FILAGOL Posted October 13, 2024 Report Posted October 13, 2024 Dzień Dobry Forumowicze Mam dosyć nietypowe problem/pytanie wymieniałem u Brata w PC płytę główną Obecna konfiguracja: Płyta główna: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming (wcześniejsza: MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI) CPU: AMD Ryzen 9 5950X Chłodzenie: Deepcool LE520 ARGB 2x120mm GPU: MSI GeForce RTX 4060 Gaming X 8GB GDDR6 RAM: 4x 8 GB Corsair 3600 MHz M2: 2x Samsung 980 1 TB Zasilacz: MSI MAG A750GL PCIE5 750W Obudowa: Sharkoon TG5 RGB Wszystko fajnie śmiga tyle że: Po wyłączeniu PC świeca peryferia czyli, Myszka: Steelseries Rival 5, podkładka pod gryzonia (nie pamiętam modelu niestety) na wcześniejszej płycie głównej nie było tego "problemu" wyłączany był pc i wszystko gasło a teraz te dwa elementy świecą po wyłączeniu komputera co zrobić aby tak nie było ? Pozdrawiam Oczywiście OS to: Windows 11 Pro 24H2 kompilacja: 26100.2152 Quote
ziloth Posted October 13, 2024 Report Posted October 13, 2024 A to całkiem wyłączony PC? Hmmm... Może wpiąć w inne porty USB? Pewnie, niektóre mają podawane napięcie. Ja tak mam. To chyba najprościej. W BIOSIE - może to pomoże [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted October 13, 2024 Author Report Posted October 13, 2024 5 godzin temu, ziloth napisał(a): A to całkiem wyłączony PC? Tak, Oczywiście Quote
TheStraight Posted October 13, 2024 Report Posted October 13, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sabrex11 and FILAGOL like this Quote
Widzior Posted October 13, 2024 Report Posted October 13, 2024 Zarąbisty ten ASUS, na stronie po angielsku taka rada: A na tej samej stronie po polsku taka: Jak widać u ASUS'a ten sam problem rozwiązuję się zupełnie inaczej, zależnie od tego, gdzie mieszkasz i w jakim języku mówisz FILAGOL likes this Quote
Hermogenes Posted October 14, 2024 Report Posted October 14, 2024 Ja mam prostszy sposób wyłączam przełącznikiem na listwie zasilania. Jak zdarzyło się zapomnieć to widziałem świecącą LED na płycie. Pozdrawiam Hermogenes Quote
FILAGOL Posted October 14, 2024 Author Report Posted October 14, 2024 Hej @Hermogenes ja zauważyłem "lepszą" anomalię w płytach Asusa a mianowicie: Gdy w ustawieniach płyty wyłączy się podświetlenie Aura, zapisze się te ustawienia (np. ja ustawiłem aby to nie świeciło bo i po co), a następnie wyłączy się pc przełącznikiem w zasilaczu z 1 na 0, a następnie włączy się zasilacz z 0 na 1 to magicznie podświetlenie płyty się włącza i świeci, mimo, iż po, ponownym wejściu do biosu, opcja jest tak jak ją ustawiliśmy (czyli wyłączone) to podświetlenie i tak świeci . Wtedy trzeba ustawiać, na włączone zatwierdzić, ponownie wejść do biosu, i ponownie wyłączyć aby nie świeciło. taki błąd w płytach Asusa zgłaszałem to do Asusa, odparli, ze to nie jest żaden błąd, to co w takim razie skoro nie błąd ? 13 godzin temu, Widzior napisał(a): Zarąbisty ten ASUS, na stronie po angielsku taka rada: a to dopiero ciekawe hahaha Quote
Hermogenes Posted October 14, 2024 Report Posted October 14, 2024 I co im zrobisz jak nie mają Twojego płaszcza. Pozdrawiam Hermogenes Quote
FILAGOL Posted October 15, 2024 Author Report Posted October 15, 2024 Hej dostrzegam, że Producenci elektroniki traktują nas klientów, nie jak Tych dzięki, te firmy istnieją tylko, jak debili którzy zawracają im głowy. Powstaje patologia gdzie my malutcy, do takich hegemonów Quote
Recommended Posts