Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG10 LTSB x64 (RS1 - 1607)

Informacja o udostępnieniu i ograniczeniach:

Niniejszy obraz ISO jest zmodyfikowaną, nieaktywowaną wersją systemu Microsoft Windows 10, udostępnioną wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych.
Obraz nie zawiera klucza ani mechanizmów aktywacyjnych. Użytkownik jest odpowiedzialny za posiadanie i stosowanie własnej, ważnej licencji Microsoft zgodnie z warunkami licencji producenta.

Zabronione jest: komercyjne wykorzystanie obrazu, rozpowszechnianie w celu obejścia aktywacji, dystrybucja z dołączonymi kluczami lub narzędziami do łamania zabezpieczeń.
Autor zastrzega sobie prawo do usunięcia plików na żądanie właściciela praw autorskich.

I. Zintegrowano z systemem:

rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji:

- centrum zarządzania wydajnością systemu - panel Performance (potężne narzędzie głęboko ingerujące w system,
  pomimo swojej czystości => [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może wywoływać fałszywe alarmy - dodaj go do wyjątków AV);

- funkcja głębokiego oczyszczania systemu.
Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Windows Update Manager, Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass,
HashCheck, Notepad2, StartlsBack (trial), uaktywniono DirectPlay i stary NetFramework 2-3. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych.

ISO zawiera 3 obrazy:
- Lite;
Lite (bez Defendera);
- Extreme.

II. Usunięte główne komponenty:

1. Wersja Lite:

- WinRE;

- Cortana;

- część telemetrii;

- "łatwy transfer";

- tryb pokazowy;

- czytnik PDF;

- język naturalny;

- index wydajności;

- Windows Media Center;

- tapety, wygaszacze ekranu.

2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- BitLocker;
- Defender, SmartScreen;

- Windows Media Player;

- moduł obsługi mowy;

- języki, większość układów klawiatur;
- pakiet czcionek azjatyckich;

- pomoc;

- tablet;

- centrum powitalne;

- dźwięki systemowe;

- Windows Mail;

- diagnostyka;

- wszystkie opcje ułatwień,

- Wordpad;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;

- zdalne wsparcie;

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update.

III. Instalacja i użytkowanie:

UWAGA! 

- instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu.

- do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. 

Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem:

"Czy system został zainstalowany na dysku  SSD/NVMe?"

System po chwili się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - panelu Performance.

1. Wybierz Profil Lekki, następnie jeśli chcesz zaktualizować system (tylko LITE!) - przejdź do Windows Update w Ustawieniach i pobierz aktualizacje i ewentualnie sterowniki
(panel Performance umożliwia włączenie lub wyłączenie pobierania sterowników).
Chcąc mieć większą kontrolę nad procesem aktualizacji, przede wszystkim wybór tego, co ma się zainstalować - przejdź do starego Panelu Sterowania i uruchom aplikację Windows Update Manager.

2. Gdy wstępna konfiguracja zostanie ukończona, uruchom ponownie panel Performance i wybierz Profil Extremalny. Następnie w panelu ustaw wydajność systemu wg własnych potrzeb.

3. W dalszej kolejności uruchom ponownie Czyszczenie aby dokładnie usunąć zbędne pliki i dane tymczasowe, co bardzo znacząco zmniejsza zajętość miejsca na dysku.

4. Za problem ze znalezieniem udostępnionego dysku sieciowego odpowiada stary protokół SMB1, należy aktywować w PowerShell'u nowsze wersje wg poradnika: 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie.
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia

usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym:

kNx6t59.jpeg

Wydanie z 07.07.2026

Rozmiar ISO: 2,16  GB

SHA-1: 3614fe11ed99b9b2dc5c0439b569d3302fa2487b

Wydanie z 01.12.2025

Rozmiar ISO:  2,42 GB

SHA-1: ae23a0d4c242a40a03aad66fb4d6e4979c731577

Posted

Ten system staje się moim głównym użytkowym, możliwie że zamiennie z 24H2 Iot LTSC.

Tym samym kończę 10-miesięczną epopeje testowo-wydawniczą po 3-letniej przerwie, której owocem jest 5 modów. Dopiąłem je na ostatni guzik i jestem z nich dumny. Dałem z siebie pełne 100% inwencji twórczej, zabrało mi to masę czasu, zdrowia też...

Jeśli komuś nie dogodziłem, tak jak by sobie tego ów człek życzył - sorry Gregory, instaluj inne mody, są tego dziesiątki.

Zawieszam tego swojego zajoba z modowaniem, bo zrobiło się niebezpiecznie w mojej główce i trzeba iść na odwyk. Zauważyłem, że o niczym innym obecnie nie myślę i jestem totalnie uzależniony, do tego stopnia, że ostatnio śnią mi się linijki skryptów i okienka systemowe.

Będę nadal obecny i aktywny na forum, lecz na nowego modzika będziecie musieli poczekać dobre pół roku. 

Moje mody w10 oraz w11 w wersjach Lite są skończone, można je aktualizować do końca ich cyklu wsparcia. Raz na może rok będę chciał wydać tylko zaktualizowane wersje Extreme W10

Najbliższe przewidywane wydanie będzie na 24H2 - jak sam surowiec dojrzeje, a ja nabiorę do tego zdrowego dystansu oraz pozałatwiam masę swoich zaległych spraw domowych, ogrodowych, zawodowych itp, itd.

Pozdrawiam Wszystkich, malkontentów również 😉

Posted

Mam pytanie odnośnie rozmiaru pliku, wczoraj pobrałem i zainstalowałam i ważył 1.38 gb, dziś wazy 2,42 gb - czym się to różni?

Oraz czy system trzeba aktywować czy po prostu zostawić jak jest? Do tej pory sam klucz wchodził.

Posted

Pozdrowienia i jeżeli mogę to drobna rada użytkownika z grupy 70+  tak,  tak,  też mam Twoje systemy w stałym użytkowaniu. Do wszystkich  tematów trzeba zachować

dystans, żeby nie zagotowało się w głowie i człowiek nie wypalił się za wcześnie.

Spełnienia planów.

Pozdrawiam Sromotniku ( oby nie samotniku)

Mariusz

srom-otnik likes this
Posted
Godzinę temu, Szymszel napisał(a):

A dlaczego nie Twój własny Win10 LTSC, tylko LTSB?

Bo jest od niego szybszy, mniej zasobożerny, mniej poplątany dziwnymi zależnościami.

Maly, prosty i wściekle szybki - tak jak lubię.

W pracy na służbowym blaszaku był LTSC, wrzuciłem wczoraj LTSB i jest wyraźna różnica na korzyść staruszka LTSB.

Za 2 tygodnie wymieniam w domowym blaszaku bebechy i na jednym dysku będzie wlasnie on, a na dtugim IoT LTSC - również szybkie bydle 🙄

sudione, magg, boniek and 2 others like this
Posted
W dniu 25.01.2025 o 10:14, srom-otnik napisał(a):

Bo jest od niego szybszy, mniej zasobożerny, mniej poplątany dziwnymi zależnościami.

Maly, prosty i wściekle szybki - tak jak lubię.

W pracy na służbowym blaszaku był LTSC, wrzuciłem wczoraj LTSB i jest wyraźna różnica na korzyść staruszka LTSB.

Za 2 tygodnie wymieniam w domowym blaszaku bebechy i na jednym dysku będzie wlasnie on, a na dtugim IoT LTSC - również szybkie bydle 🙄

Faktycznie wściekle szybki..🙆‍♂️.Pobrałem, zainstalowałem, "pobawiłem" się nim przez parę dni i nocy.  Jako nośnik dla innych programów IDEALNY, bez zbędnych śmieci.  Musiałem jednak wrócić  do 24H z braku możliwości  aktywacji tej ver.  😭 Mam na 24H. Jeszcze raz WIELKIE dzięki za  poświęcony czas i cierpliwość.  Udanego wypoczynku od ekranu i klawiszy.  Poszła kawa i coś do niej.

Posted
56 minut temu, Mazi napisał(a):

Faktycznie wściekle szybki..🙆‍♂️.Pobrałem, zainstalowałem, "pobawiłem" się nim przez parę dni i nocy.  Jako nośnik dla innych programów IDEALNY, bez zbędnych śmieci.  Musiałem jednak wrócić  do 24H z braku możliwości  aktywacji tej ver.  😭 Mam na 24H. Jeszcze raz WIELKIE dzięki za  poświęcony czas i cierpliwość.  Udanego wypoczynku od ekranu i klawiszy.  Poszła kawa i coś do niej.

Ale dlaczego noe udało Ci się aktywować? 

Obie wersje aktywują się szybciutko i zawsze, ale tylko na ustawieniach serwisowych optymalizatora usług. 

Dzięki za donate!

Posted
W dniu 31.01.2025 o 20:49, srom-otnik napisał(a):

Ale dlaczego noe udało Ci się aktywować? 

Obie wersje aktywują się szybciutko i zawsze, ale tylko na ustawieniach serwisowych optymalizatora usług. 

Dzięki za donate! Na zdrowie

Aktywowanie jest OK,  38y 🤣 .Dzięki za podpowiedzi.  Wkopałem się przez głupotę za to w dodatkową robotę ze sterami.  Do tej pory  w  W7 jeździłem na Boosterze.  Po spędzeniu paru nocy na forum i czytaniu , ktoś podrzucił Easy.  Pomyślałęm  co mi tam sprawdzę na LTSB. Poszło cacy ale diabeł mnie pokusił sprawdzić Boosterem. I zoong. Odinstalował jedne a wgrał drugie. I zrobił się kibel.  Teraz siedzę i wywalam stare ver.  których ściągnął 56szt.  Jak już definitywnie skończę z blaszakiem to po instalce LTSB na laptopie pobaię się dla ciekawości Boosterem, Easy i SDIO . Ten ostatni też pokazuje mi dziwne herezje. Zdaje mi się że co program to inne stery znajduje. 

Posted

System postawiony na marketowym laptopie o specyfikacji wzbudzającej śmiech w momencie trafienia na rynek (2011). 

37 procesów na pulpicie po instalacji sterowników i potrzebnych programów na wersji extreme z OU i z wyłączonymi niektórymi opcjami w autoruns. Można zejść niżej przy braku startu IDM, Lightshota, Autohotkeya oraz FxSound, ale używam tego na co dzień. 

Winda bardzo szybka i responsywna (pozwala korzystać z YT na SlimJet).

Dziękuję za tą ciekawostkę, będę to instalował na starych sprzętach, gdzie msstore nie jest mi potrzebny do działania.

Niżej screeny oraz link do ciemnego stylu (ciężko było znaleźć jakiś działający i niebędący płatnym, a te z nowszych kompilacji nie chcą tu działać). zasoby.png.8d6aa0a8d21e86f952b8dd15277361a2.png[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Co zrobić gdy system nie instaluje sporej ilości sterowników m.in wifi/k.graficznej i nie wiem czego jeszcze bo wyskakuje mi 8 pozycji w menadżerze urządzeń to samo mam w W11. Szukałem czegoś do pracy w laptopie 

Posted
2 godziny temu, Kozak napisał(a):

Co zrobić gdy system nie instaluje sporej ilości sterowników m.in wifi/k.graficznej i nie wiem czego jeszcze bo wyskakuje mi 8 pozycji w menadżerze urządzeń to samo mam w W11. Szukałem czegoś do pracy w laptopie 

Pobrać ze strony producenta i zainstalować 🙂

srom-otnik likes this
Posted
8 godzin temu, Kozak napisał(a):

Posted

Dwa razy formatowałem dysk i robiłem czystą instalację wersji extreme i nie moze aktywować systemu. Oczywiście przy pierwszym uruchomieniu systemu naciskałem TAK czyli uruchom tryb serwisowy i ustawieniach pojawia się też błąd na czerowo, żę nie można teraz aktywować systemu Windows itd 0x8007007B, a zawsze aktywował się automatycznie bo licencja z płyty głownej. Tutaj w ogołe nie ma sekcji windows update

Posted
17 minut temu, martinforester napisał(a):

a gdzie sa te komendy? kiedys bylo cos takiego jak km.. ale nawet nazwy juz nie pamietam

Uruchom PowerShell jako admin i tam wklej:

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

następnie wciśnij  1

starcraft2fan and ojetor like this
Posted
Godzinę temu, martinforester napisał(a):

Dwa razy formatowałem dysk i robiłem czystą instalację wersji extreme i nie moze aktywować systemu. Oczywiście przy pierwszym uruchomieniu systemu naciskałem TAK czyli uruchom tryb serwisowy i ustawieniach pojawia się też błąd na czerowo, żę nie można teraz aktywować systemu Windows itd 0x8007007B, a zawsze aktywował się automatycznie bo licencja z płyty głownej. Tutaj w ogołe nie ma sekcji windows update

Formatowanie czyści partycję podstawową.  Jeśli był wcześniej jakiś Win to jest partycja logiczna. Tam są pozostałości po systemie. I stąd może być problem. Proponuję znaleźć program do partycjonowania , uruchomić,  zlikwidować partycję logiczną, utworzyć nową partycję i sformatować. I wtedy zrobić czystą instalację. Wtedy zostanie założona nowa partycja logiczna. To tak w dużym skrócie. Dokładnie poczytaj czego nie ma w extreme.  Mam extreme na blaszaku i całość z instalacją, wgrywaniem sterów i pozostałości nie było problemów. Hula aż wyrywa dysk.🤣.