Jump to content

AMD Ryzen 7 5800X (AM4) + Endorfy navis F240 ?

Recommended Posts

Posted

Dzie艅 Dobry 馃檪

Posiadam AMD Ryzen 7 5800X (AM4) zamontowany na p艂ycie聽MPG X570 GAMING EDGE WIFI

Jako, 偶e Ryzen 7 5800X, jest sprzedawany bez ch艂odzenia

to za艂o偶y艂em (Tymczasowo)聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w],

kt贸ry posiada艂em z innego CPU AMD

Niby wszystko jest ok, do momentu, gdy w艂膮czy艂em Cyberpunk 2077 lub聽Crysis Remastered i nagle us艂ysza艂em niezno艣ny d藕wi臋k (Dos艂ownie d藕wi臋k odkurzacza)

na d艂u偶sz膮 met臋, nie da si臋 tego d藕wi臋ku znie艣膰, aby komfortowo gra膰.

Wi臋c poszukuje wydajnego ch艂odzenia dla Ryzen'a 7 5800X w X-Kom zaproponowano mi:

[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

Obudowa kt贸r膮 posiadam to:聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

Wiem staro膰.. lecz wszystko si臋 mie艣ci bez problemu i mo偶na swobodnie serwisowa膰 PC, bez obawy, ze si臋 pokalecz臋

Poprosz臋, o opinie i ewentualne porady, za kt贸re b臋d臋 wdzi臋czny 馃檪

Pozdrawiam 馃檪

Posted

A dopiero co by艂 temat odno艣nie temperatur tego procka -

A ty odpalasz Cyberpunka na tym procku z ch艂odzeniem boxowym Spire? Chyba ci 偶ycie procka niemi艂e :22W og贸le sprawdzi艂e艣, jakie temperatury maj膮 rdzenie podczas grania?

Ja ci nie pomog臋 w ch艂odzeniach wodnych, bo si臋 po prostu na tym nie znam, ale dop贸ki nie za艂o偶ysz odpowiedniego dla tego procka, to lepiej nie odpalaj takich gier jak Cyberpunk, bo ugotujesz Ryzena.

BTW. to ch艂odzenie AIO z X-Kom wygl膮da przyzwoicie. Dobra cena, dobre opinie, i spokojnie da rad臋 z 5800x.

FILAGOL likes this
Posted
15 minut temu, Widzior napisa艂(a):

A ty odpalasz Cyberpunka na tym procku z ch艂odzeniem boxowym Spire? Chyba ci 偶ycie procka niemi艂e :22W og贸le sprawdzi艂e艣, jakie temperatury maj膮 rdzenie podczas grania?

Ja ci nie pomog臋 w ch艂odzeniach wodnych, bo si臋 po prostu na tym nie znam, ale dop贸ki nie za艂o偶ysz odpowiedniego dla tego procka, to lepiej nie odpalaj takich gier jak Cyberpunk, bo ugotujesz Ryzena.

chcia艂em tylko sprawdzi膰, czy w og贸le gra mi ruszy, i jak b臋dzie dzia艂a艂a, lecz po dos艂ownie trzech minutach us艂ysza艂em odkurzacz w w obudowie聽 odpu艣ci艂em.

tak wiem jak bardzo ten CPU si臋 nagrzewa, teraz chce dobra膰 odpowiednie ch艂odzenie aby "Bejstyjce" by艂o ch艂odniej, i 偶ebym mu 偶ycia nie skr贸ci艂

z samego CPU jestem bardzo zadowolony i polecam mimo, 偶e faktycznie diabelnie mocno si臋 nagrzewa, dlatego teraz szukam dla niego wydajne ch艂odzenie, abym聽 m贸g艂 czasami zagra膰, bez strachu, 偶e "Ugotuje" Ryzena 馃檪

dlatego poprosi艂em o pomoc w doborze ch艂odzenia 馃檪

Pozdrawiam 馃檪

Posted

Cze艣膰 @TheStraight

22 godziny temu, TheStraight napisa艂(a):

kr臋ci膰 go na maksa

nie, nie mam zamiaru 馃檪

22 godziny temu, TheStraight napisa艂(a):

Montowa艂em ju偶 nie raz DeepCoola AK620

super, ciesze si臋 馃檪 , 偶e w/w ch艂odzenie si臋 sprawdza.

blok wodny聽 ma dla mnie cech臋, kt贸ra jest dla mnie szalenie istotna, a mianowicie ch艂odzenie wodne nie zajmuje mi ca艂ego wn臋trza obudowy to utrudnia dost臋p do podzespo艂贸w, zw艂aszcza pami臋ci RAM,

przy bloku wodnym nie musz臋 si臋 zastanawia膰, czy pami臋ci RAM mi si臋 zmieszcz膮 pod ch艂odzeniem.

Hmmm po za tym, przy takim ch艂odzeniu jak np. DeepCool AK 620 zaj臋ta jest spora przestrze艅 wn臋trza obudowy, co moim zdaniem utrudnia cyrkulacj臋 powietrza w obudowie.

Uwa偶am, i偶 dzi臋ki ch艂odzeniu wodnemu we wn臋trzu obudowy jest przestronniej 馃檪.

Lecz ile ludzi tyle opinii 馃檪

Pozdrawiam 馃檪

Posted
1 godzin臋 temu, FILAGOL napisa艂(a):

Cze艣膰 @TheStraight

nie, nie mam zamiaru 馃檪

super, ciesze si臋 馃檪 , 偶e w/w ch艂odzenie si臋 sprawdza.

blok wodny聽 ma dla mnie cech臋, kt贸ra jest dla mnie szalenie istotna, a mianowicie ch艂odzenie wodne nie zajmuje mi ca艂ego wn臋trza obudowy to utrudnia dost臋p do podzespo艂贸w, zw艂aszcza pami臋ci RAM,

przy bloku wodnym nie musz臋 si臋 zastanawia膰, czy pami臋ci RAM mi si臋 zmieszcz膮 pod ch艂odzeniem.

Hmmm po za tym, przy takim ch艂odzeniu jak np. DeepCool AK 620 zaj臋ta jest spora przestrze艅 wn臋trza obudowy, co moim zdaniem utrudnia cyrkulacj臋 powietrza w obudowie.

Uwa偶am, i偶 dzi臋ki ch艂odzeniu wodnemu we wn臋trzu obudowy jest przestronniej 馃檪.

Lecz ile ludzi tyle opinii 馃檪

Pozdrawiam 馃檪

R贸b jak uwa偶asz tyle 偶e musisz bra膰 pod uwag臋 偶e tanie ch艂odzenia wodne nie s膮 idealne w wi臋kszo艣ci wentyle s膮 s艂abej jako艣ci do tego cz臋sto siadaj膮 pompy mo偶e przedosta膰 ci si臋 powietrze do uk艂adu albo ca艂kowicie rozszczelni膰.
A zajmuj膮 w sumie tyle samo albo i wi臋cej bo jako艣 te rurki musisz poprowadzi膰 a za bardzo ich p贸藕niej nie wygniesz.

FILAGOL likes this
Posted

Temat troszk臋 pokr臋tny :D聽Ale ok ... Po pierwsze nie masz zamiaru kr臋ci膰 to na jakiego dzwona potrzebne Tobie zamkni臋te ch艂odzenie wodne ? Bo z praktycznego punktu widzenia sensu to 偶adnego nie ma聽:D聽Dla mnie ka偶de ch艂odzenie AiO to nie ch艂odzenie wodne :)聽A przerabia艂em temat na wiele mo偶liwo艣ci. Po drugie nawet jakby艣 si臋 upar艂 i chcia艂 koniecznie kupi膰 AiO to na moje obudowa nie ma racji bytu z racji tego i偶 s艂aba jest cyrkulacja powietrza tona plastiku wraz z pseudo meshem na froncie a na g贸rze zabudowane to jest diabli go wiedz膮 czym panelem steruj膮cym ? xD Ja to widze tak聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]聽a w zestawie jest w miar臋 dobrej jako艣ci wentylatory Fluctus 120 PWM i to wystarczy.聽

FILAGOL likes this
Posted
15 godzin temu, MrTooth napisa艂(a):

Temat troszk臋 pokr臋tny :D聽Ale ok ... Po pierwsze nie masz zamiaru kr臋ci膰 to na jakiego dzwona potrzebne Tobie zamkni臋te ch艂odzenie wodne ?

Temat nie jest pokr臋tny, tylko ch艂odzenie AIO dla mnie jest lepsz膮 opcj膮

ni偶 艂adowa膰 blok aluminium do obudowy i mie膰 ograniczone miejsce

dla mnie to bardzo istotna sprawa 馃檪

nie nie mam zamiaru podkr臋ca膰 a po to ch艂odzenie tego typu jest mi potrzebne aby sch艂odzi膰 CPU聽

gdy finanse pozwol膮, to dobior臋 sobie now膮 obudow臋, kt贸ra b臋dzie dedykowana typowo pod AIO

nie znaczy, 偶e jak jest za艂o偶one AIO, to od razu CPU b臋dzie podkr臋cane 馃檪

17 godzin temu, TheStraight napisa艂(a):

R贸b jak uwa偶asz tyle 偶e musisz bra膰 pod uwag臋 偶e tanie ch艂odzenia wodne nie s膮 idealne w wi臋kszo艣ci wentyle s膮 s艂abej jako艣ci do tego cz臋sto siadaj膮 pompy mo偶e przedosta膰 ci si臋 powietrze do uk艂adu albo ca艂kowicie rozszczelni膰.
A zajmuj膮 w sumie tyle samo albo i wi臋cej bo jako艣 te rurki musisz poprowadzi膰 a za bardzo ich p贸藕niej nie wygniesz.

Masz racj臋 馃檪

Dzi臋kuj臋 za cenne wskaz贸wki, Twoje argumenty do mnie przemawiaj膮 馃檪

15 godzin temu, MrTooth napisa艂(a):

Ja to widze tak聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]聽a w zestawie jest w miar臋 dobrej jako艣ci wentylatory Fluctus 120 PWM i to wystarczy.聽

Ciekawa opcja 馃檪

Pomy艣la艂em r贸wnie偶 o:聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

Pozdrawiam 馃檪

Posted
3 godziny temu, FILAGOL napisa艂(a):

nie nie mam zamiaru podkr臋ca膰 a po to ch艂odzenie tego typu jest mi potrzebne aby sch艂odzi膰 CPU聽

gdy finanse pozwol膮, to dobior臋 sobie now膮 obudow臋, kt贸ra b臋dzie dedykowana typowo pod AIO

a nie lepiej teraz sobie wybra膰 jak膮艣 lepsiejsz膮 obudow臋 i za jaki艣 czas ju偶 kupi膰 to "Jajo"

[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

FILAGOL likes this
Posted

Ale was ju偶 ponios艂o z tym ch艂odzeniem 5800x, za chwil臋 b臋d膮 propozycje ciek艂ego azotu :22 Ja te偶 uwa偶am, 偶e do codziennego u偶ytku i nawet grania FERA 5 wystarczy.

FILAGOL likes this
Posted

Drodzy U偶ytkownicy p艂ci obojga 馃檪

tak jak napisa艂 @Widzior:

50 minut temu, Widzior napisa艂(a):

za chwil臋 b臋d膮 propozycje ciek艂ego azotu

wybra艂em ch艂odzenie, kt贸re spe艂nia, moje potrzeby,a mianowicie:聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

Opinia jednego z klient贸w:

"Procesor Ryzen 7 5800X
Pasta - z zestawu
Krzywa wentylator贸w nie zmieniona
Temperatura w spoczynku: 37 stopni (MAX)
Temperatura w stresie: 73 stopnie (MAX)
S膮dz臋, 偶e po ustawieniu krzywej damy rad臋 zej艣膰 poni偶ej 70 :)
Polecam serdecznie"

Rozmawia艂em, z pracownikami Komputronika i X-Kom-u

Powiedzieli, 偶e warto zakupi膰 "Srebrn膮 Ma艂p臋" sprawdza si臋, a jak co艣 mi nie b臋dzie pasowa艂o, to mog臋 zwr贸ci膰, i kupi膰:聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

kt贸re r贸wnie偶 polecaj膮 馃檪

Wi臋c kupi臋 przetestuje i przekonam si臋 jak b臋dzie, czy lepiej, czy jednak gorzej, oby lepiej ni偶 na stockowym ch艂odzeniu od AMD 馃檪

Bardzo Wam Serdecznie dzi臋kuj臋 za Wasz膮 pomoc cenne wskaz贸wki i po艣wi臋cony dla mnie czas 馃檪

Na Was zawsze mo偶na liczy膰 馃檪

Serdecznie pozdrawiam 馃檪

Posted

A napiszesz czemu to, a nie ENDORFY Navis F240 z twojego 1szego postu? Wg mnie Endorfy ma lepsze wentyle, no i jest w promo, wi臋c cena prawie identyczna.

Posted

Chce sobie ch艂opak zapoda膰 AIO na procka, to niech sobie wstawia. Co nam do tego. Jak by chcia艂 na i3 to by艣my toczyli z niego bek臋, a on i tak m贸g艂by sobie to zapoda膰.

na pewno jak koledzy przyjd膮, i zobacz膮 AIO w budzie, to b臋dzie szacun na dzielni. Nawet jak by ch艂odzi艂 Celerona.

FILAGOL likes this
Posted

Po prostu brak s艂贸w ograniczone miejsce to masz na Noctua a nie Ferze 馃槻 ... Zak艂ada temat tylko po to aby sam si臋 utwierdzi膰 w przekonaniu i偶 doradzanie nie ma sensu i ju偶 sam wcze艣niej wiedzia艂 co wybierze聽馃檲 A po jakim艣 czasie za艂o偶y nowy temat a w nim b臋dzie "czemu pompka tak g艂o艣no chodzi i w膮偶 jest gor膮cy" ... 馃ゴ聽To膰 niech sobie nawet gumki recepturki na proca za艂o偶y ale potem niech nie st臋ka 偶e co艣 jest nie tak jak mia艂o by膰.聽

Posted
7 godzin temu, MrTooth napisa艂(a):

... Zak艂ada temat tylko po to aby sam si臋 utwierdzi膰 w przekonaniu i偶 doradzanie nie ma sensu i ju偶 sam wcze艣niej wiedzia艂 co wybierze

Po prostu brak s艂贸w ograniczone miejsce to masz na Noctua a nie Ferze 馃槻 ... Zak艂ada temat tylko po to aby sam si臋 utwierdzi膰 w przekonaniu i偶 doradzanie nie ma sensu i ju偶 sam wcze艣niej wiedzia艂 co wybierze聽馃檲 A po jakim艣 czasie za艂o偶y nowy temat a w nim b臋dzie "czemu pompka tak g艂o艣no chodzi i w膮偶 jest gor膮cy" ... 馃ゴ聽To膰 niech sobie nawet gumki recepturki na proca za艂o偶y ale potem niech nie st臋ka 偶e co艣 jest nie tak jak mia艂o by膰.聽

Hej @MrTooth

Dzi臋kuj臋, za Tw膮 szczeg贸艂ow膮 opini臋, ceni臋 sobie konstruktywn膮 krytyk臋 馃檪

Witam @BartAcid聽chc臋 tylko mie膰 ch艂odne CPU聽

tak jak pisa艂em powy偶ej kupie now膮 odpowiedni膮 obudow臋 dodam "Srebrn膮 Ma艂p臋", chyba, 偶e si臋 nie sprawdzi, to wymieni臋 na ch艂odzenie powietrzne i b臋dzie ch艂odniej Ryzenowi聽 馃檪

Raz jeszcze bardzo Wam dzi臋kuj臋 za pomoc mi艂o porozmawia膰 z m膮drymi osobami聽 馃檪

Pozdrawiam Serdecznie 馃檪

Update: Dobra艂em obudow臋:聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

Posted
15 godzin temu, Widzior napisa艂(a):

A napiszesz czemu to, a nie ENDORFY Navis F240 z twojego 1szego postu? Wg mnie Endorfy ma lepsze wentyle, no i jest w promo, wi臋c cena prawie identyczna.

Przepraszam, 偶e dopiero teraz Ci odpisuje @Widzior, otrzyma艂em informacje, i偶 wentylatory Silwer Monkey ciszej pracuj膮

Posted

Dobra艂em obudow臋:聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

Do w/w obudowy dobra艂em:聽[Zawarto艣膰 widoczna tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w]

(Propozycje Komputronika)

Zrezygnowa艂em z Silver Monkey

wi臋c ju偶 mam wybrane elementy, teraz wszystko mam nadziej臋 b臋dzie ok, 偶e temperatury b臋d膮 zdecydowanie ni偶sze i b臋dzie cicho, to jest dla mnie szalenie istotne 馃檪

przestronno艣膰 obudowy, cyrkulacja powietrza , niskie temperatury i brak pod艣wietlenia ma by膰 klasycznie 馃檪

Pozdrawiam 馃檪

LAGUNA likes this