Jump to content

Instalacja nie powiodła się w fazie SAFE_OS

Recommended Posts

Posted

Jak sprawdzić czemu komputer nie przechodzi instalacji Windows 11 Insider Preview, przy Build 27718.rs wyskoczył błąd 0xC1900101-0x20017, instalacja nie powiodła się w fazie SAFE_OS -podczas operacji wystąpił błąd BOOT. Przy Build 27723.rs nawet nie pojawiła się żadna wskazówka po nieudanej instalacji, komputer zawiesił się na logo MSI i tak pozostało, zresetowałem go przyciskiem i wrócił do Build 27718.rs. Do tej pory przekładałem dysk do starszego laptopa i tam instalowałem nowy system i ponownie przekładałem do komputera stacjonarnego, ale już mi się znudziło to przekładanie i chciałbym ustalić czemu się tak dzieje ? Dodam że komputer stacjonarny wyprzedza laptopa co najmniej o dwie generacje i przechodzi instalację, nawet ostatnio zamieniłem dyski twarde z systemem, ale dalej jest to samo, więc jakiś inny sprzęt powoduje problem, ale jak to ustalić ? Sprawdziłem teraz też „Menedżer urządzeń” i problem sterownika jest przy urządzeniu: Logitech Cordless Device, czyżby problemem był komplet myszki M187 i klawiatury K230 i odbiornika Unifying ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Problem rozwiązany,  wszystko przez: Logitech Cordless Device, co prawda po zainstalowanym wcześniej:  SetPoint6.70.55_smart, niby problem znikał i nie pojawiał się brak sterownika w menedżerze urządzeń ale instalacji Windows 11 Insider Preview Build 27723.rs komputer nie przechodził, zatrzymywał się na logo płyty głównej ! Szukałem i szukałem rozwiązania, gdzieś na zagranicznym forum znalazłem identyczny problem, rozwiązaniem było zainstalowanie: SetPoint6.65.62_64 zamiast nowszego: SetPoint6.70.55_smart, teraz komputer przeszedł instalację bez problemów ! Co do:  POPCNT to raczej dotyczy komputerów które mają więcej niż dziesięć lat i posiadają procesor starszy niż Intel Core pierwszej generacji.