Kosiara Posted January 18 Report Posted January 18 Cześć Ostatnio naszła mnie chęć pogrania w starsze gierki które niekoniecznie dobrze pracują na nowych systemach windows 10/11. Chciałbym zakupić jakiś laptop który obsłuży mi w pełni od windows xp w górę, ponieważ chciałbym tam postawić xp i obok np 10, żeby czasem tego laptopa gdzieś zabrać i neta na nim popatrzeć itd. Preferuję coś z grafiką dedykowaną ze względu na granie w gry. Proszę o jakieś propozycje czego szukać lub nawet ogłoszenia. Quote
TheStraight Posted January 18 Report Posted January 18 95% gierek odpalisz natywnie na W10+ z lekkimi modyfikacjami. Jak chodzi o całkowicie stare które są zależne od zegarow procka i cykli to masz : Dosbox - MS DOS : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DGVOODOO (DX7/8 Wrapper ) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ewentualnie do starych giereczek też polecam 86Box który tworzy ci maszynę wirutalną z pełnym wsparciem 3D : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co do laptopa to CPU gra tu mniejszą rolę musisz mieć wspierane GPU pod XP widzę że Nvidia GTX 700M ma takie wsparcie. Quote
Kosiara Posted January 18 Author Report Posted January 18 1 godzinę temu, TheStraight napisał(a): 95% gierek odpalisz natywnie na W10+ z lekkimi modyfikacjami. Jak chodzi o całkowicie stare które są zależne od zegarow procka i cykli to masz : Dosbox - MS DOS : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DGVOODOO (DX7/8 Wrapper ) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ewentualnie do starych giereczek też polecam 86Box który tworzy ci maszynę wirutalną z pełnym wsparciem 3D : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co do laptopa to CPU gra tu mniejszą rolę musisz mieć wspierane GPU pod XP widzę że Nvidia GTX 700M ma takie wsparcie. Tak jak napisałem powyżej. Mnie interesują głównie gry od roku 2000 do mniej więcej 2010, 2011. Takie bardzo stare mnie nie interesują. Wiem, że wiele starych gier odpalić się da na W10, próbowałem wielokrotnie i niektóre gry po prostu działają niestabilnie, nawet mody nie zawsze pomagają. Stąd ten pomysł na takiego laptopa, żeby go wyjąć z szafy, włączyć i po prostu grać Quote
brygada69 Posted January 18 Report Posted January 18 Na tym laptopie zainstalujesz od XP po W11 obsługa RAM max 16GB akumulator można dokupić osobno [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki dostępne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] starcraft2fan likes this Quote
TheStraight Posted January 18 Report Posted January 18 Nie spotkałem się z gierką którą da się odpalić ale działa niestabilnie. Są takie owszem ale tutaj bez różnicy systemu one po prostu są skopane. Quote
BartAcid Posted January 18 Report Posted January 18 A maszyna wirtualna nie wystarczy do tego? VM-Ware jest darmowy do domu. Quote
starcraft2fan Posted January 19 Report Posted January 19 6 godzin temu, brygada69 napisał(a): Na tym laptopie zainstalujesz od XP po W11 obsługa RAM max 16GB akumulator można dokupić osobno [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki dostępne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak, Thinkpady do XX30 są najlepsze pod XP. Celowałbym w T530 lub w W530 brygada69 likes this Quote
Recommended Posts