Jump to content

Recommended Posts

Posted
4 godziny temu, wislak00 napisał(a):

Sprawdź te:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tylko włącz przed instalacją domyślne usługi w optymalizatorze.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak ta podpowiedź nie pomoże może spróbuj tak. Pobierz  program ze strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , podłącz fizycznie drukarkę i może znajdzie coś co ją uruchomi.  Ja tym programem  znalazłem w końcu stery do starocia NVIDIA GF940M pomimo że na obu stronach /ASUS i NVIDIA/ były aktualizacje które nic nie dały tylko więcej namieszały.  I tak jak pisze wyżej  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  ręcznie i tylko te które Cię interesują. A i nie szukaj innymi /Booster,  SDIO... / bo sobie namieszasz.

Bradley9 likes this
Posted

Dzięki Panowie za odpowiedzi, poradziłem sobie z tą jeb... drukarką. Mam pytanie, jak do wersji extreme dodać worda? Take bez włączania sklepu? Szukałem w winaero, ale worda tam nie ma. Dzięki za info.

Posted

Mam problem ze zmianą koloru tła folderu na ciemny. Mimo, że jest ustawione na ciemny, to nadal się nie zmienia. Jedynie zauważyłem, że podczas zmiany nazwy pliku ramka zmienia kolor na czarny. Używam wersji ,,Home Lite"[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
2 godziny temu, d3adsanta napisał(a):

Mam problem ze zmianą koloru tła folderu na ciemny. Mimo, że jest ustawione na ciemny, to nadal się nie zmienia. Jedynie zauważyłem, że podczas zmiany nazwy pliku ramka zmienia kolor na czarny. Używam wersji ,,Home Lite"

Spróbuj tego:

d3adsanta likes this
Posted
10 godzin temu, sudione napisał(a):

Spróbuj tego:

Niektórych programów np. menedżer zadań lub dxdiag nie zmieniło, ale mi na nich nie zależało. Za to tła folderów wreszcie zmieniły kolor i jestem bardzo ci wdzięczny.

Posted
20 godzin temu, d3adsanta napisał(a):

Mam problem ze zmianą koloru tła folderu na ciemny. Mimo, że jest ustawione na ciemny, to nadal się nie zmienia. Jedynie zauważyłem, że podczas zmiany nazwy pliku ramka zmienia kolor na czarny. Używam wersji ,,Home Lite"[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Masz customowy styl, więc nie zadziała Ci tryb ciemny. 

Fajne style ciemne do w10 i w11 ma w instalatorze ta modyfikacja wizualna, osobiście stosuję ją na wszytskich modach sromotnika i działa bez zastrzeżeń

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
13 godzin temu, d3adsanta napisał(a):

Niektórych programów np. menedżer zadań lub dxdiag nie zmieniło, ale mi na nich nie zależało. Za to tła folderów wreszcie zmieniły kolor i jestem bardzo ci wdzięczny.

Ten styl jest przewidziany dla windowsa 1607 z 2016 roku. nie stosuj go na systemie z 2023. 

Posted
2 godziny temu, Qreck napisał(a):

W wersji Extreme usunięty został tablet, więc jak rozumiem nie ma sensu jej instalować na Surface, bo dotyk nie będzie działał?

Dla wszelkiej pewności zainstaluj Lite - też porazi Cię responsywnoscią 😁

mirr likes this
Posted
2 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Dla wszelkiej pewności zainstaluj Lite - też porazi Cię responsywnoscią 😁

Ja już lata temu korzystałem z Twoich wersji systemu na staruśkim Surface - petarda ;) Właśnie robiłem edit poprzedniego posta, bo w końcu zainstalowałem wersję Home Lite na Surface 6 Pro. Jest szybko! Ale jest też "ale" :P

Poinstalowałem wszystkie niezbędne sterowniki z poziomu Windows Update i nie działają mi dwie rzeczy. Windows Hello przy uruchomieniu urządzenia wpada w pętlę i nie pozwala mi się zalogować. Tak jakby się kamerka crashowała. Miga tak 10 razy po czym prosi o pin. Co ciekawe, kiedy zrobię "uruchom ponownie" zamiast "zamknij", to wtedy przy logowaniu działa. 

Druga rzecz, że jak włączę tablet i chcę go niemal od razu zamknąć, wyskakuje ekran, że zmiany nie zostaną zapisane i mam przeciągnąć palcem w dół w celu zamknięcia. Pojawia się czarny ekran, mija kilka sekund i wraca pulpit. Muszę poczekać tak z minutę na pulpicie i wtedy kliknąć "zamknij", żeby nie wyskoczył ten ekran, bo w innym przypadku nie jestem w stanie wyłączyć urządzenia. Jakiś pomysł?

Posted
7 godzin temu, Qreck napisał(a):

Ja już lata temu korzystałem z Twoich wersji systemu na staruśkim Surface - petarda ;) Właśnie robiłem edit poprzedniego posta, bo w końcu zainstalowałem wersję Home Lite na Surface 6 Pro. Jest szybko! Ale jest też "ale" :P

Poinstalowałem wszystkie niezbędne sterowniki z poziomu Windows Update i nie działają mi dwie rzeczy. Windows Hello przy uruchomieniu urządzenia wpada w pętlę i nie pozwala mi się zalogować. Tak jakby się kamerka crashowała. Miga tak 10 razy po czym prosi o pin. Co ciekawe, kiedy zrobię "uruchom ponownie" zamiast "zamknij", to wtedy przy logowaniu działa. 

Druga rzecz, że jak włączę tablet i chcę go niemal od razu zamknąć, wyskakuje ekran, że zmiany nie zostaną zapisane i mam przeciągnąć palcem w dół w celu zamknięcia. Pojawia się czarny ekran, mija kilka sekund i wraca pulpit. Muszę poczekać tak z minutę na pulpicie i wtedy kliknąć "zamknij", żeby nie wyskoczył ten ekran, bo w innym przypadku nie jestem w stanie wyłączyć urządzenia. Jakiś pomysł?

Pomysłu niestety nie mam, bo systemy przygotowywałem korzystając wyłącznie z PCeta, nawet nie mam laptopa testowego, żebym mógł sprawdzić logowanie Hello, nie mówiąc już o Surface...

Gdybym takowe urządzenia miał do testów nie byłoby żadnych wspomnianych  dolegliwości. Nie mając fizycznie przed sobą problemu, nic nie poradzę- przykro mi...

A spróbuj może nojej w11stki Lite - albo 23H2 Pro/Home, albo jeszcze lepiej IoT LTSC.

Jak na razie nikt nic podobnego nie zgłaszał wobec tych systemów. 

starcraft2fan likes this
Posted

Siema, mam taki problem na wersji home lite laguje mi yt na chromie, nie są to jakieś duże lagi, ale jednak. Na wersji pro extreme tego problemu nie ma. Ten sam lapek, ten sam chrome. Jak to ogarnąć? Ktoś coś?

Posted
24 minuty temu, piter1114 napisał(a):

Spróbuj w lite użyć optymalizatora usług. Jeśli nie pomoże, zobacz jak to wygląda na innych przeglądarkach.

Włączony optymalizator.  Na brave to samo. Na extreme chodzi normalnie. Na home lite działa mi drukarka i nie chciałbym go zmieniać.

Posted
7 godzin temu, jedenascie napisał(a):

dobry

dziękuję za pracę włożoną w optymalizację systemu

i takie pytanie,  bo nigdy nie instalowałem żadnego ,,sromotnika,, czy da się go jakoś aktywować ?

1. Włącz serwisowe ustawienia usług (PPM pulpit - narzędzia/optymalizator usług)

2. Uruchom PowerShell jako administrator i wklej:

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

dalej wybierasz - 1

3. Zmień ustawienia usług w optymalizatorze na inne niż serwisowe by ograniczyć ilość procesów (pierwsza odpowiedź - NIE)

4. Otwierasz zimne piwo i cieszysz się z za(j)ebistego aktywowanego systemu 🙂

Posted
14 godzin temu, Bradley9 napisał(a):

Na extreme chodzi normalnie

Skoro na extreme chodzi normalnie, znaczy to, że albo extreme wprowadza tweaki które lagi ograniczają, albo w lite są usługi lub procesy, które takie lagi powodują. O szczegóły zapewne trzeba by zapytać autora. A może próba na tweakowanej przeglądarce?  Cent Browser, Thorium ?

srom-otnik likes this
Posted
Godzinę temu, piter1114 napisał(a):

Skoro na extreme chodzi normalnie, znaczy to, że albo extreme wprowadza tweaki które lagi ograniczają, albo w lite są usługi lub procesy, które takie lagi powodują. O szczegóły zapewne trzeba by zapytać autora. A może próba na tweakowanej przeglądarce?  Cent Browser, Thorium ?

Tego akurat konkretnie nie wiem - Extreme i Lite mają TE SAME TWEAKI. Extreme jedynie różni się od Lite stopniem wycięcia istotnych  komponentów i jest ich calkiem sporo - prawdopodobnie o to tu chodzi.

starcraft2fan likes this
Posted
3 godziny temu, piter1114 napisał(a):

Problem występuje na chrome i pochodne. Na Firefox o dziwo chodzi płynnie. Może Firefox ma inne silniki, niż chrome. Nie wiem. Żeby było zabawniej jakieś 2 tygodnie temu na lite normalnie śmigało chrome. Może przez aktualizacje chrome coś poje.... Wyłączałem sprężanie oto i nic. No nic póki co zostaje na extreme :) Dzięki Panowie.

Posted
2 godziny temu, Bradley9 napisał(a):

Może Firefox ma inne silniki, niż chrome

Jak najbardziej, mają.

2 godziny temu, Bradley9 napisał(a):

Cent Browser, Thorium

Jeszcze raz proponuję sprawdzić te przeglądarki, które bazują na chrome, tym ,że w wydaniach z przed kilku m-cy, więc może będzie ok na lite.

Posted
4 godziny temu, Bradley9 napisał(a):

Problem występuje na chrome i pochodne. Na Firefox o dziwo chodzi płynnie. Może Firefox ma inne silniki, niż chrome. Nie wiem. Żeby było zabawniej jakieś 2 tygodnie temu na lite normalnie śmigało chrome. Może przez aktualizacje chrome coś poje.... Wyłączałem sprężanie oto i nic. No nic póki co zostaje na extreme :) Dzięki Panowie.

A SlimJet - też laguje na Lite?

Posted
9 godzin temu, wislak00 napisał(a):

1. Włącz serwisowe ustawienia usług (PPM pulpit - narzędzia/optymalizator usług)

2. Uruchom PowerShell jako administrator i wklej:

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

dalej wybierasz - 1

3. Zmień ustawienia usług w optymalizatorze na inne niż serwisowe by ograniczyć ilość procesów (pierwsza odpowiedź - NIE)

4. Otwierasz zimne piwo i cieszysz się z za(j)ebistego aktywowanego systemu 🙂

bardzo dziękuję za odpowiedź

będę walczył przy melisce

niech ktoś mi napisze:

,,powodzenia oo7,,

wislak00 likes this
Posted
W dniu 16.02.2025 o 15:41, starcraft2fan napisał(a):

Masz customowy styl, więc nie zadziała Ci tryb ciemny. 

Fajne style ciemne do w10 i w11 ma w instalatorze ta modyfikacja wizualna, osobiście stosuję ją na wszytskich modach sromotnika i działa bez zastrzeżeń

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czy te ciemne style dalej polecacie?

Posted

W celu przetestowania zainstalowałem wersję Lite Pro na maszynie wirtualnej bez uruchamiania czegokolwiek z sekcji TUNING.
Utworzyłem jednego użytkownika (admin) z uprawnieniami dla grupy Admnistratorzy i drugiego (user) z uprawnieniami dla grupy Użytkownicy.

Logując się jako user uruchamiam np. konsolę cmd.exe wybierając "Uruchom jako administrator", konsola uruchamia się 
ale nie ma zapytania o podanie hasła w rezultacie program nie działa z prawami Aministratorzy.
Czy to jest jest normalne w tej wersji, czy można coś poprawić?

Posted
4 godziny temu, przemoag napisał(a):

W celu przetestowania zainstalowałem wersję Lite Pro na maszynie wirtualnej bez uruchamiania czegokolwiek z sekcji TUNING.
Utworzyłem jednego użytkownika (admin) z uprawnieniami dla grupy Admnistratorzy i drugiego (user) z uprawnieniami dla grupy Użytkownicy.

Logując się jako user uruchamiam np. konsolę cmd.exe wybierając "Uruchom jako administrator", konsola uruchamia się 
ale nie ma zapytania o podanie hasła w rezultacie program nie działa z prawami Aministratorzy.
Czy to jest jest normalne w tej wersji, czy można coś poprawić?

UAC -  Usługa Kontroli Kont Użytkowników jest wyłączona domyślnie w całym systemie. To ona współpracuje z ShellServiceHost.exe, który odpowiada za różne operacje związane z interfejsem powłoki Windowsa, w tym menu kontekstowym. Ponadto  explorer.exe - ten zarządza relacjami użytkownika z systemem, w tym wywołaniem opcji „Uruchom jako administrator”.

A jak jest, jeśli na obu kontach uruchomisz usługi serwisowe w optymalizatorze usług + przywracając UAC

aby to zrobić - wpisz w konsoli cmd jako admin na koncie Usera

reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System" /v "EnableLUA" /t REG_DWORD /d "1" /f

potwierdź enterem i zrestartuj system.

Sprawdź, czy na tym koncie usera wyświetla się monit o hasło (jeśli jest hasło, ale domyślam się, ze jest)

Posted
W dniu 17.02.2025 o 01:23, srom-otnik napisał(a):

Pomysłu niestety nie mam, bo systemy przygotowywałem korzystając wyłącznie z PCeta, nawet nie mam laptopa testowego, żebym mógł sprawdzić logowanie Hello, nie mówiąc już o Surface...

Gdybym takowe urządzenia miał do testów nie byłoby żadnych wspomnianych  dolegliwości. Nie mając fizycznie przed sobą problemu, nic nie poradzę- przykro mi...

A spróbuj może nojej w11stki Lite - albo 23H2 Pro/Home, albo jeszcze lepiej IoT LTSC.

Jak na razie nikt nic podobnego nie zgłaszał wobec tych systemów. 

Zainstalowałem IoT LTSC, teraz w zasadzie wszystko działa, oprócz aktywacji. Mam połączenie z internetem, klucz jest przecież hardware'owo przypisany do urządzenia, a w ustawieniach mi krzyczy, że nie mam połączenia z organizacją. Oczywiście optymalizatorem usług powłączałem windows update itd.

Posted
55 minut temu, Qreck napisał(a):

Zainstalowałem IoT LTSC, teraz w zasadzie wszystko działa, oprócz aktywacji. Mam połączenie z internetem, klucz jest przecież hardware'owo przypisany do urządzenia, a w ustawieniach mi krzyczy, że nie mam połączenia z organizacją. Oczywiście optymalizatorem usług powłączałem windows update itd.

Na pewno masz licencję na IoT?

srom-otnik likes this