Jump to content

Recommended Posts

Posted

!!!Przeczytaj zanim pobierzesz ISO!!!

!!!OSTRZEŻENIE!!!

Po zBOOT'owaniu, instalka OD RAZU FORMATUJE DYSK i tworzy partycje. Ma to na celu utworzenie jak
najmniejszej liczby partycji o jak najmnejszym rozmiarze. EFI tworzy dwie partycje - efi 128mb i
reszte przeznacza na system. MBR tworzy mbr 64mb, reszta dysku na system.
 !!!ZOSTAŁEŚ OSTRZEŻONY!!!

efi - dla UEFI / EFI / GPT / nowoczesne sprzęty - np. Twój gamingowy PC

mbr - dla BIOS / LEGACY / MBR /  starsze sprzęty - np. stary laptop z core2duo

Opis:
Windows 10 w wersji LTSC 2021 x64 (dokładny build 19044.1288) pocięty do GRANIC używalności.
Wycięcie każdego kolejnego elementu spowoduje nie działanie systemu - włączy się ale np. nie będą działały
apki UWP tj. Ustawienia, nocne podświetlenie, podgląd: zegara, sieci, głośnoći etc...
Wycięte dosłownie WSZYSTKO. Z najważniejszych rzeczy to Update, Defender i drukowanie reszty nie chcę mi się wymieniać.

System nie nadaje się do prac biurowych. Prawdopodobnie nie odpali M$ OFFICE, ale nie sprawdzałem.

Z racji tego że jest to MAKSYMALNIE odchudzona wersja, odradzam używania jej jako główny system
lub używania przez mniej doświadcznonych użytkowników. System domyślnie uaktywnia i używa konto
administratora. Nie przewiduje tworzenia dodatkowych kont użytkowników - jeśli Ci to przeszkadza
nie używaj tego systemu. Sterowniki nie ruszane. System robiony przeze mnie i pode mnie.
Włącza się i odpala to, co oczekuje żeby odpalał. Poniżej krótka lista co zostało przetestowane i działa.

SSH; Telnet; PowerShell; apki UWP wspomniane wyżej; Firefox ESR; ADB; Notepad++;
qBittorrent qt6; NTLite; VMware Workstation Player; HxD Editor; VCDS lite; Delphi 2016;
rozmatie programy do flashowania telefonów np. Odin, Emma; PS3 Tools. I coś tam jeszcze
pewnie testowałem o czym już nie pamiętam.

Zintegrowany .NET Framework 3.5.

Dodatkowo załączam preset z NTLite jaby ktoś chciał dokładnie sprawdzić co zostało zrobione.

Jeśli nie działa Ci program XYZ - napisz w komentarzu ku pszestrodze innym, ale nie oczekuj "naprawy" systemu.
Jeśli system nie spełnia Twoich oczekiwań - nie używaj go! Jest dużo innych modów od innych twórców do przetestowania!

Link:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

FILAGOL and JanKo66 like this
Posted

Wooow...cóż za nostalgiczna tapeta...aj to były czasy 🫠 

Po zbootowaniu rzeczywiście fullautomat, nie zdąży człowiek mrugnąć, a system gotowy do pracy :D 

Na vbox jak chce ktoś przetestować, to nie radzę instalować dodatków (guest add.), bo po resecie system wykrzacza się, bluescr.

Posted

Załadowałem wersję mbr na pacjenta z core2duo t9600, 4gb ram, ssd i powiem Wam, że jak dla mnie ten system chodzi jak burza 🤯

Po zainstalowaniu kilku aplikacji (wszystkie, które widać na pulpicie działają, na czele z av), paru restartach, mogę stwierdzić, że ten mod świetnie się nadaje do przeglądania internetu i multimedialnych zastosowań. Nie wiem jak z grami, bo ten sprzęt nie nadaje się już do grania, chyba że w sapera. W tej chwili w tle instaluje się office 2007 i wygląda na to, że...działa :D

Oprócz, do tej pory, jednego wysypania się explorera (jak wysypie się znowu to wrzucę scr z komunikatem) i kilku innych apek (ale to już może być wina pacjenta)...co można powiedzieć, zobaczcie osiągi podczas pracy i po uruchomieniu 💁‍♂️ ...oczywiście po zastosowaniu optymalizacji z pulpitu. A pliczek BlessedOS_Settings z głównego folderu co on ma za zadanie? Fajnie jakby twórca to opisał, bo tych wpisów do rejestru jest znaczna ilość. Skrypt optymalizatora przynajmniej podczas wykonywania operacji pokazuje w oknie terminala co robi w danym momencie, ale opis na forum też by się przydał. Zrobiłeś system pod siebie - super, ale skoro go udostępniasz innym, to już nie tylko dla siebie, więc myślę, że rzetelny opis tych dodatków by się przydał ;)

A ogólnie rzecz biorąc autor odjebał niezłego kastrata :D  gratki! 🤝

Posted

BlessedOS_Settings tworzy się po uruchomieniu optymalizacji i można go potem usunąć. Szczerze to już nie pamiętam co dokładnie robi skrypt xD dawno do niego nie zaglądałem. Notatnikiem można kod podejrzeć. To mój stary preset jeszcze z poprzednich moich modyfikacji. Z tego co pamiętam to skrypt wyłącza rzeczy których usunąć nie można, wyłącza animacje, stosuje motyw systemu i inne jeszcze jakieś mało istotne pierdoły robi. U mnie też śmiga na core2duo w laptopie do diagnostyki samochodowej. Miło słyszeć że innym też ładnie zapie*dala.

boniek likes this
Posted

Jakby to kogoś interesowało to LoL jednak działa tylko nie można wyłączać "Podpisu Cyfrowego Sterowników" (Driver Signature Enforcement) bo inaczej vanguard się spłacze i bedzię rzucał errorami.

SirGon likes this