byczynho Posted October 15, 2024 Report Posted October 15, 2024 Witajcie. Złożyłem sobie "staruszka" pod Windowsa XP. Po drodze przyszło mi do głowy, żeby na tym staruszku uruchamiać również Windows 7, Debian, może coś jeszcze. Jestem typem grzebacza, lubię coś popsuć dlatego wpadłem na pomysł żeby uruchamiać te systemy jako maszyny wirtualnie w Proxmox. Internet jest pełen treści na temat modyfikacji XP pod SSD, żeby działało to jak należy. Zastanawia mnie, jak to się wszystko ma do maszyny wirtualnej, na której działa Windows XP. Czy taki system również trzeba optymalizować pod kątem SSD? Czy taki system mieli ten dysk wirtualny w sposób identyczny jak dysk fizyczny? Quote
razor1995 Posted October 15, 2024 Report Posted October 15, 2024 1 godzinę temu, byczynho napisał(a): Czy taki system mieli ten dysk wirtualny w sposób identyczny jak dysk fizyczny? Nie ma takiego czegoś jak powiedzmy "oranie" dysku SSD przez Windows XP. Rozchodzi się o to, że XP nie obsługuje funkcji TRIM - czyli oznaczania, które bloki nie są już w użyciu, co zapewnia wydajną pracę takiemu dyskowi. U Ciebie pod VM tym będzie zajmował się Linux (Proxmox), więc nie ma żadnego zagrożenia. Sam mam XP na RealHW na SSD - dysk żyje, do tego TRIM działa, bo mam dualboot z Windows 7, który się tym zajmuje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
byczynho Posted October 15, 2024 Author Report Posted October 15, 2024 Bomba! Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. W takim razie, czy trzeba stosować usprawnienia xp takie jakie harmonogram, plik wymiany itd. w przypadku VM? Quote
razor1995 Posted October 15, 2024 Report Posted October 15, 2024 Nie ma po co, spójrz na to tak, że dysk wirtualny to zwykły plik pod Linuxem. Windows nie ma tu nic do gadania. Quote
BartAcid Posted October 15, 2024 Report Posted October 15, 2024 Plik wymiany jest czasem wymagany przez aplikacje. Quote
Recommended Posts