cyanide Posted January 25 Report Posted January 25 Cześć. Z góry przepraszam za tak długi wywód, ale problem wymaga solidnego opisania. Jeżeli jesteś tylko użytkownikiem i nie grzebiesz/programujesz/wycinasz funkcji windowsa - może to być dla Ciebie strata czasu. Dla użytkownika nie-laptopa, również. Problem dotyczy około 80-85% laptopów dostępnych na półkach sklepowych i wstecz, do sześcioletnich włącznie. Pojawił się (wg zeznań kilku internautów) po aktualizacji anniversary w10 (1607), czyli bardzo dawno temu i nikt nie postanowił go rozwiązać ze względu na niską liczbę zainteresowanych. Polega na tym, że jeżeli w czasie krótszym, niż około pół sekundy, touchpad zostanie dotknięty, kursor przesunięty, a następnie kliknięty przyciskiem fizycznym - kursor wraca do pierwotnego położenia, zamiast wykonywać zadanie zamierzone przez (sprawnego) użytkownika. Nie ma znaczenia, czy to Synaptics, czy Precision - jest to niezależne od sterownika (może być nawet najstarszy z 2006r, a i tak to się dzieje). Jest to wina jakiejś funkcji w10, dodanej w aktualizacji anniversary, prawdopodobnie odpowiadającej za zapobieganie missclickom, czy coś. Problem dotyczy w10 i w11 w każdej wersji. Nie dotyczy zaś Hiren'sBoot winPE opartej na w11, nie dotyczy też ubuntu (i w ciemno strzelam, że innych linuxów też nie). Głowię się nad problemem od kilku lat już. Pomyślałem, że warto zapytać ludzi, grzebiących w funkcjach windowsa (i wycinających je), o możliwą lokalizację problemu i rozwiązanie go. Z góry dziękuję za odpowiedzi związane z typowaniem w ciemno na temat: -edycji regedit lub gpedit (nic nie zmieniają) -skryptów autohotkey opóźniających odczyt kliknięcia względem dotknięcia (nie działają) -sterowników (totalnie nie to) ^^^^chyba, że któraś z powyższych opcji została faktycznie przetestowana i zadziałała (niewykluczone, że nie sprawdziłem każdej możliwej kombinacji we wszechświecie). -przesiadki na pre-anniversary w10 (jest to dobry pomysł, jednak lapki się starzeją, a niektóre nie pozwalają sobie zainstalować starszej wersji w10) -przesiadki na linuxa (znamy się dość dobrze, lubię, uwielbiam, ale nie wszystko jestem w stanie na nim zrobić, odpada) -wolniejszego używania, klikania puknięciem (no chyba wiadomo) -pogodzenia się ze swoim nieszczęściem (nie ma mowy. używam tego szybko i nagminnie i jest mi potrzebne) Posiadam elitebooka x360 1030 g3, do którego włożyłem touchpad z g2 (wygląda i pasuje tak samo), do którego omawiana funkcja nie jest dostosowana, więc problemu nie ma. Co prawda mam okrojone funkcje. Nie ma gestów 4- i 3-palcowych, smooth-scrollingu i uszczypnięcia do zoomowania (i tak tych funkcji nie używam). Jest za to przewijanie i puknięcie dwoma palcami dla ppm. Ale tempo pracy i brak frustracji wynagradza po tysiąckroć brak smoothScroll (który akurat mi się podoba i który nieźle imituje wtyczka w przeglądarce o tej samej nazwie). Będę za to bardzo wdzięczny, a nawet gotów jestem słono zapłacić, za zlokalizowanie konkretnej funkcji za ten problem odpowiedzialnej, bo skoro Hiren w swoim winPE dał radę to wyciąć (bez utraty podstawowych dwu-palczastych funkcji), to znaczy że się da. Nawet kosztem pozostałych funkcji multidotyku. problem NA PEWNO występuje: hp probook, spectre, elitebook z lat 2018-2022, razer blade stealth 13 (2020), lenovo, acery i delle (nie miałem w rękach wszystkich), większość laptopów na półkach sklepowych, włącznie z produktami MS. problem NIE występuje: elitebook z 2017 (jak 1030 g2), razer blade 14 (2023) i co dziesiąty laptop na półce w sklepie. Sprawdź u siebie, wszak zajmie to mniej niż... pół sekundy. Wierzę w Was i Wasze obycie w tym systemie. przykłady zauważenia problemu przez innych, oczywiście brak rozwiązań: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
devhost977 Posted January 25 Report Posted January 25 Próbowałeś używać bez sterownika Touchpada? Jedyne inne rozwiązanie jakie mi do głowy przychodzi to przesiadka na Linuxa. W 2025r chyba nie znam programu którego nie da się odpalić za pomocą Wine - serio. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
cyanide Posted January 25 Author Report Posted January 25 Godzinę temu, devhost977 napisał(a): Próbowałeś używać bez sterownika Touchpada? Zasadniczo ten z 2006r, poniżej którego nie da się zejść jest chyba od myszy. Próby odpalenia iso win10 na Stealth 13, przykładowo, skutkują brakiem kursora w ogóle. Dopiero jak się odpalą aktualizacje, pojawia się kursor, ale od razu z opisywanym problemem. Godzinę temu, devhost977 napisał(a): Jedyne inne rozwiązanie jakie mi do głowy przychodzi to przesiadka na Linuxa. W 2025r chyba nie znam programu którego nie da się odpalić za pomocą Wine - serio. Dziękuję, ale to rozwiązanie zostało już przeze mnie omówione. Doskonale znam możliwości linuxa i wine i wszystkiego, co z nimi związane, ale nie o tym jest ten temat i nie założyłbym wątku, gdyby było to choć częściowo akceptowalne rozwiązanie. Zwłaszcza, że inne jest ewidentnie możliwe. Ale doceniam dobre chęci i zaangażowanie. Quote
Recommended Posts