amularix Posted October 27, 2024 Report Posted October 27, 2024 Mam stary laptop lenovo z50-70 (Intel Core i5-4210U, NVIDIA GeForce 840M, 8 GB RAM, 1TB HDD). Laptop ma już 10 lat, ogólnie dalej sprawny (wiadomo bateria słaba), kilka razy obraz zawiesił się, za chwilę zrobił cały biały, po ruszeniu ekranem wrócił do normy (może taśma łącząca, może matryca). Laptop obecnie podpięty pod telewizor , służy do puszczania muzyki, filmów z internetu, niestety działa już strasznie wolno. Dlatego chciałem go trochę ulepszyć, pierwsze co przyszło mi na myśl to nowy dysk SSD, o pojemności 512 GB, coś do 200 zł, jednak nie wiem co wybrać. Zastawiam, się też, czy wystarczy wymiana dysku, czy też RAM zwiększyć do 16. Quote
Widzior Posted October 27, 2024 Report Posted October 27, 2024 Nie sądzę, że wiele to pomoże, prędzej postawienie świeżego systemu w wersji Lite albo Extreme. A co do dysku, to wczoraj były na allegro lokalnym 3 sztuki Micron M600 512GB po 90zł, stan 98% żywotności, sam jednego kupiłem. Nie dość, że to świetny dysk na kościach MLC (OEM Cruciala MX200), to jeszcze taniej niż nowy ściek, który teraz produkują w formacie 2,5". I kompletnie nie ma to znaczenia, że bez gwarancji, bo te dyski nie padają. Jakby co tu masz całą rozpiskę, czego warto szukać - starcraft2fan likes this Quote
BartAcid Posted October 27, 2024 Report Posted October 27, 2024 Wymień tego HDD na SSD i jeszcze trochę posłuży do takiego celu jak obecnie. Bosze, kolejny temat i wiara ma w laptopach jeszcze HDD, i to jeszcze 5400obr zapewne. Nikt kto mi się z serwisowaniem przez ręce nie przewinął nie ma już HDD od lat i dalej za to wyciągnięci pieniędzy mi piwo stawiają. Quote
amularix Posted October 28, 2024 Author Report Posted October 28, 2024 10 godzin temu, Widzior napisał(a): Nie sądzę, że wiele to pomoże, prędzej postawienie świeżego systemu w wersji Lite albo Extreme. Dzięki za podrzucenie tematu do dysków, system jak najbardziej postawię nowy, w starym już dużo różnych śmieci siedzi. 7 godzin temu, BartAcid napisał(a): Wymień tego HDD na SSD i jeszcze trochę posłuży do takiego celu jak obecnie. Bosze, kolejny temat i wiara ma w laptopach jeszcze HDD, i to jeszcze 5400obr zapewne. Nikt kto mi się z serwisowaniem przez ręce nie przewinął nie ma już HDD od lat i dalej za to wyciągnięci pieniędzy mi piwo stawiają. Na co dzień mam laptopa kupionego 3 lata temu, stary robi za opcję smart do telewizora (działa wolno, ale jak już przeglądarka ruszy to filmy chodzą bez zacinania się), pytałem, ponieważ nie wiedziałem, czy w ogóle warto zmieniać w nim dysk. Quote
C9S Posted October 28, 2024 Report Posted October 28, 2024 11 godzin temu, amularix napisał(a): Mam stary laptop lenovo z50-70 (Intel Core i5-4210U, NVIDIA GeForce 840M, 8 GB RAM, 1TB HDD). Laptop ma już 10 lat, ogólnie dalej sprawny (wiadomo bateria słaba), kilka razy obraz zawiesił się, za chwilę zrobił cały biały, po ruszeniu ekranem wrócił do normy (może taśma łącząca, może matryca). Laptop obecnie podpięty pod telewizor , służy do puszczania muzyki, filmów z internetu, niestety działa już strasznie wolno. Dlatego chciałem go trochę ulepszyć, pierwsze co przyszło mi na myśl to nowy dysk SSD, o pojemności 512 GB, coś do 200 zł, jednak nie wiem co wybrać. Zastawiam, się też, czy wystarczy wymiana dysku, czy też RAM zwiększyć do 16. wrzuć jakiegoś linuxa i ssd skoro ma tylko filmy odtwarzać i muzykę Quote
Widzior Posted October 28, 2024 Report Posted October 28, 2024 13 godzin temu, amularix napisał(a): (działa wolno, ale jak już przeglądarka ruszy to filmy chodzą bez zacinania się), pytałem, ponieważ nie wiedziałem, czy w ogóle warto zmieniać w nim dysk No to właśnie miałem na myśli. SSD ma sens, jak ktoś używa systemu, na nim pracuje, odpala różne programy itd. wtedy poczuje kolosalną różnicę. Jeśli chodzi tylko o załadowania systemu i odpalenie jednego programu, który po uruchomieniu nie muli, to w sumie można to olać, jak ktoś jest z tych bardziej cierpliwych. Ale za 50zł można wyrwać dobrą używkę SSD 256GB, więc myślę, że do tego celu w zupełności by wystarczyła. Quote
Recommended Posts