manianaa Posted January 8 Report Posted January 8 Witam, od wczoraj mam zaistalowany win 10 21H2 [2109] 19044.1826). O ile pamiętam wybrałem wersję Pro N, bo wyczytałem, że nie ma tam Windows Media Playera, który nigdy do niczego nie był mi potrzebny. Wszystko działa jak należy. Pól dnia używałem do przeglądania stron egde (ver. 131.0.2903.112 - była już zainstalowana), zero problemów. Postanowiłem zainstalować firefoxa, bo lata przyzwyczajeń robią swoje. Wersja oficjalna 134.0 ze strony mozilli. I w firefoxie natrafiłem na problem: video się uruchamia normalnie a dźwięku brak. Ta sama strona w edge: wszystko ok. Przykładowa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] z krótkim filmikiem. Gdy ściągnę ten film na dysk (zapisz wideo jako) i odpalę to jest i obraz i dźwięk Na Twitchu w egde wszystko działa a w firefoxie mam komunikat: Ten film jest niedostępny lub nie jest obsługiwany w tej przeglądarce. (Błąd #4000) Na youtube o dziwo wszystko działa poprawnie w obu przeglądarkach. W mikserze oczywiście firefox NIE jest wyciszony. Ustawienia firefoxa domyślne. Zmiana Ustawienia-> Prywatność i bezp -> Uprawnienia -> Automatyczne odtwarzanie -> Zezwalanie na dźwięk i wideo nic nie daje Temat stąd (Pliki dźwiękowe lub wideo nie są odtwarzane | Pomoc dla programu Firefox) czytałem i nie wiem czy mam instalować jakieś kodeki specjalnie dla firefoxa. Na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] HTML5 Video Test Page | Tek Eye w firefoxie słyszę dźwięk jedynie w punkcie 2: HTML5 WebM Video Test. W edge słyszę we wszystkich 8 punktach.. Zanim zacznę coś niepotrzebnie ściągać i instalować, może ktoś podpowie, jak się z tym uporać. Z góry dzięki. Quote
Napromieniowany Posted January 8 Report Posted January 8 W wersjach Windows 10 Pro N i Home N brak domyślnie zainstalowanych składników multimedialnych, takich jak kodeki i Windows Media Foundation, co może powodować problemy z odtwarzaniem dźwięku i wideo w przeglądarkach, szczególnie w Firefoxie. Oto kroki, które mogą pomóc rozwiązać problem: 1. Zainstaluj Media Feature Pack dla wersji N Media Feature Pack dodaje brakujące komponenty multimedialne: Otwórz Ustawienia: Naciśnij Win + I, a następnie przejdź do Aplikacje > Aplikacje i funkcje > Funkcje opcjonalne. Kliknij Dodaj funkcję. Wyszukaj Media Feature Pack w polu wyszukiwania. Zainstaluj funkcję i zrestartuj komputer. Jeśli nie możesz znaleźć Media Feature Pack w ustawieniach, możesz go pobrać ręcznie ze strony Microsoftu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. Sprawdź ustawienia w Firefoxie Po zainstalowaniu Media Feature Pack sprawdź ustawienia Firefoxa: W pasku adresu wpisz: about:config Zaakceptuj ostrzeżenie. Wyszukaj poniższe klucze i upewnij się, że są ustawione na true: media.windows-media-foundation.enabled media.ffvpx.enabled 3. Zainstaluj brakujące kodeki Jeśli problem nadal występuje, możesz zainstalować pakiet kodeków, np. K-Lite Codec Pack: Pobierz i zainstaluj z oficjalnej strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Wybierz wersję Standard lub Full podczas instalacji. 4. Zaktualizuj sterowniki audio Upewnij się, że sterowniki audio są aktualne: Otwórz Menedżer urządzeń: Naciśnij Win + X i wybierz Menedżer urządzeń. Rozwiń sekcję Kontrolery dźwięku, wideo i gier. Kliknij prawym przyciskiem na urządzenie audio (np. Realtek) i wybierz Aktualizuj sterownik. 5. Wyłącz sprzętowe dekodowanie wideo w Firefoxie Sprzętowe dekodowanie może czasem powodować problemy: W Firefoxie otwórz Opcje > Ogólne > Wydajność. Odznacz Używaj zalecanych ustawień wydajności. Odznacz Używaj przyspieszenia sprzętowego, jeśli jest dostępne. Zrestartuj przeglądarkę. 6. Alternatywnie: Przetestuj inne wersje Firefoxa Jeśli problem nadal się utrzymuje, możesz spróbować zainstalować: Firefox ESR (Extended Support Release): bardziej stabilna wersja. Lub przejść na Beta lub Nightly, jeśli chcesz sprawdzić, czy problem został już rozwiązany w nowszych wersjach. Quote
Recommended Posts