Jump to content

Ryzen 5 5800X wysokie temp i zegary bazowe

Recommended Posts

Posted

Witam. Procesor jak w temacie. Test OCCT w sekundę osiąga 90 stopni, a w menadżerze zadań 0% wykorzystania procka, a zegary podchodzące pod 4Ghz i się utrzymują. Coś tu jest chyba nie halo czy to jest aż taki piekarnik? Płyta złe napięcia podaje?  Płyta gigabyte b550 gaming x v2, chłodzenie silver monkey x crisp. 

Posted

Po 1sze to chłodzenie jest trochę za lichę do tego procesora, ale i tak nie powinno być tak źle. Seria głupich pytań - folia zdjęta ze stopy chłodzenia? Pasta nałożona? Wentyl założony i się kręci? Ile ma RPM? Montaż podstawy przeprowadzony prawidłowo? Bo sam mam to chłodzenie i instrukcja jest zyepana, chyba po pijaku to rysowali :22 Te kołeczki dałeś dobre, bo są też trochę inne pod intela w komplecie?

Posted

Siedzę w temacie długo już więc takie sprawy to normalka. Dostałem go do sprawdzenia i z tym chłodzeniem spotykam się pierwszy raz. Nie wiem czy kołki są od AMD. To, że lubi się grzać to wiem, ale te 90 stopni na OCCT dosłownie w sekundę to chyba nie powinno być mimo wszystko. Kołków od intela chyba by sie nie dało zamontować do amd i na odwrót mniemam.  Nie dałoby się ich wkręcić w standardowy backplate od płyty. Choć widziałem na forum wpis, że instrukcja jest błędna pod AMD, ale nie wiem w czym rzecz.

Posted

A sprawdzałeś w np. Cinebenchu, czy tak samo szybko temp. rośnie? W googlach piszą, że to najmocniejszy proc na jednym CCX/CCD i dlatego się tak grzeje, i dopóki nie przekracza 95*C, to jest wszystko w porządku.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Puściłem test CPU na aidzie i temp po 60 parę stopni. Dziwne z tym OCCT, ale lata wszystko więc chyba oleję temat.  Chociaż w aidzie ledwie 75W, a OCCT męczy go że pobór 133W.

Posted

Dlatego ja nie używam w ogóle ani OCCT, ani Prime95. Dla mnie to przerost formy nad treścią. Dla testu stabilności puszczam 2x Cinebencha i mi wystarczy. Jeszcze nigdy mi się komp nie wysypał po takim prostym teście stabilności, a ja sporo grzebię i kombinuję.

Posted

Jak już napisał Widzior. Chłodzenie do tego procka to jakaś masakra, przy takim poborze nie dziw się że masz takie temperatury inaczej nie będzie.
Bez zmiany chłodzenia zostaje ci tylko :
- Poprawienie aplikacji pasty
- Użycie Undervoltu (Curve Optimizer / Negative -20 All Cores  powinno załatwić trochę sprawę)
- Sprawdź napięcie SOC (w asusie B550 TUF strasznie sam podbija co tez wpływa na temperatury)
W Gigabyte B450 Aorus Elite u mnie jest to w AMD Overclocking -> SOC Voltage. Spróbuj dać tu 1050 (oczywiście na własne ryzyko).
Wklejam jak to u mnie wygląda :
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
23 minuty temu, TheStraight napisał(a):

Użycie Undervoltu (Curve Optimizer / Negative -20 All Cores

A no to najważniejsza sprawa - zrobić UV metodą CO, bo to daje najlepsze efekty. Też mam na swoim 5600 UV CO -20 All Cores i jest stabilnie. Ale nie wiem czy by test OCCT przeszedł i mało mnie to obchodzi :22 A co do SoC, to 1050mV spokojnie można ustawić, o ile ramy są nie wyżej niż 3600-3733 MHz.