ropuch Posted October 12, 2024 Report Posted October 12, 2024 Witam, Tydzień temu w niedzielę zniknął mi obraz z wyświetlacza na laptopie. Dzień wcześniej zainstalowałem system i aktualizowałem . Bios najnowszy. Laptop działa , tylko nie wyświetla obrazu. Obraz mam ale tylko jak jestem podpięty do zewnętrznego monitora. System przywracałem , odinstalowywałem stery za pomocą DDU ale nie w trybie awaryjnym bo nie mam wtedy żadnego podglądu , hdmi działa dopiero przy oknie logowania win. Robiłem reset EC, wyjmowałem SSD, kości pamięci. Odpinałem baterie CMOS. Zainstalowałem najnowsze stery od intela i nvidii. Matryca jest wpięta w płytę. Świeciłem latarką na matryce ale jest czarno i tyle. W menadżerze urządzeń w zakładce monitory mam tylko aktualnie wpięty monitor, nie mam " standardowy monitor PnP" . Identyfikacja wyświetlaczy mówi tylko o jednym zewnętrznym monitorze. Nie wykrywa żadnego innego wyświetlacza w menadżerze urządzeń. Kusi mnie żeby ściągnąć ramkę z matrycy i zobaczyć czy tam jest wpięty konektor ale to jest takie delikatne i dawno tego nie robiłem i boję się że połamie. Nie widziałem żeby podczas ruszania klapą coś migało , były jakieś przerwania w obrazie. Czy jest jakaś opcja sprawdzenia matrycy bez rozbierania? Nie mam jak zainstalować nowego systemu bo nie widzę w ogóle rozruchu kompa. Intel(R) Iris(R) Xe Graphics NVIDIA GeForce RTX 4060 i7-13700H Co robić ? Czego jeszcze spróbować? Nie wiem jak dalej z tym walczyć. Quote
Widzior Posted October 12, 2024 Report Posted October 12, 2024 A po co ci instalować inny windows, jak ci nawet bios nie świeci? Padła matryca i tyle. ropuch likes this Quote
ropuch Posted October 12, 2024 Author Report Posted October 12, 2024 7 minut temu, Widzior napisał(a): A po co ci instalować inny windows, jak ci nawet bios nie świeci? Padła matryca i tyle. Tego się właśnie obawiam. Quote
Recommended Posts