LAGUNA Posted January 31 Report Posted January 31 Nie wiem czy się zgodzi Wiktorynek ale wydaje mi się że Samsung na Sata to się skończył na wersji: Samsung 860 Evo Quote
Widzior Posted January 31 Report Posted January 31 16 minut temu, LAGUNA napisał(a): Samsung na Sata to się skończył na wersji: Samsung 860 Evo Można ewentualnie przyjąć, że na 870 EVO, bo oba dyski mają takie samo TBW, ale faktem jest, że kostki 64-layer w 860 EVO są ponad 2x bardziej żywotne od 128-layer w 870 EVO (tylko realnie nic to nie zmienia, bo i tak tych dysków się nie da zajechać na amen). Quote
C9S Posted January 31 Report Posted January 31 z pamięciami przenośnymi też słabo rozwalił mi się pendrive good rama na którym miałem systemy różne a tylko rok miał Quote
franekfranek Posted February 13 Author Report Posted February 13 Straszne frajerstwo i dziadówa na olx z dyskami z drugiej ręki... nie nakręcajcie tego proponując szalone 90-95 % ceny za sprzęt używany lub nowy z drugiej ręki. Nie chcę mi się użerać i kupiłem w sklepie. Patrzcie na promki! Aktualnie polecany WD SN580 w xkom po dodatkowym 20 PLN rabacie za newsletter wychodzi za 229 PLN [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Aktualizacja: dysk jak powyżej kupiony, działa ale bez szału OLX to faktycznie jakieś bagno i zbieranina dziwnych ludzi. Quote
C9S Posted February 13 Report Posted February 13 są szybsze ale do normalnego użytkownika wystarczający Quote
Widzior Posted February 13 Report Posted February 13 5 godzin temu, franekfranek napisał(a): nie nakręcajcie tego proponując szalone 90-95 % ceny za sprzęt używany lub nowy z drugiej ręki. Ale ty mi klientów nie strasz Najważniejszy jest porządny opis, dobre zdjęcia przedmiotu i profesjonalne podejście, i ja sprzedam wszystko za dobrą cenę. Przykład z grudnia - sprzedałem w mig mojego 970 Evo Plus 1TB za 265zł Niestety na OLX 95% aukcji to ściek, a sprzedający to debile albo trolle. Ostatnio sporo starszego sprzętu do PC szukałem i to jest dramat. Zdjęcia towaru zrobione chyba Siemensem z 2005roku, opis to 1 zdanie na odpi3rdal z 10 błędami, z którego nic nie wynika i nic się nie dowiesz, a na zapytania większość nie odpisuje. A co najdziwniejsze - 99% kart graficznych w dobrej cenie nie ma wysyłki, tylko odbiór osobisty. I nawet nie macie po co pytać, czy wam wyślą, szkoda zachodu. Straciłem masę czasu na szukanie, a finalnie i tak kupiłem grafikę od kolegi z forum, a DDR3 trochę drożej na allegro lokalnie. franekfranek likes this Quote
Nieobecny Posted February 13 Report Posted February 13 1 godzinę temu, Widzior napisał(a): przedałem w mig mojego 970 Evo Plus 1TB za 265zł Nawet nie chcę Was nakręcać za ile sprzedawałem niedawno nowe Samsungi 970 Pro i 860 Pro. 2x drożej niż kupiłem 2-3 lata temu. Uwzględniając inflację i tak odnotowałem spory zysk. Te dyski łykają ludzie jak ciepłe bułki za każdą cenę. 1 godzinę temu, Widzior napisał(a): A co najdziwniejsze - 99% kart graficznych w dobrej cenie nie ma wysyłki, tylko odbiór osobisty. Tu nie ma nic dziwnego. OLX to szambo obustronne. Odkąd wprowadzili możliwość zwrotu kosztów za towar wadliwy, uszkodzony, niezgodny z opisem lub brak towaru, od razu znaleźli się kupujący, którzy zgłaszają brak towaru w paczce. Taka sytuacja dotyczy 90% wartościowych towarów. Padłem już ofiarą obydwu sytuacji i od teraz sprzedaję i kupuję z wysyłką tylko tanie przedmioty. franekfranek likes this Quote
olo320i Posted April 17 Report Posted April 17 Ktoś już ma jakieś doświadczenie z nowymi ssd samsunga 9100 Gen 5 ? Quote
C9S Posted April 18 Report Posted April 18 ja mam Samsung 1TB M.2 PCIe Gen5 NVMe 990 Evo zadanie spełnia mam na nim pare gierek przebieg znikomy zadanie swoje spełnia ale mój lexar ma lepsze szybkości edit: widzę po prędkościach że ten mój samsung przy tym co podałeś to budżetowe wolne gówno Quote
BartAcid Posted April 18 Report Posted April 18 18 godzin temu, C9S napisał(a): ja mam Samsung 1TB M.2 PCIe Gen5 NVMe 990 Evo zadanie spełnia mam na nim pare gierek przebieg znikomy zadanie swoje spełnia ale mój lexar ma lepsze szybkości edit: widzę po prędkościach że ten mój samsung przy tym co podałeś to budżetowe wolne gówno Może masz podłączony pod m.2 które leci przez mostek i ma ograniczenie do 3.0. Quote
C9S Posted April 18 Report Posted April 18 1 godzinę temu, BartAcid napisał(a): Może masz podłączony pod m.2 które leci przez mostek i ma ograniczenie do 3.0. normalne ma prędkości tylko mówię żę w porównaniu do tego co podał jest wolny Quote
olo320i Posted April 28 Report Posted April 28 Kupiłem on line ten dysk samsung ssd 9100 pro wersję 4tb. W sobotę miałem trochę wolnego czasu i się pobawiłem trochę. Zainstalowałem na tym na próbę windows 7 bez problemu tak że TAK windows 7 jest instalowalny na tym ssd. Szybkie to jest paskudztwo. Jestem miło zaskoczony. Mam tylko jeden slot gen 5 na płycie i tam to siedzi ale reszta dysków która jest gen 4 tak jakby szybciej teraz działa. W teorii producent dysku gen4 w specyfikacji podaje że prędkość odczytu jest w okolicach 7400Mb/s i zapis 6900Mb/s. nigdy nie udało mi się przenieść/ skopiować między dwoma dyskami gen4 jakiegokolwiek pliku z taką prędkością. 2-2.5 gb/s to był max, średnio 900Mb/s teraz jak mam ten jeden dysk gen5 to udało mi się już raz osiągnąć przy kopiowaniu z dysku gen4 na gen5 4.6gb/s. Odnoszę wrażenie że aby móc faktycznie osiągać prędkości jakie oferuje GEN4 to trzeba mieć dysk który oferuje podwójną prędkość. Quote
Widzior Posted April 28 Report Posted April 28 6 godzin temu, olo320i napisał(a): Odnoszę wrażenie że aby móc faktycznie osiągać prędkości jakie oferuje GEN4 to trzeba mieć dysk który oferuje podwójną prędkość. Nie, bo tu problemem nie są transfery dysku, tylko infrastruktura płyty głównej, a ściślej mówiąc połączenie tylko czterema liniami PCI-e chipsetu na mobo z kontrolerem w CPU. Jakbyś znał schemat budowy płyty głównej, to byś wiedział, dlaczego tak jest. I byś wiedział, że transfer pomiędzy dyskami podłączonymi do wolniejszych slotów m.2 pcie 4.0, które idą przez chipset, będzie większy, niż z dyskiem m.2 pcie 5.0, który jest podpięty pod CPU, a nie pod chipset. Tu masz schemat, fakt już starszej generacji, ale zasada pozostaje taka sama, to sobie pogłówkuj. BartAcid likes this Quote
olo320i Posted April 28 Report Posted April 28 Według instrukcji obsługi płyty głównej mam możliwość podłączenia 5 dysków m2. m2.1 cpu m2.2 chipset m2.3 chipset m2.4 cpu gen 5 m2.5 chipset Jeżeli dobrze rozumiem najlepsze transfery będą pomiedzy m2.1 i m2.4 bo oba idą przez szybszy cpu? Quote
Recommended Posts