Tomislaw78 Posted October 7, 2024 Report Posted October 7, 2024 Witajcie, poszukuje porady jak odkodowac dysk ssd m2 na ktorym jest zainstalowany windows 10 oraz wlaczyla sie funkcja "BitLocker" przy botowaniu systemu. Naczytalem sie w internecie ze taka funkcja potrafi sie sama zalaczyc przy nieudanej aktualizacji z microsoftu. Ogolnie sprawa wyglada tak, nie posiadam klucza odzyskiwania bitlockera. Wszystkie kombinacje jakie przyszly mi do glowy i poradniki z oficjalnej strony microsoftu nic nie przyniosly. Znalazlem profesjonalny program ktory odzyskuje taki klucz ale jego cena zwalila mnie z kolan, 700 euro licencja na 1 rok. Program sie nazywa "Elcomsoft Forensic Disk Decryptor". Opcja formatowania dysku odpada poniewaz man na nim wazne dokumenty ktore musze odzyskac. Zakupilem stacje dokujaca dla dyskow nvme m2, myslalem ze pod hirens botem na pendrive cos uda mi sie z tym dyskiem zrobic jednak nic to nie dalo. W chmurze microsoftu na moim koncie tez nie ma zadnego klucza odzyskiwania do bitlockera. Laptop Lenovo ThinkBook 15G2 ITL. Ktos ma jakis pomysl co z tym fantem zrocic? Pozdrawiam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] myslalem ze "secure boot" w biosie cos zmieni ale aktualnie mam ta funkcje wylaczona i bitlocker dalej jest wlaczony starcraft2fan likes this Quote
starcraft2fan Posted October 7, 2024 Report Posted October 7, 2024 49 minut temu, Tomislaw78 napisał(a): Witajcie, poszukuje porady jak odkodowac dysk ssd m2 na ktorym jest zainstalowany windows 10 oraz wlaczyla sie funkcja "BitLocker" przy botowaniu systemu. Naczytalem sie w internecie ze taka funkcja potrafi sie sama zalaczyc przy nieudanej aktualizacji z microsoftu. Ogolnie sprawa wyglada tak, nie posiadam klucza odzyskiwania bitlockera. Wszystkie kombinacje jakie przyszly mi do glowy i poradniki z oficjalnej strony microsoftu nic nie przyniosly. Znalazlem profesjonalny program ktory odzyskuje taki klucz ale jego cena zwalila mnie z kolan, 700 euro licencja na 1 rok. Program sie nazywa "Elcomsoft Forensic Disk Decryptor". Opcja formatowania dysku odpada poniewaz man na nim wazne dokumenty ktore musze odzyskac. Zakupilem stacje dokujaca dla dyskow nvme m2, myslalem ze pod hirens botem na pendrive cos uda mi sie z tym dyskiem zrobic jednak nic to nie dalo. W chmurze microsoftu na moim koncie tez nie ma zadnego klucza odzyskiwania do bitlockera. Laptop Lenovo ThinkBook 15G2 ITL. Ktos ma jakis pomysl co z tym fantem zrocic? Pozdrawiam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] myslalem ze "secure boot" w biosie cos zmieni ale aktualnie mam ta funkcje wylaczona i bitlocker dalej jest wlaczony Jesli masz konto MS podpiete pod W10, to klucz znajdziesz, jesli nie... To niestety nie odblokujesz tego ;/ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edit: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Znalazłem portable wersję tego softu, o którym wspomniałeś w poście. Wrzuć to na jakiś Windows PE i odpal, jeśli zadziała, daj znać, przyda się Quote
Tomislaw78 Posted October 7, 2024 Author Report Posted October 7, 2024 myslalem ze "secure boot" w biosie cos zmieni ale aktualnie mam ta funkcje wylaczona i bitlocker dalej jest wlaczony Najgorsze jest to ze w Lenovo pod biosem nie mozna ustawic botowania z innego urzadzenia niz dysk nvme m2 Quote
starcraft2fan Posted October 7, 2024 Report Posted October 7, 2024 Godzinę temu, Tomislaw78 napisał(a): myslalem ze "secure boot" w biosie cos zmieni ale aktualnie mam ta funkcje wylaczona i bitlocker dalej jest wlaczony Najgorsze jest to ze w Lenovo pod biosem nie mozna ustawic botowania z innego urzadzenia niz dysk nvme m2 Pendrive powinien być normalnie wykrywany, spróbuj użyć narzędzia Ventoy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Tomislaw78 Posted October 7, 2024 Author Report Posted October 7, 2024 hirens bootCD PEx64 mam zrobiony programem Rufus na pendrive ale to i tak nic nie zmienia. Kupilem stacje nvme m2 do zewnetrznego czytania dyskow m2. Wszedzie dysk jest widoczny jako zaszyfrowany bitlockerem. Docztalem sie ciekawej rzeczy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
razor1995 Posted October 7, 2024 Report Posted October 7, 2024 5 godzin temu, Tomislaw78 napisał(a): Naczytalem sie w internecie ze taka funkcja potrafi sie sama zalaczyc przy nieudanej aktualizacji z microsoftu Nie ma takiej możliwości, kompletne brednie. Możliwe że Windows miał już włączonego BitLockera, gdy kupiłeś laptopa. Aktualizacja nie włączy Ci szyfrowania. Bez posiadania klucza nic nie zrobisz niestety. Jeśli dysk pochodzi z tego właśnie laptopa, można niby odzyskać klucz z modułu TPM: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może jakiś serwis Ci to ogarnie. zen888 and starcraft2fan like this Quote
starcraft2fan Posted October 7, 2024 Report Posted October 7, 2024 4 godziny temu, Tomislaw78 napisał(a): myslalem ze "secure boot" w biosie cos zmieni ale aktualnie mam ta funkcje wylaczona i bitlocker dalej jest wlaczony Najgorsze jest to ze w Lenovo pod biosem nie mozna ustawic botowania z innego urzadzenia niz dysk nvme m2 Ten program Ci to ogarnął? Quote
Tomislaw78 Posted October 8, 2024 Author Report Posted October 8, 2024 15 godzin temu, starcraft2fan napisał(a): Ten program Ci to ogarnął? wczoraj mi dopiero przyszedl dysk ssd 1TB musze go zainstalowac w kompie stacjonarnym i do tego programu trzeba zrobic obraz dysku zabezpieczonego bitlockerem. Wieczorem sie pobawie. Jak cos to dam znac. Quote
FILAGOL Posted October 8, 2024 Report Posted October 8, 2024 Klucz szyfrujący funkcje BitLocker jest na koncie M$ gdy je Założysz Quote
Tomislaw78 Posted October 11, 2024 Author Report Posted October 11, 2024 W dniu 8.10.2024 o 14:37, FILAGOL napisał(a): Klucz szyfrujący funkcje BitLocker jest na koncie M$ gdy je Założysz w tym wypadku takiego klucza brak. Wyzej jest screen z konta microsoftu, brak kluczy. Quote
Recommended Posts