Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG10 LTSC 21H2

18.04.2025

I. Zintegrowano z systemem:

rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji:
Optymalizator Usług;

- głębokie oczyszczanie;

- szybki rozruch systemu z pominięciem fazy logowania.

Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Dism++  oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass,

HashChekNotepad2StartIsBack (trial), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki 

Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych (czy można więcej? - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu).

II. Usunięto:

1. Wersja Lite:

- Edge;

- Internet Explorer;

- część telemetrii;

- "łatwy transfer";

- tryb pokazowy;

- przeglądarka PDF i XPS;

- język naturalny.

2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- Defender, SmartScreen;

- języki, większość układów klawiatur;

- pomoc;

- rejestr zdalny;

- tablet;

- centrum powitalne, centrum zabezpieczeń;

- obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;

- geolokacja;

- Cortana;

- Windows Mail;

- Windows Media Center;

- diagnostyka;

- wszystkie opcje ułatwień;

- Wordpad;

- przeglądarka XPS;

- eksplorator gier;

- pakiet czcionek azjatyckich;

- systemowy zip;

- index wydajności;

- kopia zapasowa (działa przywracanie systemu);

- zdalne wsparcie;

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania.

III. Instalacja:

System nieaktywowany...

Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy.

Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem:
"Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień.

Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie.

IV. Użytkowanie:

1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!!
Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, należy włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - tryb serwisowy z pełnym zestawem uruchomionych usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) to należy w wersji Full wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU,

ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia

usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym:

Ph19teH.jpeg

2. System można i należy aktualizować (tylko wersję Lite) oraz pobierać aplikacje ze Sklepu . Proces wyszukiwania aktualizacji na tym systemie - oryginalnym i modyfikowanym, niestety przebiega dość długo, ale wato poczekać... Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej.

3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane.
Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

4. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP

Rozmiar ISO: 3,37 GB

SHA-1:  bb6b5ff73638a5d94286948c1e2ca33191407743

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  

Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie.

Bank Pekao PL:

20 1240 4979 1111 0011 2667 1752

tytuł: DAROWIZNA

Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ!

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Nie pomyłka,  tylko porządki. Tamten temat służył nam wymianie uwag w trakcie powstawania moda. Ten dotyczy już gotowego produktu wolnego od wad, nad którymi pracowaliśmy.

5 minut temu, kwasior500 napisał(a):

pomyłek, czy po prostu nowy temat?

Tu jest full? 

Nieeee, zwykła pomyłka 🤪

kwasior500 and boniek like this
Posted

Jeżeli tak zależy Ci na ikonce Defendera to albo ścieżka:   C:\Windows\system32\SecurityHealth   i    => Systray.exe 

albo Rejestr:   HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Posted
W dniu 16.01.2025 o 19:00, srom-otnik napisał(a):

Właśnie pracuję nad nowym wydaniem

Nowym 21-H1 lub H2 LTSC....... taki  lekki i respozsywny na nowsze SZKLANE AKWARIA..... bo na Blaszaki to 1607 jest magią w Twoim wykonaiu. Zrób takiego CORE bez defenderów  i  w procesach systemu 24-25 .... + fonty i 2-3  inne procesiki zawsze obowiązkowe ... 30 to sztos. Ważne też śmieciowo plików .... te ostatnie wszystki Twoje nają 27 tys i 5400 folderów. Dwa systemy ltsc instalowałem 21 tys plików dysk c.... ale wracam do Ciebie .... - już uzależnienie od SROMOTNIKÓW. :)

LTSC to król....juz nie chcę pro....ten jest lepszy do cięcia. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Te ISO dodane 16 stycznia to dzieło z 12 grudnia 2024. 

Posted
53 minuty temu, profilm34 napisał(a):

Nowym 21-H1 lub H2 LTSC....... taki  lekki i respozsywny na nowsze SZKLANE AKWARIA..... bo na Blaszaki to 1607 jest magią w Twoim wykonaiu. Zrób takiego CORE bez defenderów  i  w procesach systemu 24-25 .... + fonty i 2-3  inne procesiki zawsze obowiązkowe ... 30 to sztos. Ważne też śmieciowo plików .... te ostatnie wszystki Twoje nają 27 tys i 5400 folderów. Dwa systemy ltsc instalowałem 21 tys plików dysk c.... ale wracam do Ciebie .... - już uzależnienie od SROMOTNIKÓW. :)

LTSC to król....juz nie chcę pro....ten jest lepszy do cięcia. 

Hejka, Kolego Drogi => pierwszy wpis pod wstawką:

mam zasłużone wolne 😗

Posted
1 godzinę temu, lateralus napisał(a):

Cześć.

Dzięki za obrazy, na prawdę kawał dobrej roboty!

Pytanie co do Twojego moda LTSC - upgrade wersji/licencji kluczem na IoT nie zepsuje niczego?

Aktywujesz kms digitallicence i robi się z tego wydania automatycznie IoT z czasem wsparcia do 2032r

Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Aktywujesz kms digitallicence i robi się z tego wydania automatycznie IoT z czasem wsparcia do 2032r

Tak, tak.. to to wiem :) takie założenie by wsparcie mieć dłuższe.

Tylko chodziło mi o to czy nie uwale czegoś co może w środku w swojej wersji/wydaniu zaimplementowałeś odn licencji ;)

Posted

czesc,

zainstalowalem twojego moda na slabszym lapku (i5-6200u. 4GB DDR3L, SSD).
Wszystko super smiga, ale mam jeden problem - nie działa BT

edit: dziala normalnie, jakby ktos mial problem z parowaniem to polecam uzyc "Urzadzenia i drukarki" w Panelu sterowania zamiast laczyc przez ustawienia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik likes this
Posted

Instaluję na dysku SSD i po instalacji mam czarny ekran. Brak pytania o dysk SSD. Po ręcznym restarcie normalnie się uruchamia i jest pulpit. Co mogło pujść nie tak?

Posted (edited)
1 godzinę temu, ptaq1988s napisał(a):

Witam, pojawiły się mi w menu start takie smutne miny, ktoś wie co to jest i jak to usunąć? 

Jak dobrze pamiętam to wykup licencję lub usuń   "StartIsBack (trial)"

Edited by epiotr
literówka
ptaq1988s likes this
Posted
1 godzinę temu, ptaq1988s napisał(a):

Witam, pojawiły się mi w menu start takie smutne miny, ktoś wie co to jest i jak to usunąć? 

Użyj tego

ptaq1988s and JanKo66 like this
Posted
17 godzin temu, epiotr napisał(a):

Instaluję na dysku SSD i po instalacji mam czarny ekran. Brak pytania o dysk SSD. Po ręcznym restarcie normalnie się uruchamia i jest pulpit. Co mogło pujść nie tak?

mogłeś nie odznaczyć fajek w rufusie

Posted
7 godzin temu, kwasior500 napisał(a):

mogłeś nie odznaczyć fajek w rufusie

Raczej mało prawdopodobne bo na laptopie instaluje się normalnie a na stacjonarce DELL jak powyżej

Posted

Cześć.

Też Wam wykrywa poprawkę "Aktualizacja zbiorcza z lutego 2025-02 (KB5051974) ver dla win 10 21H2 x64" i macie problem z jej zainstalowaniem? Mi wypluwa błąd 0x800f0984 (wcześniej przed formatem 0x8007000d).

Już czyściłem system DISM'em + "czyszczenie z narzędzi". Na testy nawet zainstalowałem na świeżo system  i to samo. Aktualizacja/update robiony oczywiście w trybie optymalizacji systemu.

Posted
11 godzin temu, lateralus napisał(a):

Cześć.

Też Wam wykrywa poprawkę "Aktualizacja zbiorcza z lutego 2025-02 (KB5051974) ver dla win 10 21H2 x64" i macie problem z jej zainstalowaniem? Mi wypluwa błąd 0x800f0984 (wcześniej przed formatem 0x8007000d).

Już czyściłem system DISM'em + "czyszczenie z narzędzi". Na testy nawet zainstalowałem na świeżo system  i to samo. Aktualizacja/update robiony oczywiście w trybie optymalizacji systemu.

Też miałem problem z jej zainstalowaniem. Spróbuj  pobrać aktualizację ze strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ja tak zrobiłem i ręcznie ją zainstalowałem bez żadnych przeszkód.

Posted
18 godzin temu, lateralus napisał(a):

Cześć.

też, ja sobie ją ukryłem

Posted
W dniu 21.02.2025 o 09:13, Stapler napisał(a):

Też miałem problem z jej zainstalowaniem. Spróbuj  pobrać aktualizację ze strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ja tak zrobiłem i ręcznie ją zainstalowałem bez żadnych przeszkód.

@Stapler Którą Ty pobrałeś że u Ciebie to przeszło? Ja używam moda z tego tematu czyli LTSC. 

W Windows Catalog jest tylko poprawka dla LTSB - więc pobrałem taką jaka jest dostępna ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 675,9 MB) i ta mi też nie przechodzi.

@kwasior500 Też tak można :) i nawet myślałem o tym...ale to chyba nie o to chodzi by ukrywać co miesiąc poprawki ;)

Posted
32 minuty temu, lateralus napisał(a):

@Stapler Którą Ty pobrałeś że u Ciebie to przeszło? Ja używam moda z tego tematu czyli LTSC. 

W Windows Catalog jest tylko poprawka dla LTSB - więc pobrałem taką jaka jest dostępna ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 675,9 MB) i ta mi też nie przechodzi.

@kwasior500 Też tak można :) i nawet myślałem o tym...ale to chyba nie o to chodzi by ukrywać co miesiąc poprawki ;)

Właśnie tą, trzecia od dołu, tylko to było ze dwa tygodnie temu, od razu jak się pojawiła. Niestety musiałem zainstalować system jeszcze raz i teraz za chiny nie idzie jej zainstalować. Komunikaty, że brakuje jakiegoś pliku, że nie można pobrać, itd.

Posted
W dniu 24.02.2025 o 11:30, Stapler napisał(a):

Właśnie tą, trzecia od dołu, tylko to było ze dwa tygodnie temu, od razu jak się pojawiła. Niestety musiałem zainstalować system jeszcze raz i teraz za chiny nie idzie jej zainstalować. Komunikaty, że brakuje jakiegoś pliku, że nie można pobrać, itd.

Wczoraj na testy zainstalowałem LTSC z oficjalnego obrazu iso pobranego z M$. Wszystkie poprawki  zainstalowały się pomyślnie na obrazie oficjalnym. 

Czyli wychodzi na to że czegoś chyba nam brakuje..(za dużo wycięte w obrazie?).

EBOLAciv3 likes this