Jump to content

jak zmniejszszyc miejsce vhd

Recommended Posts

Posted
7 godzin temu, stens napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Plik VMDK to jest dysk od VMWare Workstation i M$ Hyper-V nie poradzi sobie z czymś takim.

Posted

Tak teraz kminie i chyba autor nie do końca dokładnie opisał co chce osiągnąć. Czy chce zmniejszyć wielkość dysku VHD(x) dostępną, czy chce odchudzić plik dysku (bo rozmiar przydzielany jest dynamicznie). Choć to drugie jest ulotne jak wyczyszczenie tempa w systemie. I tak, na to drugie to co piszecie jest jak najbardziej prawidłowym rozwiązaniem. Defragmentacji nie trzeba specjalnie robić. I to całe kompaktowanie, czyli uwalnianie nieużywanego faktycznie miejsca można włączyć by robiło się automatycznie przy zamykaniu VM.

Posted
2 godziny temu, BartAcid napisał(a):

Defragmentacji nie trzeba specjalnie robić....

No właśnie, że trzeba bo to nie jest ta zwykła (klasyczna) defragmentacja ale raczej przeniesienie plików na początek dysku wirtualnego aby możliwe było skompaktowanie - zmniejszenie zajmowanego rozmiaru (dotyczy wyłącznie dysków o dynamicznym rozmiarze). Bez tego możemy nic nie odzyskać.  Wiem co mówię/piszę bo robiłem to wielokrotnie jeśli chciałem przenieść dysk (maszynę) wirtualny (ą) do archiwum.

Posted

W sumie nie robiłem nigdy jakoś porównań, ale postaram się pamiętać i zobaczę czy jest różnica.

Może nawet od razu bo mam kilka VM które sa na użytku codziennym niemal.

No i klops. Przy tworzeniu dałem że to dysk NVME i teraz opcja optymalizacji jest niedostępna bo w systemie jest wyświetlany dysk półprzewodnikowy więc defragmentacja na takowym jest wykastrowana.

Posted
12 godzin temu, BartAcid napisał(a):

No i klops. Przy tworzeniu dałem że to dysk NVME i teraz opcja optymalizacji jest niedostępna bo w systemie jest wyświetlany dysk półprzewodnikowy więc defragmentacja na takowym jest wykastrowana.

Szanowny kolego, mu tutaj piszemy o dyskach wirtualnych a nie rzeczywistych, półprzewodnikowych (NVMe, SSD) i takowych oczywiście, że nie powinno się defragmentować natywnie. Wyjątek stanowi dysk wirtualny postawiony na dysku półprzewodnikowym. Taką quasi-defragmentację wykonuje się w programie do wirtualizacji (na pierwszym obrazku zrzut z VMWare Workstation) i jest bardzo szybka - dysk 100 GB ok 1 min. - a później kompresję.

Posted

Czekaj czekaj, to w końcu defragmentacja (kompaktowanie) w samym oprogramowaniu do wirtualizacji, czy najpierw defragmentacja w systemie gościa i potem kompaktowanie?

Weź się zdecyduj bo już się gubię.

I niby skąd system gościa "myśli" na jakim dysku jest postawiony?

Na kontrolerze SCSI też mi nie chce zrobić defragmentacji w systemie gościa. Przynajmniej VMW tak ma.

I uwierz, nieco wiem o dyskach fizycznych i wirtualnych i o tym co napisałem.

Defragmentacja pod systemem gościa możliwa jest gdy dysk został wybrany na kontrolerze SATA i bez opcji NVME.

Posted

Defragmentację i kompaktowanie robimy z poziomu programu do wirtualizacji - system gościa ma być wyłączony. Cały czas mówimy o VMWare - tak jak na pierwszym obrazku. W innych programach do wirtualizacji może być trochę inaczej.