Jump to content

Recommended Posts

Posted

W tym folderze "C:\Windows\System\config"

31 minut temu, Pio2411 napisał(a):

Mam takie pytanie po ppm mamy narzędzia/czyszczenie  , gdzie znajduje się ten program?

A dokładnie "C:\Windows\System\config\DEL2.cmd"

LAGUNA likes this
Posted
13 godzin temu, dante82 napisał(a):

Pierwszy raz od kiedy pamiętam nie mogę instalować dodatków do chrome.

a może w ten deseń się uda.:)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dlaczego rozszerzenia są blokowane w Chrome i jak tego uniknąć

Posted

Moja opinia o Windows JG23H2 Lite / doświadczenia i problemy

Cześć wszystkim!
Chciałbym się podzielić moimi wrażeniami po przesiadce na wersję Windows JG23H2 Lite. Mimo że ta edycja miała być lżejsza i bardziej zoptymalizowana, niestety w moim przypadku pojawiło się sporo problemów, które znacznie wpłynęły na komfort pracy.

1. Problemy z wyświetlaniem okien (dziwne "podwójne ekrany")

Największym problemem, jaki zauważyłem, jest dziwne zachowanie okien. Wygląda to tak, jakby na jednym ekranie nakładały się na siebie dwa pulpity lub warstwy interfejsu. Przykład?
Kiedy mam otwarte jakieś okno / np. grę w trybie okienkowym albo eksplorator plików  i próbuję kliknąć w górne menu (Plik, Widok itp.), to to menu się nie rozwija. Tak jakby znajdowało się pod spodem okna.
Żeby wymusić jego pojawienie się, muszę przeciągnąć całe okno na dół ekranu / wtedy pasek z menu rozwija się od góry i dopiero mogę coś kliknąć. Wygląda to jak typowy błąd renderowania interfejsu.

2. Wydajność / duży regres względem poprzedniej wersji

Na wcześniejszej wersji systemu, JG1124H2, wszystko działało bardzo dobrze / gry, przeglądarka, wiele otwartych aplikacji. Komputer pracował płynnie i stabilnie.
Po instalacji JG23H2 Lite od razu zauważyłem spadek wydajności. System sprawia wrażenie, jakby co chwilę miał krótkie "frizy", momenty zawieszenia, dłuższe czasy reakcji. Zupełnie jakby coś spowalniało działanie całego systemu.

3. Problemy ze sterownikami i sprzętem

Do tego dochodzą trudności ze sterownikami/ np. moja kamerka nie chciała się poprawnie zainstalować, a jej konfiguracja wymagała kilku prób i restartów. Sam system również potrafił się zawiesić do tego stopnia, że konieczny był twardy reset.

4. Subiektywne, ale istotne

Oczywiście nie wykluczam, że część problemów może wynikać z mojej konfiguracji sprzętowej, jednak testowałem tę wersję na tym samym komputerze, na którym działała bez zarzutów wersja 1124H2.
Dodatkowo / po powrocie na JG24H2, wszystko działa idealnie: płynnie, bez błędów, okna zachowują się normalnie, a sterowniki nie sprawiają problemów.

Dziękuje za ta wersje miło było przetestować pozdrawiam.

Posted
W dniu 4.03.2025 o 06:25, hawrisor napisał(a):

Siemanko Sromo!
Jak zawsze bylem mega zadowolony tak teraz na tym OS na pro niestety nie dziala epicgames
Wywala komunikat epicgameslauncher exception processing message
Net framework nie chce sie zainstalowac
2 usługi od EPICA nie daja sie uruchomic. Co chwile automatyczne zatrzymanie i nic sie nie da zrobic
Domyslne ustawienia uslug zrobione i to samo
Zalezy mi na rozwiazaniu sprawy. pozdrawiam

Pomozesz?

Posted
W dniu 13.05.2025 o 13:53, stens napisał(a):

W tym folderze "C:\Windows\System\config"

A dokładnie "C:\Windows\System\config\DEL2.cmd"

Czy ten skrypt można odpalić na każdym systemie Windows?

Posted
Godzinę temu, as1as napisał(a):

Czy ten skrypt można odpalić na każdym systemie Windows?

Zapytaj Sromotnika😉. A tak na poważnie. Systemów Sromotnika jest wiele. Wyciągnij sobie skrypt z systemu, który potrzebujesz i przetestuj. Przedtem, kopia systemu.

Posted
W dniu 23.05.2025 o 20:47, pubg11 napisał(a):

Wie ktos moze jak wlaczyc sklep???, zainstalowalem system i nie mam sklepu... moze ktos pomoc?

przecież w folderze TUNING / INSTAKI / SKLEP jest odpowiedni skrypt i instrukcja

NAJWAŻNIEJSZE - najpierw włącz Tryb Serwisowy w Optymalizatorze Usług!

Po uruchomieniu Instalatora Sklepu pojawi się okno na kilkanaście sekund, a gdy samo zniknie - w tle odbudowywane są niezbędne biblioteki.  Cały proces trwa ok. 0,5 min., po tym w Menu Start, w folderze Aplikacje pojawi się Sklep.

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or

Kocurek and srom-otnik like this
Posted
W dniu 28.05.2025 o 17:11, as1as napisał(a):

przecież w folderze TUNING / INSTAKI / SKLEP jest odpowiedni skrypt i instrukcja

NAJWAŻNIEJSZE - najpierw włącz Tryb Serwisowy w Optymalizatorze Usług!

Po uruchomieniu Instalatora Sklepu pojawi się okno na kilkanaście sekund, a gdy samo zniknie - w tle odbudowywane są niezbędne biblioteki.  Cały proces trwa ok. 0,5 min., po tym w Menu Start, w folderze Aplikacje pojawi się Sklep.

This is the hidden content, please
  • or

Czytałem tą instrukcję i tylko nie wiem jak włączyć ten Tryb Serwisowy w Optymalizatorze Usług! aby zainstalować ten sklep. Będę wdzięczny za podpowiedź 

Posted

Ktoś może mi podesłać folder TUNING? Byłbym wdzięczny. I też screen z usług, jak to wygląda, tzn. co jest wyłączone :). Mam wersję Lite V3 i chciałbym porównać.

Posted
Godzinę temu, forfun napisał(a):

Ktoś może mi podesłać folder TUNING? Byłbym wdzięczny. I też screen z usług, jak to wygląda, tzn. co jest wyłączone :). Mam wersję Lite V3 i chciałbym porównać.

Ściągnij sobie obraz ISO a następnie podmontuj go i będziesz miał folder TUNING - jest w pliku install.esd (folder \1\Users\Public\Desktop\TUNING) - otworzysz go przez 7zip.

Kocurek likes this
Posted
8 godzin temu, piter1114 napisał(a):

Pytanko okołotematyczne. Służbowy laptop. Czy instalacja moda da mi w razie potrzeby możliwość  tzw. zresetowania ustawienia komputera do stanu początkowego ?

Z modem ta funkcja może nie zadziałać prawidłowo. Najlepiej zrobić kopię zapasową całego systemu jakimś programem do backupu. Problem może być z licencją ponieważ darmowe wersje nie pozwalają na używanie ich do celów komercyjnych a to przecież laptop służbowy. Program do backupu musi mieć również wersję (lub możliwość utworzenia takiej wersji) uruchamianą w środowisku Windows PE. Pozwoli to przywrócić system w razie całkowitej awarii Windowsa i braku możliwości normalnego uruchomienia.

Posted
1 godzinę temu, zen888 napisał(a):

Program do backupu

Program w wersji portable zostawia ślad tworzenia backupu? Używam acronisa i pewnie będę musiał zrobić kopię przed i po ew.czyszczeniu i optymalizacji 11-stki. bo chyba tylko to mi pozostaje. 

Posted
W dniu 2.07.2025 o 08:35, piter1114 napisał(a):

Program w wersji portable zostawia ślad tworzenia backupu?

Program w wersji portable może zostawiać ślady używania w rejestrze i  w folderach (C:\Users i C:\ProgramData). Całkowicie "niewidzialne" są programy działające w oparciu o środowisko Windows PE albo Linux Live. Tworzą bootowalny nośnik i z niego uruchamia się komputer. Acronis (nie znam go dobrze) chyba wykorzystuje Linux Live. Do czyszczenia użyj wbudowanych w Windowsa narzędzi jak Cleanmgr i Dism. Tylko one są pewne.

Kocurek likes this
Posted
13 godzin temu, piter1114 napisał(a):

Pytanko okołotematyczne. Służbowy laptop. Czy instalacja moda da mi w razie potrzeby możliwość   ?

a czy przypadkiem "Służbowy laptop" na to zezwala?

Pytam tak z ciekawości bo są stosowane różne blokady.

Posted
Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

"Służbowy laptop" na to zezwala?

Myślę, że dałoby się obejść ew. blokady. Czekam jednak na sygnał  z "góry" czy taka opcja wchodzi w grę. Laptopa w większości czasu będę używał w domu, dlatego myślałem o czymś lepszym niż kombajn 11. Ostatecznie pozostaje jakaś optymalizacja.
Pytanie z innej beczki. Ma ktoś doświadczenie  w zakresie używania tzw. darmowych programów w firmie?

Posted
4 minuty temu, mokujin8 napisał(a):

Zalecacie wstrzymanie aktualizacji do 24h2? mam starszy sprzęt i 23H2

Zostań na tym co masz,

bo na 24h2 możesz się nie obudzić  (mam na myśli komputer):)