pasi17 Posted January 27, 2025 Report Posted January 27, 2025 Cześć wam, przyszedł czas na zmianę mojego zestawu (komp w sygnaturze). Chciałem wymienić jak na razie tylko procesor + płytę + ram. Wstępnie myślałem o AMD Ryzen 5 9600X + 2x 16GB DDR5 CL30 + jakaś płyta (nie wiem jeszcze jaka). Komputer będzie używany głównie do gier np. Heroes 3 Zastanawiam się czy taki zestaw będzie okej? Trochę wyleciałem z tematów nowych podzespołów, a chciałem przeskoczyć z Intela na Ryzena, ostatni mój procek AMD to był FX-8350, a tego i7-8700k to mam od premiery 2017 roku. Więc pora na zmianę, co polecacie? Czytałem opinie, że podobno lepiej brać AMD Ryzen 7 7700 bo jest podobny lub niekiedy lepszy, tyle czy na pewno? Lepiej chyba wziąć nową technologię a nie pchać się w starą (tak żebym mógł w przyszłości wsadzić lepszy procek). Dodatkowo nawet myślałem aby poczekać do premiery 9600 (bez X), tyle czy warto? Wersja bez X jest bardziej dopracowana? Widziałem że ma minimalnie mniejsze zegary, ale podobno też dzięki temu temperatury są niższe. Czy zwykle wersje z X są lepsze od tych bez X? Warto czekać na zwykły 9600 czy może od razu wziąć ten z X? Temat do zamknięcia. Wziąłem tak: AMD Ryzen 5 9600X za 822zł GOODRAM IRDM 32GB 2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 za 369zł ASRock B850M Pro-A za 632zł. Razem wyszło: 1823zł. Quote
Recommended Posts