Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy istnieje jakiś zewnętrzny program typu wzmacniacz dzwięku, poprawy jakości dźwięku i głośności. Chciałbym jakoś zwiększyć głośność na słuchawkach podpiętych pod pada, bo to co standardowo oferuje konsola ps4 jest po prostu za ciche w grach.  Jakby ktoś mógł doradzić w tej dziedzinie to będę bardzo wdzięczny. 

Posted

Co pierwsze przyszło mi na myśl karta dźwiękowa zewntętrzna na USB, niestety nie wiem czy takiego typu rozwiązanie przejdzie w konsoli np. coś takiego (nie koniecznie ten sam model): 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Leciwa już ta konsola jest wątpię żeby taka zewnętrza karta dźwiękowa była kompatybilna z nią. Zastanawia mnie czy inwestować w oryginalne słuchawki bezprzewodowe od sony żeby je sparować z konsolą, bo tylko takie niby tak konsola obsługuję i czy to poprawi nieco głośność dźwięku czy raczej będzie tak samo jak z tymi co aktualnie mam podpięte pod pada.

Posted
Godzinę temu, dudus2072 napisał(a):

Leciwa już ta konsola jest wątpię żeby taka zewnętrza karta dźwiękowa była kompatybilna z nią. Zastanawia mnie czy inwestować w oryginalne słuchawki bezprzewodowe od sony żeby je sparować z konsolą, bo tylko takie niby tak konsola obsługuję i czy to poprawi nieco głośność dźwięku czy raczej będzie tak samo jak z tymi co aktualnie mam podpięte pod pada.

Masz więcej szczegółów i możliwości może wpadnie Ci coś do gustu.

Podłączenie słuchawek do pada PS4 czasami rzeczywiście może powodować problemy z głośnością. Na szczęście istnieją sposoby na poprawę głośności i jakości dźwięku, nawet w takiej konfiguracji. Oto kilka rozwiązań, które możesz rozważyć:

1. Zewnętrzne wzmacniacze słuchawkowe

To najbardziej efektywne rozwiązanie, które pozwala znacząco zwiększyć głośność i poprawić jakość dźwięku:

• Przykłady wzmacniaczy:
    • FiiO A1 – kompaktowy i przenośny wzmacniacz, który podłączysz między padem a słuchawkami.
    • EarStudio ES100 MK2 – nie tylko wzmacniacz, ale także odbiornik Bluetooth z opcją regulacji EQ.
    • Creative Sound Blaster G3 – wzmacniacz i karta dźwiękowa USB w jednym, stworzony z myślą o konsolach, w tym PS4.
  • Jak podłączyć wzmacniacz?
    1. Podłącz wzmacniacz do pada PS4 (port jack 3,5 mm).
    2. Podłącz słuchawki do wzmacniacza.

Wzmacniacz zwiększy poziom sygnału i zapewni lepszą dynamikę dźwięku.

2. Zmiana ustawień dźwięku na PS4

Choć PS4 nie oferuje zaawansowanych funkcji poprawy dźwięku, możesz sprawdzić, czy problem nie leży w ustawieniach:

1. Wejdź w ustawienia konsoli:
    • Ustawienia → Urządzenia → Urządzenia audio.
  2. Zwiększ głośność wyjścia na słuchawki.
    • Wybierz „Wszystkie dźwięki” jako źródło dźwięku na słuchawki.
  3. Balans dźwięku:
    • Upewnij się, że głośność w grach nie jest ustawiona na niski poziom (ustawienia gry).

3. Equalizery i aplikacje DSP (cyfrowa obróbka dźwięku)

Niektóre urządzenia zewnętrzne oferują funkcje poprawy jakości dźwięku poprzez cyfrową obróbkę:

• Creative Sound Blaster Play! 4 – niewielki DAC/AMP z equalizerem i funkcją „Smart Volume”, która automatycznie podbija ciche dźwięki.
  • Astro MixAmp Pro TR – dedykowany dla konsol, pozwala na konfigurację balansu dźwięku i głośności.

4. Słuchawki o niższej impedancji

Jeśli nie chcesz inwestować w sprzęt zewnętrzny, możesz rozważyć użycie słuchawek z niską impedancją (np. 32 Ohm). Takie modele są łatwiejsze do napędzenia i będą głośniejsze przy podłączeniu do pada.

• Przykłady słuchawek:
    • HyperX Cloud II
    • SteelSeries Arctis 1
    • Sony MDR-7506

5. Adaptery USB/DAC dla konsoli PS4

Zamiast korzystać z gniazda w padzie, możesz podłączyć słuchawki do adaptera USB:

• Przykłady:
    • Sharkoon DAC Pro S – prosty w użyciu adapter, który poprawia jakość dźwięku.
    • AudioQuest DragonFly Black – bardziej zaawansowany DAC o świetnej jakości dźwięku.

Podłącz adapter USB bezpośrednio do konsoli, a następnie podłącz słuchawki.

6. Użycie aplikacji lub urządzeń z funkcją kompresji dźwięku

Niektóre urządzenia umożliwiają lepsze słyszenie cichych dźwięków w grach:

• Astro MixAmp Pro TR (wspomniany wcześniej) ma funkcję „Dynamic Range Compression”, która podbija ciche dźwięki.

Podsumowanie

Najlepsze rozwiązanie zależy od Twojego budżetu i oczekiwań:

• Niski budżet: Rozważ zewnętrzny wzmacniacz, np. FiiO A1, lub zakup słuchawek z niską impedancją.
  • Średni budżet: Wybierz Creative Sound Blaster G3 lub Sharkoon DAC Pro S.
  • Zaawansowane rozwiązanie: Postaw na Astro MixAmp Pro TR lub AudioQuest DragonFly Black.
Posted

Kupiłem wczoraj słuchawki HyperX dedykowane dla ps4 różnica jest. Teraz słychać głos w grach nieco lepiej niż we zwykłych słuchawkach z najniższej półki. Szkoda że w ps4 nie ma tak jak w laptopach że aż musisz momentami wyciszać natężenie głośności bo jest po prostu za głośno na słuchawkach, ale i tak już jest lepiej niż było poprzednio na słuchawkach za 25 złotych haha