srom-otnik Posted October 14 Report Share Posted October 14 Win JG10 22H2 Home & Pro x64 ( wersja TESTOWA) 14.10.2024 I. Zintegrowano z systemem: Optymalizator Usług, funkcję Czyszczenie, tryb pracy na dyskach SSD, Dism++, WinaeroTweaker, wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, HashChek, Notepad2, zintegrowałem StartIsBack (trial), uaktywniono DirectPlay oraz stare FrameWorki . Wprowadziłem dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych, więcej - można, ale ogranicza to podstawową funkcjonalność systemu. II. Usunięto: 1. Wersja Lite: - Edge; - wszystkie aplikacje UWP; - część telemetrii; - "łatwy transfer"; - tryb pokazowy; - czytnik PDF; - język naturalny, języki; - pakiet czcionek azjatyckich. 2. Wersja Extreme: - wszystko jak wyżej w Full; - Internet Explorer; - Defender, SmartScreen; - pomoc; - rejestr zdalny; - tablet (działa klawiatura ekranowa); - centrum powitalne, centrum zabezpieczeń; - obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe; - geolokacja; - Cortana (wyszukiwanie działa w 100%); - Windows Mail; - Windows Media Center; - diagnostyka; - Wordpad; - przeglądarka XPS; - systemowy zip; - index wydajności; - kopia zapasowa (działa przywracanie systemu); - zdalne wsparcie; - wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania. III. Instalacja: System nieaktywowany... Instalacja tylko w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. Do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS. UWAGA! Przy formatowaniu pendriva PROSZĘ pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola: Gdy ukaże się PULPIT należy krótką chwilkę poczekać i nic nie klikać aż pojawi się okno instalatora z pytaniem: "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?" - przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. Po instalacji zastosuj bardzo ważne wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w INSTRUKCJI na pulpicie. IV. Użytkowanie: 1. !!! INSTRUKCJA na pulpicie - to pierwsze co macie przeczytać !!! Do instalacji nowo podpiętego sprzętu, aktualizacji z Windows Update, pakietu MS Office, należy włączyć w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - tryb serwisowy z pełnym zestawem uruchomionych usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb. Jeśli chcesz spróbować zmienić ikony na czarne (znajdziesz w TUNING) to należy w wersji Lite wykonać to przed zainstalowaniem poprawek z WU, ponieważ aktualizacja blokuje możliwość wymiany pliku imageres.dll odpowiedzialnego za wygląd ikon. 2. System można i należy aktualizować (tylko wersję Lite) oraz pobierać aplikacje ze Sklepu . Proces wyszukiwania aktualizacji na tym systemie - oryginalnym i modyfikowanym, niestety przebiega dość długo, ale wato poczekać... Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku. System można dodatkowo skompresować i zyskać kilka GB miejsca na dysku - w folderze TUNING są odpowiednie skrypty. Pamiętajcie, że jest to kosztem spadku wydajności o 1-2%, zwłaszcza na dyskach talerzowych. Na SSD jest zdecydowanie lepiej. 3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia. 4. Do wyłączania telemetrii należy korzystać z umieszczonej w TUNING aplikacji O&O ShutUP Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia, usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym: Lite Rozmiar ISO: 3,54 GB SHA-1: ac46437142d60ab74194f04bc98ee9af216ad9ae [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Extreme v1 Rozmiar ISO: 1,61 GB SHA-1: f97da95e23f2318b7d79ff61c736f8d2be29b9c4 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz docenić moją pracę, to możesz przekazać mi wsparcie. Bank Pekao PL: 20 1240 4979 1111 0011 2667 1752 tytuł: DAROWIZNA Z góry BARDZO Ci DZIĘKUJĘ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Banisca, stens, swiniarobert69 and 9 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiniarobert69 Posted October 14 Report Share Posted October 14 teraz czekać jedynie na iso Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikarPL Posted October 14 Report Share Posted October 14 Tez czekam na ISO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 14 Author Report Share Posted October 14 Już zaraz, wgrywam na Mega stens likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 14 Author Report Share Posted October 14 System oczyszczony 'na oko' - nie mam jak sprawdzić, bo potrzebuję nowych poprawek WU i w związku z tym musimy poczekać do polowy listopada, aż M$ je wyda. Wtedy będę mógł doczyścić jeszcze nieco obrazy, ale rozmiar pozostanie tylko nieznacznie mniejszy - z doświadczenia wiem, że gdy więcej wytnę, to będą problemy z WU. Niebawem wersje testowe Extreme starcraft2fan and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alchemikos Posted October 14 Report Share Posted October 14 Witam srom-otnik, na początku chciałbym pogratulować i podziękować za Twój wysiłek włożony w Twoje Win - mody. Chciałbym się dowiedzieć od Ciebie jako Eksperta, jak rozwiązać problem z "nadgorliwością" Windows Defender, który zarówno w Windows 10, jak i 11 oraz Twoich modach usuwa nie tylko to, co stanowi zagrożenie, ale działa zbyt "nadgorliwie" i dla niego praktycznie każdy proces, działanie, plik jest traktowany jako potencjalne zagrożenie. Odbiera mi się jako użytkownikowi wolność wyboru, mimo, że doskonale wiem, co robię w systemie. Od wersji Windows 10 i 11 zablokowano wyłączenie na stałe Windows Defender, często wchodzi on w konflikty z innymi programami antywirusowymi. Owszem jest Defender Control, jest możliwość wyłączenia ochrony w czasie rzeczywistym, jest możliwość dodania procesu, pliku, czy folderu jako wykluczenie, ale Windows Defender po jakimś czasie ponownie robi swoje nie pytając mnie o zgodę. Proszę powiedz jak Ty rozwiązałeś ten problem? Drugie pytanie dotyczy tego z jakiego oprogramowania antywirusowego obecnie korzystasz? Trzecie pytanie dotyczy, czy warto przejść z Windows 10 na Windows 11 oczywiście mowa o Twoich modach. Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Jeśli ktoś z forumowiczów chciałby odpowiedzieć jak rozwiązać ten problem, z góry dziękuję. srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted October 14 Report Share Posted October 14 5 minut temu, Alchemikos napisał(a): jak rozwiązać problem z "nadgorliwością" Windows Defender, Na pulpicie jest folder Tuning, a w nim folder DEFENDER i tam jest rozwiązanie Twego problemu starcraft2fan, teka83 and srom-otnik like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alchemikos Posted October 14 Report Share Posted October 14 Witam stens - bardzo dziękuję za odpowiedź, od niedawna korzystam z z mod srom-otnik-a. A jak Ty rozwiązałeś bezpieczeństwo na swoim komputerze? Z jakiego oprogramowania antywirusowego obecnie korzystasz? Czy polecasz mod srom-otnik Windows 10, czy 11? srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted October 14 Report Share Posted October 14 23 minuty temu, Alchemikos napisał(a): A jak Ty rozwiązałeś bezpieczeństwo na swoim komputerze? Ja nie "chodzę" po bankach i używam od czasu do czas Avast, a tak w ogóle to wcale i usuwam to "dziadostwo Defender" swiniarobert69 and teka83 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 14 Author Report Share Posted October 14 Przez ostatnie lata używałem wyłącznie Kaspersky Free na wszystkich komputerach. Na rzadko używanej partycji z W7 Extreme jeszcze go mam. Na głównym systemie LTSC obecnie nie mam żadnego AV, trochę kaskadersko, ale jakoś testowane przeze mnie AV wkurzają ilością procesów. Gdy przesiądę sie ostatecznie na jakąś 11tkę, to prawdopodobnie pozostawię Defendera, choć wolałbym coś lekkiego, nie pracującego na zbyt wielu procesach. Kaspersky działał zaledwie na 2 i był znakomity, no ale jakoś ostanio z nim nie po drodze... Może polecicie taki AV? swiniarobert69, teka83 and starcraft2fan like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosiara Posted October 14 Report Share Posted October 14 8 minut temu, srom-otnik napisał(a): Przez ostatnie lata używałem wyłącznie Kaspersky Free na wszystkich komputerach. Na rzadko używanej partycji z W7 Extreme jeszcze go mam. Na głównym systemie LTSC obecnie nie mam żadnego AV, trochę kaskadersko, ale jakoś testowane przeze mnie AV wkurzają ilością procesów. Gdy przesiądę sie ostatecznie na jakąś 11tkę, to prawdopodobnie pozostawię Defendera, choć wolałbym coś lekkiego, nie pracującego na zbyt wielu procesach. Kaspersky działał zaledwie na 2 i był znakomity, no ale jakoś ostanio z nim nie po drodze... Może polecicie taki AV? Ja się przesiadłem z kasperskiego na eset smart security premium i z procesami na LTSC u mnie wygląda to tak:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Awariaman and srom-otnik like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodeusz Posted October 14 Report Share Posted October 14 Ja od kilkunastu lat, jadę na trialach Webrota, lekki i skuteczny. polecam z najczystszym sumieniem. srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 14 Author Report Share Posted October 14 26 minut temu, Kosiara napisał(a): Ja się przesiadłem z kasperskiego na eset smart security premium i z procesami na LTSC u mnie wygląda to tak:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uuu, 5 procesów. Ja jestem skrzywiony na tym punkcie, toleruję 2 - 3 dodatkowe procesy. Tak, wiem to nie ma sensu, ale jakieś dziwactwa trzeba mieć swiniarobert69, starcraft2fan and Kosiara like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosiara Posted October 14 Report Share Posted October 14 Teraz, srom-otnik napisał(a): Uuu, 5 procesów. Ja jestem skrzywiony na tym punkcie, toleruję 2 - 3 dodatkowe procesy. Tak, wiem to jie ma sensu, ale jakieś dziwactwa trzeba mieć Rozumiem, każdy ma swoje dziwactwa Ogólnie nie zwracam zbytnio uwagi na to, komputer dobrze chroni i nie spowalnia działania systemu. Też mi tęskno za kaspersky internet security, bo on był najlepszy, ale no cóż jest mocno kontrowersyjny i ryzykowne jest jego używanie. srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter1114 Posted October 14 Report Share Posted October 14 Ooo, w wersji lite dźwięki zostały? Powrót do starych dobrych czasów ? Awariaman and swiniarobert69 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alchemikos Posted October 14 Report Share Posted October 14 OM srom-otnik dziwactwa? Jak najbardziej, podobnie jak poczucie humoru w stylu Monty Python., Srom-otnik, stens, Kosiara, wlodeusz - bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Powiem tak, używając czysty obraz Windows 11 zauważyłem, że system sam sensu stricte dosłownie "pożerał" sam siebie, swoje "podzespoły". Windows 11- zachowywał się tak jakby sam dla siebie stanowił zagrożenie, mimo, że nie było zagrożenia, on wykrywał potencjalne zagrożenie w swoich oryginalnych składnikach systemowych. To była droga przez "mękę". Ciągłe raz na dzień, raz na dwa dni pojawiające się uporczywe - "Blue Screen of Death". Komputer, a zwłaszcza zainstalowany system służy do pracy, a nie do ciągłego "naprawiania". Dlatego zdecydowałem o przejściu na ekspercki mod srom- otnik. Jeśli chodzi o moje bezpieczeństwo przez lata testowałem praktycznie wszystkie programy zabezpieczające, jedne stawiały na dokładne skanowanie i aktualizację bazy wirusów, ale kosztem obciążenia pamięci, inne nie obciążały pamięci, ale nie były tak precyzyjne w wykrywaniu zagrożenia. Najczęściej jeszcze za czasów Windows XP, i 7 były to różne edycje Avast - zarówno wersja FREE, jak i PRO. Dodatkowo używałem do tej pory Malwarebytes Anti-Malware Premium, też zarówno wersji FREE, jak i PRO.. Obecnie się tak rozwinęli, że mają edycję: Premium Security. Wcześniej do sprawdzenia zagrożenia stosowałem - Ad-Aware - obecnie pakiet Ad-Aware Pro Security. Był też czas, że byłem aż tak nawiedzony, albo wręcz "szalony", że nie używałem żadnej ochrony. Oczywiście każdy ma swoje przyzwyczajenia i każdemu służy coś innego. Uważam, że najlepsze edycje Windows to: XP i 7. Korzystałem wtedy z systemu, a nie zastanawiałem się jak naprawiać system. Gdyby, podkreślam gdyby wzorem np. systemu MAC Windows postawiłby na generalną zmianę jadra systemu, może były to dobry system. Uważam, ze zarówno do profesjonalne obróbki dźwięku i obrazu najlepiej nadaje się system MAC. Mimo, że za "Wielką Wodą" wcale amerykanie nie uważają komputerów, czy systemu MAC, za najwyższą jakość, co nie zmienia faktu, że profesjonalni inżynierowie dźwięku i graficy najczęściej korzystają z systemu MAC. Najlepszym i najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest używanie sytemu MAC i Windows jako - Hackintosh, czyli MAC na PC + Windows. Oczywiście jest jeszcze stary dobry - LINUX. W pokłonie OM Mani Padme HUM swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek Posted October 14 Report Share Posted October 14 @srom-otnik kompletny pakiet ochrony ze stajni ESET również mogę od siebie polecić. 2-3 procesy raczej nie da rady w tym przypadku, sam wiesz dobrze, że tam nie tylko sam av jest swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 14 Author Report Share Posted October 14 Jak pierwsze wrażenia, bugi są? swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starcraft2fan Posted October 14 Report Share Posted October 14 Będzie testowane swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek Posted October 14 Report Share Posted October 14 na razie to jest jeden MEGA bug...ściąganie z mega.nz srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 14 Author Report Share Posted October 14 Dziękuję bardzo za wsparcie - Jan W. i Paweł S. swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wbak1102 Posted October 15 Report Share Posted October 15 Jak do tej pory bugów nie zauważyłem,czcionki na FF OK. swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balusiek Posted October 15 Report Share Posted October 15 U mnie wyskakuje błąd przy próbie zamiany ikon na czarne... swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 15 Author Report Share Posted October 15 7 minut temu, balusiek napisał(a): U mnie wyskakuje błąd przy próbie zamiany ikon na czarne... A u.mnie nie... swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek Posted October 15 Report Share Posted October 15 Dism++ wyrzuca błąd podczas czyszczenia winsxs, a tak poza tym, wygląda na to, że wszystko ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted October 15 Report Share Posted October 15 15 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Jak pierwsze wrażenia, bugi są? Tryb awaryjny "z obsługą SIECI" nie działa. Ale zwykły działa. swiniarobert69 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balusiek Posted October 15 Report Share Posted October 15 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): A u.mnie nie... Widocznie ja mam pecha. Czysta instalacja na VM, usługi pełne, żadnej aktualizacji... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted October 15 Author Report Share Posted October 15 20 minut temu, boniek napisał(a): Dism++ wyrzuca błąd podczas czyszczenia winsxs, a tak poza tym, wygląda na to, że wszystko ok. Standard, moj skrypt nie wyrzuca takiego błędu 1 minutę temu, balusiek napisał(a): Widocznie ja mam pecha. Czysta instalacja na VM, usługi pełne, żadnej aktualizacji... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pro czy Home? Sprawdzę... Jak składałem iso to działało, może przy kompresji coś się skichalo? boniek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek Posted October 15 Report Share Posted October 15 @balusiek zmianę ikon trzeba zrobić na starcie, przed aktualizacjami, bo inaczej tak się dzieje. Ciekawe czy odłączyłeś się od neta podczas instalacji systemu aaa...i jeszcze na vm to robisz...nie ma co wgl dyskutować @srom-otnik nic się nie skichało, u mnie zmieniły się bez problemu. Ostatnio jak instalowałem ltsc u kogoś, to po aktualizacji przywróciły się standardowe, więc niestety trzeba było "ręcznie" podmieniać plik, a delikwentowi uparł się, że chce mieć takie, strasznie spodobały mu się te czarnulki srom-otnik likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted October 15 Report Share Posted October 15 41 minut temu, boniek napisał(a): Dism++ wyrzuca błąd podczas czyszczenia winsxs, Weź tą komendę uruchom w CMD jako admin Dism.exe /online /cleanup-image /startcomponentcleanup Po tym czyszczeniu przez system Dism++ działa. boniek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts