Jump to content

problem z instalacją windows 10

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś może wie co może być nie tak z instalacją windowsa 10?
płyta główna ASRock A520M HDV 
próbowałem różnych sterowników ze strony producenta płyty ale niestety nic nie idzie zrobić 
dodam że pendrive bootowalem przez macbooka oraz jak zainicjuje plik sterowników sata/floppy do zainstalowania wywala że nie znaleziono prawidłowego sterownika?

a pobrany chipset w ogóle nie jest wykrywalny tylko jedynie folder 
ps sorki za jakość

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
30 minut temu, Krzysztof80 napisał(a):

Bios/UEFI tam jeszcze może coś być.

zresetowalem do ustawień początkowych, teraz włożyłem płytę od płyty głównej i mam dużo ich do wyboru i które to niby mają być? 

Posted
2 minuty temu, Kosiara napisał(a):

Jaki masz dysk na którym chcesz zainstalować ten system?

SSD 256 gb i ssd 128 GB obydwa puste oraz HDD 1000gb który jest odłączony na tą chwilę, bo prawda jest taka że chciałem z hdd przerzucić system na SSD i coś nie wyszło i od tygodnia się mecze co zrobić 

Posted

GOODRAM CX400 256GB

a drugiego nie będę uwzględniał bo raz że to jakiś chińczyk a na razie zająłbym się zainstalowaniem na tym goodramie po prostu systemu 

5 minut temu, Kosiara napisał(a):

Konkretnie jakie dyski. Marka, model. I co to za wersja windows 10 której używasz?

windows 10 64bit pobrany ze strony ms 

Posted
1 minutę temu, Kosiara napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie z tej strony sterowniki sata próbowałeś załadować w instalatorze? Nie chipset, tylko sata.

dokładnie tak 

Teraz, vellz napisał(a):

dokładnie tak 

już wszystko po prostu próbowałem wrzucić że strony w tego pendrive 

Posted

win 10 miałem normalnie chodziło tylko był instalowany na innej płycie głównej i w ogóle podzespołach innych ta zmiana to po prostu wymieniałem na nowsze podzespoły 

Teraz, vellz napisał(a):

win 10 miałem normalnie chodziło tylko był instalowany na innej płycie głównej i w ogóle podzespołach innych ta zmiana to po prostu wymieniałem na nowsze podzespoły 

oraz on jest na HDD tylko jest coś uszkodzone i przy włączaniu normalnie pokazuje się ikona windowsa i komunikat że wystąpił problem z instalacją dlatego chciałem od nowa zainstalować na nowym dysku 

Posted
2 minuty temu, vellz napisał(a):

oraz on jest na HDD tylko jest coś uszkodzone i przy włączaniu normalnie pokazuje się ikona windowsa i komunikat że wystąpił problem z instalacją dlatego chciałem od nowa zainstalować na nowym dysku 

Nie wiem jak ci pomóc, może ktoś inny się jeszcze wypowie. Co nie co wiem, ale są  też sporo mądrzejsi tu ode mnie :) Co do tej uszkodzonej wersji na hdd co masz, to weź odpal instalator windowsa ten co masz i przy wyborze języka będzie funkcja napraw komputer, może ci naprawi i odpalisz ten system.

Posted
3 minuty temu, Kosiara napisał(a):

Nie wiem jak ci pomóc, może ktoś inny się jeszcze wypowie. Co nie co wiem, ale są  też sporo mądrzejsi tu ode mnie :) Co do tej uszkodzonej wersji na hdd co masz, to weź odpal instalator windowsa ten co masz i przy wyborze języka będzie funkcja napraw komputer, może ci naprawi i odpalisz ten system.

jak próbowałem naprawić wyskakuje takie coś 

Posted
1 minutę temu, vellz napisał(a):

jak próbowałem naprawić wyskakuje takie coś 

Takie coś masz przy próbie naprawienia z tego nośnika instalacyjnego?

Posted

przygotowywana była na macbooku z programu UNetbootin ale również robiłem na balenaetcher i było dokładnie to samo 

13 minut temu, Kosiara napisał(a):

7 minut temu, Kosiara napisał(a):

Takie coś masz przy próbie naprawenia z tego nośnika instalacyjnego?

Posted

To dobrze bo się obawiałem że on może powodować problemy. Ustawienia w biosie masz odpowiednie pod zrobiony system? Myślę że dysk jest lub będzie w GPT i ustawienia pod uefi (tak i pen zrobiony np, rufusem).

Posted
Godzinę temu, Kosiara napisał(a):

Spróbuj tym sposobem z filmu.

to samo, myślę że komputer sam powinien wykryć te sterowniki i problem nie leży w instalce 

Posted

Do dysku CX400 nie potrzeba żadnych sterowników instalka W10 ma wszystko co potrzebne. Zrób pendriva rufusem na Windowsie. Przy instalacji odłącz wszystkie dyski oprócz tego na którym stawiasz system

Posted
18 minut temu, brygada69 napisał(a):

Do dysku CX400 nie potrzeba żadnych sterowników instalka W10 ma wszystko co potrzebne. Zrób pendriva rufusem na Windowsie. Przy instalacji odłącz wszystkie dyski oprócz tego na którym stawiasz system

wszystko jest odłączone oprócz pustego dysku, rzecz w tym że nie mam możliwość zrobienia instalacji tylko na Mac os 

Posted

To nie dysk jest problemem.  Problemem jest sterownik do kontrolera dysków. Win 10 nie ma go w standardzie.

Działający sterownik jest tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po rozpakowaniu pliku do instalacji Win10 potrzebna jest zawartość folderu RAID_SATA

Instrukcja dla Intela, ale procedura jest zbliżona dla AMD (od 2:15)

Posted

ogółem system się wgrał za pomocą programu hirens boot ale jak wstalem każe się zalogować, całą noc on coś tak sobie działał włączał się i wyłączał, hasło które wpisałem przy ustawieniach początkowych nie istnieje? co jest teraz problemem? 

windows 11 jest zainstalowany