racuch8 Posted December 19, 2024 Report Posted December 19, 2024 Witam, mam poczciwego Lenovo, z W10 od tygodnia nie moge go odpalic. Wywala mi monit na niebieskim tle : Default Boot Device Missing or Boot Failed, insert recovery media and hit any key Przestawislem w Bios Uefi na Legacy itp, i nie bangla, ktoś coś pomoże? Quote
FILAGOL Posted December 19, 2024 Report Posted December 19, 2024 (edited) Siema @racuch8 1. Czy, Bios Widzi Dysk HDD/SSD ? 2. Czy, Bios został ustawiony do ustawień fabrycznych ? 3. Czy, dysk jest sprawny ? 4. Czy, system był instalowany na nowo ? 5. Czy, gniazdo podłączenia dysku nie jest uszkodzone ? 6. Czy, wcześniej występowały podobne problemy ? 7. Czy, bateria systemowa nie jest rozładowana ? 8. Od kiedy i w jakich okolicznościach pokazał się powyższy komunikat ? 9. Czy, System był aktualny w tym sterowniki ? 10. Jaki, był pierwotnie system operacyjny Windows 8/8.1/11 ? Pozdrawiam Edited December 19, 2024 by FILAGOL Dodatkowe pytania BartAcid and racuch8 like this Quote
racuch8 Posted December 19, 2024 Author Report Posted December 19, 2024 4 godziny temu, FILAGOL napisał(a): Siema @racuch8 1. Czy, Bios Widzi Dysk HDD/SSD ? 2. Czy, Bios został ustawiony do ustawień fabrycznych ? 3. Czy, dysk jest sprawny ? 4. Czy, system był instalowany na nowo ? 5. Czy, gniazdo podłączenia dysku nie jest uszkodzone ? 6. Czy, wcześniej występowały podobne problemy ? 7. Czy, bateria systemowa nie jest rozładowana ? 8. Od kiedy i w jakich okolicznościach pokazał się powyższy komunikat ? 9. Czy, System był aktualny w tym sterowniki ? 10. Jaki, był pierwotnie system operacyjny Windows 8/8.1/11 ? Pozdrawiam Hej, czaje że nie napisałem tego Dzięki za odzew. A wiec tak, Bios widzi oba dyski hdd isd. Bios zostal przywrócony do default . Dysk jest sprawny. System mam na nim z 4 lata. Gniazdo dysku moim zdaniem jest ok, Nigdy nie bylo takich problemów. Czy bateria systemowa nie jest rozladowana? Nie wiem. System byl aktualny w stery. Lapek kupiony jakies 9 lat temu w xkomie bez systemu, mial zawsze W10. Kilka dni temu podczas odpalenia go wywalilo taki komunikat i kapota. Zanim zrobie format chcialbym zgrac rzeczy z dysku. Jest jakaś szansa? Quote
wislak00 Posted December 19, 2024 Report Posted December 19, 2024 39 minut temu, racuch8 napisał(a): Hej, czaje że nie napisałem tego Dzięki za odzew. A wiec tak, Bios widzi oba dyski hdd isd. Bios zostal przywrócony do default . Dysk jest sprawny. System mam na nim z 4 lata. Gniazdo dysku moim zdaniem jest ok, Nigdy nie bylo takich problemów. Czy bateria systemowa nie jest rozladowana? Nie wiem. System byl aktualny w stery. Lapek kupiony jakies 9 lat temu w xkomie bez systemu, mial zawsze W10. Kilka dni temu podczas odpalenia go wywalilo taki komunikat i kapota. Zanim zrobie format chcialbym zgrac rzeczy z dysku. Jest jakaś szansa? Aby mieć dostęp do swoich plików to przygotuj sobie pendrive np. programem Ventoy ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wrzuć na niego iso z Windows Live, np. ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Odpalasz tak samo jak przy robieniu formata z pendrive'a. racuch8 likes this Quote
racuch8 Posted December 20, 2024 Author Report Posted December 20, 2024 Dzięki spróbuję! wislak00 likes this Quote
FILAGOL Posted December 20, 2024 Report Posted December 20, 2024 Siema @racuch8 Bateria systemowa 3V podtrzymuje ustawienia biosu po, 9 latach ma prawo się rozładować, Proszę Wymień baterię systemową na nową [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jeżeli Masz inny pc, to Wymontuj dysk na, którym Masz dane i przejściówką, Podłącz go do innego pc i Zgraj dane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przydatny gadżet, na przyszłość Pozdrawiam racuch8 likes this Quote
racuch8 Posted December 21, 2024 Author Report Posted December 21, 2024 17 godzin temu, FILAGOL napisał(a): Siema @racuch8 Bateria systemowa 3V podtrzymuje ustawienia biosu po, 9 latach ma prawo się rozładować, Proszę Wymień baterię systemową na nową [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jeżeli Masz inny pc, to Wymontuj dysk na, którym Masz dane i przejściówką, Podłącz go do innego pc i Zgraj dane [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przydatny gadżet, na przyszłość Pozdrawiam Dzęiki za rady, tak zrobię, kuopię nową bateryjkę. Quote
Recommended Posts