Jump to content

Dell Vostro 5668 brak możliwości downgrade BIOS i wyłączenia alertu TPM device is not detected czarne ekrany przy restarcie i wyłączaniu

Recommended Posts

Posted

Tracę cierpliwość z tym laptopem i kilkoma problemami..

Próbuję zainstalować jakąś świeżą 10kę zarówno fabryczną jak i JG10.

Instalacja się udaje, ale np po restarcie nawet tym samoczynnym z instalacji komputer zawiesza się na czarnym ekranie z jednocześnie podświetlona klawiatura. Ponowny twardy restart uruchamia prawidłowo system.

W trakcie instalacji też potrafi się zawiesić na ostatnich ekranach, niedługo po wyborze instalacji HOME / PRO i ekranie instalowanie systemu windows. i podobnie jak wcześniej po twardym restarcie okazuje się, że system jest zainstalowany.

Przy próbie aktualizacji bios  oficjalnym plikem exe z wersją bios 1.20 (aktualnie 1.13) też zawiesza się na czarnym ekranie. Po restarcie jest nadal stary bios.

Próbowałem aktualizacji przez bios, ale nie widać pendrive-a w okienku. Pendrive sformatowany na zalecane fat32.

Udało się zaktualizować bios, ale pomimo zaptaszkowanej opcji downgrade, nie daje się wgrać starszej wersji, co podobno wyłączało komunikat "TPM device is not detected ".

Dysk ssd wyczyszczony całkowicie z opcji maintenace w bios. Próby na schematach partycjonowania zarówno MBR i GPT z UEFI.

Nigdy nie miałem takich problemów. Masakra jakaś. Może blokowanie w trakcie restartów to przez komunikat TPM ???? Używam praktycznie tylko sprzętu Dell, pierwszy raz taki kłopotliwy przypadek.

Problem już się pojawiał u innych:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Niestety nie odnalazłem rozwiązania. Przy okazji wymieniłem baterię od BIOS, ale nadal bez zmian.

Ktoś pomoże ? Komunikat TPM może w ostateczności pozostać. Najgorsze, że komputera nie da się normalnie wyłączyć - bo pozostaje z podświetloną klawiaturą. Opcja uśpienia paradoksalnie działa prawidłowo.