Scalak Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 W laptopie HP Pavilion 15-bc402nw wymieniłem dysk SSD KINGSTON RBUSNS8180DS3256GJ 256GB na SSD ADATA ASX8200PNP-1TT-C 1TB. Okazało się, że wcześniejszy dysk miał 512KB na sektor, a nowy 4KB, więc nie mogłem wykonać klonowania. Chciałem zainstalować czysty system (Windows 10) na nowym dysku za pomocą pendrive, jednak po ukończeniu procesu instalacji, gdy następuje automatyczne ponowne uruchomienie, komputer powraca do instalatora systemu od punktu startowego. Nośnik bootowalny tworzyłem narzędziem Microsoftu jak i rufusem, a plik iso z oficjalnej strony MS. Dysk sformatowany w GPT. BIOS zaktualizowałem do najnowszej wersji. Wymusiłem bootowanie w trybie UEFI, ale nie wykrywa OS Boot Managera. Próbowałem tworzyć ręcznie partycję systemową i odbudować pliki rozruchowe na różne sposoby, naprawić MBR i BCD z poziomu Hiren's Boot. W jednym przypadku otrzymałem błąd, że system plików FAT32 jest wspierany tylko przez dyski 512B na sektor. Miałem też odmowę dostępu przy próbie życia FixBoot. Tutaj moja specyfikacja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 4 godziny temu, Scalak napisał(a): Okazało się, że wcześniejszy dysk miał 512KB na sektor, a nowy 4KB, więc nie mogłem wykonać klonowania Że co?????? Chyba ci się pojęcie sektora z klastrem pomyliło. 4 godziny temu, Scalak napisał(a): po ukończeniu procesu instalacji, gdy następuje automatyczne ponowne uruchomienie, komputer powraca do instalatora systemu od punktu startowego Wystarczy wyjąć pendrive i poprawnie ustawić rozruch w biosie. Reszta posta to już tylko dla Harry'ego Pottera, bo to istna czarna magia. Quote
TheStraight Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Ale co tu jest do rozkminiania. Odpalasz instalator Windowsa zrobiony w GPT / UEFI. Shift + F10 - Wybierasz dysk w diskpart -> clean -> Convert GPT. Normalnie przechodzisz dalej z instalką i jak będziesz chciał utworzyć nową instalacje to sam ci wszystko utworzy. Quote
Scalak Posted October 5, 2024 Author Report Posted October 5, 2024 55 minut temu, Widzior napisał(a): Że co?????? Chyba ci się pojęcie sektora z klastrem pomyliło. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 56 minut temu, Widzior napisał(a): Wystarczy wyjąć pendrive i poprawnie ustawić rozruch w biosie. Reszta posta to już tylko dla Harry'ego Pottera, bo to istna czarna magia. Tak już próbowałem. Nie wykrywa wtedy bootowalnego nośnika. W BIOSie wszystkie ustawienia już próbowałem, ale nie ma tam nic istotnego poza trybem UEFI/Legacy i ustawianiem kolejek bootowania 45 minut temu, TheStraight napisał(a): Ale co tu jest do rozkminiania. Odpalasz instalator Windowsa zrobiony w GPT / UEFI. Shift + F10 - Wybierasz dysk w diskpart -> clean -> Convert GPT. Normalnie przechodzisz dalej z instalką i jak będziesz chciał utworzyć nową instalacje to sam ci wszystko utworzy. Konwertować na GPT jak dysk jest już GPT? Za każdą próbą formatuję dysk na nowo i od zera próbuję instalować Win10 Quote
dna111 Posted October 9, 2024 Report Posted October 9, 2024 pogrzeb w biosie w ustawieniach jest funkcja która odblokowuje pendrive też miałem taki problem kiedy kupiłem swojego hp 15 da1077ne po drugie select boot devices f9 po trzecie bios f10 chyba że u ciebie jest inaczej podałbym ci nazwę tej funkcji którą trzeba włączyć lub wyłączyć w bios ale nie mogę na razie wyłączyć lapka bo mi sesja wygaśnie ale jest to chyba (csm?) Quote
dna111 Posted October 9, 2024 Report Posted October 9, 2024 chyba wiem poprzestawiaj legacy support lub secure boot bo masz pewnie modół tmp i poprawnie skopiuj windows na pendraka daj znać czy zadziałało ? Quote
Recommended Posts