Jump to content

Chłodzenie zwykłego laptopa undervolting termopady dla dysku itp

Recommended Posts

Posted

Co prawda nie gram, ale czemu by nie zrobić dobrze srzętowi.

Jakie jest Wasze zdanie odnośnie undervoltingu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

oraz

montażu dodatkowych radiatorów typu DIY na dyskach SSD. Z racji nie wielkiej ilości miejsca, zazwyczaj  pewnie w postaci płytek aluminium, które nieco zwiększyłyby powierzchnię oddającą ciepło.

Czym takie płytki przykleić ? Termopady? Warto chyba by też było odkleić oryginalne naklejki z dysku ?

Posted

Ile razy można pisać, że NANDy działają najoptymalniej jak są mocno ciepłe (w granicach 55*C)? Krzem jest po to, żeby się grzał i tyle :E  A ludzie je chłodzą jak nienormalni i myślą, że przechytrzyli diabła. Ale jak już ktoś musi, to polecam Jeyi z Ali, mają fajne i tanie chłodzenia. Naklejki na dysku nie ma co ściągać, bo ona mało co przeszkadza, to nie jest rdzeń CPU/GPU. A jakby ktoś wpadł na pomysł, żeby dać pod radiatorek na dysk m.2 pastę termo zamiast termopada, to polecam poczytać -

Posted

Mój laptop to lenovo legion ma mało miejsca na radiator ale porzeźbiłem i wszedł temperatura bez niego podczas grania dobijała do 70' a z radiatorem podczas grania wnuka jest około 50' a moje gry to w zakresie35' do 40' czyli się opłaca, u mnie na micronie mam na kontrolerze metalowe pokrycie i robiąc pomiary pirometrem temp robi wrażenie stąd pomysł założenia radiatora i to był strzał w dziesiątke.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]