FILAGOL Posted October 24, 2024 Report Posted October 24, 2024 Dzień Dobry Mam kilka problemów z w/w płytą główną a mianowicie: 1. Karta Muzyczna: po podłączeniu głośników słychać w nich trzaski takie jakby się radio chciało ustawić na zewnętrznej karcie muzycznej nie ma tego problemu 2. Jak ustawić głośniczek systemowy aby piszczał tylko jeżeli ma "problem" a nie pikał przy uruchamianiu PC ? 3. zakupiłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jak ustawić w bios aby płyta główna widziała te kartę rozszerzeń ? Wymieniłem: - baterię systemową na nową (Stara była rozładowana i nie zapamiętywała ustawień Biosu) - wlutowałem nowy port USB 3.0 (Stary był wyłamany) - wymieniłem wentylatorek na chipsecie płyty głównej na nowy (Stary był zatarty) - wyprostowałem powyginane piny od ARGB i USB 3.0 na płycie głównej po za tymi problemami płyta spisuje się doskonale jeżeli będzie potrzeba to podam dokładną konfigurację PC Bardzo proszę o pomoc i dziękuję za nią Pozdrawiam Quote
BartAcid Posted October 24, 2024 Report Posted October 24, 2024 Ad.1 - chyba coś nie tak z separacją sygnału lub uziemieniem jakiejś linii bo wygląda jak by były przebicia. Ad.2 - raczej jak się wyłączyło w bios pc speaker to na amen. Ani piku przy starcie, ani błedów POST. Ad.3 - jak wepniesz dysk/dyski to będą widoczne. Samej karty jako takiej może nie być widać. Quote
Widzior Posted October 24, 2024 Report Posted October 24, 2024 Tryb pracy slotu PCIe x16 chyba trzeba ustawić w BIOSie na x4x4x4x4, fachowo to się nazywa bifurkacja. FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted October 25, 2024 Author Report Posted October 25, 2024 (edited) 18 godzin temu, FILAGOL napisał(a): 2. Jak ustawić głośniczek systemowy aby piszczał tylko jeżeli ma "problem" a nie pikał przy uruchamianiu PC ? Rozwiązanie: Settings\Boot\POST Beep [Disabled] (Głośniczek usłyszymy TYLKO gdy będzie problem z rozruchem PC) 16 godzin temu, Widzior napisał(a): Tryb pracy slotu PCIe x16 chyba trzeba ustawić w BIOSie na x4x4x4x4, fachowo to się nazywa bifurkacja. Rozwiązanie: Settings\Advanved\PCIe\PCI Sybsystem Settings\PCI_E1 Lanes Configuration: [x4+x4+x4+x4] Edited October 25, 2024 by FILAGOL Uzupełnienie brakujących informacji Quote
Recommended Posts