Jump to content

Recommended Posts

Posted
28 minut temu, zdzisiek24 napisał(a):

▲    Kombinuj

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sytuacja rozwiązana przy użyciu pliku wyłączenie Xbox Game Bar. reg

Samo wyłączenie w windows w ustawieniach nie dawało skutku.

Posted

@G3orG3 jeśli chodzi o tego defendera to wszystko jest pomyślnie i czyszczenie resztek przebiega bez zająknięcia,ale  robimy to zaraz po wgraniu  systemu i wszystko śmiga.:)

Komunikat się Tobie pojawił bo prawdopodobnie robiłeś to już po jakimś czasie używania systemu.

G3orG3 likes this
Posted
8 godzin temu, G3orG3 napisał(a):

Jeszcze taki problem wyskakuje mi podczas uruchamiania gry.

Co z tym zrobić?

Jakiś czas temu zrobiłem prywatnego fixa do tego sam dla siebie który wyłącza ten komunikat jak i komunikat "ms-contact-support" który wyskakuje w trybie awaryjnym. Pobierz pliczek .reg z mojego załącznika, kliknij dwa razy, wyraź zgodę na dodanie wpisów do rejestru, zrestartuj system i po problemie. 😉

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or

Edit: Jednak nie! Mój fix odnosi się do innego komunikatu. Mianowicie do komunikatu dotyczącego game bara który wyskakuje zawsze po podłączeniu pada. Zaś komunikat który wyskakuje u Ciebie można w prosty sposób wyłączyć z poziomu edytora zasad grupy.

• Włączasz edytor zasad grupy: Start -> Uruchom -> Wpisujesz gpedit.msc
  • Szablony administracyjne -> Składniki systemu Windows -> Nagrywanie i transmitowanie gier w systemie Windows
  • Ustawiasz regułę która znajduje się w powyższej ścieżce na "Wyłączone"
  • Restart systemu dla pewności i tyle.
moszter, Kosiara, G3orG3 and 1 other like this
Posted
W dniu 16.01.2025 o 20:47, Groszek1962 napisał(a):

System aktualizuje się tak jak tylko chcę, a powiem więcej postawiłem go na dwóch SSD w tym samym PC i jeden z nich właśnie wczoraj zaktualizował się do wer 24H2.

Czy mod (tj. Win JG11  23H2 Lite v. 4) zaktualizował się do 24H2 przez Windows Update? Jeżeli tak, to czy nie powaliło to wielu usprawnień Sromotnika?

Posted
19 godzin temu, wujenta napisał(a):

Czy mod (tj. Win JG11  23H2 Lite v. 4) zaktualizował się do 24H2 przez Windows Update? Jeżeli tak, to czy nie powaliło to wielu usprawnień Sromotnika?

W dniu 16.01.2025 o 19:18, srom-otnik napisał(a):

2. System można i należy aktualizować oraz pobierać aplikacje ze Sklepu. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. Kompresji nie stosuję domyślnie, ponieważ na starszych komputerach, zwłaszcza ze słabym procesorem, można odczuć spadki wydajności.

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    Pytasz ?  ------           Czy mod (tj. Win JG11  23H2 Lite v. 4) zaktualizował się do 24H2 przez Windows Update? Jeżeli tak, to czy nie powaliło to wielu usprawnień Sromotnika?

Ja powiem i napiszę, TAK inic się nie dzieje nic nie wyciekło ni uciekło

Mam ten Win JG 23H2 Lite na dwóch SSD EVO 870 Samsung i jednego aktualizowałem do wersji 24H2   i Proszę

Załączam Foty

Jest NAPEWNO OK, NO A JAKŻE BY INACZEJ 🙂 

Pozdrawiam

srom-otnik likes this
Posted
W dniu 7.02.2025 o 18:18, LAGUNA napisał(a):

a czy komuś się coś takiego dzieje.

Dzisiaj pobrałem LibreOffice 25.2  i nie można go otworzyć .

Ogólnie po instalacji jakiegokolwiek systemu polecam od razu instalować te paczki:

W załączniku szybki skrypt do instalacji Frameworka ze strony tegoż diakova w trybie silent (wyklikiwanie tego jest nieintuicyjne). Odpalamy skrypt w tym samym folderze, gdzie jest plik exe.

This is the hidden content, please
  • or

LAGUNA likes this
Posted

Cześć,

Mam problem z kontrolą rodzicielską Microsoft Family na komputerze syna. Wcześniej korzystałem z tej funkcji na pełnej wersji Windowsa i działało bez problemu, ale teraz po zainstalowaniu zmodyfikowanej wersji systemu (Windows) na jego PC nie mogę jej uruchomić.

Co zrobiłem:

• Loginy są takie same jak wcześniej.
  • Laptop z pełnym Windows działa bez problemu, natomiast na PC (ze zmodyfikowanym systemem) funkcja nie działa.
  • Konto Microsoft jest poprawnie dodane i zsynchronizowane.
Posted
2 godziny temu, megon napisał(a):

Cześć,

Mam problem z kontrolą rodzicielską Microsoft Family na komputerze syna. Wcześniej korzystałem z tej funkcji na pełnej wersji Windowsa i działało bez problemu, ale teraz po zainstalowaniu zmodyfikowanej wersji systemu (Windows) na jego PC nie mogę jej uruchomić.

Co zrobiłem:

• Loginy są takie same jak wcześniej.
  • Laptop z pełnym Windows działa bez problemu, natomiast na PC (ze zmodyfikowanym systemem) funkcja nie działa.
  • Konto Microsoft jest poprawnie dodane i zsynchronizowane.

Pomyliłem wątek 

Posted

Laptop ten sam co z wątku LTSB. W załączniku zużycie, jak na w11 rewelacja. Oczywiście wyniki po czyszczeniu oraz konfiguracją OU. 

Natomiast jest problem - od początku startallback nie miał włączonej wyszukiwarki, a stosownej opcji nie znajdę już w opcjach programu, bo deweloper ją usunął. Próbowałem znaleźć w rejestrze stosowny klucz, bez skutku. Nie znalazłem rozwiązania nawet z chatem GPT, więc zainstalowałem starą wersję programu, zaznaczyłem stosowną opcję i znów zaktualizowałem i działa. Nie wiem jednak, czy skrypt czyszczący znów nie usunie tej opcji.

Poza tym system najlepszy, jaki testowałem jeśli chodzi o jedenastki (zresztą jak zawsze JG i tak jest najlepsze... ). 

P.S. Ciekawostka - próbowałem na tym procku z 2011 zainstalować 24h2, bo próbowałem jej tylko na wirtualkach, jak sprawdzałem czy wszystko działa, gdy modowany build był w "wersji beta", by wyłapać błędy, ale po instalacji wpadał w bootloop. Chyba na tak starych sprzętach nowa wersja windy już nie jest do zainstalowania. Do sprawdzenia.

srom-otnik likes this
Posted
2 godziny temu, starcraft2fan napisał(a):

Chyba na tak starych sprzętach nowa wersja windy już nie jest do zainstalowania.

U mnie sytuacja odwrotna - podjaralem się,  że na moin nowym blaszaku będzie domyślnie dzialał LTSB, a tu jak sie okazuje, po wgraniu sterowników od producenta ze strony - nie wstaje. Ani Lite, ani Extreme. Zawiodlem się...

Obenie mam mobo b760 prime d4 i i5 14600KF  i niestety pozostają do wyboru nowsze buildy, dziadek LTSB odpada 😪

starcraft2fan likes this
Posted
11 godzin temu, starcraft2fan napisał(a):

Laptop ten sam co z wątku LTSB. W załączniku zużycie, jak na w11 rewelacja. Oczywiście wyniki po czyszczeniu oraz konfiguracją OU. 

Natomiast jest problem - od początku startallback nie miał włączonej wyszukiwarki, a stosownej opcji nie znajdę już w opcjach programu, bo deweloper ją usunął. Próbowałem znaleźć w rejestrze stosowny klucz, bez skutku. Nie znalazłem rozwiązania nawet z chatem GPT, więc zainstalowałem starą wersję programu, zaznaczyłem stosowną opcję i znów zaktualizowałem i działa. Nie wiem jednak, czy skrypt czyszczący znów nie usunie tej opcji.

Poza tym system najlepszy, jaki testowałem jeśli chodzi o jedenastki (zresztą jak zawsze JG i tak jest najlepsze... ). 

P.S. Ciekawostka - próbowałem na tym procku z 2011 zainstalować 24h2, bo próbowałem jej tylko na wirtualkach, jak sprawdzałem czy wszystko działa, gdy modowany build był w "wersji beta", by wyłapać błędy, ale po instalacji wpadał w bootloop. Chyba na tak starych sprzętach nowa wersja windy już nie jest do zainstalowania. Do sprawdzenia.

Jeśli skrypt czyszczący wyłącza wyszukiwanie w Start to musisz w "C:\Windows\System\config\OPT.reg" (folder config jest ukryty) mieć ustawione:

"Start_SearchFiles"=dword:00000000
"Start_SearchPrograms"=dword:00000000

starcraft2fan likes this
Posted
14 godzin temu, Letho napisał(a):

@srom-otnik Witaj stary druchu,

Czekamy na wersję 24h2 Home ;) może być wersja gaming nowy projekt hehe marzenie ściętej głowy

Pozdrawiam Króla !

Obecne wersje są jak to się mówi i pisze gamingowe.

Bratanek ma moj ltsc 24h2 i nigdy takich wyników nie osiągał jak teraz. Maxymalne detale i 60 fps, zero przycinek - fakt ma mocną grafike, ale to tylko jeden z elementów skladowych na wyniki w grach.

Nie będzie niestety - jak już kiedyś zapowiadalem - wersji Home 24H2 i nie będzie żadnych specjalnych gamingowych.

Pozdrawiam! 

Letho, boniek and starcraft2fan like this
Posted
4 godziny temu, wislak00 napisał(a):

Jeśli skrypt czyszczący wyłącza wyszukiwanie w Start to musisz w "C:\Windows\System\config\OPT.reg" (folder config jest ukryty) mieć ustawione:

"Start_SearchFiles"=dword:00000000
"Start_SearchPrograms"=dword:00000000

Dzięki ;)

13 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

U mnie sytuacja odwrotna - podjaralem się,  że na moin nowym blaszaku będzie domyślnie dzialał LTSB, a tu jak sie okazuje, po wgraniu sterowników od producenta ze strony - nie wstaje. Ani Lite, ani Extreme. Zawiodlem się...

Obenie mam mobo b760 prime d4 i i5 14600KF  i niestety pozostają do wyboru nowsze buildy, dziadek LTSB odpada 😪

B760 jest na 99% za nowym chipsetem.

ew sdi tool może coś zaciągnąć, jeśli chciałbyś pokombinować. mnie kusi dualboot jedenastki do jakiś nowszych apek i ltsb jako main na lapku z Intelem 11 genth, bo jest szybki i mega lekki, a ma domyślnie style, które włączają aero i wygląd siódemki, więc jak znalazł. (ciekawe czy Integra na nowszych sterownikach w w11 będzie miała więcej fps)

będę jeszcze tego 24h2 na nim testował. dzięki za systemy na lata 😉

aha, ostatnio poszła instalacja 23h2 na dwóch gamingowych lapkach (legion 5 pro z 14500x, rtx 4060 i Acer tuf gaming z i9 13900hx czy coś takiego, rtx 4070) i poza wymianą ikonek i stylów za pomocą recitfy11 wszystko pozostało defaultowe. systemy sprawdzają się super do gier, pracy biurowej i grafiki w programach Adobe. miałem tylko problem z tym wyszukiwaniem w menu start. poza tym lux, bo stockowa jedenastka jest bardziej zawalona śmieciem, niż w10 za czasów kafelków z candy crushem.

Pozdrawiam :)

wislak00 and srom-otnik like this
Posted
53 minuty temu, morfeusz napisał(a):

Możecie mi powiedzieć dlaczego takie narzekania na Defender'a? Pytam się z ciekawości, bo z tego co wiem, niby od Windows 8.1 całkiem dobrze zabezpiecza. 

Ja to widzę tak, microsoft wciska na siłę ten antywirus  w systemie, co nie każdemu może odpowiadać. Dużo fałszywych alarmów generuję, które mogą irytować. Ja swego czasu też z niego korzystałem i dawał radę. Jednak jak wróciłem, że się tak wyrażę mniej legalnych gier i programów, to dostawał szału i mnie irytował. No i też długo skanował.

Posted
W dniu 13.02.2025 o 09:36, srom-otnik napisał(a):

Obecne wersje są jak to się mówi i pisze gamingowe.

Bratanek ma moj ltsc 24h2 i nigdy takich wyników nie osiągał jak teraz. Maxymalne detale i 60 fps, zero przycinek - fakt ma mocną grafike, ale to tylko jeden z elementów skladowych na wyniki w grach.

Nie będzie niestety - jak już kiedyś zapowiadalem - wersji Home 24H2 i nie będzie żadnych specjalnych gamingowych.

Pozdrawiam! 

Szkoda

Pozostanie obejść się ze smakiem, albo kupić nowy klucz i skorzystać z obecnych :)

Posted

Witam, jestem swieżo po instalacji systemu, wrażenia bardzo fajne. Mam pytanie odnośnie usunięcia Defendera, po uruchomieniu programu w folderze tuning którą opcję najlepiej wybrać? Y, A, S? Zalecacie pierwszy wariant z usunięciem Defendera oraz wyłączeniem całej ochrony? Po całym zabiegu uruchomić skrypt nr 2 "czyszczenie resztek"? Będę używał ESET dla tego Defender jest mi zbędny. Dzięki za odpowiedzi.

Posted
Godzinę temu, stratus84 napisał(a):

Witam, jestem swieżo po instalacji systemu, wrażenia bardzo fajne. Mam pytanie odnośnie usunięcia Defendera, po uruchomieniu programu w folderze tuning którą opcję najlepiej wybrać? Y, A, S? Zalecacie pierwszy wariant z usunięciem Defendera oraz wyłączeniem całej ochrony? Po całym zabiegu uruchomić skrypt nr 2 "czyszczenie resztek"? Będę używał ESET dla tego Defender jest mi zbędny. Dzięki za odpowiedzi.

Dokładnie tak jak pytasz-

1 -> Y w Defender Remover

2 -> skrypt czyszczaczy resztki.

Pozdrawiam 

starcraft2fan and LAGUNA like this
Posted
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Dokładnie tak jak pytasz-

1 -> Y w Defender Remover

2 -> skrypt czyszczaczy resztki.

Pozdrawiam 

Dziękuję za odpowiedź, defender usunięty wg instrukcji, wszystko działa poprawnie a wręcz bardzo dobrze :)

srom-otnik and LAGUNA like this
Posted

Mam pytanie do kolegów i prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Może komuś przydarzyła się podobna przypadłość i mnie oświeci jak to rozwiązać. Otóż, system w tej wersji Win JG11 23H2 Lite instalowałem już na trzech maszynach - dwa komputery stacjonarne (stosunkowo nowe) i w weekend dodatkowo na laptopie dość leciwym Asus X75VB z 2013 roku. Co do stacjonarek, wszystko śmiga jak rakieta i w sumie żadnych problemów nie ma. W przypadku laptopa, podobnie - chodzi megaszybko jak na swoje lata. Tyle, że nie działa łączność bluetooth - nie wykrywa żadnych urządzeń. Niestety jest to jedna z najważniejszych funkcjonalności dla właściciela tego laptopa. Na obu pozostałych urządzeniach nie ma tego problemu. Na laptopie jest problem mimo, że na poprzednim Windows 10 w wersji oryginalnej bluetooth na nim działał. Sterowniki instalowałem niektóre samodzielnie, a niektóre za pomocą Snappy Driver Installer - na stronie Asusa nie ma w zasadzie żadnych sterowników do tego modelu dostępnych.

Czy ktoś miał podobną sytuację i jakoś to rozwiązał? Chciałbym zostać na tej wersji Windows 11 od Sromotnika, bo jest rewelacyjna. System już w pełni przygotowany i reinstal mi się nie uśmiecha. Oczywiście, próbowałem w optymalizatorze usług w trybie referencyjnym z włączonym Windows update i w opcji wszystko włączone. Czy należy włączyć coś w usługach? Zauważyłem, że na mojej stacjonarce w opcjach bluetooth jest jedna opcja więcej, której nie ma na laptopie, a mianowicie "Pokazuj powiadomienia dotyczące łączenia za pomocą szybkiego parowania". Na laptopie czegoś takiego nie ma, mimo, że ta sama wersja systemu. Laptop Windows 11 Home, stacjonarki wersja Pro.

Posted
15 godzin temu, Wraith napisał(a):

Mam pytanie do kolegów i prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Może komuś przydarzyła się podobna przypadłość i mnie oświeci jak to rozwiązać. Otóż, system w tej wersji Win JG11 23H2 Lite instalowałem już na trzech maszynach - dwa komputery stacjonarne (stosunkowo nowe) i w weekend dodatkowo na laptopie dość leciwym Asus X75VB z 2013 roku. Co do stacjonarek, wszystko śmiga jak rakieta i w sumie żadnych problemów nie ma. W przypadku laptopa, podobnie - chodzi megaszybko jak na swoje lata. Tyle, że nie działa łączność bluetooth - nie wykrywa żadnych urządzeń. Niestety jest to jedna z najważniejszych funkcjonalności dla właściciela tego laptopa. Na obu pozostałych urządzeniach nie ma tego problemu. Na laptopie jest problem mimo, że na poprzednim Windows 10 w wersji oryginalnej bluetooth na nim działał. Sterowniki instalowałem niektóre samodzielnie, a niektóre za pomocą Snappy Driver Installer - na stronie Asusa nie ma w zasadzie żadnych sterowników do tego modelu dostępnych.

Czy ktoś miał podobną sytuację i jakoś to rozwiązał? Chciałbym zostać na tej wersji Windows 11 od Sromotnika, bo jest rewelacyjna. System już w pełni przygotowany i reinstal mi się nie uśmiecha. Oczywiście, próbowałem w optymalizatorze usług w trybie referencyjnym z włączonym Windows update i w opcji wszystko włączone. Czy należy włączyć coś w usługach? Zauważyłem, że na mojej stacjonarce w opcjach bluetooth jest jedna opcja więcej, której nie ma na laptopie, a mianowicie "Pokazuj powiadomienia dotyczące łączenia za pomocą szybkiego parowania". Na laptopie czegoś takiego nie ma, mimo, że ta sama wersja systemu. Laptop Windows 11 Home, stacjonarki wersja Pro.

Spróbuj jakiś starszy sterownik od tego bluetooth. Snappy driver installer, zawsze oferuje również starsze do wyboru.  Ja mam np dolożoną kartę Asus z wifi 6 i bluetooth na pcie w kompie i bluetooth śmiga na tym właśnie modzie. Laptopy bywają nie raz kapryśne. 

Posted
16 godzin temu, Wraith napisał(a):

Miałem podobne przeboje na laptopie Dell Vostro 3500 (i7-11gen, 32GB RAM). Po zainstalowaniu JG11 23H2 v3 .wszystko działało prawidłowo, choć popełniłem błąd nie odpinając drugiego dysku podczas instalacji i jedna z partycji systemowych "wlazła na ten drugi dysk".  Jednak udało się ją przenieść na dysk podstawowy. Bluetooth działał prawidłowo, aż pewnego dnia po prostu zniknął. Żadne próby instalacji sterowników nie pomogły (urządzenie (BT)zachowywało się jakby było fizycznie uszkodzone, choć WiFi działało!). Wpadłem w końcu na taki pomysł: Rozkręciłem laptopa, wyjąłem kartę WiFi z modułem bluetooth. Uruchomiłem system. Zamknąłem system. Włożyłem z powrotem WiFi i uruchomiłem system. Nagle wszystko wróciło do normalności. Bluetooth został normalnie rozpoznany.  Później kilka razy zdarzały mi się takie "zwiechy" BT i zawsze pomagały ww. czynności. Jednak cały czas męczyło mnie przeświadczenie, że błąd podczas instalacji (chociaż naprawiony), może mieć wpływ na wydajność systemu. Po wydaniu przez Sromotnika wersji 4 zainstalowałem ją, bez drugiego dysku podczas instalacji i idzie już drugi miesiąc i nie mam już problemów z BT (wydajność również lepsza, ale to może ręka Sromotnika). Jednak nie wiem do tej pory co mogło właściwie wpływać na tą sytuację. Zapewne sterownik się gdzieś "zakręcił".

Posted
W dniu 17.01.2025 o 22:33, profilm34 napisał(a):

99% instalek ma defendera , a ciężko go się pozbyć do końca. Wyłączenie zapory defender i wywalenie z korzeniami z system 32 pliku mpssvc programem Unlocker Portable działa, ale powraca jakimś códem do AUTORUNS a już W USŁUGACH Zapora Windows Denender graniczy  i wymaga dużo czasu i nerwów by uzyskać wynik - wyłączona !!!

Uważam że wersja EXTREME czy to 10 czy 11 powinna być bez tego śmiecia. Mam gniazdko i jak pousuwam te badziewia szpiegujące to cała stacja pobiera między 85 a 100 wat przy youtube i przeglądaniu netu, jak z tym syfem to od 95 do 115 wat. Mimo że mam i7 14700K i 4080 super to  pięknie 38-40 procesy chodzą. Tutaj chodzi o pliki z reklamai i te ging, edge i defender  - u mnie to WON na start.

z system 32 won pliki : UPFC.exe, sysdm.cpl, BFE.dll, BFE.dll.mui i najważniejszy MPSSVC który jest defenderem ale jest on w kilkunastu plikach jak HYDRA ma kilka głów.  Leci też plik WSCSVC a to dzięki UNLOCKER PORTABLE . Są systemy na angielskich stronach wolne od tego badziewia. U nas na Polskim podwórku to mamy winclub. Mamy też SROMOTNIKA ale większość ludzi chce grać , sklepy i dziadostwa przepakowane i upchane kolanem. Z wydania na wydanie windowsy rosną.... już jest 50 tys plików i 6 tys folderów. Pliki się dokłada w microsofcie i ciężko to się tnie bo wykrzacza się często . Mam tak że lubię docinać najlepiej plasyczny jest 10 LTSC z lipca 2021 oczywiście JG..... ale też jest ten zaje***y defender.Ten programik do usuwania to tylko poliże a srodku dalej jest i ma się dobrze.Takie zabawy z tym porąbanym chorym windowsem to wiele godzin zabawy,  ustawień a i tak się pieprzy ..... ja wycinam aż szpiku kości do 32 procesów i 3 intela i 2 nvidia, 1 drukarka i 3 niezależne  muszą być plus te 25-26 systemowe ..... Więcej  osób lubi extreme, ale musi nie być taki aa nie lite nazywa się extreme wycięty. Od 2020 roku tylko 1  z forum winclub jest extreme 20/h2 extreme JG a i tak ma dużo do wywalenia. Jako fotograf brakuje mi takiej wiedzy jak nasz Mistrz...to zajmuje czasu ! ale tego naprawdę tutaj brakuje. 

Podpinam się. Jak pozbyć się tego  /defendra/ na stałe? Pozdr.

1 minutę temu, jkaw napisał(a):

Czy jest osobny program do usunięcia tego?

3 minuty temu, jkaw napisał(a):

Podpinam się. Jak pozbyć się tego  /defendra/ na stałe? Pozdr.

Nie doczytałem wcześniejszych postów. Nie było pytania. Pozdrawiam