Marcel1 Posted October 16, 2024 Report Posted October 16, 2024 Witam wszystkich Mam do Was pytanie. Czy na maszynie wirtualnej Virtualbox możliwa jest instalacja dwóch niezależnych systemów Windows 10 na dwóch niezależnych dyskach twardych i aby wybór sytemu który ma się uruchomić następowała po naciśnięciu zdefinowanego klawisza bądź poprzez wybór odpowiedniego dysku ? Wiem, że taka możliwość istnieje w przypadku instalacji MBR/BIOS i odbywa się poprzez naciśnięcie F12 przy starcie maszyny co daje nam możliwość wyboru dysku do uruchomienia. Mnie zaś interesuje właśnie coś takiego ale w układzie GPT/UEFI. Z góry dziękuję za pomoc. Quote
BartAcid Posted October 16, 2024 Report Posted October 16, 2024 Kolega chyba nie ogarnia co to jest maszyna wirtualna i jak wygląda jej obsługa. Na pierwszą część twojego pytania odpowiedź brzmi tak. Na drugą nie, lub nie do końca. Żeby uruchomić coś w virtualbox musisz go najpierw uruchomić (program) i z listy maszyn wirtualnych z dowolną zawartością wybierasz co chcesz. Nawet kilka na raz jak moc komputera macierzystego pozwala. Ale generalnie i tak masz uruchomiony system w systemie. Przełączasz się na swój tak samo jak zmieniasz okno aktywnej aplikacji. No chyba, że tobie chodzi o system uruchamiany z dysku wirtualnego. To już inny temat i bardzo dobrze opisany na forum. I w takim wypadku masz opcje uruchamiania tak jak byś miałzainstalowane na komputerze kilka windowsów na raz. Wybór jest dostępny po uruchomieniu BIOS/UEFI. CZy to będzie windowsowy loader, czy grub czy inny to już dowolny wybór. Quote
Marcel1 Posted October 16, 2024 Author Report Posted October 16, 2024 2 godziny temu, BartAcid napisał(a): Kolega chyba nie ogarnia co to jest maszyna wirtualna i jak wygląda jej obsługa. Pozwalam sobie się nie zgodzic z tym kolegi twierdzeniem. Dobrze wiem czym jest maszyna wirtualna i jak wygląda jej obsługa. Jeśli chodzi o VHD, to również wiem co i jak i już to testowałem. Ja chciałbym zrobić coś co opisałem już w swoim pierwszym poście i chyba znalazłem na to sposób. Quote
BartAcid Posted October 17, 2024 Report Posted October 17, 2024 No i śmiem się nie zgodzić, że wiesz. Ale super, że znalazłeś rozwiązanie na swój problem. Które opisałem, czyli edycja menu bootowania systemu. A czy to z fizycznych dysków czy vhd to bez różnicy akurat. Nie ma to nic wspólnego z maszyną wirtualną. Quote
stens Posted October 18, 2024 Report Posted October 18, 2024 W dniu 17.10.2024 o 00:02, Marcel1 napisał(a): Pozwalam sobie się nie zgodzic z tym kolegi twierdzeniem. Dobrze wiem czym jest maszyna wirtualna i jak wygląda jej obsługa Po przeczytaniu Twych postów "pozwalam sobie się nie zgodzić "z Twoją wiedzą o maszynach wirtualnych. Quote
Marcel1 Posted October 18, 2024 Author Report Posted October 18, 2024 W dniu 17.10.2024 o 21:29, BartAcid napisał(a): No i śmiem się nie zgodzić, że wiesz 17 godzin temu, stens napisał(a): Po przeczytaniu Twych postów "pozwalam sobie się nie zgodzić "z Twoją wiedzą o maszynach wirtualnych. Ok, panowie. Może i wszystkiego nie wiem i bez bicia się przyznaje do tej niewiedzy. Lubię sobie czasami poeksperymentować z różnymi nietypowymi pomysłami i rozwiązaniami nie tylko w temacie maszyn wirtualnych ale i innych rzeczy. Przed przystąpieniem do realizacji tych moich "eksperymentów" naprawdę przeszukuję sieć w celu uzyskania wszystkich dostępnych danych. Proszę pamiętać iż może to czasami dawać mylne wrażenie o tym ,że ktoś się na czymś nie zna lub czegoś nie umie ale właśnie między innymi jest forum aby poprosić o pomoc i dowiedzieć się czy coś się da zrobić się czy nie. Dziękuję za informację P.S. Sorry, ale z uwagi iż pierwszego posta pisałem z telefonu to zjadłem jeden ale dość istotne słowo, co - jak się wydaje - dość znacząco zmieniło sens mojego pytania. Jeszcze raz przepraszam .Chodziło mi o - instalacją dwóch niezależnych i niewidoczny dla siebie nawzajem systemów Windows 10 na dwóch niezależnych i niwidocznych dla siebie dyskach. Quote
Marcel1 Posted October 19, 2024 Author Report Posted October 19, 2024 W pierwszym swoim poście, popełniłem błąd a w zasadzie nie napisałem tego co chciałem - tak to jest gdy pisze się po 24 h służbie i jeszcze ze smartphone. Dokładnie to chodziło mi o możliwość instalacji na maszynie wirtualnej Virtualbox - Dwóch niezależnych i niewidocznych dla siebie nawzajem systemów Windows 10 na dwóch odzielnych dyskach twardych w trybie Uefi/Gpt. O dual boot czyli dwóch odzielnych systemach czy to na jednym dysku ale innej partycji lub dwóch dyskach to ja dobrze wiem i już nie raz to stosowałem, jednak tym razem nie oto mi chodzi. Również nie o wirtualne dyski VHD. Rzeczywiście z pierwszego postu mogło wynikać, że o maszynach wirtualnych mam małe pojęcie - ale to wynikało z tego co napisałem powyżej. Powtórzę: Virtualbox z dwoma dyskami, na każdym z nich system Windows 10, oba systemy nie widzę się nawzajem przez co nie mają do siebie nawzajem dostępu, start wybranego systemów odbywa się poprzez wybór odpowiedniego dysku w UEFI. Quote
BartAcid Posted October 20, 2024 Report Posted October 20, 2024 Czyli chcesz użyć oprogramowania do wirtualizacji VirtualBox, w nim zrobić maszynę wirtualną i w niej zainstalować system? Czyli uruchamiasz swój komputer całkiem normalnie, włączasz program VirtualBox i uruchamiasz wybraną przez siebie maszynę? To ile masz maszyn wirtualnych i co w nich zainstalujesz to twoja dowolność. Każda jedna maszyna jest od siebie całkiem oddzielona. Jak zupełnie osobny komputer. A to jakie im zasoby dyskowe udzielisz to twoja sprawa. Nikt nie neguje twoich chęci poszerzenia wiedzy tylko cholernie mylisz pojęcia i stąd te nieporozumienia. Quote
Marcel1 Posted October 21, 2024 Author Report Posted October 21, 2024 W dniu 20.10.2024 o 20:25, BartAcid napisał(a): Czyli chcesz użyć oprogramowania do wirtualizacji VirtualBox, w nim zrobić maszynę wirtualną i w niej zainstalować system? Nie. W Virtualbox tworzę maszynę wirtualną z jednym dyskiem, na nim w trybie Uefi/Gpt instaluję Windows 10 następnie w ustawieniach maszyny wirtualnej, usuwam ten pierwszy dysk z systemem i dodaje nowy na którym również instaluję Windows 10 i równieżw trybie Uefi/Gpt. Do tej maszyny dodaję ten pierwszy dysk, który wcześniej usunołem i w ten sposób tworzę coś na kształt dual boot ale : - Każdy z systemów posiada osobny sektor startowy - Mam dwa systemy na dwóch odzielnych, niezależnych dyskach, które uruchamiam wchodząc do ustawień Uefi maszyny wirtualnej i wybierając odpowiedni dysk. - Żaden z tych systemów nie ma dostępu do drugiego, bo poprostu jeden nie widzi drugiego. Moje pytanie brzmi: Czy coś takiego jest możliwe na Virtualbox ? Czy aby to osiągnąć muszę zastosować jakiś menedżer rozruchu czy nie ? P.S. Może to i zawiłe co piszę ale teraz mam dość zagęszczony grafik 24 godzinny służb a poza tym coś mnie właśnie rozkłada Quote
BartAcid Posted October 21, 2024 Report Posted October 21, 2024 Jedynie co mi przychodzi na myśl, to nauka konfiguracji menadżerów rozruchu. Generalnie VM to to samo co komputer wiec robisz jak byś miał zwykły windows i obok drugi. Ale tak nigdy nie kombinowałem. Jedna maszyna jeden system. Najlepiej spróbuj, nic nie popsujesz bo to w końcu środowisko virtualne jest. Bez wpływu na twój system i dyski. A czy do VM zapniesz dyski wirtualne czy rzeczywiste to bez różnicy. Ale virtualne będą lepsze. Marcel1 likes this Quote
Marcel1 Posted October 21, 2024 Author Report Posted October 21, 2024 4 minuty temu, BartAcid napisał(a): Najlepiej spróbuj, nic nie popsujesz bo to w końcu środowisko virtualne jest. Bez wpływu na twój system i dyski. A czy do VM zapniesz dyski wirtualne czy rzeczywiste to bez różnicy. Ale virtualne będą lepsze. Właśnie taki mam zamiar. Przetestuję i bez i z menedżerem rozruchu a co do dysków to wolę testować na wirtualnych. Dzięki za odzew Quote
Recommended Posts