gamirek Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 Dostałem od córki jej stary służbowy Laptop HP Elitebook 240 g5, 16 GB Ram, dysk M.2 512 GB. Jest na nim pełny Office, Adobe i inne ciekawe oprogramowanie. W domenie pracował do 2022r. Ale nie da się na nim nic zainstalować, bo żąda hasła administratora domeny. Zewnętrzną firmą obsługującą tą domenę powiedziała, że serwer już nie istnieje i nic nie mogą pomóc. Jest na nim Sentinel Labs i pojawia się też okienko Baramundi Deploy. Nie da się tego odinstalować. Jest też Microsoft Teams, ale to udało się wyłączyć. Jak zrobić z tego normalny laptop domowy z własnym lokalnym i znanym hasłem administratora? Quote
razor1995 Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 Coś w stylu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (masz takie narzędzia w WinPE Sergei Strelec, na forum) Stworzyć sobie konto lokalne/zmienić hasło wbudowanego admina. Quote
Widzior Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 Format i świeży system, przecież tu nie ma innego sensownego wyjścia. Quote
gamirek Posted November 13, 2024 Author Report Posted November 13, 2024 Godzinę temu, Widzior napisał(a): Format i świeży system, przecież tu nie ma innego sensownego wyjścia. Cały dowcip polega na tym, by zachować zainstalowane i aktywowane programy typu Office itd. Hm, z tym formatem, to też jest problem, bo to dysk M.2 Nie mam komputera, by go włożyć i sformatować. Zresztą tam zapewne jest partycja z instalatorem w10 + aktywacja. Quote
BartAcid Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 DO instalacji potrzebujesz tylko pendrive. Możesz ewentualnie przywrócić do ustawień fabrycznych i dograć aktualną wersje systemu z iso. Co do tych programów z licencjami warto się potrudzić i poszukać coś z sugestii Razera. Bez pendriva się nie obejdzie. Na początek zainstaluj na pendrivie pakiet ventoy i życie będzie prostsze. Potem wgrasz poprostu iso na pena i z niego wystartujesz Strielca, jest tu gdzieś link na forum. Potem powinieneś ogarnąć co i jak. Musisz utworzyć konto lokalne by z niego się dostać do kompa. Quote
gamirek Posted November 14, 2024 Author Report Posted November 14, 2024 19 godzin temu, razor1995 napisał(a): Coś w stylu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (masz takie narzędzia w WinPE Sergei Strelec, na forum) Stworzyć sobie konto lokalne/zmienić hasło wbudowanego admina. tu potrzeba resetowania hasła ADMINISTRATORA DOMENY !!! Niestety są dwaj administratorzy : domeny i lokalnego komputera. Ale administrator domeny ma pełne uprawnienia wyższe niż admin komputera. Dlatego moje pytanie (zadane w temacie) : Czy hasło administratora domeny jest przechowywane na lokalnym komputerze i można je zresetować, kiedy komputer nie jest podłączony przez sieć z serwerem domeny ?? Quote
gamirek Posted November 14, 2024 Author Report Posted November 14, 2024 16 godzin temu, BartAcid napisał(a): Możesz ewentualnie przywrócić do ustawień fabrycznych i dograć aktualną wersje systemu z iso. Bez pendriva się nie obejdzie. Na początek zainstaluj na pendrivie pakiet ventoy i życie będzie prostsze. Potem wgrasz po prostu iso na pena i z niego wystartujesz Strielca, jest tu gdzieś link na forum. Potem powinieneś ogarnąć co i jak. Musisz utworzyć konto lokalne by z niego się dostać do kompa. 1. przywracanie W10 do ustawień fabrycznych - nie ma jak. W momencie bootowania naciśnięcie klawisza Esc powoduje wejście do UEFI, ale tam nie ma dostępu do przywracania systemu. Klawisz F11 jest niedostępny. 2. program Strielca jest przestarzały i jest nieskuteczny na Win10 Quote
razor1995 Posted November 14, 2024 Report Posted November 14, 2024 5 godzin temu, gamirek napisał(a): Ale administrator domeny ma pełne uprawnienia wyższe niż admin komputera. Żaden domain admin nie będzie miał wyższych uprawnień niż wbudowane w Windows, lokalne konto administratora. Wierz mi, administruję AD na co dzień. Jedyne, czego prawdopodobnie nie będziesz mógł usunąć to Sentinel, pewnie zabezpieczony oddzielnym hasłem do deinstalacji. Pobierasz to: Robisz bootowalny pendrive (instrukcja w paczce) i uruchamiasz z niego komputer. Hasło lokalniego administratora (konto Administrator) resetujesz którymś z tych programów: Restart, logujesz się .\administrator i swoim hasłem. Ewentualnie opcja druga - Kon-Boot: Też wykonujesz pendrive i uruchamiasz z niego, ale ładuje się Twój Windows - logujesz się bez hasła na dowolne konto. Po zalogowaniu zmieniasz hasło. Jeśli nie uda ci się ze zmianą hasła/logowaniem klucze np. do Office można wyciągnąć po zgraniu plików rejestru (patrz tutaj - pliki zgrywasz z dysku ze swoim Windowsem, nie obrazu WIM: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]). Przy czym ten Office i tak jest pewnie aktywowany z firmowego serwera KMS (serwera kluczy) albo kontem Office365. Ogólnie... najlepiej to sformatować jak człowiek. Offtopicowo, dział IT tej firmy powinien dostać podwyżkę za pozostawienie pracownikowi laptopa z firmowymi danymi Quote
Recommended Posts