Jump to content

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, Miodek napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

w trybie Lekkim powinno się dostac do  "włącz lub wyłącz funkcje"  niestety blokada : /

tutaj brak opcji która jest widoczna w opisie 

w obu trybach lekki i extreme blok.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To tyle co udało mi sie wyłapac .  ;)    Pozdro.

Dziękuję.

Poerwsze 5 zrzutoów -  wszystko jest OK z systemem. Skasowany jest magazyn dodawania funkcji WinSxS, więc nic nie dodasz ani nie usuniesz używając tej i jakiejkolwiek innej ścieżki, która działa w normalnym pełnym systemie lub Lite.

Ostatni punkt opisu moda na poerwszej stronie wątku, cytat:

"- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania."

Ostatni zrzut - sprawdzę, bo zaznaczonego checkboxa w Pro nie powinno być.

A ja myślałem, że coś innego nie działa.

Jest GIT!

LAGUNA and swiniarobert69 like this
Posted
43 minuty temu, kwasior500 napisał(a):

Procesor    Intel(R) Core(TM) i7 CPU         870  @ 2.93GHz   2.93 GHz
Zainstalowana pamięć RAM    8,00 GB

Powiem tak, nie wiedziałem, że jedenastka może być taka szybka :) extreme

Tak, może, ale to baza 23H2 - znacznie szybsza niż następne. Zatem Extreme z tego wycięte daje radę...
Zrobiłem też Extreme wykrojone z 24H2 Iot LTSC i już takiego ognia nie ma. Sami zobaczycie niebawem.

Posted
11 godzin temu, kwasior500 napisał(a):

Procesor    Intel(R) Core(TM) i7 CPU         870  @ 2.93GHz   2.93 GHz
Zainstalowana pamięć RAM    8,00 GB

Działa działa jak natura chciała, podobne zestawienie i nawet na 2 GB Ram toto fajnie lata. (i tutaj nie jest instalowane dlatego że ktoś powie -na takim sprzęcie się nie instaluje) tylko dla sprawdzenia.

Także jak ktoś chce do przeglądania internetu  ,filmy  to będzie wszystko ładnie śmigać.

Oczywiście nie mówimy o multum doinstalowywanych programów.

srom-otnik and zen888 like this
Posted
W dniu 2.06.2026 o 16:17, srom-otnik napisał(a):

Dziękuję.

Poerwsze 5 zrzutoów -  wszystko jest OK z systemem. Skasowany jest magazyn dodawania funkcji WinSxS, więc nic nie dodasz ani nie usuniesz używając tej i jakiejkolwiek innej ścieżki, która działa w normalnym pełnym systemie lub Lite.

Ostatni punkt opisu moda na poerwszej stronie wątku, cytat:

"- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania."

Ostatni zrzut - sprawdzę, bo zaznaczonego checkboxa w Pro nie powinno być.

A ja myślałem, że coś innego nie działa.

Jest GIT!

Nima za co dziękować , zawsze chętny do miąchania e Widowsie  ;)))

Posted
Kończę prace nad  odświeżonymi wersjami tego systemu. Przygotowuję je z myślą o osobach, które uparły się na instalację Windowsa 11 na starszym sprzęcie. Jak wiadomo, od wersji 24H2 jądro systemu posiada twardą i sztywną 😊  blokadę – instalacja na procesorach bez obsługi instrukcji SSE4.2 oraz PopCnt jest niemożliwa. W praktyce oznacza to, że na „dinozaurach” typu Intel Core 2 Duo czy AMD Athlon 64 X2 bez problemu uruchomimy wersję 23H2, ale próba instalacji 24H2 zakończy się niepowodzeniem (chyba, że można to jakoś obejść, ale nie interesowałem się tym aż tak dogłębnie - jeśli się mylę, proszę mnie poprawić)
Wersja 23H2 nie otrzymuje już poprawek systemowych (wsparcie zakończyło się 11 listopada ubiegłego roku), jednak Microsoft wciąż wydaje dla niej aktualizacje bazy wirusów Defendera. Dla wielu osób to bardzo atrakcyjna konfiguracja: otrzymujemy stabilne środowisko bez ryzyka, że Windows Update nagle coś zepsuje. System nie „puchnie” z każdą kolejną aktualizacją, zachowuje podstawowe bezpieczeństwo, a przy tym jest zauważalnie szybszy i lżejszy niż wersja 24H2 czy nowsze kompilacje.
Jestem przekonany, że projekt przypadnie Wam do gustu.
Obraz ISO będzie zawierał 3 edycje:
  • Lite
  • Lite (bez Defendera)
  • Extreme
Wersja Extreme jest już gotowa i została przez Was pomyślnie przetestowana.
Posted

Zrobione, można pobierać, testować i narzekać 😉

P.S. W wersjach Lite WU wynajduje jakąś starą łatkę sprzed epoki kolonializmu brytyjskiego, choć system posiada WSZYSTKIE aktualizacje datowane na kwiecień 2026. Nie przejmować się - instalować.
I tradycyjnie jeszcze dorzucę na koniec - jeśli nie będzie jakiś krytycznych błędów, to wydanie staje się ostatecznym moim z serii 23H2 Pro, ten wątek zostaje skasowany, bo dyskusje tu toczone dotyczą starszych edycji, a utworzę nowy czysty temat.
Poprzednie wydanie leci w kosz i nie pytajcie o nie proszę.
Nie, nie będzie wersji Home.

PZDR!

Posted

Win JG11 23H2 Pro 11.06.26.iso

SHA-1: ba0842a3e801d258d206cd1af98641fa5049d538

Posted

Witam, nie można zainstalować net framework 3.5 z pozycji panelu sterowania, Fix dla net umieszczony w tuning instalki nie działa, za każdym razem wyskakuje błąd 

Wersja lite bez Defendera

Posted
5 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

Witam, nie można zainstalować net framework 3.5 z pozycji panelu sterowania, Fix dla net umieszczony w tuning instalki nie działa, za każdym razem wyskakuje błąd 

Dzięki za info

Posted
4 godziny temu, pawelek1980 napisał(a):

Doraźnie - sprawdź proszę taką opcję - wejdź w Windows\System\config i odpal plik DEF.cmd
Folder config jest ukryty.
Po wymuszonym restarcie zobacz, czy nadal jest ten komunikat.

Posted
41 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Doraźnie - sprawdź proszę taką opcję - wejdź w Windows\System\config i odpal plik DEF.cmd
Folder config jest ukryty.
Po wymuszonym restarcie zobacz, czy nadal jest ten komunikat.

Zrobiłem tak jak kazałeś i pokazuje się to co na zdjęciu. 

Posted
4 minuty temu, pawelek1980 napisał(a):

Zrobiłem tak jak kazałeś i pokazuje się to co na zdjęciu. 

ok - w ostatecznym iso na pewno będzie działać

Posted

Niestety ale nie mogę używać dolby atmos Access. Taki błąd mi się pojawia a mam wykupiony programik z ma wtorek. W poprzednich wersjach ltsc tego nie było :(

srom-otnik likes this
Posted
5 minut temu, labik26 napisał(a):

Niestety ale nie mogę używać dolby atmos Access. Taki błąd mi się pojawia a mam wykupiony programik z ma wtorek. W poprzednich wersjach ltsc tego nie było :(

Podaj nazwę programiku