Marcel1 Posted February 6, 2025 Report Posted February 6, 2025 Witam wszystkich Mam pytanie odnośnie programu ventoy. Chciałbym zrobić coś takiego. Na pendrive z ventoy powrzucać kilka programów ratunkowych typu Siergiej Strelec, Hirens boot, Acronis, i tym podobnych, dodać kilka instalacji systemów z rodziny Windows a następnie przy pomocy programu disk2vhd utworzyć obraz VHD tego pendrive. Dalej, przy pomocy programu EasyBCD w wersji portable dodać go do menu startowego Windows 10 Profesjonal x64 tak aby móc korzystać z tego zbioru bez używania bootowalnego pendrive. Moje pytanie jest takie: Czy wyżej wymieniona procedura ma szansę na powodzenie ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i poomoc Pozdrawiam Quote
TheStraight Posted February 8, 2025 Report Posted February 8, 2025 A nie prościej utworzyć sam dysk VHD za pomocą Windowsa do tego zamontować go wgrać na niego pliki a później podmontować za pomoca Simple VHD managera? Quote
Marcel1 Posted February 8, 2025 Author Report Posted February 8, 2025 2 godziny temu, TheStraight napisał(a): A nie prościej utworzyć sam dysk VHD za pomocą Windowsa do tego zamontować go wgrać na niego pliki a później podmontować za pomoca Simple VHD managera? Dlaczego? Jeśli zrobię to przez ventoy, w opisany powyżej sposób to do tego bootowalnego pendrive mogę wrzucić to co chcę - programy ratunkowe, antywirusy, różne systemy, I tak dalej. Czy do VHD utworzonego w sposób opisany przez Ciebie to też będzie możliwe, czy raczej będzie to sam obraz VHD z zainstalowanym systemem opercyjnym, co da mi dual boot ? Quote
Achon Posted February 8, 2025 Report Posted February 8, 2025 Facet, kupujesz szybki zewnętrzny dysk ssd i na nim instalujesz Ventoya. - Możesz podpiąć go pod dowolny komputer - Nie narobisz sobie bałaganu w rozruchu dysku systemowego - Jest szybszy i nie ma ograniczeń vhd dysi 120gb są tanie jak barszcz stens likes this Quote
TheStraight Posted February 8, 2025 Report Posted February 8, 2025 2 godziny temu, Marcel1 napisał(a): Dlaczego? Jeśli zrobię to przez ventoy, w opisany powyżej sposób to do tego bootowalnego pendrive mogę wrzucić to co chcę - programy ratunkowe, antywirusy, różne systemy, I tak dalej. Czy do VHD utworzonego w sposób opisany przez Ciebie to też będzie możliwe, czy raczej będzie to sam obraz VHD z zainstalowanym systemem opercyjnym, co da mi dual boot ? Prosta metoda. 1. Robisz sobie dysk VHD w Windowsie ustawiasz lokalizacje i jego pojemność 2. Podłączasz go pod system żeby był widoczny 3. Odpalasz Ventoy wybierasz w zakładce pokaż wszystkie dyski - Instalujesz go na tym dysku z VHD. 4. Widzisz w eksploratorze Windows dysk o nazwie Ventoy w który wchodzisz wrzucasz obrazy 5. Używasz Simple VHD Managera w którym dodajesz zrobiony VHD a później klikasz dodaj do pozycji startu. I takim sposobem możesz bootować zrobiony VHD z Ventoy'em z różnymi obrazami etc Jedyne ograniczenie jakie widzę to tylko że wystartuje ci to z bootowania Legacy bo UEFI wymaga dostępu do pliku bootx64.efi który znajduję sie w VHD lecz na kolejnej partycji i albo ogarniesz sobie ścieżkę żeby to czytał albo jakiś inny bootloader jak Grub czy reFIND. Quote
Marcel1 Posted February 8, 2025 Author Report Posted February 8, 2025 4 godziny temu, Achon napisał(a): Facet, kupujesz szybki zewnętrzny dysk ssd i na nim instalujesz Ventoya. - Możesz podpiąć go pod dowolny komputer - Nie narobisz sobie bałaganu w rozruchu dysku systemowego - Jest szybszy i nie ma ograniczeń vhd dysi 120gb są tanie jak barszcz Wiem, że tak można, tyle tylko, że mi nie o to chodzi a dokładniej taka metoda mnie nie satysfakcjonuje. Oprócz tego, że chcę mieć bootowalny dysk vhd z kilkoma różnymi aplikacjami to również zamierzam go ukryć i uruchamiać przy pomocy określonego klawisza funkcyjnego według tej metody. ciągłe podpinanie pendrive/dysku w celu wykonania jakieś pierdółki mnie nie interesuje. Dziękuję Ci za info, ale to nie dla mnie. 3 godziny temu, TheStraight napisał(a): Prosta metoda. 1. Robisz sobie dysk VHD w Windowsie ustawiasz lokalizacje i jego pojemność 2. Podłączasz go pod system żeby był widoczny 3. Odpalasz Ventoy wybierasz w zakładce pokaż wszystkie dyski - Instalujesz go na tym dysku z VHD. 4. Widzisz w eksploratorze Windows dysk o nazwie Ventoy w który wchodzisz wrzucasz obrazy 5. Używasz Simple VHD Managera w którym dodajesz zrobiony VHD a później klikasz dodaj do pozycji startu. I takim sposobem możesz bootować zrobiony VHD z Ventoy'em z różnymi obrazami etc Jedyne ograniczenie jakie widzę to tylko że wystartuje ci to z bootowania Legacy bo UEFI wymaga dostępu do pliku bootx64.efi który znajduję sie w VHD lecz na kolejnej partycji i albo ogarniesz sobie ścieżkę żeby to czytał albo jakiś inny bootloader jak Grub czy reFIND. Brzmi ciekawie, muszę to sobie przemyśleć. Dziękuję za informację Quote
Recommended Posts