Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam problem z instalacją Windowsa 10 z pendrive.

Próbowałem różnych obrazów systemu i zawsze to samo.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dodam że pendriva robię za pomocą aplikacji na Androidzie EthDroid i Flasher.

Nie mam dostępnego kompa żeby zrobić w inny sposób instalke na pendrive.

Niby pendrive się robi i komp z niego bootuje ale po drodze wychodzi komunikat "Brak wymaganego..."

Posted

A partycja jaka ?  Gpt ? Czy MBR bo tu może tkwić problem 😁

W sensie obraz zgrywasz na pena i tworzysz go na taką tablicę partycji jaką masz dysk na który ma być system .

Dysk masz w gpt to i obraz na taką masz zrobić .

Jak masz dysk  w MBR a obraz wypalisz na gpt to będziesz miał takie kwiatki 😀

Posted
  • Sprawdź czy masz plik install.esd albo install.wim w folderze sources [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w

Sprawdź czy masz plik install.esd albo install.wim w folderze sources.

Posted

Nie mam jak sprawdzić jakie pliki są na pendrive z instalka bo telefon nie widzi a do inne6kompa nie mam dostępu.

Dodałem mu przy instalacji na innym pendrive sterowniki od płyty i dostaję taki komunikat.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Pendrive z instalatorem wpięty pod usb 2.0 czy 3.0?

Wydaje mi się że kiedyś miałem podobny problem związany ze sterownikami przy instalacji.

Przepiąłem pendrive pod 2.0 i było po problemie.

Posted

A co ma do rzeczy, czy tryb UEFI czy CSM? Dysk i tak powinno zobaczyć na tym etapie, dopiero później by wywaliło ewentualnie komunikat, że jest zła partycja. Poza tym nie wiadomo nawet, na jakim sprzęcie i na jakim dysku (SATA czy NVMe) próbuje instalować windę, to se możecie wróżyć dalej. Tu to co drugi taki temat, że przez pierwsze 20 postów trzeba ciągnąć autora za język, dramat.

wbak1102 likes this
Posted

Pendrive podpięty pod USB 2

Ustawienia na UEFI

Dysk widoczny w biosie.

Dysk SSD SATA3

Płyta główna Gigabyte H310M H

Próbowałem już instalować win 8, win 10, win 11 i ciągle ten sam problem.

Sterowniki SATA/AHCI ze strony producenta płyty dodawałem i też nie pomaga.

Prędzej miałem na podobnym dysku Windowsa 10 i potem 11 wszystko hulało.

Pozbyłem się tamtego dysku. Teraz mam nowy i nie idzie zainstalować ☹️

Mam prośbę.

Ktoś chętny do wypalenia mi płyty z oryginalnym Windowsem 10 z strony Microsoftu.

Zapłacę za przesyłkę i płytę.

Nie mam dostępu do innego kompa bo bym sam sobie wypalił.

Posted

Człowieku, ty żyjesz w jakimś Matrixie czy co? Wypalić ci płytę i wysłać? To ty nie masz znajomych, kolegów, sąsiadów, rodziny, kogokolwiek, kto ma PC/lapka by ci mógł pomóc? Zresztą jak próbowałeś tyle windowsów instalować i masz nadal problem, to lepiej sprawdź ten dysk, bo to ewidentnie z nim jest coś nie tak. Odpal sobie CMD spod instalki (chyba SHIFT+F10), odpal DiskPart i zobacz, co ci pokaże. Jak będzie dysk na liście, to go wyzeruj poleceniem Clean.

zen888 likes this
Posted

Zgraj windę Rufusem sprawdź czy dysk jest w gpt czy MBR i tak też ma być zrobiony pendrive . Tak miałem że dysk miał styl partycji w MBR a pendrive'a stworzyłem w gpt i ten sam komunikat był co ty masz, dopiero zmiana stylu partycji na gpt ma dysku i w rufusie (domyślnie tworzy w gpt) podziałało .

Posted
1 godzinę temu, dawid1346 napisał(a):

Dysk SSD SATA3

Płyta główna Gigabyte H310M H

Windows 10 22H2 posiada wbudowane sterowniki chipsetu Intel seria 400 (może nawet 500) więc H310M nie stanowi żadnego problemu - z automatu system powinien bezproblemowo się zainstalować nie prosząc o jakieś inne dodatkowe. Jeśli tak się nie dzieje to możliwe są 2 przyczyny:

1) Pendrive został zrobiony dla bootowania w trybie BIOS - w ustawieniach BIOSU trzeba znaleźć opcję CSM Support i ustawić Enabled (Enables UEFI CSM - może też tak się nazywać).

2) Dysk SATA jest uszkodzony i instalator Windowsa go nie widzi - sprawdź czy ten dysk jest widziany w BIOSie. (dysk jest pewny? nowy? ze sklepu?)

Posted

Pendrive robiłem w GPT i MBR w obu opcjach nie działa.

Teraz zainstalowałem sobie Linuxa.

Z poziomu Linuxa idzie zainstalować Windowsa ?

Pewnie nie ale chyba mogę wypalić płytę.

Może jest tu linuksiarz i podpowie jaki program do tego.