zsolpyw Posted October 30 Report Share Posted October 30 Jestem osobnikiem juz niemłodym W dawniejszych czasach zalecana byla okresowa reinstalacja windowsa (jeszcze win 98, XP) Formacie komp dzialal wyraznie szybciej. Czy w czasach Win10 tez jest to zalecane ? czy moze sa NAPRAWDE SKUTECZNE programy do oczyszczania wina? Dzieki z góry za wyrozumialosc;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted October 30 Report Share Posted October 30 W nowoczesnych Windowsach nie ma to sensu. Jedyne co polecam, to po instalacji aktualizacji odpalić oczyszczanie dysku z oczyszczaniem Windows Update - usuwa stare kopie aktualizacji i inne śmieci. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Można też wykonać ResetBase - uniemożliwi to odinstalowanie aktualizacji (nie będzie starych plików), ale zmniejszy rozmiar systemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Plus okresowe sprawdzenie component store (jw. trzyma stare wersje plików po aktualizacjach): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Naprawa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co do tych "naprawdę skutecznych programów" są, ale naprawdę skutecznie uceglają Windowsa Sam korzystam z tego, co powyżej plus czasem z przyzwyczajenia cCleaner na ustawieniach domyślnych (z wyłączeniem przeglądarki) i czyszczenie rejestru ze starych wpisów - systemu nie ubiłem, a służy i ponad 3 lata. JanKo66, Patryk.P and BartAcid like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa7 Posted October 30 Report Share Posted October 30 Oczywiście że opłaca się co jakiś czas zrobić format system jak i cały komp chodzi lepiej zwłaszcza gry itd... Win10/11 nic się nie zmieniło w tej materii od czasów win xp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted October 30 Report Share Posted October 30 35 minut temu, Kosa7 napisał(a): Oczywiście że opłaca się co jakiś czas zrobić format system jak i cały komp chodzi lepiej zwłaszcza gry itd... Win10/11 nic się nie zmieniło w tej materii od czasów win xp Bzdura na resorach. Jak ktoś dba o system, nie śmieci byle czym, co jakiś czas go czyści DISM'em, to system chodzi stabilnie i szybko latami. Ostatnim, który się szybko zamulał i pomagał tylko reinstal, był Win98se, a może Millenium. Tu macie przykład mojego Win7, chodzi od 7,5 roku, a w międzyczasie było wiele zmian sprzętu - procesor, ram, grafika itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa7 Posted October 31 Report Share Posted October 31 Temat masz o windows 10 anie finalnej wersji nie wspieranego systemu od lat win7.. Tak na marginesie to ty se chyba jaja robisz w biały dzień te komendy microsoftu to sobie można wiesz gdzie wsadzić dism sfc chkdsk itd itp 7 letni system chodzi niby lepiej niż nowo postawiony system jakikolwiek zgupiałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted October 31 Report Share Posted October 31 4 minuty temu, Kosa7 napisał(a): 7 letni system chodzi niby lepiej niż nowo postawiony system jakikolwiek zgupiałem Jak się poinstaluje to wszystko co się miało to chodzi tak samo więc po jaką cholerę tracić czas na konfigurację? Przy dyskach SSD naprawdę różnica jest tak marginalna, że to bez sensu. Mój W10 ma już 4 lata i ani mi się śni go reinstalować. Raz na czas zrobić porządki (nawet tym co daje sam MS), opróżnić kosz, nie trzymać ciężkich folderów na pulpicie i wystarczy. A bicie się o czas uruchomienia lepszy o 3s to maniacy tylko mają. I wycinanie usług i potem szukanie czemu coś nie działa. Więc reinstal jak się chce można sobie zrobić, ale pomoże to na chwile nim się znów cały soft doinstaluje i naściąga. Stracony czas na ściąganie gier i programów i konfigurację? Więc bez sensu jak dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bunio1 Posted October 31 Report Share Posted October 31 Ponad 5 lat na win10 na kompie firmowym od miesiąca win11 czysta instalacja i praktycznych różnic nie widze ale oczy już nie te . Tak poważnie jak się ktoś nudzi to czemu nie zawsze nowe doświadczenie i umiejętności się poprawią. Ja jestem leniuch i robie reinstalke tylko jak coś całkowice padnie a to już długo miejsca nie miało. A tak jak pisze @BartAcid przy dyskach SSD chyba ze stoperem trzebaby sprawdzać różnice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted October 31 Report Share Posted October 31 Reinstalacja to nie profilaktyka a raczej reanimacja. Nie prościej po instalacji systemu, sterowników i programów zrobić kopię i raz na rok czy dwa (wedle gustu i potrzeby) przywrócić? Dogranie aktualizacji plus nowe drivery to tylko 20 minut i macie świeżaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosa7 Posted October 31 Report Share Posted October 31 2 godziny temu, bunio1 napisał(a): Ponad 5 lat na win10 na kompie firmowym od miesiąca win11 czysta instalacja i praktycznych różnic nie widze ale oczy już nie te . Tak poważnie jak się ktoś nudzi to czemu nie zawsze nowe doświadczenie i umiejętności się poprawią. Ja jestem leniuch i robie reinstalke tylko jak coś całkowice padnie a to już długo miejsca nie miało. A tak jak pisze @BartAcid przy dyskach SSD chyba ze stoperem trzebaby sprawdzać różnice. Mnie nie chodziło o czas rozruchu systemu że szybciej tylko o porządek w sterownikach i aktulizacjach w systemie... Dalej podtrzymuje zdanie że raz za czas warto format zrobić i porządek w systemie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mooner Posted October 31 Report Share Posted October 31 W dniu 30.10.2024 o 10:43, razor1995 napisał(a): cCleaner na ustawieniach domyślnych @razor1995 domyslnych czyli jakich? opcje zaznaczone swiezo po instalacji czy zaznaczenie wszystkiego? Czy korzystanie z CCEnhancer uwazasz juz za niedomyslne i moze zaszkodzic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted October 31 Report Share Posted October 31 ccEnhancera nie używam, więc się nie wypowiem. Ustawienia domyślne po pobraniu i uruchomieniu portable: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (te które już są zaznaczone) mooner likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mooner Posted October 31 Report Share Posted October 31 5 godzin temu, razor1995 napisał(a): ccEnhancera nie używam, więc się nie wypowiem. Ustawienia domyślne po pobraniu i uruchomieniu portable: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (te które już są zaznaczone) @razor1995 a zaznaczenie wszystkiego w ccleaner moze ubic system? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ITFun Posted November 1 Report Share Posted November 1 Osobiście nadal jestem zwolennikiem okresowego re-deployu, ale to zazwyczaj przy tych dużych aktualizacjach, a za konfigurację to u mnie odpowiada rozwiązanie klasy RMM, które gdy tylko zgłosi się nowy „agent” wysyła całą kolekcję konfiguracji (Skrypty Powershell, Polityki GPO, certyfikaty, konfigurację drukarki itp.) więc cała konfiguracja z programami nie trwa więcej niż 25 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts