franekfranek Posted January 27, 2025 Report Posted January 27, 2025 Co prawda nie gram, ale czemu by nie zrobić dobrze srzętowi. Jakie jest Wasze zdanie odnośnie undervoltingu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz montażu dodatkowych radiatorów typu DIY na dyskach SSD. Z racji nie wielkiej ilości miejsca, zazwyczaj pewnie w postaci płytek aluminium, które nieco zwiększyłyby powierzchnię oddającą ciepło. Czym takie płytki przykleić ? Termopady? Warto chyba by też było odkleić oryginalne naklejki z dysku ? Quote
Dziadek13 Posted January 27, 2025 Report Posted January 27, 2025 Ja stosuje takie do laptopa termopad zmieniam na 1 mm. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
zdzisiek24 Posted January 27, 2025 Report Posted January 27, 2025 Skoro nie grasz to po te ceregiele? Wydasz kasę na radiator, zrywając naklejkę stracisz gwarancję a zyskasz raptem 3-5 stopni. Warto? .... nie sądzę. Quote
Widzior Posted January 27, 2025 Report Posted January 27, 2025 Ile razy można pisać, że NANDy działają najoptymalniej jak są mocno ciepłe (w granicach 55*C)? Krzem jest po to, żeby się grzał i tyle A ludzie je chłodzą jak nienormalni i myślą, że przechytrzyli diabła. Ale jak już ktoś musi, to polecam Jeyi z Ali, mają fajne i tanie chłodzenia. Naklejki na dysku nie ma co ściągać, bo ona mało co przeszkadza, to nie jest rdzeń CPU/GPU. A jakby ktoś wpadł na pomysł, żeby dać pod radiatorek na dysk m.2 pastę termo zamiast termopada, to polecam poczytać - Quote
Dziadek13 Posted January 27, 2025 Report Posted January 27, 2025 Mój laptop to lenovo legion ma mało miejsca na radiator ale porzeźbiłem i wszedł temperatura bez niego podczas grania dobijała do 70' a z radiatorem podczas grania wnuka jest około 50' a moje gry to w zakresie35' do 40' czyli się opłaca, u mnie na micronie mam na kontrolerze metalowe pokrycie i robiąc pomiary pirometrem temp robi wrażenie stąd pomysł założenia radiatora i to był strzał w dziesiątke. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts