Jump to content

Instalacja Windows 10 obok Windowsa 11 na drugim dysku

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Mam zainstalowany Windows 11 na dysku M.2 jako system główny.  Zakupiony kilka lat temu pakiet Adobe CS6 nie jest wspierany na Windows 11, a zakup nowego Adobe za kolejne kilka tysięcy nie wchodzi w grę.  Dlatego muszę korzystać z Adobe na systemie Windows 10. Próbowałem zainstalować Windows 10 na maszynie wirtualnej, ale to muli jak nie wiem (posiadam 32GB RAM i procesor i5-12400), dlatego chciałbym postawić drugi system (Windows 10) obok istniejącego Win11, ale chcę go postawić na zupełnie innym dysku HDD po SATAIII (przygotowałem do tego dysk 160GB). I teraz pytania:

1) Czy Windows 10 i Windows 11 nie będą się "gryzły" mimo postawienia na dwóch osobnych dyskach?

2) Czy jest w ogóle możliwe zainstalowanie obok siebie tak podobnych systemów?

3) Jak wygląda sprawa bootowania - czy potem pojawi się opcja wybory systemu? Chciałbym, aby Win 11 był domyślny i ładował się automatycznie przy braku wyboru (np. po kilku sekundach, gdy nie wybiorę systemu Win10.

Z góry dzięki za pomoc.

Posted
13 godzin temu, robee2010 napisał(a):

AD> 3. Czy Easy BCD w opcji free zagra z Windowsami w wersji PRO ?

Tak Easy BCD free (społecznościowa) działa z każdą wersją Windowsa bez problemu. Nie rób tego co radzi balusiek, jest to absurd.

1.jpg.ac3db8b7d211cea634e7e9762e05c603.jpg

Posted

Cześć,

Próba zainstalowania Windows 10 przy istniejącym Windows 11 zakończyła się narazie takim błędem. 

Windows 11 (jako główny system) jest zainstalowany na dysku M.2.

Windows 10 miał zostać zainstalowany na innym dysku HDD podpiętym po SATA III. Pierwsza część instalacji przebiegła poprawnie, do momentu pierwszego uruchomienia, kiedy to ma następować dalsza konfiguracja instalowanego Windows 10. Podczas uruchamiania pojawił się na 3 ekran wyboru systemu (Win10 lub Win 11), ale jak się wybrało Windows 10, to wyskoczył taki błąd (zrzut). F1 kończy pracę i system próbuje uruchomić się ponownie (bez efektu), ESC odpala BIOS'a, a F8 próbuje coś naprawić, ale się wysypuje i znowu pojawia się ekran wyboru systemu.

Jakieś pomysły?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
3 godziny temu, Kuba555 napisał(a):

Nie rób tego co radzi balusiek, jest to absurd.

Gdzie tu jest absurd?  Najpewniejsza metoda. W biosie ustawia się boot na najczęściej używanym systemie (dysku), a drugi system w zależności od potrzeby, uruchamia klawiszem  F11, F12, F8 w zależności od płyty głównej... Temat na forum wałkowany już parę razy. Efekty twojej metody widać wyżej.

Posted

Kolejna próba i trochę inny ekran. Brak jakiegoś pliku...

5 godzin temu, balusiek napisał(a):

Na czas instalacji systemu na drugim dysku, najlepiej wymontować pierwszy dysk. Po instalacji zamontować dysk, a systemy otwierać za pomocą biosu wybierając konkretny dysk z systemem.

Problem jest taki, że żeby odpiąć mój dysk M.2 muszę demontować kartę graficzną i chłodzenie. Kiepski dostęp. Można jakoś wyłączyć w BIOS tymczasowo port M.2 z dyskim systemowym, żeby widział tylko ten na którym chcę postawić Win10?

Posted

Toć to spekuku istne instalować W10 na HDD. Zku sobie jakikolwiek SSD m.2 czy nawet SATA ale SSD i na nim wgraj W10. Dobrze ci radze, bo to mulenie z maszyny wirtualnej wcale może nie być takie złe.

Posted
16 minut temu, BartAcid napisał(a):

Toć to spekuku istne instalować W10 na HDD. Zku sobie jakikolwiek SSD m.2 czy nawet SATA ale SSD i na nim wgraj W10. Dobrze ci radze, bo to mulenie z maszyny wirtualnej wcale może nie być takie złe.

Ja potrzebuje Win10 tylko dla Adobe. Na HDD działalo lepiej niż na Wirtualnej. System może się ładować nawet kilka minut, bo i tak potem bedzie działac dobrze. Mam 32GB RAM wiec to wystarczy. I po co mam kupowac kolenje dyski SSD, skoro mam HDD w bardzo dobrym stanie, a dodatkowo HDD są trwalsze i w razie awarii dane odzyskam. 

Posted
8 godzin temu, robee2010 napisał(a):

Cześć,

Próba zainstalowania Windows 10 przy istniejącym Windows 11 zakończyła się narazie takim błędem. 

Windows 11 (jako główny system) jest zainstalowany na dysku M.2.

Windows 10 miał zostać zainstalowany na innym dysku HDD podpiętym po SATA III. Pierwsza część instalacji przebiegła poprawnie, do momentu pierwszego uruchomienia, kiedy to ma następować dalsza konfiguracja instalowanego Windows 10. Podczas uruchamiania pojawił się na 3 ekran wyboru systemu (Win10 lub Win 11), ale jak się wybrało Windows 10, to wyskoczył taki błąd (zrzut). F1 kończy pracę i system próbuje uruchomić się ponownie (bez efektu), ESC odpala BIOS'a, a F8 próbuje coś naprawić, ale się wysypuje i znowu pojawia się ekran wyboru systemu.

Jakieś pomysły?

Po co dwa dyski na Systtemy. Na jednym dysku zrób dwie partycje na których będziesz instalował Systemy po 50 GB każda.  Drugi dysk na Twoje pliki i dane. Nie będziesz miał żadnych kłopotów z Systemami.

Posted
14 minut temu, Kuba555 napisał(a):

Po co dwa dyski na Systtemy. Na jednym dysku zrób dwie partycje na których będziesz instalował Systemy po 50 GB każda.  Drugi dysk na Twoje pliki i dane. Nie będziesz miał żadnych kłopotów z Systemami.

Musiałbym ponownie postawić od nowa W11, bo nie mogę na tyle zmniejszyc partycji systemowej, żeby zmieścić W10 i Adobe (mogę wycisnąc max 20GB, a to odpada, bo sam pakiet Adobe waży ok 25GB) stąd konieczność stawiania na drugim dysku.

Posted

Tak może się dziać właśnie, jak instaluje się drugi system na drugim dysku bez odpięcia pierwszego. Instalator nadpisuje pliki startowe nie do końca wiadomo na którym dysku. I później problemy. Wiem trochę roboty z demontażem, ale jak bardzo zależy....

brygada69 likes this
Posted
42 minuty temu, stens napisał(a):

Zawsze na dysku "0"

Albo na dysku, który w BIOSie jest ustawiony jako pierwszy dysk startowy i wcale nie musi to być dysk 0. ;)

2 godziny temu, balusiek napisał(a):

Tak może się dziać właśnie, jak instaluje się drugi system na drugim dysku bez odpięcia pierwszego. Instalator nadpisuje pliki startowe nie do końca wiadomo na którym dysku. I później problemy. Wiem trochę roboty z demontażem, ale jak bardzo zależy....

Bzdura. Wybieranie (fizycznego) dysku startowego to zamierzchłe czasy i dobrze będzie, jeśli nie powrócą. Dzisiaj wystartowanie Windowsa wiąże się z poszukiwaniem bootloadera, który prawidłowo skonfigurowany znajduje się na jednym dysku i daje możliwość uruchomienia systemu z każdego innego dysku. Pseudo-mądrości o odłączaniu innych dysków na czas instalowania kolejnego systemu radzę wsadzić w buty lub poprosić o wykonanie tego przez kogoś, kto ogarnia temat. Gadanie o odłączaniu jakichkolwiek dysków na czas jakichkolwiek instalacji jest dowodem nieogarniania i takich "porad" unikałbym na długość kija od mopa. 

stens likes this
Posted
3 godziny temu, balusiek napisał(a):

Zainstalowalem na drugim dysku, i po restarcie już nie było nawet wyboru wersji Windowsa. Probowałem naprawić bootloadera, ale nawet z poziomu wiersza poleceń brakowało mu czegoś. Stawiam Win11 od poczatku

1 godzinę temu, P1O napisał(a):

Albo na dysku, który w BIOSie jest ustawiony jako pierwszy dysk startowy i wcale nie musi to być dysk 0. ;)

Bzdura. Wybieranie (fizycznego) dysku startowego to zamierzchłe czasy i dobrze będzie, jeśli nie powrócą. Dzisiaj wystartowanie Windowsa wiąże się z poszukiwaniem bootloadera, który prawidłowo skonfigurowany znajduje się na jednym dysku i daje możliwość uruchomienia systemu z każdego innego dysku. Pseudo-mądrości o odłączaniu innych dysków na czas instalowania kolejnego systemu radzę wsadzić w buty lub poprosić o wykonanie tego przez kogoś, kto ogarnia temat. Gadanie o odłączaniu jakichkolwiek dysków na czas jakichkolwiek instalacji jest dowodem nieogarniania i takich "porad" unikałbym na długość kija od mopa. 

Zastanawia mnie dlaczego dysk systemowy, SSD M.2 jma oznaczenie Dysk 2. Do pierwszego portu SATAIII mam podpiety dysk z danymi i widzi go jako Disk 0, a jak podpiąłem pod drugi port SATAIII drugi dysk, to widział go jako Dysk 1.

Postawię teraz na nowo Win11 na tym dysku M.2, przy okazji zostawiłem miejsce na nim dla Win10.  Sprawdze czy instalacja na tym samym dysku pójdzie bardziej bezproblemowo.

Posted
31 minut temu, robee2010 napisał(a):

Zainstalowalem na drugim dysku, i po restarcie już nie było nawet wyboru wersji Windowsa.

Trzeba było użyć EasyBcd  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
3 godziny temu, P1O napisał(a):

Pseudo-mądrości o odłączaniu innych dysków na czas instalowania kolejnego systemu radzę wsadzić w buty lub poprosić o wykonanie tego przez kogoś, kto ogarnia temat

Jak ktoś chce mieć 2 niezależne systemy na dwóch dyskach, to tak trzeba zrobić, żeby uniknąć problemów. @balusiekma rację w takim przypadku.  Ale jak ty jesteś ograniczony tylko do swojej wizji, to co ja poradzę.

brygada69 likes this
Posted

Żeby instalować 2 systemy bez odpinania dysków trzeba wiedzieć co potem zrobić w menadżerach bootowania. A jak ktoś nie ma pojęcia to najprościej odpiąć inne dyski. Jak VM komus muli (bo ja może zapodał na hdd) to nie ma co kozaczyć. Majprostsze rozwiązania sa najlepsze. Potem jakiś boot manager się dodaje by nie startować z wyboru bios/uefi.

Ja akurat Photoshopa do testów, mało intensywnych prac mam na VM. Lata elegancko.

WIęc albo zrypałęś ustawienia VM albo nie wiem.

Posted

Żeby nie być gołosłownym. Cztery dyski na komputerze i cztery systemy. Uruchamiam komputer, wciskam klawisz F8 (boot menu, płyta ASUS) i strzałkami wybieram dysk z systemem. Jak nie wybiorę, to uruchamia się domyślny ustawiony w biosie. Każdy dysk ma swój niezależny bootloader. W przypadku uszkodzenie dysku, czy jakiegokolwiek problemu z bootloaderem, mam wybór.

Posted
W dniu 8.10.2024 o 19:08, robee2010 napisał(a):

Zastanawia mnie dlaczego dysk systemowy, SSD M.2 jma oznaczenie Dysk 2

Bo dyski SATA mają pierwszeństwo nad dyskami NVMe. Nie pytaj, dlaczego. Nie wiem. Dlatego chcąc mieć kilka Windowsów, dobrze jest zgodnie z założeniami MS instalować je z podłączonymi wszystkimi dyskami. Bootloader ląduje zwykle na pierwszym dysku, na którym instalujemy pierwszy system, a każdy kolejny (instalowany na innych dyskach) jest po prostu dopisywany do listy systemów, znajdującej się wciąż na tym "pierwszym" dysku.

W czasach Win9x/XP było fajnie, bo system zainstalowany na dysku MBR startował z pierwszej aktywnej partycji i na niej miał wszystko, dzięki czemu mogliśmy żonglować dyskami dowolnie. Od Visty nie wygląda to już tak prosto, a od Ósemki wzwyż już w ogóle jest rzeźnia. 🤪 Bootloader znajduje się najczęściej na partycji zastrzeżonej "głównego" dysku i to tam znajdują się informacje o innych systemach, przez co każdy kolejny system na innym dysku nie posiada własnego bootloadera i nie jest w stanie uruchomić się bez "głównego" dysku i wybór innego dysku startowego z poziomu BIOS kończy się zwykle komunikatem o braku możliwości uruchomienia się z tego dysku.

W dniu 9.10.2024 o 15:46, balusiek napisał(a):

Cztery dyski na komputerze i cztery systemy.

Szacun. 👍 Fajnie, że to ogarniasz. Jednak nie wszyscy tutaj ogarną to podobnie... abstrah.u.j.ąc już od opcji "F8" na etapie rozruchu płyty głównej, co było oczywiste w 2011 na każdym sprzęcie, ale nie dzisiaj. 😉

Posted

Generalnie mam juz postawione dwa systemy na dysku M.2 i śmigają. Próby instalacji na innych dyskach często kończyły się wykrzaczeniem bootloadera - nie wiem dlaczego. Mimo, że instalowane dokładnie w ten sam sposób, na jednym dysku smigają, ja dwóch różnych już nie. Ale grunt ze działa i mogę dalej korzystać z mojej paczki Adobe.

Posted
14 godzin temu, P1O napisał(a):

W czasach Win9x/XP było fajnie, bo system zainstalowany na dysku MBR startował z pierwszej aktywnej partycji i na niej miał wszystko, dzięki czemu mogliśmy żonglować dyskami dowolnie. Od Visty nie wygląda to już tak prosto, a od Ósemki wzwyż już w ogóle jest rzeźnia. 🤪 Bootloader znajduje się najczęściej na partycji zastrzeżonej "głównego" dysku i to tam znajdują się informacje o innych systemach, przez co każdy kolejny system na innym dysku nie posiada własnego bootloadera i nie jest w stanie uruchomić się bez "głównego" dysku i wybór innego dysku startowego z poziomu BIOS kończy się zwykle komunikatem o braku możliwości uruchomienia się z tego dysku.

No chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem startował z aktywnej system, i tak też było później. Ale to właśnie w 1 sektorze dysku była informacja o partycjach i gdzie znajduje się sektor rozruchowy systemu BR. Ot taka jest specyfikacja MBR i tego nie da się zmienić. Owszem, później nieco Microsoft kombinował by zdjąć wiele z ograniczeń dawnych BR, i stąd te partycje gdzie dało się nieco więcej informacji zawrzeć.

A kto każe instalować na MBR z tymi małymi partycjami? One nie są niezbędne przy MBR. Dopiero w podziale dysku GPT potrzebna jest ta mała partycja EFI.