vellz Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Czy ktoś może wie co może być nie tak z instalacją windowsa 10? płyta główna ASRock A520M HDV próbowałem różnych sterowników ze strony producenta płyty ale niestety nic nie idzie zrobić dodam że pendrive bootowalem przez macbooka oraz jak zainicjuje plik sterowników sata/floppy do zainstalowania wywala że nie znaleziono prawidłowego sterownika? a pobrany chipset w ogóle nie jest wykrywalny tylko jedynie folder ps sorki za jakość [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Krzysztof80 Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Bios/UEFI tam jeszcze może coś być. Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 30 minut temu, Krzysztof80 napisał(a): Bios/UEFI tam jeszcze może coś być. zresetowalem do ustawień początkowych, teraz włożyłem płytę od płyty głównej i mam dużo ich do wyboru i które to niby mają być? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Jaki masz dysk na którym chcesz zainstalować ten system? vellz likes this Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 2 minuty temu, Kosiara napisał(a): Jaki masz dysk na którym chcesz zainstalować ten system? SSD 256 gb i ssd 128 GB obydwa puste oraz HDD 1000gb który jest odłączony na tą chwilę, bo prawda jest taka że chciałem z hdd przerzucić system na SSD i coś nie wyszło i od tygodnia się mecze co zrobić Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Konkretnie jakie dyski. Marka, model. I co to za wersja windows 10 której używasz? Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 GOODRAM CX400 256GB a drugiego nie będę uwzględniał bo raz że to jakiś chińczyk a na razie zająłbym się zainstalowaniem na tym goodramie po prostu systemu 5 minut temu, Kosiara napisał(a): Konkretnie jakie dyski. Marka, model. I co to za wersja windows 10 której używasz? windows 10 64bit pobrany ze strony ms Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Rozumiem, że w biosie jest widoczny ten cx400? Mówisz, że zresetowałeś ustawienia biosu? W jaki sposób? Wyciągałeś baterie? Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 tak wszystko jest widoczne, wyciągałem i w ustawieniach zresetowalem też Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie z tej strony sterowniki sata próbowałeś załadować w instalatorze? Nie chipset, tylko sata. Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 1 minutę temu, Kosiara napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie z tej strony sterowniki sata próbowałeś załadować w instalatorze? Nie chipset, tylko sata. dokładnie tak Teraz, vellz napisał(a): dokładnie tak już wszystko po prostu próbowałem wrzucić że strony w tego pendrive Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 To szczerze mówiąc mi się pomysły powoli kończą. A jaki wcześniej miałeś na nim system? Coś musiało działać. 11 próbowałeś, czy wykryje? Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 win 10 miałem normalnie chodziło tylko był instalowany na innej płycie głównej i w ogóle podzespołach innych ta zmiana to po prostu wymieniałem na nowsze podzespoły Teraz, vellz napisał(a): win 10 miałem normalnie chodziło tylko był instalowany na innej płycie głównej i w ogóle podzespołach innych ta zmiana to po prostu wymieniałem na nowsze podzespoły oraz on jest na HDD tylko jest coś uszkodzone i przy włączaniu normalnie pokazuje się ikona windowsa i komunikat że wystąpił problem z instalacją dlatego chciałem od nowa zainstalować na nowym dysku Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 2 minuty temu, vellz napisał(a): win 10 miałem normalnie chodziło tylko był instalowany na innej płycie głównej i w ogóle podzespołach innych ta zmiana to po prostu wymieniałem na nowsze podzespoły oraz on jest na HDD tylko jest coś uszkodzone i przy włączaniu normalnie pokazuje się ikona windowsa i komunikat że wystąpił problem z instalacją dlatego chciałem od nowa zainstalować na nowym dysku Nie wiem jak ci pomóc, może ktoś inny się jeszcze wypowie. Co nie co wiem, ale są też sporo mądrzejsi tu ode mnie Co do tej uszkodzonej wersji na hdd co masz, to weź odpal instalator windowsa ten co masz i przy wyborze języka będzie funkcja napraw komputer, może ci naprawi i odpalisz ten system. Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 3 minuty temu, Kosiara napisał(a): Nie wiem jak ci pomóc, może ktoś inny się jeszcze wypowie. Co nie co wiem, ale są też sporo mądrzejsi tu ode mnie Co do tej uszkodzonej wersji na hdd co masz, to weź odpal instalator windowsa ten co masz i przy wyborze języka będzie funkcja napraw komputer, może ci naprawi i odpalisz ten system. jak próbowałem naprawić wyskakuje takie coś [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 1 minutę temu, vellz napisał(a): jak próbowałem naprawić wyskakuje takie coś [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Takie coś masz przy próbie naprawienia z tego nośnika instalacyjnego? Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 tak, jak nie ruszam nic aby system wystartował z USB to wyskakuje takie cudo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 W jaki sposób i na czym przygotowałeś tą instalkę windowsa? Wygląda jakby była uszkodzona. Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 przygotowywana była na macbooku z programu UNetbootin ale również robiłem na balenaetcher i było dokładnie to samo 13 minut temu, Kosiara napisał(a): Nie wiem jak ci pomóc, może ktoś inny się jeszcze wypowie. Co nie co wiem, ale są też sporo mądrzejsi tu ode mnie Co do tej uszkodzonej wersji na hdd co masz, to weź odpal instalator windowsa ten co masz i przy wyborze języka będzie funkcja napraw komputer, może ci naprawi i odpalisz ten system. 7 minut temu, Kosiara napisał(a): Takie coś masz przy próbie naprawenia z tego nośnika instalacyjnego? Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Nie masz komputera z windowsem? Albo spróbuj na innym pendrive. Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 niestety nie, próbowałem na dwóch innych i nawet teraz próbuje na win11 i nadal to samo Quote
ampa Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 To dobrze bo się obawiałem że on może powodować problemy. Ustawienia w biosie masz odpowiednie pod zrobiony system? Myślę że dysk jest lub będzie w GPT i ustawienia pod uefi (tak i pen zrobiony np, rufusem). Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 tak ale Rufusa nie ma chyba na mac os Quote
Kosiara Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 55 minut temu, vellz napisał(a): tak ale Rufusa nie ma chyba na mac os Spróbuj tym sposobem z filmu. Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 Godzinę temu, Kosiara napisał(a): Spróbuj tym sposobem z filmu. to samo, myślę że komputer sam powinien wykryć te sterowniki i problem nie leży w instalce Quote
brygada69 Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Do dysku CX400 nie potrzeba żadnych sterowników instalka W10 ma wszystko co potrzebne. Zrób pendriva rufusem na Windowsie. Przy instalacji odłącz wszystkie dyski oprócz tego na którym stawiasz system Quote
vellz Posted November 2, 2024 Author Report Posted November 2, 2024 18 minut temu, brygada69 napisał(a): Do dysku CX400 nie potrzeba żadnych sterowników instalka W10 ma wszystko co potrzebne. Zrób pendriva rufusem na Windowsie. Przy instalacji odłącz wszystkie dyski oprócz tego na którym stawiasz system wszystko jest odłączone oprócz pustego dysku, rzecz w tym że nie mam możliwość zrobienia instalacji tylko na Mac os Quote
rrroberto Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 To nie dysk jest problemem. Problemem jest sterownik do kontrolera dysków. Win 10 nie ma go w standardzie. Działający sterownik jest tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po rozpakowaniu pliku do instalacji Win10 potrzebna jest zawartość folderu RAID_SATA Instrukcja dla Intela, ale procedura jest zbliżona dla AMD (od 2:15) Quote
vellz Posted November 3, 2024 Author Report Posted November 3, 2024 ogółem system się wgrał za pomocą programu hirens boot ale jak wstalem każe się zalogować, całą noc on coś tak sobie działał włączał się i wyłączał, hasło które wpisałem przy ustawieniach początkowych nie istnieje? co jest teraz problemem? windows 11 jest zainstalowany Quote
Recommended Posts