MUSASHI Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Witam, mam taki problem gdy uruchomię ten model laptopa to z automatu uruchamia się bios. Myślałem że coś jest nie tak z systemem operacyjnym Windows 10, pobrałem najnowszą wersję z strony Microsof i po zrobieniu programem Rufus 4,5 oczywiście wersja Portable bootowalnego pendrive wgrałem ten system operacyjny a wcześnie cały dysk sformatowałem i podzieliłem na 2 partycje, gdyż byłem tylko jedna partycja C a dysk pojemności 500 GB. Nawet gdy po wejściu w bios ustawię jako pierwszą pozycję żeby uruchamiał się bezpośrednio z dysku twardego i po zapisaniu zrobię restart laptopa nie rozwiązuje to również wyżej opisanego problemu. Może mi ktoś pomóc i dać wskazówkę jak wyżej opisany problem można rozwiązać ? Będę wdzięczny za pomoc. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
luzik84 Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Witam, o ile system jest poprawnie zainstalowany to powinno z automatu ustawić się w bios na "Windows Boot Manager" , ewentualnie możesz spróbować samemu przestawić na tą opcję. Pomijam takie niuanse takie jak : ustawienie bios na UEFI lub LEGACY pod i pod dane ustawienie stworzenie w rufus instalki Windowsa z formatowaniem pod system gpt lub ntfs. Pozdrawiam Quote
FILAGOL Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Siema @MUSASHI Wymień Baterię systemową u mnie było tak samo po wymianie baterii na nową system się uruchamia a nie bios Quote
MUSASHI Posted October 5, 2024 Author Report Posted October 5, 2024 Witam ponownie i dziękuję za odpowiedzi. Rozebrałem go według instrukcji tego filmiku załączonego poniżej w linku wymieniłem baterię na nową przedmuchałem go dmuchawą bo bardzo był w środku zakurzony lecz po złożeniu go laptop nie chce ponownie się uruchomić. Dioda świeci na niebiesko po podłączeniu do ładowarki lecz bardzo blado. Może mi ktoś pomóc rozwiązać ten problem ? Będę wdzięczny za pomoc bo już nie wiem co robić, masakra dosłownie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Czytając poprzedni post o wymianie baterii już wiedziałem, jak to się skończy. Jak się czegoś nie potrafi, to się nie rusza. Teraz to jedynie serwis może pomóc, bo pewnie gdzieś jest zwarcie albo stało się jeszcze coś gorszego. Quote
Recommended Posts