Jump to content

Windows 11 PL 24H2 IoT Enterprise LTSC [2024.11-NiKKA]

Recommended Posts

Posted

Doczekałem się ulubionego moddera NiKKA, dziękuję za wstawkę. Od kilku dni pracuje na niej i zauważyłem póki co jedną sprawę - nie wiem czy to błąd systemu czy inny.  Sklepu nie instalowałem a włączając battlenet w trakcie grania wyskakuje coś takiego "Będziesz potrzebował nowej aplikacji, aby otworzyć ten link typu ms-gamingoverlay".

Można to wyłączyć czy tak będzie bo jest to jakiś efekt uboczny tej wersji ?

Oraz zauważyłem w wywalać zaczęło mnie z gry Half Life uruchamianej poprzez Steam - błąd NET SendPacket ERROR: WSAENETUNREACH

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
W dniu 21.01.2025 o 23:05, Dj_Majster napisał(a):

Oraz zauważyłem w wywalać zaczęło mnie z gry Half Life uruchamianej poprzez Steam - błąd NET SendPacket ERROR: WSAENETUNREACH

Głównym podejrzanym może być Harmonogram pakietów QoS - odznacz ptaszka i restart.

Posted
12 minut temu, adi997 napisał(a):

Czy klucz box od Win10 Pro będzie działał z tą wersją? Próbowałem aktywować laptopa z cyfrową licencją OEM Win10 i nie udało się :( 

Nie będzie pasował. Na poprzedniej stronie tematu masz opisane jak możesz aktywować.

Posted

Czy wersja  IoT Enterprise LTSC nadaje się do gier? Nie znam się, a chciałbym zasięgnąć opinii bo pierwszy post na tej stronie  (od użytkownika Dj_Majster) zasiał we mnie wątpliwości.

Bardzo mi się podoba, że ten system nie ma bloatware, ale ja przede wszystkim jestem graczem i na komputerze gram, czy to na Steamie czy Battle.net, także zanim przeinstaluje system chciałbym mieć pewność, że to system który nie ma problemów z grami.

Jak to w końcu jest? Lepiej trzymać się standardowych wydań typu Windows Pro 24H2 jeśli gram czy IoT LTSC powinno tak samo działać z grami jak inne wydania Windows 11?

Posted
W dniu 21.01.2025 o 23:05, Dj_Majster napisał(a):

Będziesz potrzebował nowej aplikacji, aby otworzyć ten link typu ms-gamingoverlay

zainstaluj sklep przez komendę
wsreset -i
zainstaluj aplikację xbox ze sklepu

w aplikacji xbox zainstaluj wszystkie zależności

Posted
W dniu 23.01.2025 o 10:08, zen888 napisał(a):

Głównym podejrzanym może być Harmonogram pakietów QoS - odznacz ptaszka i restart.

Niestety nie pomogło.

W dniu 12.02.2025 o 05:53, manfredi napisał(a):

zainstaluj sklep przez komendę
wsreset -i
zainstaluj aplikację xbox ze sklepu

w aplikacji xbox zainstaluj wszystkie zależności

Pomógł sposób z rejestrem bez instalacji sklepu.

1. Wchodzimy w edytor rejestru do \HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\GameDVR 

2. Tworzymy plik (nowy > DWORD 32 bity) o nazwie AppCaptureEnabled (system szesnastkowy, dane wartości zero).

3. Restart kompa i wkurzające okienko nie powinno się wyświetlać.

manfredi and Kocurek like this
Posted

Witam, po instalacji  tego systemu, aktualizacjach windows update  po każdym restarcie laptopa po dłuższej chwili wyskakuje mi taki komunikat. Ma ktoś pomysł co jest przyczyną i jak się tego pozbyć.

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro.

image.jpeg.9ae8ec600d5f34f52b198b180be52693.jpeg

Posted
12 godzin temu, MaNiEk78 napisał(a):

Witam, po instalacji  tego systemu, aktualizacjach windows update  po każdym restarcie laptopa po dłuższej chwili wyskakuje mi taki komunikat. Ma ktoś pomysł co jest przyczyną i jak się tego pozbyć.

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro.

Ja osobiście korzystam z tej wersji i nie spotkałem się z tym błędem, który dotyczy nieprawidłowo zaktualizowanego składnika NetFramework.

Czy próbowałeś podjąć jakieś kroki w tym kierunku aby to naprawić ?

Czy aktualizowałeś sterowniki TYLKO przez WU czy używałeś jakiegoś wspomagacza (programu) do aktualizacji sterów?

Pokaż cały log a nie tylko wycinek.

Posted

Ja mam problem z instalacją na ThinkPad, jest błąd z tym ISO, na oryginalnej angielskiej wersji nie ma problemu. Ktoś wie co może pomóc? Niestety w BIOS jest klucz do Windows 11 Home i pewnie go widzi i nie przepuszcza, tylko dlaczego angielska wersja pozwala przejść dalej i wybrać nie mam klucza produktu?

Co ciekawe sources / EI.CFG w oryginalnym obrazie nie występuje, a jak podmieniam na własne wersje zgodnie z poleceniem z neta, to nic się nie zmienia i cały czas ten błąd.

Edit:

Dobra, rozwiązałem problem poprzez instalację zwykłej polskiej wersji Windows 11 Enterprise LTSC i wklepałem po zainstalowaniu klucz z wersji IoT Enterprise LTSC.

Ładnie i szybko zmieniło się tak jak powinno. Celowo chciałem od początku instalować wersję polską, bo po spolszczeniu były często i tak angielskie wstawki z oryginalnego ISO tej wersji oficjalnej.

Posted

Czy dałoby radę utworzyć podobne iso jakie jest dostępne na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

Chodzi o to aby podczas instalacji systemu były od razu do wyboru te wersje: 

Windows 11 Enterprise LTSC 
Windows 11 Enterprise N LTSC
Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Windows 11 IoT Enterprise LTSC Subscription

Bo z tego co widzę,to aby mieć IoT Enterprise LTSC to jest kombinacja z podmianą klucza,a wersja od rg-adguard jest od razu dostępna bez tychże kombinacji i jest po polsku (po użyciu skryptu spolszczającego iso dostepnego na tej samej stronce co iso z systemem). 

Posted
5 minut temu, Sayidov napisał(a):

Pobierz ltsc, aktywuj kluczem ltsc iot i tyle, żadna kombinacja.

No jednak jest kombinacja bo muszę ręcznie klucz wklepywać i dopiero wtedy zmienia mi ze zwykłej na IoT,a mnie chodzi o to,by to było od razu dostępne w iso wesja IoT do zainstalowania a po instalacji tylko to:

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

I tyle. 

Capisci?

jarek1973 likes this
Posted

Nie pisz, że wpisujesz klucz skoro go nie masz. Jeśli dla Ciebie jest problemem wybrać w  MAS iot zamiast zwykłego ltsc to może sobie odpuść instalowanie windows. Po reinstalacji zwykłego ltsc i tak zostanie z autoamtu aktywowane jako ltsc iot mimo instalacji ltsc.

Posted
W dniu 2.03.2025 o 11:22, Sayidov napisał(a):

Nie pisz, że wpisujesz klucz skoro go nie masz. Jeśli dla Ciebie jest problemem wybrać w  MAS iot zamiast zwykłego ltsc to może sobie odpuść instalowanie windows. Po reinstalacji zwykłego ltsc i tak zostanie z autoamtu aktywowane jako ltsc iot mimo instalacji ltsc.

Pobrałem sobie poprostu od rg-adguard.

Spolszczyłem iso skryptem dostepnym na tej samej stronie z której pobrałem obraz.

W obrazie tym są 4 wersje:

Windows 11 IoT Enterprise LTSC Subscription .

Następnie skompresowałem pliki swm i swm2 do esd dzięki temu obraz zajmuje mniej miejsca.

Potem zainstalowałem wybraną wersję (IoT) i aktywowałem  tym:

Dla zainteresowanych udostępniam w załączniku link do iso Win11 IoT Enterprise LTSC PL 4in1

JanKo66 and manfredi like this
Posted
W dniu 3.03.2025 o 16:27, userek123 napisał(a):

Pobrałem sobie poprostu od rg-adguard.

Spolszczyłem iso skryptem dostepnym na tej samej stronie z której pobrałem obraz.

W obrazie tym są 4 wersje:

Windows 11 IoT Enterprise LTSC Subscription .

Następnie skompresowałem pliki swm i swm2 do esd dzięki temu obraz zajmuje mniej miejsca.

Potem zainstalowałem wybraną wersję (IoT) i aktywowałem  tym:

Dla zainteresowanych udostępniam w załączniku link do iso Win11 IoT Enterprise LTSC PL 4in1

Napracowałeś się. Czy nie lepiej było pobrać od @Mr.T:

albo:

🤔

Posted
8 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Napracowałeś się. Czy nie lepiej było pobrać od @Mr.T:

albo:

🤔

Hmmm... 🤔

No w sumie mogłem zrobić jak mówisz,ale czasem sam lubię się w to "pobawić" - a to aż tak bardzo wiele czasu nie zajęło by ten obraz przygotować.

Dobrze jest mieć takie wieloedycyjne iso tejże odmiany systemu,choć w sumie ja osobiście doszedłem do wniosku że jednak najlepszy jest poprostu IoT Enterprise LTSC.

Więc dzisiaj lub jutro wyodrebnie sobie tylko tę wersję,zintegruje najnowsze aktualizacje,skompresuje do esd i utworzę obraz.

Będzie to poprostu zaktualizowany Windows 11 IoT Enterprise LTSC PL.

Nie mam zamiaru nic z niego wycinać ani nic innego integrować czy modyfikować gdyż z doświadczenia wiem,że to czasami powoduje jakieś mniejsze lub większe problemy.

Jak już to najlepiej jest poprostu użyć pliku autounattend.xml np stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] który wprowadzi odpowiednie tweaki na poziomie instalacji.

Kocurek likes this
Posted
39 minut temu, michal1994 napisał(a):

i jescze pytanko jak z grami wygląda ?

Tak jak każdy Windows , nie jest tutaj nic wykastrowane testuje ten system już pół roku miód na moje serduszko , które krwawi na to co się wyprawia z ms.

Posted
W dniu 12.04.2025 o 18:25, michal1994 napisał(a):

i jescze pytanko jak z grami wygląda ?

22 godziny temu, nairda218 napisał(a):

Tak jak każdy Windows , nie jest tutaj nic wykastrowane testuje ten system już pół roku miód na moje serduszko , które krwawi na to co się wyprawia z ms.

Zanim cokolwiek powiem – ogromny szacunek dla NiKKA. Korzystałem z jego wydań przez lata - począwszy od wydań NiKKA systemu Windows XP.

W dniu 13.11.2024 o 20:22, NiKKA.Labs napisał(a):

Czekam za chwilę, czy ktoś zapyta, co tak łyso w tym sysie :)

Pośrednio odpowiedź na pytanie, czy Windows IoT LTSC nadaje się do gier zawarta jest w powyższym zdaniu.

Z mojego doświadczenia (szczególnie gdy system Windows ma służyć do gier) wynika, że systemy z linii Windows IoT LTSC, choć świetne, potrafią wymagać trochę ręcznego dłubania, aby były w pełni kompatybilne z grami. Brak sklepu `Microsoft Store` czy niektórych bibliotek może sprawiać problemy – u mnie np. gamepad Microsoft Elite 2 nawet po ręcznym dograniu sklepu `Microsoft Store` nie chciał współpracować:

Dlatego stworzyłem własne wydanie, oparte na Windows 11 IoT LTSC – z myślą zarówno o sobie, jak i społeczności Winclub.pl. System został zaprojektowany do codziennego użytku, ale ze szczególnym uwzględnieniem pełnej kompatybilności z grami.

W porównaniu do wydania A-Team, moje wydanie jest bardziej stonowane – nie modyfikowałem menu kontekstowego ani nie dodawałem aplikacji firm trzecich do `Panelu sterowania`. Chciałem, by system pozostał jak najbliższy oryginałowi, przy jednoczesnym zachowaniu wygody.

Przy jego tworzeniu mogłem liczyć na wsparcie m.in. Wiktorynka – bez niego to wydanie by nie powstało.

Użytkownik nie musi wykonywać żadnych dodatkowych czynności, takich jak instalacja sklepu `Microsoft Store` – wszystko jest gotowe do działania od razu, czy to chodzić będzie o Steam, Epic Games, czy inne platformy:

Posted
3 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Nie.

Windows 11 x64 Home 23H2 niedługo traci wsparcie a laptop  wspiera tylko SSE 4.1.

Co proponujesz tam zainstalować żeby dalej otrzymywać poprawki bezpieczeństwa?

NiKKA.Labs likes this
Posted
1 godzinę temu, Matmide napisał(a):

Windows 11 x64 Home 23H2 niedługo traci wsparcie a laptop  wspiera tylko SSE 4.1.

Windows 11 23H2 IoT LTSC ma wsparcie do 10 października 2026 roku:

Jednak otrzymałem następującą sugestię:

Godzinę temu, ITFun napisał(a):

@Kocurek 
Uzupełnianie o wersję 23H2 nie ma sensu z uwagi na krótki okres wsparcia. Wartym rozważenia, byłoby natomiast wydanie systemu opartego o Windows 10  w wersji IoT Enterprise LTSC  2021, którego wsparcie kończy się dopiero w 2032r.

Link do wiadomości:

Posted
W dniu 25.04.2025 o 11:41, Gatts napisał(a):

Windows XP SP3 PL 9w1 IE8 WMP11 DX NET FINAL FULL Kwiecien 2014-NiKKA - ile to już lat na starym laptopie z tym śmigam:)

Dziękuję. No to był sztosik nawet ładnie ogarnięty 🙃🙂😜

W dniu 20.11.2024 o 16:32, Francuzik napisał(a):

tylko wez doinstaluj do win 7 wvkex [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]zialaly na win 7) i supermium (fork chrome'a)

Działa to jakoś? :)

Posted
W dniu 25.04.2025 o 18:36, Matmide napisał(a):

Do Win11 24H2 musi być SSE4.2 (LTSC/IoT, reszty nie sprawdza, tylko SSE4.2. W normalnych wersjach musi być TPM,  a to już ucegla wszystko poniżej i7-8700K wg Intela; na C2D czy C2Q nie zaistalujesz W11 24H2 nawet IoT). Na reszcie powyżej 2019 roku produkcji procka zainstalujesz Win11 każdy). Mętlik jest, ogólnie microszit zrobił chaos i zablokował SSE4.2, aby uceglic stare dobre sprzęty. A teraz pani co w sklepiku miała komputerek, co działał 10 lat, musi kupić nowy, bo na starym nie "wejdzie" nowy system, a mógłby wejść, ale zablokowane, i co im zrobisz? :)

Jak nie ma musu na W11, to używaj Win10 22H2, będzie miał łatki dalsze ESR po  14.10.2025 - 3 lata