w ustawieniach czy jest aktywowany, powinien być.- Jeśli mamy już system aktywowany to możemy zainstalować Windows 10 na czysto.- Przy instalacji nie podajemy żadnego klucza!, jest opcja pominięcia klikamy w nią.- Po instalacji wchodzimy w ustawienia systemu i sprawdzamy czy system się aktywował. Jeśli nie wciskamy aktywacje.Nie ma potrzeby tworzenia konta MS ani logowania się na niego.Oczywiście działa tylko na tym samym komputerze.Instalowany na czysto Windows 10 musi być w tej samej wersji (Pro, Home). Co posiadana wcześniej licencja (klucz) Windows 7/8/8.1. Musimy mieć połączenie z internetem
Camis Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 Jeśli podaliście jakiś dziwny klucz przy czystej instalacji Windows 10. I system sie nie aktywuje to skasujcie klucz tymi komendami w CMD: slmgr /upk slmgr /cpky I następnie użyjcie jednej z tych opcji w CMD: Windows 10 Home: slmgr.vbs -ipk TX9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99 Windows 10 Pro: slmgr.vbs -ipk VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T Windows 10 Enterprise: slmgr.vbs -ipk NPPR9-FWDCX-D2C8J-H872K-2YT43 Zresetujcie kompa i system powinien się sam zaktywować, to są klucze GENERIC które powinny być w systemie po czystej instalacji BEZ PODANIA klucza.
PhX1 Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 @up te klucze to nie są czasami od Insider, czyli wysyłanie danych co robisz do MS?
Camis Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 Nie to są klucze generic, przy aktywacji Windows 10 bez podania klucza one się pojawiają.
maker3 Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Windows 7 SP1 musis spełnić jakieś wymagania, żeby się potem 10 aktywowało? Dostałem wczoraj laptop od znajomego. System i tak nie działał, więc wgrałem czysty system. Potem tylko wpisałem klucz OEM i dodałem certyfikat (fabryczna siódemka, SLIC). Pokazywało jako aktywowany, więc puściłem aktualizację z USB przygotowanego wcześniej przez MCT. Ponieważ nie było sterowników od wifi, to wybrałem wariant bez ściagania poprawek. System się zainstalował, ale od wczoraj nie może się aktywować Coś zrobiłem źle?
Gree Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Tak z ciekawości, czy ktoś próbował ponownie instalować i aktywować Windows 7 na kluczu na którym był aktywowany Windows 10? Czyli aktualizujemy W7 do W10. Instalujemy na czysto W10 i na innym komputerze lub tym samym instalujemy W7 i próbujemy go aktywować oryginalnym kluczem W7.
seboo Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 U mnie aktualizacja z aktywacja chodzi ale jak chce czyściocha zainstalować to nie chce się aktywować są już jakieś spsoby na to?
Camis Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 Nie wpisujesz żadnego klucza przy instalacji ?, instalujesz tą sama wersje (home/pro) ?. A co jest napisane w okienku aktywacji ?, jakiś błąd?.
seboo Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 Instaluje Windowsa 7 Home Premium x64 potem programem aktualizuje do Windowsa 10 system jest aktywowany loguje się na konto Microsoftu potem podłączam pendrive z świeżym obrazem i instaluje, i w instalatorze nie wpisuje żadnych kluczy.
Camis Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 Ale instalujesz która wersje?, Windows 10 Home czy Pro?.
Camis Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 Co jest napisane w okienku aktywacji ?, jakiś błąd?. Ustawienia > Aktualizacje > Aktywacja ?
seboo Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 nie mam guzika aktywacja mam zmień klucz produktu i przejdź do sklepu a guzik aktywacji mam tylko i to nie zawsze jak komputer włączam
Camis Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 A zmień klucz na ten: TX9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99
seboo Posted July 31, 2015 Report Posted July 31, 2015 teraz jak biorę aktywuj to pisze że Nie można aktywować systemu Windows.spróbuj ponownie później
Camis Posted July 31, 2015 Author Report Posted July 31, 2015 To nie wiem co jest nie tak, powinno to działać. Pierwszego dnia nie aktywowało często bo serwery były przeciążone teraz raczej już nie są. A kod błędu podaj jaki tam wyskakuje. Dziś robiłem na 2 dodatkowych laptopach uaktualnienie i później na czysto. Wszystko przebiegło ok tak jak opisałem. Oby dwa to były 7 Home Premium x64 na Windows 10 Home x64. Od premiery zrobiłem tak 7 komputerów i wszędzie wszystko z aktywacją ok. Pokaz też co pokazuje polecenie w CMD: slmgr.vbs /dlv U mnie jest ok: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
seboo Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Kod błędu: 0x8007007B A jeszcze może to ma znaczenie windows 7 jest instalowany pod legecy a win 10 pod uefi
Bartos Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Mam to samo, nie mogę aktywować systemu po czystej instalacji. Pierwsza aktualizacja z win7 do win10 pomyślna, system aktywowany, potem czysta instalacja i system tez się aktywował. Dzisiaj zrobiłem format i zainstalowałem win10 home na czysto i nie aktywuje się. Czasami wyświetla komunikat by połączyć się z internetem (stałe łącze) a czasami nie ma tego komunikatu tylko info że system nie aktywowany. Dodatkowo mam komunikat że identyfikator produktu niedostępny Czy jesteście pewni że instalacja na czysto bez klucza jest prawidłowa i system zawsze się aktywuje? Teraz nie wiem co zrobić , czy aktywować jako pirata, czy czekać parę dni.
seboo Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Ja mam 2dni czystą i dalej się nie chce aktywować
Bartos Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Ta aktywacja jest do bani, Ms powinien po aktualizacji każdemu przypisać klucz z którego powinniśmy korzystać przy kolejnej instalacji. A było dobrze, miałem aktywowany system ale programy lenovo nie działały poprawnie, teraz po ponownej czystej instalacji programy działaja, a system nie aktywowany Szlag trafia, chyba zaraz polecę z aktualizacja z win7 do win10
Portalnet Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 może jakiś sterownik....cos znienil w sprzęcie i ID kompa się zmienilo i już nie aktywuje...
seboo Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Ja zrobiłem to tak win 7 home premium aktualizacja do win 10 i w opcjach jest czy chce się zachować coś czy nic ja wziąłem nic i aktywowany jest ale to nie sposób bo będzie jakaś fajna okrojona 10 to nawet legalnie jej nie będzie można mieć
lesluk Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Z tą aktywacją to jakieś nieporozumienie. Po uaktualnieniu z windows 7 Pro (aktywowanym) do windows 10 postanowiłem zainstalować Win 10 na czysto, wszystko poszło sprawnie tylko nie aktywuje się system i wykazuje błąd fałszywego klucza! i każe mi kupić legalny system w sklepie.
Bartos Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Jest. Mam już aktywowany. A więc tak Windows7 > aktualizacja do win10 (nie ważne czy z zachowaniem danych czy nie) i system sie aktywuje Potem Format i czysta instalacja win10 ale... Podaje klucz do wersji (w moim przypadku Home) z końcówką 8HVX7 i pozwalam do końca się zainstalować systemowi. uruchomienie systemu i jest aktywowany. Wiem że wielu pisze żeby nie podawać klucza (on i tak sam się pojawi) ale wtedy miałem błąd aktywacji i info że klucz jest zablokowany.
seboo Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Ja tak próbowałem też wczoraj i nie dało rady:(
Bartos Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Jak masz aktualizację z niższej wersji to jedź od początku.
seboo Posted August 1, 2015 Report Posted August 1, 2015 Nie wszystko świeże na pedraku z dzisiaj ściągnięty system aktualizacja robiona też na świeżo dzisiaj i nic nie rusza z aktywacja na czysto:(
Camis Posted August 2, 2015 Author Report Posted August 2, 2015 Czy jesteście pewni że instalacja na czysto bez klucza jest prawidłowa i system zawsze się aktywuje? Jestem pewny zrobiłem tak na 7 komputerach, zero problemów. Zresztą sam MS tak samo pisze żeby tak zrobić. Cytat ze strony Microsoft: Can I reinstall Windows 10 on my computer after upgrading? Yes. Once you’ve upgraded to Windows 10 using the free upgrade offer, you will be able to reinstall, including a clean install, on the same device. You won’t need a product key for re-activations on the same hardware. If you make a meaningful change to your hardware, you may need to contact customer support to help with activation. You’ll also be able to create your own installation media like a USB drive or DVD, and use that to upgrade your device or reinstall after you’ve upgraded. Wiec jeśli wam się nie aktywuje zadzwońcie i aktywujcie telefonicznie. Numer 0800 jest bezpłatny do Microsoftu, można zadzwonić bezpłatnie przez Skype.
mfff Posted August 2, 2015 Report Posted August 2, 2015 Czyli wszyscy, którzy upgrade'owali np. z 7-mki mają wszyscy takie same klucze Generic? Bo u mnie jest ten sam co tutaj podany, a też zrobił upgrade, i na razie zostawiam, bo jak będe na czysto próbował to znów może się coś spierdzielić (niby rejestrują ID kompa w swojej bazie tylko co z tego... jak są problemy i tak).
Camis Posted August 2, 2015 Author Report Posted August 2, 2015 Czyli wszyscy, którzy upgrade'owali np. z 7-mki mają wszyscy takie same klucze Generic? Tak
Recommended Posts