Jump to content

Komputer uruchamia się ale nie daje obrazu.

Recommended Posts

Posted

Cześć, bebechy następujące:
Płyta główna: GA970-DS3 Rev 1.0
Grafika: GTX 1660 Gigabyte
Procesor: AMD FX-8350
RAM: 16gb DDR3 1600Mhz Patriot Viper
Zasilacz: 700W Chieftec

Komputer wyłączył się podczas użytkowania, można powiedzieć że nastąpił crash bo w słuchawkach słyszałem tylko zapętlony dźwięk gdy takowy nastąpił. Czasem już się to zdarzało i po resecie się uruchamiał.
Dzisiaj znowu zcrashowało, komputer włączył się lecz nie daje obrazu na monitorze.
Wszystkie wentylatory od grafiki, zasilania i chłodzenia procesora chodzą bez zmian, resetowałem już bios, wyjąłem wszystkie komponenty razem z dyskami etc.
Po rozkręceniu i złożeniu go na nowo dalej brak efektów, czego może dotyczyć ten problem?

Posted

Pierwszy podejrzany - zasilacz. Drugi - ram. Ramy łatwo sprawdzić, jak masz 2 albo 4 sztuki, to pojedynczo testować w różnych slotach. Ale że płyta to Gigaszrot, to ona też podejrzana :E

Posted

jaki dysk? moje podejrzenia ida w kierunku dysku lub uszkodzenie plikow windowsa.

moglbys opisac bardziej szczegolowo co sie dzieje?  bo napisanie ze nie ma obrazu jest zbyt ogolnikowe. do ktorego momentu komputer zdazy sie uruchomic? jakies loga zdazą się pokazac? rozumiem ze monitor dziala tylko ekran jest czarny czy zle mowie? czy komputer wydaje jakies nietypowe dzwieki?

jesli masz mozliwosc wgraj na pena [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dysk rozruchowy z wieloma programami diagnostycznymi, tylko ostroznie bo sa tam zaawansowane programy, wlacz sobie tam opere i googluj zanim skorzystasz z jakiegos programu.

powodzenia

Posted
10 godzin temu, mooner napisał(a):

moje podejrzenia ida w kierunku dysku lub uszkodzenie plikow windowsa

No i to jest też dobry trop, jeśli chodzi o crash'e systemu, tylko z drugiej strony co to ma do całkowitego braku obrazu? Jakby co to dla kolegi z forum zrobiłem ostatnio mega okrojonego Strelca, ma tylko 512GB, więc dla sprawdzenia kompa nie musiałbyś ściągać całego oryginalnego ISO. Jakby co tu masz temat i link -

Posted

tryb awaryjny sie uruchamia? musisz osobom z forum bardziej "pomoc" i opisac wiecej szczegolow, bo inaczej bedziesz uzyskiwal bardzo ogolne strzaly, no i czy da rade abys mogl jakiekolwiek dyski rozruchowe na pena wrzucic, chociaz u kolegi. jesli nie strelec to moze jakis dysk rozruchowy z automatyczna diagnostyka wszystkich podzespolow. moze jeszcze jedno pytanie, co jako ostatnie robiles na kompie przed awaria, czy dzialy sie jakies procesy w tle np skanowanie?

Posted
22 minuty temu, mooner napisał(a):

tryb awaryjny sie uruchamia?

A jak w niego wejść, jak nie ma obrazu na monitorze? Sam wpierw dokładnie przeczytaj co autor napisał, a potem dawaj rady.

Posted

Brak obrazu to może być akurat wszystko. Ram, płyta, procek, grafika, zasilacz mniej, ale nigdy nie wiadomo. Bez podmianki poszczególnych części nic się nie zdziała. Dysk i system nic tu nie ma do rzeczy.